Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №601 від 03.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Новела

Брати-розбійники

Брати-розбійники

Свій 40-річний ювілей Лікерія вирішила відсвяткувати так, щоб інших завидки брали. Запросила колег по роботі “на природу” в лісочок біля річки, накрила там гарний стіл.

Не бракувало ні випивки, ні закуски, лунала весела музика з магнітофона. Справа була в серпні, дні теплі і довгі, до містечка неподалік, тому розходитися гості не поспішали. Але, як почало трохи смеркати, подруга господині Галина попросила вибачення - першокласниця Софійка сама вдома і потрібно за нею доглянути, та й господарство попорати, бо чоловіка за пиятику вигнала. Жила Галина в найближчому селі, але її напросився проводжати Петро, який був вдівцем і давно заглядався на Галину, тому Лікерія з посмішкою побажала їм щасливої дороги.

Дорогою Петро завів із Галиною розмову, спочатку про святкування ювілею, про гарну погоду, а потім почав розповідати, як важко жити самому, як йому хочеться мати гарну сім’ю. Галина, якій Петро також подобався, підтримувала балачку, з посмішкою дозволила Петру взяти її під руку, потім обняти за талію. Щоб скоротити дорогу до села, вони звернули на стежку, що йшла через кукурудзяне поле. І тут Петро, який був трохи напідпитку, поліз до Галини за пазуху. Галина все життя картала себе за те, що вона зробила у відповідь - вдарила Петра по обличчю, вирвалася і побігла стежкою до села, а Петро похнюпився і пішов позаду.

Хоча Степан зовнішністю похвалитися не міг, адже не вийшов ні зростом, ні статурою, ні обличчям, але все життя був ласим до жіночок. Як кажуть у народі - волочився за кожною спідницею. Намучилася із ним дружина. Били не раз його чоловіки за залицяння до їхніх жінок, але вмів він найти до молодиць підхід і тому ніколи й балачки не було за спробу зґвалтування. Народила йому дружина чотирьох дітей - одного за другим синів Грицька та Миколу, і двох дочок. Сини були схожими на батька і ще з дитинства задивлялися на дівчат. Але батьківського підходу до жіночок у них не було, все вони намагалися брати нахабністю та силою, і тому, вже згодом, обидва відсиділи певний строк за зґвалтування.

Після колонії Грицько та Микола працювати не хотіли, жили за рахунок матері та випадкових підробітків. Батько давно помер від горілки та побоїв. Більшість часу брати проводили на риболовлі - і їсти щось зловлять, і мати не гризе, щоб йшли працювати. У селі всі знали про їхні погані звички, тому жінки і дівчата далеко стороною їх обходили, але горе було випадковій перехожій, яку вони зловлять.

Того дня Грицько ловив рибу, а Микола пішов “у засідку” поблизу стежки, що йшла через кукурудзяне поле до села. Почувши жіночі кроки, Микола виглянув і побачив Галину, яка швидко йшла стежкою, а позаду неї нікого не було. Він вискочив із кукурудзи, схопив її впоперек, затулив рота і потягнув подалі від стежки. Вона встигла лише зойкнути. Микола знав, що Галина розлучена, жіночка тиха, тому про зґвалтування в міліцію заявляти не піде і заступитися за неї нікому. Тому діяв нахабно і сміливо. Кинувши її на землю, пригрозив ножем і почав зривати одяг. Але в цей час хтось схопив його за плечі і вдарив в обличчя. Микола обернувся і побачив розлюченого Петра, який вдруге вдарив його. Микола тримав у руці ножа, розмахнувся і вдарив. Ніж влучив прямо в серце - Петро впав, як сніп, а Галина заголосила.

Микола люто подивився на Галю: “Будеш опиратися, то й з тобою таке ж буде”, - і поволік її вглиб поля. Галина подумала про свою маленьку донечку, яка так любить матусю, тому мовчки зносила всі знущання і лише благала: “Не вбивай!” Натішившись, Микола приліг поряд, Галина тихенько відповзла, вскочила і попала просто в руки Грицька, який чатував неподалік. Нелюди знущалися над нею декілька годин, потім Грицько звернув увагу на золоті сережки з червоними камінчиками і почав знімати одну, а Микола просто зірвав другу, розірвавши вухо, і почав реготати та розмахувати ножем: “Золоту обручку з пальцем відріжу”. Галина зняла каблучки із закривавлених рук і віддала бандитам: “Все беріть, тільки не вбивайте!” Коли розвиднилося, Галина лежала нерухомо. Свідомість ледь жевріла в ній. Грицько раптом сказав, що зараз має гарно клювати риба, тому нехай вона полежить, а вони скоро повернуться. Розбійники пішли. Галина зібрала всі сили і, не розбираючи дороги, кинулася до села, до своєї домівки.

