Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#РОКАРСВО попереджає

З водою не жартують

З водою не жартують

У моду давно увійшли здоровий і активний спосіб життя, тому легко передбачити, як люди, які до цього визнавали лише пляжі на узбережжі південних морів, задумуються над можливістю провести тиждень­два, або навіть кілька днів на вихідних на місцевих водоймах, де можна зайнятися і риболовлею і покупатися та взагалі гарно відпочити не витрачаючи значних коштів на переїзд та оплату дорогих готелів. До речі, пейзажі Рівненщини все більше і більше приваблюють місцевих шанувальників відпочинку на природі. Лісистість, мальовничість ландшафтів, багатство рослинного світу, різноманітність форм рельєфу, чистота повітря роблять відпочинок тут корисним і незабутнім.

А де ж на Рівненщині можна безпечно і з користю відпочити? Перш за все потрібно знати, які водойми і пляжі нашого краю пройшли так звану сертифікацію, тобто мають всі необхідні документи для масового відпочинку. Таких місць в Рівненській області не так вже й багато. За повідомленням РОКАРСВО (Рівненська обласна комунальна аварійно­рятувальна служба на водних об’єктах) у 2013 році районними державними адміністраціями і виконавчими комітетами рад міст обласного значення визначено 39 місць масового відпочинку населення на воді в літній період, з них 17 пляжів. Всього видано 17 паспортів на відкриття та функціонування пляжів: із них 5 в Демидівському районі (села: Хрінники (3), Товпижин (2)); по три у Володимирецькому на Білому озері (села: Більська Воля (2), Біле) і Здолбунівському (м. Здолбунів); два ­ Рівненському (ТОВ “Обарівінвест” с. Обарів, “Електронік Рівне” с. Кустин); по одному ­ Дубровицькому на річці Горинь (м. Дубровиця), Млинівському р. Іква (смт. Млинів), Сарненському р. Случ, м. Рівне ­ озеро Басів Кут (вул. Басівкутська). Окрім того, ще є 22 місця масового відпочинку, але вони необладнані пляжами, а отже не перевірені РОКАРСВО і відповідно не мають дозволу ГУ ДСЕС (головне управління Державної санепідеміологічної служби), тому ми не будемо брати до уваги ці об’єкти.

Але не завжди відпочинок завершується ­ задоволенням. Так уже з початку року на водних об’єктах області загинуло 10 осіб, з них 2 дитини, врятовано 23 людини, за аналогічний період минулого року загинуло 18 осіб, з них 1 дитина. Плавцями­рятувальниками в минулому році врятовано 117 чоловік. Основною причиною утоплень ­ купання в невизначених місцях, порушення правил поведінки на воді, купання в нет­верезому стані. Як повідомили в РОКАРСВО менша кількість утоплеників у порівнянні з попереднім роком пов’язана з пізнім початком купального сезону.

Питаннями безпеки на водних об’єктах та рятувальними роботами, якраз і займається РОКАРСВО, тому кореспондент “Рівне Ракурсу” і звернувся до начальника обласної служби Анатолія ЯКИМЧУКА, щоб дізнатися про все, як кажуть, з перших вуст.

­ Чим займається РОКАРСВО?

­ У нашій службі працює 16 професійних водолазів. Головне наше завдання це запобігання і реагування на надзвичайні ситуації на водних об’єктах. Створена матеріально­технічна база служби дозволяє виконувати заходи щодо запобігання загибелі людей на воді. Силами і засобами РОКАРСВО забезпечено функціонування трьох аварійно­рятувальних груп (м.Рівне, с. Хрінники Демидівського району, Біле озеро Володимирецького району) в режимі постійної готовності до виконання дій за призначенням. Службою спільно з виконкомами органів місцевого самоврядування, власниками водойм, райдержадміністраціями, проведено комплекс заходів щодо дотримання правил безпеки людей у місцях масового відпочинку на водних об'єктах під час купання та любительського рибальства, а також під час проведення фізкультурних, спортивних та інших святково­розважальних заходів на воді. На засіданні тринадцятої сесії обласної ради, яка відбулася 16 листопада 2012 року депутати прийняли рішення №725, яким затвердили нову Програму організації рятування людей на водних об'єктах Рівненської області на 2013­2017 роки.

