Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №578 від 22.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Василь ПРИСЯЖНЮК: “КПК вніс революційні зміни у систему кримінального судочинства”

Василь ПРИСЯЖНЮК: “КПК вніс революційні зміни у систему кримінального судочинства”

Прокурор Рівненської області про новий Кримінальний процесуальний кодекс

У ніч з 19 на 20 листопада почав діяти новий Кримінальний процесуальний кодекс України. В історії держави такої масштабної реформи, як ухвалення нового кодексу, ще не було. Навіть відома судова реформа 1864 року відбувалася поетапно й тривала понад півстоліття.

Про те, що змінилося у кримінальному судочинстві, ми говоримо з прокурором Рівненської області, державним радником юстиції 2 класу Василем Степановичем ПРИСЯЖНЮКОМ.

- Василю Степановичу, розкажіть, у чому особливість нового кодексу?

- Норми попереднього Кримінально-процесуального кодексу, ухваленого ще 1960 року, надавали більше переваг слідству й обвинуваченню, аніж обвинуваченому та його захиснику. Відтепер ці упущення виправили. Новий Кримінальний процесуальний кодекс є революційним документом, який повертає всю державну систему, в тому числі й правоохоронні органи, обличчям до людей. Мета цього кодексу - демократизація відносин громадянина та держави, максимальне забезпечення прав і свобод людини, підвищення ефективності у боротьбі зі злочинами. На цьому 13 листопада наголосив і Генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час координаційної наради керівників правоохоронних органів за участі Президента України.

На мій погляд, Кримінальний процесуальний кодекс з одного боку спрощує процедуру досудових розслідувань щодо окремих категорій судового розгляду, з іншого - підвищує дієвість системи контролю за законністю діяльності правоохоронних органів щодо протидії злочинності та корупції.

- Кодекс вводить низку нововведень, наприклад, запобіжний захід у виді домашнього арешту чи проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції. Що ще революційного?

- Закон позбавляє судочинство зайвого формалізму, посилює змагальність процесу та його учасників, вносить зміни в систему кримінальної юстиції. Серед них - запровадження суду присяжних, введення посади слідчого судді, введення поняття “розумних строків”, рівності захисту і обвинувачення (вперше адвокат отримав можливість нарівні з прокурором збирати та подавати докази до суду), запровадження Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Значно спрощено процедуру порушення кримінальної справи. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до згаданого Реєстру.

Справді, КПК передбачає такий запобіжний захід, як домашній арешт. Щоб проконтролювати поведінку підозрюваного, обвинуваченого, який і перебуває під домашнім арештом, працівники міліції мають право з’являтися у житло цієї особи, якщо виникає необхідність - вимагати надати усні чи письмові пояснення, а також використовувати електронні засоби контролю - так звані “спеціальні електронні браслети”.

А щодо відеоконференцій… Озирніться, ми живемо у час бурхливого розвитку новітніх технологій, тому здійснення процесуальних дій у режимі відеоконференції не є чимось фантастичним - це вимога часу.

- І що всіх злочинців саджатимуть під домашній арешт, коли триває слідство? Чи не зам’який це запобіжний захід?

- Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Так вирішив законодавець.

- Що означає поняття “інститут юридичної згоди між обвинуваченим і слідством”? Як і про що можна буде домовитися?

- Справді, з’явилася можливість угоди з правосуддям - між обвинуваченням і захистом, а також потерпілою стороною. Тобто, передбачена можливість укладення угоди між прокурором та обвинувачуваним про визнання винуватості та угоди про примирення між потерпілим та обвинувачуваним, що дозволяє значно скоротити час кримінального провадження, оскільки одразу після досягнення угоди провадження невідкладно надсилається до суду для її затвердження. Важливий момент: ця можливість не поширюється на особливо тяжкі злочини. В інших випадках у рамках угоди можна істотно пом’якшити покарання.

- А що це за злочини приватного обвинувачення?

