Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №476 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Репортаж

Вистражданий Грещук

Вистражданий Грещук

Депутата від “Батьківщини” відмовилися підтримати свої

Виламані двері, бійка з нардепом, виключення з фракції, словесні образи - такий перебіг першої сесії Рівнеради забезпечив нам рейтингові місця у топ-новинах відомих Інтернет-порталів України. А й справді, чимось іншим вразити суспільство вже складно.

Знайомство з народними обранцями, які протягом наступних років критимуть дахи та асфальтуватимуть дороги, цікавило більше пресу, аніж сам склад ради. Напруження в обличчях депутатів красномовно свідчило, що сесія не буде спокійною.

Перше невдоволення висловили депутати від “Свободи”, представника яких не включили до складу секретаріату. І підтримували позицію радикально налаштованих обранців протягом усього засідання. Одними з перших вони висловили бажання зробити перерву у роботі, аби створити фракції, які, як наголосив Олек-сандр Лащук, “допомогли б побачити, як кристалізується влада”. Бажаної більшості не створили, оскільки секретаріат зареєстрував відразу сім фракцій із десяти представлених у раді політичних сил: фракція “Батьківщина” із 23 депутатів (голова - Любомир Гладун), “Наша Україна” - 5 (Сергій Васильчук), Народна партія - 2 (Світлана Богатирчук-Кривко), “Фронт Змін” - 4 (Тарас Максименко), “Свобода” - 6 (Олександр Лащук), ВПС - 4 (Руслан Шевчук) та Партія регіонів - 6 (Олексій Губанов).

На такі результати відразу зреагував депутат від “Батьківщини”, який протягом усієї сесії вражав своєю красномовністю і накаляв атмосферу в залі. Він заявив, що фракція не може складатися з менш як п’яти чоловік. Умовно це означало одне - або ви з нами, або проти нас. Однак міськвиконкомівські юристи відбили натиск, і юридично довели право навіть таких малих тандемів, як “Богатирчук-Кривко - Туровська” на існування.

Не змусила на себе довго чекати і недовіра одних депутатів до роботи інших. Фракція “Батьківщина”, незадоволена робою лічильної комісії, вимагала змінити її склад, оскільки тричі голосуючи за прийняття порядку денного в цілому, кількість піднятих рук не збігалася. Депутат Станіслав Рязанов навіть пропонував голосуючим вставати, однак чинний регламент не дозволяв цього зробити.

Щоправда об’єднало депутатів звернення до Президента, у якому вони вимагають накласти вето на Податковий кодекс, а також відставки його авторів. Текстів звернення було два. Один - лояльний, підготовлений “Фронтом змін” і зачитаний Тарасом Максименком, інший - категоричний від “Свободи”, з підписами підприємців, яких відмовилися вислухати в облраді. У результаті словесної перепалки, депутати у кількості 47 осіб таки підтримали звернення “Свободи”.

І ось нарешті сесія наблизилася до вирішальної фази - обрання секретаря Рівнеради. Варто було міському голові запропонувати кандидатуру Андрія Грещука від фракції “Батьківщина”, як остання вдруге попросила перерви. 20 хвилин перетворилися у півтори години, протягом яких “білосердешні” постійно між собою сперечалися, щось доводили один одному та радилися зі “свободівцями”. Варто окреслити два моменти. По-перше, поділ депутатів Рівнеради на два різні табори було видно візуально. Якщо одні мовчки чекали голосування, то “Свобода” і “Батьківщина” металися залом з одного кута в інший. Внутрішні партійні суперечки свідчили про те, що фракція поділилася і це не влаштовувало її лідерів. По-друге, на сесії були присутні нардеп від “Батьківщини” Юрій Прокопчук, депутат облради від “Батьківщини” Олександр Данильчук та депутати облради від “Свободи” Осуховський і Мовчан. Дехто прямо зазначав, що лише ці чотири особи оберуть сьогодні секретаря і при цьому називалося прізвище кандидата, яке прямо суперечило навіть попереднім результатам партійних зборів “Батьківщини”.

“Ми бачимо, як політичні баталії з Києва переміщуються до нашої міської ради, - резюмував міський голова. - І все пояснюється політичною доцільністю”.

