Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №578 від 22.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс подій

Україна: TERRA FRAGILEMQUE

Четвертого жовтня в Україні почав діяти Закон 5217-VI “Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції”. Як і передбачалося, у вересні ВРУ ухвалила цей Закон, фактично проігнорувавши думку населення на території Рівненської і Хмельницької областей, котре масово висловлювалося проти добудови. Скажімо, на громадських слуханнях в Острозі й Хмельницькому люди виступили категорично проти добудови, і тільки технології підкупів, домовленостей і підміни понять дозволили провести погодження за другою спробою в Острозькій міській і районній радах.

А за 40 кілометрів навпрошки від ХАЕС - Рівне - місто з 250-тисячним населенням, котре опинилося в зоні впливу двох АЕС - Хмельницької і Рівненської. Та його мешканці досі не мали жодної користі від функціонування цих ядерних об’єктів. Навіть права дорадчого голосу.

У квітні 2011 “Енергоатом” форсував обговорення доцільності добудови на місцях. Це відбувалося тоді, коли через аварії на японських станціях світ вкотре заговорив про необхідність згортання ядерної енергетики. Виробники ядерних установок зрозуміли, що можуть втратити ринок збуту. У частини місцевих рад погодження “витягли” після другого, а то й третього голосування. Втім, внаслідок змін, які були внесені атомним лобі в законодавство України, на сьогодні процедура експлуатації, на відміну від інших країн з атомною енергетикою, не потребує жодних консультацій з громадськістю. Після аварій у Фукусімі, подібна політика в ядерній галузі є злочином не лише проти свого народу, а й проти людства. І поки Україна так вирішувала енергетичні проблеми власних олігархів, литовці провели референдум з приводу будівництва Вісагінської АЕС, який остаточно засвідчив, що більшість в країні не хоче мати нову атомну станцію. “Проти” будівництва АЕС висловилися 62,72% виборців, “за” - 34,34%. На думку Голови Центру досліджень громадської думки Vilmorus Владас Гайдіс, литовці побоюються, що держава - основний інвестор проекту будівництва Вісагінської АЕС - буде змушена брати великі кредити, які доведеться віддавати усім жителям країни. Чи не тотожна ситуація в Україні?

Однак у вересні 2012 коаліція “безшумно” ухвалила закон, оскільки представників опозиційних партій на той час у Верховній Раді не було. Як стверджують екологи, прийняття цього Закону порушує норми як національного, так і міжнародного законодавства. Адже “Енергоатом” тільки почав процедуру консультацій із суміжними країнами, але не завершив їх і не відреагував на прохання Австрії, Угорщини, Білорусі, Польщі, Румунії та Словаччини взяти участь у громадських слуханнях з приводу добудови.

На кожному новому енергоблоці має бути розміщена реакторна установка типу ВВЕР-1000/В-392 номінальною тепловою потужністю 3012 МВт. Кредитування фінансування будівництва проведе Росія, в якої ми й закуповуємо ядерні установки. У міжурядовій угоді про співробітництво щодо спорудження 3 і 4 хмельницьких енергоблоків, підписаній у червні 2010, було зазначено, що організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків, здійснює російська сторона. Але нині фінансування 20% вартості будівництва, оціненого в майже сорок мільярдів гривень, перекладене на українських споживачів. Тобто, вісім мільярдів з нас витягнуть за рахунок тарифу на електроенергію для ДП НАЕК “Енергоатом”.

Складова на виведення старих енергоблоків з експлуатації в тарифі за електроенергію в Україні існує, але досі не працювала. Споживачі платили цей збір, натомість виведення з експлуатації найстаріших діючих 1 і 2 рівненських енергоблоків не сталося, і найпершою причиною цьому стала… відсутність коштів на виведення.

Спецфонд обласного бюджету Рівненської області за 2011 рік отримав субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризиків населення, яке проживає на території зони спостереження РАЕС і ХАЕС, на суму 3 мільйони 394 тис. грн. За 2012 рік ця сума склала 9 млн. З початку існування ХАЕС в об’єкти соціального призначення на Рівненщині вкладено близько 19 млн. Йдеться як про один відсоток обсягу реалізації електроенергії атомних станцій, так і про кошти, які відраховуються при будівництві нових енергоблоків. У порівнянні зі ста мільйонами ці суми виглядають надто малими. Сто мільйонів будуть розтягнуті на дві області і на роки будівництва. Якщо ж підняти матеріали громадських слухань, які відбулися в Острозі у травні 2011 року, то побачимо там зовсім іншу цифру: генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко запевняв острожців, що на соціальну інфраструктуру мешканцям прилеглих територій буде виділено 10 відсотків від вартості спорудження енергоблоків - а саме 3,7 млрд грн. Нагадую, нині, згідно з Законом, ухваленим Верховною Радою 6 вересня цього року, прилеглі території отримають 100 млн. на соціальне будівництво. Куди ж поділася різниця - 3,6 мільярда?

Чи можна передбачити вплив діяльності АЕС на здоров’я населення?

Відповідно до вищесказаного, вважаю за доцільне вимагати:

- Перегляду визначеної Законом про будівництво третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС суми на спорудження об’єктів соціального призначення шляхом сплати збору соціально-економічної компенсації ризику населення і збільшення її до раніше обіцяної “Енергоатомом” - 10 % від вартості будівництва - 3,6 млрд грн.

- Виділення коштів та облаштування системи незалежного моніторингу радіаційної обстановки у зоні спостереження РАЕС і ХАЕС.

- Встановлення інформаційних табло в містах і селах на території зони спостереження, які б подавали інформацію про рівень радіаційного опромінення в онлайновому режимі.

- Встановлення точок продажу радіаційних дозиметрів за доступною ціною. Введення в шкільному курсі ОБЖД додаткових уроків з радіаційної безпеки.

- Забезпечення безкоштовної медичної диспансеризації населення, котре мешкає в зоні ризику. Забезпечення достатньою кількістю безкоштовних препаратів йоду (антиструмін), особливо для школярів.

- Проведення незалежних досліджень щодо впливу малих доз опромінення на людський організм. Створення для цього спеціальної лабораторії на психолого-природничому факультеті РДГУ.

- Активніше проведення енергозберігаючих технологій у всіх населених пунктах зон спостереження РАЕС і ХАЕС.

- Проведення тепломереж від Рівненської і Хмельницької АЕС до міст Володимирець і Острог.

- Вимагати перегляду пільг на оплату електроенергії в зоні спостереження АЕС, які нині становлять 70% від загального тарифу. Пропонується зменшити оплату до 50% від загального тарифу.

- Вимагати перегляду відрахувань від роботи станцій на соціально-економічні заходи в зоні ризику - з 1 до 2 відсотків зароблених станціями коштів.

Однак домагатися виконання міжнародних норм і стандартів щодо безпеки навколо АЕС і преференцій населенню - право кожного українця, а тим паче тих, кому “пощастило” бути сусідом “мирного атому”.

22.11.2012Сергій ЛУЦЕНКО, народний депутат України


Переглядів: 924

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13101)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (863)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (79)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"