До хати Галина ледве дійшла - замордована, побита, закривавлена, лише жевріла маленька радість, що сама залишилася жива, і її маленька Софійка не стала сиротою. Поблизу хати стояла стурбована її відсутністю дружина брата і, глянувши на Галину, ледве не зомліла, заголосила і почала кликати чоловіка. Сергій швидко все зрозумів, лише спитав: “Грицько чи Микола?” Галина лише спромоглася прошепотіти: “Обидва, вони там, біля річки, рибу ловлять”, - і впала на руки братихи. Дізнавшись про такі страшні речі, ловити ґвалтівників зібралося із села чоловік п’ятнадцятеро - з вилками, кілками, ціпами. Загомоніли, якщо міліція нічого зробити не може, то ми самі з ними впораємося. Усі жінки в селі бояться цих вовкулаків.

Коли прокурор, отримавши повідомлення про вбивство і зґвалтування, приїхав у село і зайшов у сільраду, де під охороною міліції сиділи Грицько та Микола, то відразу накинувся на міліцію: “Ви що, подуріли, хто їх так побив?” Дільничний винувато опустив очі: “Ми трохи пізно приїхали, це їх так місцеві мужики пригостили, добре, що хоча б живих забрали, - і добавив пошепки, - але кажуть, що тепер ґвалтувати вже точно не будуть, мужики постаралися!” Прокурор вийшов на ганок і з напускною суворістю спитав у натовпу: “Хто це так затриманих побив?” Одразу декілька чоловік відповіло: “Вони на нас з ножами кинулися, ми мусили оборонятися, та й терпець у людей урвався!” Потім слідчий опитав людей по факту побиття Грицька і Миколи при затриманні, і виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи: “…Позаяк застосування сили було викликане озброєним опором затриманих, вчинивших особливо тяжкі злочини”, з чим прокурор погодився.

Петра ховали в містечку, де він жив. В останню путь його проводжав величезний натовп. На похорон прийшли і всі родичі Галини (сама вона лежала в лікарні). Багато добрих слів було сказано над могилою про загиблого, його героїчний вчинок. Усі вимагали суворої кари бандитам.

Галина з Софійкою часто приходять на могилу Петра і приносять квіти. Сестра Миколи і Грицька, що жила в містечку, після цих подій виїхала з родиною на батьківщину чоловіка. Вона була порядною жінкою і їй стало соромно дивитися в очі людям, які знали про страшні злочини її братів. Мати прокляла своїх синів і також виїхала з села до дочки, яка жила в Казахстані, де, як казали її родичі, померла у смутку.

На суді Грицько та Микола сиділи нищечком, боялися на людей очі підняти, все детально розповідали, але причину своєї поведінки намагалися пояснити “по-науковому” - це їм від батька передалося, у генетиці закладено. Мовляв, вони нічого зробити з цим не могли, тому вини їхньої мало і карати їх суворо немає за що. Але судді і засідателі не повірили такій “науці” і винесли суворий, проте справедливий вирок. Микола за вбивство Петра, зґвалтування і розбій був засуджений до страти, а Грицько за зґвалтування і розбій - до 15 років позбавлення волі.

Пройшло багато років, Грицько відбув покарання і приїхав у рідне село, але мужики його одразу попередили - краще їдь подалі, а то підеш на риболовлю і втопишся “ненароком”. Тому він одразу втік і більше його в селі ніхто не бачив.

Це оповідання являється художнім твором, в якому використано матеріали декількох старих кримінальних справ, тому будь-який збіг є випадковим.

03.05.2013Олександр КОТАШЕВСЬКИЙ


Переглядів: 951

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14470)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (964)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (92)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (84)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (84)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (84)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (81)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"