Спершу Любомир Гладун заявив, що фракція “Батьківщина”, у тому числі й Андрій Грещук, не бере участь у подальшій роботі сесії і попросив перерви у цьому питанні до четверга. А коли депутати почали викликати самого Грещука для виступу перед ними, помітили, що двері до нарадчої кімнати заблоковані, і ніхто з “бютівців” не може вийти.

Натовп депутатів рушив на порятунок, який закінчився виламаними дверима і словесною перепалкою. Та виходити депутати не поспішали. Дехто розповідав, що напередодні вони написали заяви про своє виключення з фракції та склад повноважень депутата, якщо діятимуть всупереч позиції партії. Уявіть собі, депутатів, особливо мажоритарників, яких вибрали конкретні люди, можуть лишити без мандадата тільки за те, що вони вважають за абсурд робити певні кроки.

Зрештою Андрій Васильович вийшов до трибуни та пояснив, що колеги-однопартійці і представники фракції “Свобода” не можуть дійти згоди в обговоренні і продовжують дебати. “Я як претендент хотів би, щоб усе пройшло без конфліктів, а тому намагався пояснити свою позицію фракції. Але зараз на першому плані стоять партійні інтереси”, - за ці чесні слова зала почала аплодувати. “У ситуації, що сталася, вихід один - стіл переговорів”.

“Я запропонував на посаду секретаря ради саме Андрія Васильовича тому, що вважаю його досвідченою людиною. Я опитував людей, які з ним працювали і чув лише позитивні відгуки, - пояснив присутнім Володимир Хомко. - Але мене дивує інше. Є депутати, які хочуть проголосувати за Грещука, а їх просто не випускають з кімнати”.

“Це неправда, - заявив лідер “Свободи” пан Осуховський. - Це Партія регіонів провокує патріотичні сили, щоб їх посварити. Ми ж радимося і шукаємо компроміс”.

- А чи може зараз у зал вийти депутат Чугуєвець?, - раптом запитав Олексій Губанов.

Словесну перепалку, яка після цього розпочалася, зупинив обурений лідер обласного “Фронту змін” Тарас Максименко. “Давайте називати все своїми іменами. “Батьківщина” і “Свобода” перетворюють міську раду на торжище за членів виконкому та комісій. Досить торгуватися, потрібно рухатися далі. “Фронт змін” - також патріотична сила, і я як його представник проти того, що відбувається”.

- Де Чугуєвець? - не вгамовувся Губанов.

- Це правда, - запитали паралельно у Грещука, - що під час вчорашнього засідання групи “Батьківщина”, ви набрали найбільшу кількість голосів?

- Так, - відповів Грещук.

- Тоді чого добивається фракція? - Почулося у залі.

Коли депутати запропонували продовжити сесію, міський голова у черговий раз звернувся до представників “Батьківщини” і запитав скільки ще триватиме обговорення. У відповідь почув - десять хвилин.

- Шановні, - звернувся до залу Хомко, - почекаймо. Я не хочу давати приводу для того, аби говорили, що щось робиться поза законом. Це принципово. До того ж зазначу, що розуміючи те, що “Батьківщина” є найбільшою фракцією в раді, у моїх планах для них дві комісії, член виконкому і ще дещо, в тому числі і секретар міської ради. Наголошу, що мій заступник Галина Кульчинська також від “Батьківщини”, як і начальник транспорту і зв’язку Віталій Миронюк.

Зрештою до мікрофону вийшов голова фракції “Батьківщина” Любомир Гладун і заявив, що вони разом зі “Свободою” відмовляються брати участь у сесії. Парадоксальна ситуація, депутати від “Батьківщини” не захотіли голосувати за свого однопартійця! При цьому “білосердешні” до зали чомусь не поверталися.

На своїх місцях сиділи лише Андрій Грещук, який навіть не міг подумати, які інсинуації можуть відбуватися навколо його кандидатури, та Анатолій Чугуєвець. Він, прорвавши амбразуру, висловив бажання працювати далі. Відповідно, у залі з’явилося 28 депутатів, яких цілком вистачало, аби продовжити роботу.

