Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №615 від 08.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#11 березня - День будівельника

“Східно-Європейський будівельний альянс”:
На піку житлового будівництва

“Східно-Європейський будівельний альянс”: На піку житлового будівництва

Сергій ПОЛОЦЬКИЙ: “Державна програма “Доступне житло” є життєздатною та заслуговує на довіру українців”

Будівельна галузь ­ основа розвитку будь­якої країни. Її роль в економіці важко переоцінити, особливо у тяжкі кризові часи. Це підтверджується цікавими прикладами з історії, коли в скрутну епоху безгрошів’я та масового безробіття керівники держав давали поштовх будівництву житла, комерційних будівель та автомобільних доріг.

Українська будівельна галузь також потроху відновлюється і має амбітні плани на найближче майбутнє та більш віддалену перспективу. Так, протягом шести місяців цього року 13 регіонам вдалося наростили обсяги зданого в експлуатацію житла. Перші позиції займають Луганська, Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька області. Приємно відзначити напередодні професійного свята будівельників, що в західному регіоні лідирує наша область. “Якщо порівняти показники шести місяців з планом року, то лише у 7 регіонах виконання склало більше 50% від річного завдання, ­ зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово­комунального господарства Геннадій Темник. ­ Це Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Миколаївська, Рівненська, Вінницька області та Автономна Республіка Крим”.

Серед багатьох будівельних фірм, що працюють у Рівному, концерн “Східно­Європейський будівельний альянс” займає особливе місце. І справа не лише в обсягах, а й у стилі роботи підприємства, яке присутнє на будівельному ринку всього чотири роки. І всі ці чотири роки його очолює господар від Бога Сергій ПОЛОЦЬКИЙ, колишній начальник Управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому (на фото). Про проблеми будівельної галузі та про будівництво в місті доступного житла ­ в його ексклюзивному інтерв’ю “Рівне­Ракурсу”.

“Працювати якісно й ефективно треба завжди”

- Сергію Петровичу, розкажіть коротко про себе.

- Зауважу, що будівництво - наша сімейна справа. Вся трудова біографія мого батька пов’язана з ним. Після закінчення рівненського “водника” я 12 років працював у Сибіру. Спочатку в Якутії - геодезистом в управлінні будівництва “ВілюйГЕСбуд” в Мирному, що за 500 кілометрів від Полярного кола. Далі - майстром, виконробом, начальником дільниці в управлінні “Енергопромбуд”. А будівельником безпосередньо став на спорудженні першої у світі вертикальної трубки-шахти “Інтернаціональна” для добування алмазів. Згодом працював у Мирному на зведенні заводу великопанельного домобудування, а потім там же споруджував з його продукції житлові будинки. Ще довелося працювати на будівництві Саяно-Шушенської та Зейської ГЕС, інших об’єктів Сибіру й Далекого Сходу. Коли розпався СРСР, повернувся на Батьківщину. Спробував влаштуватись у будівництві, трохи займався власним бізнесом. У 1998 році новообраний мер Рівного Вік­тор Чайка запропонував мені очолити Управління капітального будівництва міськвиконкому, яким я керував 10 років. З 2009-го - директор концерну “Східно-Європейський будівельний альянс”.

- Ви маєте багаторічний дос­від роботи будівельником у радянський період. Чи пригодився цей досвід, коли Ви стали організатором будівельного процесу в умовах ринкової економіки?

- Радянський досвід - дуже цікавий і повчальний. У ті часи, на мій погляд, більше уваги приділяли якості професійної підготовки фахівця будівельного профілю в системі вищої освіти. Після закінчення вузу він ще три роки вважався молодим спеціалістом, за ним був закріплений наставник - дос­відчений інженер або виконроб, який йому все пояснював і показував, тож через три роки людина вже могла самостійно працювати. В даний час цього немає, що негативно впливає на якість підготовки кадрів. Думаю, це стосується не тільки будівельної галузі. А до ринкових умов людина, звісно, пристосовується. Якщо є певний виробничий досвід, то процес її адаптації не такий болючий. Що соціалізм, що капіталізм - працювати якісно й ефективно треба завжди.

“Вердикт ВСУ - керівництво до дії для всіх судів”

- Зовсім нещодавно Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким майнові права на недобудовану нерухомість не можуть бути передані банкам у заставу без згоди інвесторів, з якими компанії-забудовники підписали договори. Не можна цього робити й шляхом купівлі-продажу цінних паперів. Як Ви оцінюєте таке рішення ВСУ?

- Вважаю, що це дуже правильне рішення. Слід зазначити, що вердикт ВСУ - керівництво до дії для всіх судів. Якщо людина вже заплатила за житло, а його комусь передають у заставу, то це вже, м’яко кажучи, питання дієздатності забудовника. Тому слід очікувати, що надалі рішення у таких справах ухвалюватимуть у судах першої інстанції на користь інвесторів. Варто також сказати, що “Східно-Європейський будівельний альянс” не працює з кредитними ресурсами, а як генпідрядник освоює власні кошти та кошти інвесторів - причому без підвищення цін за споруджуване житло, коли навколо на будівельному ринку ціни суттєво зростають.

