Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №619 від 05.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Акція протесту

Пікніком - по дерибану землі

Пікніком - по дерибану землі

Впродовж останніх років рівняни показали мешканцям інших міст чимало прикладів запровадження нового в суспільному житті. Взяти хоча б заборону на продаж спиртного в центрі міста під час велелюдних свят. Для мешканців Рівного це вже стало хорошою традицією.

А зараз схоже на те, що рівняни першими в Україні запровадять нову форму проведення акцій протесту – «пікнік». Апробація цього нововведення відбулася у неділю на літньому майданчику ресторану «Ліон», який розмістився на околиці центрального парку культури та відпочинку Рівного імені Тараса Григоровича Шевченка.

Акція була анонсована у передачах місцевого радіо та електронних засобах масової інформації. Тож, ясна річ, що вона повинна була викликати чималий інтерес у городян.

Нагадаємо, що це питання вже неодноразово заслуховувалося на сесіях Рівненської міської ради, де зазначалося, що власники ресторану, на думку окремих народних обранців, незаконно використовують ділянку землі біля свого закладу. Натомість чиновники зазначали, що нічого вдіяти не можуть, оскільки не мають юридичних засобів впливу. Виходить, що знести капітальні споруди на цій території парку та відібрати землю в господарів «Ліону» не мають права. Адміністрація парку на ситуацію вплинути не змогла, адже земля, за документами, належить місту. Нічого не зміг вдіяти й міський голова Рівного Володимир Хомко, пояснивши журналістам, що вирішувати це питання має прокуратура й міліція...

Учасники пікніка прийшли не лише самі, а й з дітьми та ще й принесли з собою їжу, прохолодні напої, килимки і влаштувалися за столами, на захопленій території парку, та просто на землі. З­поміж присутніх більшість складали працівники пера та мікрофона, був серед них навіть один депутат міськради ­ Олександр Лащук. Натомість чиновники знехтували запрошенням, і жодний із них так і не з’явився на пікнік. Не прийшов і сам депутат, який на сесіях Рівнеради висловлював незадоволення з приводу незаконного використання землі рестораном.

Акція ­ подія доволі неординарна і цілком могла закінчитися резонансно… Але, на подив, адміністрація ресторану повела себе досить толерантно. Жодного супротиву не чинилося, і присутні мали змогу вільно сидіти за столиками. Окрім того, до зустрічі з "непроханими гостями" адміністрація "Ліона" підготувалася. Літня тераса була прикрашена кольоровими кульками, на столах на літньому майданчику ресторану були розкладені розмальовки із кольоровими олівцями. На вході стояли кілька кулерів з безкоштовною водою для відвідувачів. Трохи подалі розмістили кошики із пиріжками з текстом “Безкоштовно для школярів”. Були і цукерки на паличках, якими офіціантки "Ліона" пригощали й громадських активістів. Щоправда, більшість від подарованих цукерок відмовилась. Ну, що тут скажеш, молодці власники ресторану, адже за власні кош­ти організували для рівнян справжнє свято Дня знань. Але чи було б це, якби не акція?

Зі сторони за всім дійством, на всякий випадок, пильно стежили кілька міліціонерів, які нібито не навмисно прогулювалися неподалік. З огляду на те, що біля входу в парк стояв УАЗик з правоохоронцями у спецформі, склалося враження, що міліціонери не виключали й не зовсім мирний розвиток подій. Проте, дякуючи Богу, все обійшлося.

Пікнікувальники висловили пропозиції стосовно того, як повернути місту незаконно захоплену землю або змусити власника ресторану сплачувати за неї гроші на розвиток парку. Окрім того було вирішено подібні акції проводити щотижня, лише змінюючи формат. Так, було запропоновано під час аналогічних заходів виконувати українські пісні, читати вірші, поезію, слухати музику у виконанні місцевих авторів. І все це планується проводити на літньому майданчику ресторану.

Загалом же спеціалісти прог­нозують у Рівному в найближчому майбутньому загострення ситуації із земельним питанням. Як ми вже розповідали, на останній сесії міськради виник скандал, пов’язаний із виділенням більше 60­ти земельних ділянок людям, які не перебували у міській черзі на їх отримання. Зняли питання з розгляду завдяки протестній акції, в тому числі ­ й пікетуванню сесійного засідання. Місцеві аналітики не виключають, що відтепер форма проведення подібних протестів у Рівному може кардинально змінитися – замість того, щоб стояти під стінами приміщень влади з плакатами, люди влаштовуватимуть під ними пікніки.

Чи привернуть вони увагу широкого кола городян – судити складно. В усякому разі, один з ініціаторів пікніка Святослав Клічук запропонував, що такий захід біля "ЛІОНу" ­ це лише початок. Активісти планують, як мінімум, раз на тиждень проводити на літньому майданчику тематичні зустрічі, і триватиме це, поки питання захопленого майданчика не буде вирішено.

Загалом, якщо громада, на відміну від влади, здатна організувати подібне і вирішити наболілу й непросту проблему міста, то таке потрібно лише вітати. Головне ­ не зупинятися, а вірити у свої сили і доводити розпочате до логічного завершення. Ось тоді виграють усі. “Борітеся і поборете”, як казав великий Кобзар…

Ярослав ТАРАСЕНКО

Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ

Коментар

З проханням розповісти про те, що змусило соціально активних рівнян розпочати боротьбу із розважальним закладом редакція звернулася до одного з учасників “пікніка” - депутата Рівненської міської ради Олександра Лащука.

- Насправді проблема набагато ширша та глибша. Фактично в Рівному земельні питання в значній частині є неврегульованими. У першу чергу це стосується так званих прибудинкових територій, межі яких фактично не визначені. У таких умовах підприємці, які прагнуть розширити свій бізнес, змушені проходити складну і відверто дуже непрозору, якщо не сказати корупційну, процедуру виділення землі. Це все вимагає безліч часу і значних витрат, тому й існує в нас практика реального використання земельних ділянок, на які немає жодних документів.

Своєю акцією ми хочемо привернути увагу громадськості міста та влади до того ненормального стану справ, які склалися в Рівному, і повернути ситуацію в правове поле. Тобто, підприємці повинні мати можливість прозоро і швидко отримувати необхідні їм земельні ділянки і, зрозуміло, сплачувати за їхнє користування місту кошти, які в свою чергу повинні йти на благоустрій Рівного. Ми не збираємося обмежуватися лише одним окремо взятим “Ліоном”, а будемо проводити вивчення й інших подібних земельних колізій, адже їх у Рівному більш ніж достатньо.

05.09.2013


Переглядів: 1045

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (758)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"