У залі розпочали процес таємного голосування за кандидатуру Андрія Грещука на посаду секретаря ради. Однак і ця процедура не змогла пройти спокійно. “Свободівцю” Осуховському не сподобалося те, що депутати голосували не у кабінці, якої, зрештою, ніколи і не було у залі, а на столі. А після виступу Чугуєвця, який пояснив причини своєї підтримки Грещука, не витримав нардеп Прокопчук. Прорвавшись до трибуни, з якої у той момент зачитував прізвища депутатів голова лічильної комісії Юрій Сідлецький, він бажав слова. Однак зустрівши заперечення, мовляв “шановний, іде голосування”, почав штовхатися. За секунду на сцені було вже понад 20 людей.

- Все робиться, як завжди через коліно, - зазначив нардеп. - І зараз видно, які політичні сили самовисувають кандидата, який номінально (!) вважається від “Батьківщини”. Крім того, назвав Анатолія Чугуєвця провокатором.

Під час виступу Чугуєвця, його однопартійці і “свободівці” скандували “ганьба”, на що той спокійно відповів: “Ганьба тим, хто розміняв свою партійність на посади”. Після чого йому почали аплодувати ті, кого випустили до зали зі злощасної кімнати після оголошення результатів голосування.

Та, зрештою, голосування відбулося і вирішальним став голос саме Анатолія Чугуєвця, який і створив умовну більшість. Отож, 28 - “за”, та радості від такої перемоги на обличчі нового секретаря Рівнеради Андрія Грещука було мало. Його щиро привітав Юрій Торгун, який з’явився у залі перед голосуванням і зайняв місце серед журналістів. На запитання, чи легше там сидіти, жартуючи відповів: “Зручніше!”.

Від себе додам. Перша сесія Рівнеради красномовно довела, що прагматичної роботи у раді не буде. Наразі невідомо скільки залишиться у фракції БЮТ депутатів, оскільки за непокору до партії, пана Чугуєвця виключили зі складу і попросили, аби він склав повноваження депутата. “Свобода” ж на цій сесії майже на голосувала, бо… не голосувала.

Таки виправдалися побоювання міського голови і політика взяла верх над пот-ребами міста. Залишилося одне - домовлятися. Попереду чекає затвердження складу комісій та членів виконкому. А ще подейкують про кадрові зміни у складі апарату міськвиконкому. Говорять, що “Батьківщина” мітить на крісло Сергія Васильчука - заступника голови з економічний питань, а “Свобода” - Галини Кульчинської - заступника голови з гуманітарки. Торги, одним словом, продовжуються.

Міський голова Рівного Володимир ХОМКО:

- Все, що сьогодні відбувалося у раді екстраполяція київських проблем. І якби тиску з Києва не було, усі б питання вирішувалися мирним шляхом. Саме тому немає нічого кращого для міської ради, ніж вибори, виключно за мажоритарної системою. Зараз шукатимемо консенсусу з усіма політичними силами, які представлені у раді.

Депутат Рівнеради (УДАР) Святослав ЄВТУШЕНКО:

- Я здивований побаченим. Це міська рада, а отже не може бути жодної політики. Я не знаю, як ми працюватимемо наступні роки, але точно впевнений, що якщо раніше мені подобалося ходити у цирк, то тепер відвідуватиму сесії. Це цікавіше.

Голова фракції “Фронт змін” у Рівнераді Тарас МАКСИМЕНКО:

- Враження від першої сесії Рівнеради у мене тяжкі. Депутати міської ради повинні бути, у першу чергу, представниками своїх виборців і вирішувати їх проблеми, а не займатися політикою. Призначення секретаря ради не є політичним питанням, бо йому доведеться працювати зо всіма депутатськими фракціями та групами, а їх у міській раді аж десять. За кандидатуру Андрія Грещука висловилися вісім з них, і це говорить про те, що саме він зможе об’єднувати депутатів для вирішення нагальних проблем Рівного. Додам - пан Грещук має великий досвід депутатської діяльності і є кристально чесною людиною. Що ж до перспектив роботи міської ради, то я впевнений, що незабаром конструктивно налаштована більшість депутатів буде ефективно допомагати обраному рівнянами міському голові Володимиру Хомку у розбудові Рівного. Мій оптимізм базується на тому, що рядові члени фракцій, які не голосували на першій сесії, розуміють, що тільки ефективною та консолідованою працею можна досягти покращення ситуації в обласному центрі.

03.12.2010Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1266

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (924)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"