- Програма “Доступне житло” є однією із соціальних ініціатив Президента України і має на меті сприяти поліпшенню житлових умов та забезпеченню житлом громадян України. Які конкретні кроки робить очолюваний Вами концерн щодо виконання державної програми?

- “Східно-Європейський будівельний альянс”, як генпід­рядна будівельна організація, за рік зумів забезпечити в Рівному введення в експлуатацію 58-квартирного будинку на Черняка, 30. Також ми здали першу чергу - два під’їзди - будинку на Дворецькій, 48. Плануємо за два-три місяці здати там другу чергу. Зараз працюємо над добудовою сумнозвісного житлового комплексу “Золота підкова”, що на Соборній, 283. Упевнений, що цьогоріч нам вдасться ввести там в експлуатацію три під’їзди з п’яти. Більшу частину квартир у “Золотій підкові” будемо подавати на включення в державну програму “Доступне житло”: адже ця програма є життєздатною та заслуговує на довіру українців.

“У кого будівельні кадри кращі, той і є більш успішним”

- Які, на Вашу думку, проб­леми будівельної галузі вимагають нагального вирішення на державному рівні?

- По-перше, найбільш дош­куляє будівельній галузі нестабільне фінансування. По-друге, кадрова проблема відчувається у всіх будкомпаніях. У кого будівельні кадри кращі, той і є більш успішним. По-третє, неврегульовані правила гри на ринку. Передовсім, маю на увазі ціноутворення та якість виконання робіт. Щоправда, в цьому напрямку незабаром відбудуться давно очікувані будівельниками позитивні зрушення. З 1 січня 2014 року Міністерство регіонального розвитку, будівницт­ва та житлово-комунального господарства планує ввести в дію нові “Правила визначення вартості будівництва”. Розроб­лено новий ДСТУ, який уже пройшов розгляд у Науково-технічній раді Мінрегіону. Його впровадження забезпечить у повній мірі достовірне визначення вартості будівництва на всіх етапах його здійснення. Четвертою проблемою будівельників можна назвати виробництво будівельних матеріалів та конструкцій. Оскільки український ринок недостатньо розвинений, багато будівельних матеріалів імпортується з інших держав, що значно збільшує вартість будівництва.

- Нині в Рівному хмельницька компанія “Набережний квартал” веде активний продаж квартир у поки що не збудованому будинку за ціною 1 квадратного метра 4900 гривень. Яка вартість житла в будинках, що вводиться в експлуатацію “Східно-Європейським будівельним альянсом”?

- У нас трошки дорожче: вартість 1 квадратного метра у трикімнатній квартирі - 5300 гривень. Це пов’язано з тим, що по кожному об’єкту, який ми взялися добудувати, концерн погашає боргові зобов’язання, що виникли в попередніх інвесторів. Стосовно “Набережного кварталу”, раджу рівнянам, які хочуть придбати житло в наших конкурентів, уважно з юристами читати угоду із забудовником, а вже потім приймати відповідальне рішення.

“Держава, що не будує житла, не має шансів на розвиток”

- Чи відчуваєте напередодні професійного свята впев­неність у стабільному роз­витку житлового будівництва в Україні?

- Держава, що не будує житла, не має шансів на розвиток. Власне, шляхів тут два: або вона робить це сама, або ж створює такі умови, за яких житло вигідно зводити інвесторам. Сьогодні все, що робить уряд для розвит­ку будівельної галузі, вказує на те, що держава покладає великі надії на будівельну індустрію, яка є одним із головних індикаторів розвитку та стабільності вітчизняної економіки. Мені вже небагато залишилось до пенсії, але я вірю, що десяток багатоповерхівок ще побудую.

- Ваші побажання колегам-будівельникам і партнерам з нагоди професійного свята, яке стало народним - хто з нас не був новоселом!

- Користуючись нагодою, вітаю з Днем будівельника колектив концерну “Східно-Європейський будівельний альянс”, усіх наших партнерів, зокрема, компанію “Галспецбуд плюс”, приватні підприємства “Корадо” й “Янкор”, ВМП “Енергоконструкція”. Бажаю стабільного фінансування колегам-будівельникам, а щасливим новоселам - радощів в їхніх сім’ях та поповнення. Будуть народжуватись дітки - буде потрібне житло, будуть потрібні будівельники. Їх щоденна копітка і відповідальна праця є запорукою комфортного життя наших співвітчизників.

Сердечно дякую за порозуміння, підтримку і плідну спів­працю голові облдержадміністрації Василю Берташу та його заступнику Володимиру Новаку, депутатам Рівненської міської ради, працівникам управлінь міськвиконкому - містобудування та архітектури, капітального будівництва, земельних ресурсів, житлово-комунального гос­подарства.

Щиро зичу усім міцного здоров’я, щастя та нових здобутків на благо українського народу.

08.08.2013Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1098

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (771)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"