Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №631 від 05.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Позиція

Є в революції початок…

Є в революції початок…

Коли в минулому номері ми назвали матеріал про події навколо підписання угоди з Євросоюзом “На майдані біля … революція іде”, ніхто з наших журналістів не думав і не гадав, що події будуть розгортатися за класичним революційним сценарієм. Але сталося те, що сталося. І сьогодні, ми маємо справжню революційну ситуацію.

Чому так сталося? Адже непідписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС не змогло б так збурити мільйони простих громадян держави, якби було б лише одним окремо взятим рішенням діючої влади. Фактично ця подія стала тією іскрою, з якої і розгорілося полум’я.

Як би не хотілося нашій нинішній владі, саме невдоволення громадської більшості її діями і призвело до такого масового “майданного руху”.

Коли Віктор Янукович та його Партія Регіонів лише йшла до влади, вони досить грамотно критикували дії “помаранчевих”, і в багатьох жевріла надія, що саме Віктор Янукович зможе змінити ситуацію в державі на краще. Але минуло три роки, і ці сподівання перетворилися на відверте обурення. І, на превеликий жаль, це істинна правда.

При цьому не варто розглядати нинішню “партію влади” як якихось монстрів, що тільки й думають про те, як зробити життя простих українців іще важчим. Правда в іншому ­ невміння провести вчасно необхідні реформи зі скорочення велетенського державного апарату та бюджетних витрат, спроба утримувати соціальні стандарти на більш вищому рівні, ніж цього дозволяють можливості бюджету, і призвели до різкого зростання протестних настроїв. Якщо до цього додати ще й хронічну хворобу Партії Регіонів ­ невміння чітко роз’яснювати широким верствам населення свої дії, то в підсумку ми отримаємо той “коктейль Молотова”, який і призвів до вибуху.

Що ж далі? Прогнози в нашій країні справа невдячна. Тому можна лише говорити, про те, що вже на поверхні. Події останніх днів поставили перед виконавчою владою дуже серйозні завдання, до яких вона навряд чи готова. На тлі цих процесів стрімко зростає роль органів місцевого самоврядування, а особливо міських голів обласних центрів. І треба віддати їм належне – більшість мерів під час останніх подій проявили себе з позитивної сторони. Не став винятком і міський голова Рівного Володимир Хомко, який спокійно і чітко керує містом, доводячи своїм прикладом, що революційні події не повинні призвести до колапсу комунального господарства.

Об’єднані “Євроланцюгом”

29 листопада, в день, коли усі українці тішили себе надією, що у Вільнюсі все ж таки буде підписана угода про асоціацію з ЄС, у Рівному був створений живий “Євроланцюг”, який пройшов крізь місто від зоопарку до аеропорту. В акції взяли участь люди різного віку, а найактивнішими в створенні живого ланцюга, звісно, були студенти.

Як повідомив один з координаторів рівненського “Євромайдану” Олександр Курсик, ініціаторами “Євроланцюга” виступили студенти зі Львова, Києва та Рівного. У соцмережах було обговорювання маршруту “Євроланцюга”, який вирішили провести через Рівне. Головна задумка ­ взявшись за руки, продемонструвати єдність українського народу.

“Євроланцюг” розтягнувся від польського кордону до “Євромайдану” в Києві. На україно­польському кордоні учасники живого ланцюга поєдналися з польськими студентами, які підтримали акцію українців. У Рівному в “Єврорланцюгу” взяло участь близько семи тисяч рівнян.

­ Окрім Рівного в області також були створені ланки “Євроланцюга” в Гощі, Корці, Горбакові, Панталії, Дубно, Тараканові, Крупці та Радивилові. Лише дві доби було на підготовку акції, найскладніше було організувати її в селах, адже там менше людей користуються соцмережами, завдяки яким більшість і дізнавалася про “Євроланцюг”. – розповідає Олександр Курсик. ­ Дуже вдячні рівненським ЗМІ, які допомогли з поширенням інформації про акцію. Окрім того, не менш важливо, що “Євроланцюг” побачив увесь світ та зрозумів, що українці готові стати частинкою Європи.