- Це злочини у родині, на роботі. Приміром, якщо ваш підлеглий видав комерційну таємницю - це теж кримінальний злочин, він розслідується тільки у разі, якщо є потерпілий роботодавець, який ініціює розслідування. Але, якщо на якомусь етапі заявник з якоїсь причини відкликає свою заяву, слідство автоматично припиняється.

- Яку роль новий КПК відводить органам прокуратури?

- У Кримінальному процесуальному кодексі виписані достатні повноваження прокурора, спрямовані на захист людини. Кожен прокурор відтепер є процесуально самостійною особою, відтак вестиме кримінальне провадження від його початку до завершення - винесення вироку та вступу його в законну силу.

Згідно із процедурою кримінального провадження, прокурор здійснює процесуальне керівництво розслідуванням, дає доручення слідчим (співробітникам органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства) та приймає або погоджує ключові процесуальні рішення (повідомлення особі про підозру, звернення з клопотаннями до слідчого судді, складення обвинувального акта тощо).

Ще одним нововведенням є створення Єдиного реєстру досудових розслідувань. Упродовж десятків років органи прокуратури боролися з викривленнями у статистичній звітності. Проблеми в роботі інформаційних центрів органів внутрішніх справ постійно вимагали посиленої уваги прокурорів. Нарешті ця проблема знайшла вирішення. З 20 листопада запроваджено єдину звітність про вчинені кримінальні правопорушення в Україні, ведення якої покладається на органи прокуратури.

- Наскільки ваше відомство та інші правоохоронні органи готові до введення в дію нового закону? Чи напрацьовували ви заздалегідь механізм його реалізації? Чи варто сподіватися простому українцю, учаснику кримінального судочинства, що його законне право буде непорушене, або захищене прокуратурою?

- На нещодавній координаційній нараді під головуванням Генерального прокурора України Віктора Пшонки всі керівники правоохоронних органів та судової системи заявили, що заздалегідь підготовлені до введення в дію КПК. На підтвердження цього наводилися факти.

Зокрема, працівники правоохоронних органів, які є безпосередніми суб’єктами кодексу - прокурори та слідчі всіх органів, отримали певні електронні ключі, які дозволять їм входити та вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Їх діяльність з цього моменту буде прозорою. Працівники правоохоронних органів пройшли інтерактивний навчальний курс для реєстраторів і користувачів реєстру.

У всіх прокуратурах районної ланки запроваджені режимно-таємні кімнати (особливістю нового КПК є право міськрайонної прокуратури здійснювати нагляд за дотриманням законів про оперативно-розшукову діяльність, а до цього часу такий нагляд здійснювався на рівні держави та регіону).

Відбулися різноманітні заходи щодо перевірки знань положень Кримінального процесуального кодексу, зокрема - електронні тести. Прокурорські працівники обласної та районної ланок навчалися в Академії Генеральної прокуратури України, складали іспити. Низку навчальних заходів для правоохоронних органів Рівненщини провела й прокуратура області. Наразі відбувається поетапне розширення та реорганізація штату органів прокуратури.

Відтак, сьогодні ми готові до протидії злочинності та корупції в умовах запровадження нового процесуального законодавства. Наше головне завдання - забезпечити новий рівень захисту конституційних прав учасників кримінального провадження.

- То що, Василю Степановичу, тепер прокуратурі працюватиметься легше?

- Правду кажучи, нам ніколи не було просто. Ми працюємо на тих же засадах, які визначені Конституцією та Законами України. Втілюємо в життя такі пріоритетні напрями діяльності, як захист конституційних прав і свобод громадян, економічних інтересів держави від злочинних посягань. При цьому, відповідно до свого конституційного статусу, діємо винятково у правовій площині.

