Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №580 від 06.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Зміни до законодавства

Новий КПК нікого не зобов’язує носити із собою паспорт

Українські ЗМІ впродовж останніх тижнів неодноразово повідомляли про те, що з набуттям чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України кожен повинен буде носити із собою паспорт. Нібито у зв’язку з цими змінами міліціонери зможуть затримувати на вулиці будь-кого і “закривати” для з’ясування особи на три доби. Тож, аби підтвердити чи спростувати такі побоювання частини українців, фахівці РОГО “Комітет виборців України” вирішили проаналізувати чинне законодавство, зокрема, відповідні норми нового Кримінального процесуального кодексу. Детальніше про це розповідає виконавчий директор Рівненського КВУ, адвокат Микола ГЛОТОВ:

“Для початку хотілося б заспокоїти громадян і сказати те, що новий Кодекс нікого не зобов’язує носити із собою паспорт. Хоча, на всяк випадок, мати при собі документ, що може підтвердити вашу особу (студентський квиток, водійське чи пенсійне посвідчення, або інший документ з особистими даними та фотокарткою) не завадить. Адже бувають різні випадки. І в наш час перестрахуватися не буде зайвим.

Що ж до затримань, то варто пам’ятати, що їх є два види: адміністративне затримання та затримання, пов’язане із вчиненням злочинів.

І, якщо говорити про перше, то затримати згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення міліціонери можуть особу на період не більш, як три години. При цьому, таке затримання може бути у випадку вчинення затриманою особою адмінправопорушення і лише, якщо воно необхідне: а) для припинення адміністративного правопорушення, коли вичерпано інші заходи впливу; б) для встановлення особи порушника; в) для складення протоколу про адміністративне правопорушення (якщо його складення є обов’язковим і його неможливо скласти на місці вчинення); г) для забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення. У разі такого затримання обов’язково складається відповідний протокол.

Якщо ж говорити про затримання, пов’язане з вчиненням злочинів, з приводу якого писали і розповідали нещодавно у ЗМІ, то тут треба пам’ятати, що будь-яка людина вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу (наприклад, вказівці міліціонера) змушена залишатися поряд з такою уповноваженою службовою особою чи у визначеному нею приміщенні.

Та, незважаючи на гучні і подекуди емоційні заяви окремих колег, ми переконані, що лякати новим Кримінальним процесуальним кодексом людей не варто. Справді, частина 1 статті 211 цього Кодексу дає право уповноваженим службовим особам затримати людину без дозволу слідчого судді, тобто без вмотивованого рішення суду, на 72 години. Однак тут немає нічого нового. І у старому Кримінально-процесуальному кодексі України була норма (стаття 160), в якій передбачалася можливість затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, не більш як на ті ж 72 години. Але неносіння із собою паспорта - це не злочин і не адмінправопорушення. Навіть стаття 29 чинної Конституції України дає можливість працівникам міліції без рішення суду затримати особу на три доби. Проте можливість таким чином затримати особу не означає свавілля і вседозволеність стосовно людини з боку правоохоронців. Адже затримати на 72 години без рішення суду працівники міліції мають право особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі, лише у випадках:

1) якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;

2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, у тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин.

Крім того, уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн.), виключно у випадку, якщо підозрюваний не виконав обов’язки, покладені на нього при обранні запобіжного заходу, або не виконав у встановленому порядку вимог щодо внесення коштів як застави та надання документа, що це підтверджує. Тобто, в третьому випадку мова йде ще й про можливість затримання на 72 години без рішення суду людини, якій раніше було повідомлено, що вона підозрюється у вчиненні певного злочину і відносно неї діяв, наприклад, таких запобіжний захід, як домашній арешт. У випадку порушення умов цього арешту чи іншого раніше обраного запобіжного заходу якраз особу і можуть теж затримати.

У будь-якому випадку особа, яку затримали працівники міліції за підозрою у вчиненні злочину, повинна пам’ятати, що:

1) той, хто затримав, має негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування (в т.ч. рідних), вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені КПК України;

2) про затримання обов’язково складається протокол, який підписується особою, яка його склала, та затриманим. При цьому, затриманий у протоколі вправі висловити власні скарги щодо порушення його прав під час затримання. Варто зазначити і те, що копія такого протоколу негайно під розпис вручається затриманому, а також надсилається прокурору;

3) після затримання працівник міліції зобов’язаний затриманого доставити до найближчого підроз-ділу органу досудового розслідування, в якому негайно реєструються дата, точний час (година і хвилини) доставлення затриманого та інші відомості. Тож, якщо вас доставили до відділку міліції, чемно попросіть працівника міліції показати, чи зареєстрували вашу доставку до відділку з указанням дати і часу, коли доставили як затриманого. Якщо цього не зроблено, то в присутності відвідувачів відділку наголосіть, щоб вас негайно зареєстрували. Крім того, слід наполягати на отриманні можливості зв’язатися з кимось зі своїх рідних або ж зі своїм адвокатом”.

06.12.2012Юридичний відділ РОГО КВУ


Переглядів: 950

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21176)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17327)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14556)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14129)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14003)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13975)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13964)
• Живи до ста! [965] (13950)
• Бюджет і ми… [965] (13886)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13880)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13753)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13661)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13657)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13603)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13214)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13186)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (425)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (66)
• Тонкощі заварювання кави (63)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (62)
• Небезпека вологих серветок (59)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (56)
• Часникові стрілки корисніші за часник (55)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (54)
• А ваш шампунь безпечний? (52)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (51)
• Нецукровий діабет (48)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (41)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"