У влади та опозиції діалогу не вийшло

Мітинг, який відбувся на майдані Незалежності в Рівному в неділю, за підрахунками спеціалістів став найбільш масовим за часів Незалежності. Його учасники вимагали продовжувати євроінтеграційні процеси та відставку Кабміну.

Наступного дня протестну акцію було проведено перед стінами Рівненської обласної державної адміністрації. Її учасники вимагали від очільника Рівненщини Василя Берташа покласти партквиток члена Партії регіонів у смітничку. Сам голова РОДА в супроводі свого заступника Олексія Губанова вийшов до учасників акції, але діалог не склався.

Мітингувальники наполягали на своєму, і запевнення Василя Берташа, що особисто він виступає за євроінтеграцію, в протестувальників не викликали довіри.

Після того, як діалогу не вийшло на майдані перед ОДА, щоб продовжити розмову Василь Берташ запропонував організаторам мітингу піднятися на шостий поверх головної адміністративної будівлі області. Однак і це не дало результату, і керманич регіону залишив переговорну залу.

Рівнерада за відставку уряду Азарова

Депутати Рівненської міської ради на позачерговій сесії, яка відбулася ввечері в понеділок, продемонстрували одностайність в оцінці ситуації в Україні та ухвалили Звернення до Верховної Ради України.

У документі зазначається, що депутати Рівненської міської ради критично оцінюють політичну ситуацію в Україні, неправомірне застосування сили до мирних форм протесту.

У зв’язку з цим депутати Рівнеради закликають прийняти Резолюцію недовіри Кабінету Міністрів, невідкладно розглянути та прийняти Закон України “Про порядок імпічменту Президента України”.

Щойно депутати проголосували, як у сесійній залі зникло світло. З чим це було пов’язано – невідомо.

…Рівненська обласна рада проти

Депутати Рівненської обласної ради у вівторок зібралися на позачергову сесію, яка закінчилася безрезультатно, хоча скликалася для того, щоб обговорити суспільно­політичну ситуацію в Україні та прийняти відповідне звернення. Проте жодний із проектів звернення до уряду та світової спільноти не був затверджений. Сесія тривала більше двох годин. На засідання прийшли лише 42 із 80 депутатів. Майже в повному складі проігнорували сесію представники Партії Регіонів. Із них прийшли лише Світлана Сад та Анатолій Юхименко. У підсумку позачергова сесія обласної ради не прийняла жодного рішення.

За відставку уряду та президента проголосували лише депутати від опозиції. За заяву “регіоналів” проголосували 8 депутатів, депутатської групи Рівненщина ­ 19, підтримали студентську заяву ­ 24 депутати. Ще одну окрему заяву, стосовно ситуації на Рівненщині, озвучив депутат від “Батьківщини” Олег Хомич. Вона набрала всього 18 голосів.

Діапазон вимог був доволі широким, але одразу стало зрозумілим, що провладна депутатська більшість не підтримає пропозицій опозиціонерів, оскільки в них було чимало “гострих кутів”. Опозиція, в свою чергу, не погоджувалася на “лояльний” текст.

У порядку денному основне з питань стосувалось розгляду резолюції про суспільно­політичну ситуацію в області. Зокрема, відставка уряду та імпічмент президента. Втім, депутати облради не підтримали євроінтеграційні прагнення України.

Учасники рівненського “Євромайдану” засуджували бездіяльність депутатів та вимагали розпустити депутатський склад обласної ради.

Закінчилося тим, що депутати­опозиціонери приєдналися до мітингувальників, які під стінами сесійної зали висловили обурення такою роботою народних обранців і озвучили вимогу відставки голови Рівненської обласної державної адміністрації Василя Берташа.

Відсутність резолюції обласної ради прокоментував голова найбільшої опозиційної фракції “Батьківщина” Михайло КИРИЛОВ:

­ Результат голосування був очікуваний. Наша обласна рада нинішнього скликання перетворилася у відділ ОДА, тому така ганебна поведінка провладної більшості є передбачуваною. Наскільки можна після цього вважати обласну раду органом, який представляє інтереси громади, сказати важко, тим паче що більшість мешканців Рівненщини підтримують дії опозиції, відстоюючи євроінтеграційні прагнення українців.

