Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №605 від 30.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Народні умільці

Аншлаг на музейних гостинах

Аншлаг на музейних гостинах

Цьогорічні Музейні гостини, як завжди, радували око глядача різноманіттям художніх стилів та прийомів у виконанні народних майстрів. Стенди та столи з виробами мистецтва не вмістилися на території Краєзнавчого музею, тому зайняли половину алеї біля Лебединого озера. Чого тут тільки не було, просто очі розбігалися від побаченої краси. Народна фантазія була представлена у всій своїй красі і не просто манила, а буквально заворожувала своєю неповторністю і буйністю фантазії. Поспілкуватися з усіма майстрами, чиї роботи були представлені на гостинах, було просто нереально, окрім того, не всі вони виявилися балакучими і охочими до спілкування. І все ж таки нашому кореспонденту вдалося розпитати декого із них про їхні роботи.

Сопілки з сантехнічних труб

Більше шести років Віктор ІЩУК займається виготовленням автентичних духових інструментів різних країн світу - України, Японії, Перу. Першим його виробом була волинка, яка йому наснилася. Хоча перший інструмент і виявився невдалим, Віктор не облишив цю справу і ось вже шість років успішно виготовляє рідкісні духові інструменти, на яких справді можна грати, адже це не просто сувеніри.

- На Волині були популярні жалійки, сопілки, гуслі. Під час берестецької битви козаки грали навіть на волинках, які потрапили до нас із Балкан, а туди, відповідно, вони були завезені римлянами. Нині волинки виготовляють на Закарпатті. Я ж роблю їхні різні модифікації, якось навіть замість міхура жартома використав гумову дитячу іграшку песика. Вийшла досить незвична річ, яка, до речі, теж грала. В Європі існує багато видів волинок. Досить відома Шотландська , тому що дуже голосна й використовувалась у війську.

Окрім того, виготовляю старовинні струнні інструменти - гуслі та ліри. Іноді замість дерева використовую інший матеріал. Беру звичайні сантехнічні труби з металу або пластику та роблю ірландські чи шотландські попереч­ні флейти. На відміну від дерева, такі вироби більш стійкі до вологи та псування в цілому. Щоб чимось здивувати людей, намагаюся виготовляти інструменти, які не знайдеш у звичайному музичному магазині.

Ванна з дубу

Юрій ПРИСТОПЧУК уже другий рік поспіль презентує на виставці ексклюзивний виріб - ванну, виготовлену з деревини. Юрій зауважує, що такий продукт орієнтований лише на заможних людей. Попередню, виготовлену ним ванну, придбав досить небідний чоловік з Ашхабаду. У давнину наші предки виготовляли так звані купелі, які робилися з цільного стовбуру дерева. Дерев’яну ванну Юрій склеїв із шматків дуба, тому каже, що це не купель, а, швидше, звичайна ванна.

- Звісно, хотілося, щоб дубильні речовини ванни впливали на шкіру людини, як це було в старі часи, але сучасна технологія передбачає шар лаку, який дозволяє уникнути розсихання матеріалу. У давнину купелі змащували льняною олією. Інакше доводилося весь час тримати в ній воду, щоб вона не зіпсувалася. Мій виріб важить близько 150 кілограм, робота над ним може тривати від трьох місяців до року - це вже залежить від наст­рою. Аналогічних ванн у Рівному ніхто не виготовляє.

Пасхальні яйця для динамівців Києва

Леонід ГРИНБОКИЙ працює в Рівненській художній школі і вже довгий час займається писанками.

- Викладаючи в художній школі, мене буквально надихнули до творчості пасхальні писанки, які розписували учні. З того часу я роблю їх із глини та оздоблюю різноманітними орнаментами. Найбільші за розміром пасхальні яйця подарував відомим українським футболістам - динамівцям Києва: Сергію Реброву, Олександру Шовковському та Анатолію Дем’яненку під час дитячого турніру з футболу в Рівному. Тоді в основі моєї писанки був портрет Божої матері. На багатьох моїх виробах присутні різноманітні символи та теми: герби України та Рівного, ангели-охоронці, акантове листя... Також є глиняні писанки, присвячені історичним подіям, зокрема - Пересопниці. Крім того, в орнаменті використовуються українські народні мотиви. Так, у сорокаклинці присутні сорок клинів, як символ сорока побажань для людини. У кожному пасхальному яйці обов’язково роблю напис із побажанням, скажімо: “Щастя та здоров’я!”, “Радості, любові!” Колись робив із глини дзвіночки, тому чудово знаю, як звучить глина. Через це в середині писанок залишаю шматочок глини, і вона стає на кшталт дитячої брязкалки. Коли береш її до рук - вона дзвенить.

Дерев’яна Таїсія Повалій уролі… Єви

Різбляр із Корця Петро ОНИЩУК розповів, що в музейних гостинах бере участь більше 20 років.

- Спочатку я знаходжу підходящий шмат дерева, іноді по краях залишаю кору, яка додає картині певного шарму. А ось далі я думаю над тим, який сюжет втілити в різьбленні. Копіювати окремі зображення для мене нецікаво, адже я створюю свої сюжети, вигадую їх. На виставці представлена серія, на якій зображені міфологічні персонажі з біблійних сюжетів, слов’янської міфології, персонажі з народних казок - Велес, Сирін, Алконост, Лісовичок. Ось, скажімо, Єва, яка тримає яблуко спокуси, в мене вийшла дуже подібною на співачку Таїсію Повалій. Правда, я такої мети не ставив, просто вигадував жінку, як кажуть, із голови, а про схожість мені повідали глядачі, сам одразу й не помітив.

Велес у мене зображений разом із худобою, бо в ті часи символом достатку, вважалася домашня худоба. Є в мене певні сюжетні протистояння. Ось, скажімо, міфологічний птах Сирін, який символізує світлі сили, а на противагу - Алконост, про якого колись співав Володимир Висоцький. До речі, слово “алкоголь” пішло якраз від грецької назви Алконост, що символізувало темну силу. В слов’янській міфології на заміну птаху Сирін приходить Райський, який зображений з головою прекрасної діви. Ще одне протистояння - це образи казкових лісовичка та домовичка, які відповідають за різну територію. Домовичок у мене сидить на сундучку, куди збирає різні речі. Якщо ви не можете щось знайти в хаті, то треба задобрити домовика, і він вам цю річ поверне. У мене домовик зображений через замкову щілину, адже просто так побачити його важко. А ось лісовичок вийшов чималеньким, бо в міфології говориться, що він вище трави, але нижче дерев. Для того щоб створити окремий сюжет, доводиться багато читати, намагаюся уявити собі, як би міг виглядати той чи інший персонаж, а потім роблю ряд замальовок і лише після цього зупиняюсь на сюжеті, обираючи кращий.

30.05.2013Олексій ПОТЯНОК


Переглядів: 931

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (858)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"