­ Ви сказали, що в вашій службі працює 16 професійних водолазів, чим їм доводиться займатися?

­ Одним із завдань, які доводиться виконувати ­ це пошук утоплеників. Люди, які втратили своїх рідних, хочуть поховати їх і тому водолазам доводиться виконувати цю неприємну місію. Окрім того, створено три рятувальні пости, які ми обслуговуємо нашими силами ­ Басів Кут, Біле Озеро і Хрінники. Там знаходяться наші рятувальні пости, на яких працюють водолази РОКАРСВО, як рятувальники на воді. У нашому розпорядженні на цих великих озерах є три катери, на яких ми патрулюємо. Час від часу ми виїжджаємо на них і слідкуємо за порядком на воді. Це така їхня основна задача.

­ Які ще завдання стоять перед вашою службою?

­ Окрім того, ми ще займаємося профілактикою запобігання надзвичайним ситуаціям на водних об’єктах. Через засоби масової інформації проводимо роз’яснювальну роботу, відві­дуємо школи, інші навчальні зак­лади, де теж пояснюємо, як потрібно себе вести на водоймах. Перед початком купального сезону, а згідно розпорядження голови Рівненської ОДА цей сезон розпочинається з 15 травня, ми готуємо матросів­рятувальників.

­ Ви сказали, що ваші водолази виконують обов’язки рятувальників лише на трьох водоймах області, а хто відповідає за безпеку на інших водних об’єктах?

­ За безпеку на водоймах відповідаємо не ми, а безпосередньо власники водойм. Вони зобов’язані відповідним чином обладнати місця для відпочинку і забезпечити пляж рятувальниками.

­ Як до цього ставляться власники, адже це зайві вит­рати?

­ Є такі правила “Охорона життя на воді”, ось там написано чітко ­ власники водойм відповідають за безпеку людей на тих територіях та водних об’єктах ­ власниками яких вони є. Всього в нас у області налічується 800 водойм, до переліку входять ­ річки, озера, ставки, тощо.

­ Що мається на увазі під облаштуванням місця відпочинку?

­ Наші водолази виїжджають на водойму і ретельно готують зону купання, тобто перевіряють чи рівне дно в місцях купання, чи не має там корчів. Після цього ми даємо своє заключення, і тоді вони проводять подальше облаштування. Завозиться пісок, обладнуються “грибки” для відпочинку, вис­тавляються буї, які обмежують зону купання. За правилами буї встановлюються не далі 50 метрів від берега і щоб глибина була не більше метр сімдесят. Звісно, що для дитячої зони купання дещо інші правила. У нас в Рівненській області визначено загалом 39 місць відпочинку визначених місцевими адміністраціями. Для цього місце купання погоджується з нами, з ГУ ДСЕС, з ГУ ДСНС (головне управління Державної служби надзвичайних ситуацій) і лише після цього підписується спеціально виготовлений паспорт місця відпочинку на водному об’єкті.

­ Але в нас в області окрім державних водойм, є ще й приватні, де теж купаються люди, якщо і не масово, то місцеві жителі обов’язково. Як вирішуються питання з цими водоймами?

­ Більшість власників приватних водойм займаються риборозведенням. Вони ставлять табличку “Купатися заборонено”, але не дивлячись на це все село там купається. Ось на таких водоймах, якраз і трапляються більшість випадків утоплень. По­перше, там купаються без догляду дорослих діти, по­друге місце необладнане для купання, а отже дно не перевірене нашими водолазами, по­третє ­ відсутній рятувальник. Тому на таких водоймах власникам краще визначити місце для купання, належним чином обладнати його, щоб зробити його безпечним для купання, адже людям не заборониш купатися, тому необхідно подбати про безпеку такого місця. Люди тоді знатимуть, що це місце обстежене водолазами, а отже придатне для купання. Але на жаль не всі власники це розуміють, хоча вже є позитивні зрушення в цьому напрямку.

­ Якщо можна, порівняйте кількість місць для масового купання в нашій області з сусідніми областями і чи збільшилася кількість пляжів у порівнянні з минулим роком?