Поточний рік позначений позитивними зрушеннями в діяльності прокуратури у багатьох напрямах. Завдяки вжитим заходам координаційного та наглядового характеру вдалося вплинути на криміногенну обстановку в регіоні. Кількість зареєстрованих злочинів знизилася на 15,2%. Рівень злочинності на 10 тис. населення є одним із найнижчих у державі і становить 45,8 злочини (в середньому по Україні - 91,9).

Цьогоріч правоохоронні органи Рівненщини склали та скерували до судів 51 протокол про корупційні правопорушення, викрили 5 злочинних угрупувань. Слідчі органів прокуратури Рівненської області закінчили розслідування у 29 кримінальних справах про корупційні злочини, їх з обвинувальними висновками скеровано до судів. З числа цих справ 11 - про хабарництво.

У результаті правозахисної діяльності органи прокуратури нашого краю порушили 103 кримінальні справи, з яких 89 скерували до судів для розгляду. За актами прокурорського реагування притягнули до відповідальності 960 осіб державного контролю, відшкодували до бюджету 6,5 млн. грн., населенню виплачено 19,6 млн. грн. заборгованої заробітної плати, попередили незаконне надання земель площею 400 га, допомогли повернути понад 300 га земель у державну власність.

Нашу роботу позитивно оцінила Генеральна прокуратура України і за це я вдячний, насамперед, прокурорсько-слідчим працівникам Рівненщини. Кадри прокуратури - це її надбання. Попереду в нас, прокурорів, ще чимало складної й важливої роботи, від виконання якої залежить лад у регіоні, країні. Вірю, що кожен зробить для цієї мети усе можливе. Робота буде у подальшому продовжена в наступальному дусі.

- А які з багатьох напрямів роботи прокуратури ви б визначили пріоритетними для свого колективу?

- Сьогодні Президент України та Генеральна прокуратура визначають активізацію боротьби з корупцією як першочергове завдання всіх правоохоронних органів. Не менш важливий захист інтересів держави у сферах бюджету та земельних правовідносин, додержання законодавства про пенсійне забезпечення, захист прав дітей та конституційних засад підприємницької діяльності.

Стан законності при розробці родовищ корисних копалин, лісокористуванні, рубках лісу і використанні надр також залишається актуальною проблемою в регіоні. У самого серце розривається, коли бачу знищену природу. За фактами незаконного видобутку бурштину порушено 46 кримінальних справ, 35 з них вже скеровано до суду. У незаконних копачів вилучено 33 спеціально пристосовані знаряддя для видобутку бурштину - мотопомпи. Однак вважаю, що цю проблему треба вирішувати не тільки силовими методами, а й на законодавчому рівні держави.

Органи прокуратури опікуються проблемами дитинства. Сьогодні така увага і турбота до серця кожній людині. Від благополуччя дітей наразі залежить майбутнє нації та держави. Прокурори здійснюють захист прав дітей від народження до вступу в доросле життя. Тільки цьогоріч органи прокуратури області поновили права майже 2,5 тисяч дітей.

- Підсумовуючи нашу розмову, важливо зрозуміти, чи достатньо лише нового Кримінального процесуального кодексу, навіть такого революційного, для удосконалення кримінального судочинства в цілому? Чи це лише перший крок до удосконалення системи?

- Звичайно, що після вступу в дію КПК процес реформування кримінального судочинства не завершується. У зв’язку із набуттям чинності КПК внесені інші зміни до низки законодавчих актів. На законодавчому рівні обговорюється питання створення системи ювенальної юстиції, Державного бюро розслідувань, Єдиного реєстру адвокатів України, на часі - прийняття закону про кримінальні проступки. Необхідно завершити процес оптимізації структури та штатної чисельності правоохоронних органів. Їх діяльність за новим процесом вимагає подальшої законодавчої регламентації.

Можу твердо сказати, що роль прокуратури як одного з гарантів законності, повинна бути у сучасних умовах провідною, що забезпечить ефективну протидію злочинності, а разом з тим - реалізацію правової політики держави.

- Дякую за розмову.

22.11.2012Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1042

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (912)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"