Депутат облради від цієї ж політичної сили Алла ЧЕРНІЙ додала:

­ Той факт, що наші колеги з Партії Регіонів не прийшли на сесію, є дуже промовистим кроком “партії влади”. Їм не вистачило мужності відстоювати свої переконання перед колегами ­ депутатами і, саме головне, перед виборцями Рівненщини, які довірили їм представляти в раді свої інтереси.

На Рівненщині почав діяти штаб національного спротиву

З цього тижня в Рівненській області почав діяти обласний штаб національного спротиву.

До його складу увійшли опозиційні політики, громадські активісти. Штаб координуватиме мирні акції в Рівному та регіоні в цілому.

Організатори штабу звернулися до небайдужих людей по можливості допомагати учасникам протестної акції на майдані Незалежності в Рівному. Одним з перших завдань члени штабу вважають правовий захист та правовий супровід учасників протестних акцій та недопущення репресій щодо них.

Студенти рівненських навчальних закладів відстоюють право на страйк

Рівненські студенти підписують звернення до своїх викладачів та дирекції, наголошуючи на своєму праві страйкувати. Причиною страйку став зрив підписання угоди про асоціацію з ЄС та побиття молоді на “Євромайдані” в Києві наприкінці листопада цього року. Студенти прагнуть, щоб відсутність на заняттях через участь в громадських акціях не стала для них проблемою, а на сесіях увага акцентувалася на конкретних знаннях. Про це стало відомо під час прес­конференції студентів та активістів студентського сектору рівненського страйкому.

Молодь активно збирає підписи під своїм зверненням. Олександр Кравченко, активіст з Технічного коледжу розповів, що їм вдалося зібрати 176 підписів. Половина студентів їхнього коледжу виступають за участь у страйку, половина ­ проти. Студенти економіко­правового коледжу зібрали 201 підпис, віднесли підписану заяву директору, але виявилося, що він у відпустці.

Реакція дирекції та викладачів на бажання їхніх підопічних страйкувати ­ неоднозначна. Студентка медичного коледжу Аліна Дехтерук повідомила, що директор коледжу не проти їхньої участі у страйку, але для цього студенти повинні розписатися, що вони справді страйкували в урочні години, а не пішли до гуртожитку або поїхали додому. Його ж колега, директор аграрного коледжу, за словами студентів, наголосив їм, що витрачений на громадські акції час доведеться надолужувати, а відсутність на парах може негативно позначитися на результатах сесії.

Майбутня сесія, звісно ж, хвилює і самих студентів. Як розповіла студентка НУВГП Тетяна Васильчик, керівництво їхнього вузу не проти громадської активності студентів, але сама молодь непокоїться, що через відсутність на заняттях вони не встигнуть набрати потрібну кількість балів, аби успішно скласти сесію за кредитно­модульною системою.

Назарій Поліщук, активіст Майдану 2004­го року, який тоді теж організовував студентський страйк, підкреслив, що сьогоднішні студенти повинні добиватися, аби викладачі під час екзаменів та заліків, зосереджували свою увагу на знаннях з предмету і на оцінках зароблених під час контрольних та лабораторних робіт. А відсутність на парах через громадську активність не має бути причиною недопуску до сесії.

Андрій Логощук, координатор студентського напрямку Рівненського страйкому зазначив, що права студентської молоді відстоюватимуть правозахисники з громадської організації Комітет Виборців України, з якими рівненський студентський страйком зараз активно співпрацює.

Загалом, студенти наголошують на тому, що право на громадське волевиявлення не суперечить правові на освіту. Щоправда, за словами Андрія Логощука, зараз складно спрогнозувати, як розгортатимуться в майбутньому стосунки директорів та ректорів зі студентами­страйкарями.

05.12.2013Володимир КОНЄВ, Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ, Олексій ПОТЯНОК, Ярослав ТАРАСЕНКО Олександр ШЕВЧУК, Піка


Переглядів: 394

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (829)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"