­ У цьому плані ми випереджаємо наших сусідів. У нашій області налічується 39 таких місць (обладнаних і не обладнаних пляжами), тоді як у Волинській, Житомирський і Тернопільський областях ­ цей показник значно менший. А стосовно пляжів, то в цьому році їх стало на 4 більше в порівнянні із попереднім (17 проти 13). Так додалися пляжі в Гощі і Березно та ще в двох районах. Проте є такі райони, як Дубенський, Радивилівський, Корецький, Острожський, які взагалі не мають жодного визначеного місця для масового відпочинку.

­ Чи маєте ви важелі впливу на неслухняних власників водойм, які категорично відмовляються облаштовувати належним чином місця для купання?

­ Ми не маємо, а ось ГУ ДСНС такі важелі має. У них спеціально для цих цілей є інспекція техногенної безпеки. Якраз інспектори цієї інспекції і зобов’язані виписувати приписи власникам водойм, зобов’язуючи останніх обладнати місце для купання. У наші обов’язки, як я вже наголошував вище, входить нагляд за трьома водоймами, підготовка рятувальників і пошук утоплеників. На кожному місці відпочинку, де купаються люди і де є пляж, повинні бути три матроси­рятувальники, правда за новими правилами вони вже називаються ­ плавці­рятувальники. Ось якраз ми їх і готуємо.

­ Де проходять підготовку плавці­рітувальники?

­ Їхня підготовка відбувається на нашій базі. Ми вчимо їх правильно робити штучне дихання, рятувати на воді і т.д. І на сьогодні налічується 39 плавців­рятувальників, які пройшли в нас спеціальну підготовку і перепідготовку. Готуємо ми цих спеціалістів безкоштовно, згідно затверджених планів підготовки Державною службою надзвичайних ситуацій України.

­ Чи достатнє фінансування РОКАРСВО та чи в повному об’ємі вона забезпечена необхідним обладнанням?

­ Скажу відверто, останніми роками нам дуже допомагає обласна рада. Протягом останніх трьох років ми закупили три надувні моторні човни. Маємо нове сучасне італійське водолазне обладнання, тобто жалітися немає на що. Забезпечені ми нормально.

­ Не маєте проблем з підбором і плинністю кадрів?

­ Це питання досить актуальне. Нам потрібний водолаз. Раніше було простіше, ті хто відслужив у морфлоті за таким фахом ­ приходили до нас. Зараз же з цим проблеми, адже водолазів в армії не готують. Доводиться брати бажаючих, перевіряти їхній стан здоров’я та інше, а вже після цього відправляти до київської школи водолазів, де вони протягом місяця отримують необхідні знання та свідоцтво про навчання. Після повернення, проходять стажування і практичне навчання, тобто працюють спільно з досвідченим водолазом. Стосовно плинності кадрів, то тут проблем не має. Усі водолази в нас працюють уже по 5­6 років, єдина причина уходу ­ це вихід на пенсію, адже люди старіють. Щорічно всі водолази проходять перепідготовку і відповідну комісію, яка дає дозвіл на роботу.

­ Які місця купання за статистикою найбільш небезпечні?

­ Перш за все це необлаштовані місця купання на річці Горинь. Люди купаються в стихійних, неперевірених та невідведених для купання місцях, де взагалі заборонено купатися, там найчастіше і трапляються утоплення. Якщо взяти статистику попереднього року, то 70% всіх потерпілих, якраз і припадає на цю річку.

­ У чому полягають причини утоплень?

­ Як я вже казав, перш за все ­ це купання в невизначених, стихійних місцях; друга причина ­ купання в нетверезому стані; і третя причина ­ це не догляд батьків за дітьми. У всіх зафіксованих випадках утоплень дітей ­ причина недогляд батьків.

­ Дякую вам за докладну розповідь і бажаю вам успіхів у нелегкій, але такій потрібній справі.

27.06.2013Юрій РАЧКОВСЬКИЙ


Переглядів: 845

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21071)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17213)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14382)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14035)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13855)
• Бюджет і ми… [965] (13788)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13782)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (888)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"