Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Рівненський ЕТЦ інформує

Ліфти: надійність і безпека вертикального транспорту Підіймальна техніка, яка відпрацювала 25 років і більше,має не тільки фізичне зношення, а й моральне

Ліфти: надійність і безпека вертикального транспорту Підіймальна техніка, яка відпрацювала 25 років і більше,має не тільки фізичне зношення, а й моральне

Життя та праця людини в сучасному світі невід`ємно пов`язані з об`єктами підвищеної небезпеки, з яких найбільш численними є підіймальні машини - пасажирські ліфти. Мешканці багатоповерхових будинків не уявляють сучасного життя без роботи вертикального транспорту, його надійної і безпечної експлуатації, що є надзвичайно складною проблемою в умовах майже повної відсутності фінансування оновлення та модернізації ліфтового господарства. Дослідження міжнародних організацій свідчать, що останніми роками витрати на капітальний ремонт та реконструкцію ліфтів в нашій країні - найменші у світі. Згідно з даними компанії “Юнайтед Текнолоджі”, за цим показником Україна знаходиться на 200-му місці, після навіть держав Африки. За останні 10 років кількість модернізованих або новозбудованих ліфтів у нашій країні зменшилась у 15 разів.

Звичайний пасажирський ліфт у дев`ятиповерховому будинку за рік виконує 60 тисяч поїздок, проводить майже 70 тисяч циклів відкриття-закриття дверей, проходить до 10 тисяч кілометрів, знаходячись у русі майже 1300 годин, та перевозить до 9 тисяч тонн вантажів і пасажирів. За 20 років постійної експлуатації ліфт покриває відстань у 720 тисяч кілометрів, виконуючи при цьому 2-3 мільйони пусків.

Обов’язки експертної організації з оцінки ліфтів

- З огляду на це, - вважає технічний експерт лабораторії технічної діагностики та неруйнівного контролю ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” Олександр ЧЕРЕВАНЬ (на фото), - державі треба докорінно змінити ставлення до ліфтів. Передовсім, треба визначити господаря ліфта, хто повинен вести експлуатацію, обслуговування та ремонт підіймальної техніки. Інше питання, що потребує оперативного вирішення, - це адаптація українського законодавства, зокрема, технічних регламентів, до директив Євросоюзу. А на сьогодні положення чинних “Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів” все ще не відповідають повністю вимогам технічних регламентів. До того ж, згідно із законодавством про охорону праці, Держгір­промнагляд здійснює контроль і нагляд на тих підприємствах, які застосовують найману працю. У випадку з ліфтами, які встановлені у житловому господарстві, навіть об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) не мають достатньо юридичних повноважень, щоб самостійно і повною мірою співпрацювати зі спеціалізованими організаціями з ремонту, обслуговування, модернізації та експертної оцінки ліфтів.

- Олександре Леонідовичу, що входить в обов’язки експертної організації з оцінки ліфтів?

- Експертне обстеження ліфтів складається з таких етапів:

​. вивчення експлуатаційної і технічної документації та аналіз умов експлуатації;

​. перевірка технічного стану металевих конструкцій;

​. перевірка технічного стану механізмів;

. перевірка технічного стану електричного обладнання і вимикачів безпеки;

​. проведення електровимірювальних робіт;

​. проведення випробування ліфта;

​. оформлення результатів обстеження.

При виявленні під час обстеження відхилень від вимог нормативних документів, пошкоджень і відмов, які впливають на безпечну експлуатацію ліфта і загрожують безпеці експертів, для усунення яких потрібен ремонт, реконструкція чи модернізація, обстеження припиняється. Експертна організація складає та передає власнику відомість дефектів, пошкоджень і відмов для виконання відповідних робіт.

Після виконання ремонту, реконструкції чи модернізації власник сповіщає експертну організацію про закінчення робіт і потребу завершення обстежень. Експерти перевіряють повноту і якість виконання рекомендацій, викладених у відомості дефектів, пошкоджень та відмов, і при позитивному результаті перевірки продовжують обстеження, яке завершується проведенням електровимірювальних робіт і випробування ліфта, після чого експертна організація складає і передає власнику експертний висновок.

Обсяг випробування ліфта на відповідність вимогам Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів (ПББЕЛ), затверджених Держгіртехнаглядом України 17 червня 1992 року, та інших діючих нормативних документів визначається методикою експертного обстеження. Експертна організація здійснює відповідний запис у паспорті ліфта про результати обстеження і строк повторного експертного обстеження або виведення ліфта з експлуатації. Введення ліфта в експлуатацію здійснюється згідно з порядком, установленим ПББЕЛ.

Експертне обстеження ліфтів: мета і програма необхідних робіт

- З якою метою проводиться експертне обстеження ліфтів?

- Експертне обстеження ліфта проводиться у разі:

. закінчення граничного строку експлуатації;

.реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;

.аварії або пошкодження, спричиненого ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;

.виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

В інших випадках експертне обстеження ліфта проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця.

- Хто проводить експертне обстеження ліфтів?

. У нашій області цим займається Державне підприємство “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”, яке має висококваліфікований персонал, нормативно-методичну базу, обладнання та прилади для проведення експертних обстежень. Роботодавець не пізніше ніж за 5 днів до дати проведення експертного обстеження повідомляє нас у письмовій формі.

- Якими дозвільними документами регламентується право виконання робіт під час експертного обстеження та які кваліфікаційні вимоги до кандидатів в експерти?

Для виконання робіт при проведенні експертних обстежень ДП “Рівненський ЕТЦ” має:

.Дозвіл № 008.ПР.97, виданий Державним комітетом України з нагляду за охороною праці, термін дії - постійно.

. Свідоцтво № РТ-0025/2010 Держспоживстандарту України про атестацію лабораторії технічної діагностики і неруйнівного контролю ДП “Рівненський ЕТЦ”, чинне до 12.04.2015 року.

.Атестат про акредитацію ВЛТДіНК на відповідність ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, зареєстрований у Реєстрі НААУ 31 травня 2013 року за №2Н997, дійсний до 30 травня 2018 року.

.Атестат про акредитацію ВЕТЛ на відповідність ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, зареєстрований у Реєстрі НААУ 31 травня 2013 року за №2Н1098, дійсний до 30 травня 2018 року.

Кандидати в технічні експерти проходять первинне навчання та перевірку знань в ДП “Головний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду України”. Кваліфікаційні вимоги до кандидатів в експерти: вища технічна освіта; стаж роботи не менше 3 років; позитивна характеристика за місцем роботи.

“Висновок експертизи повинен бути конкретним, об’єктивним і доказовим”

- Що визначає робота експертної комісії?

- Для визначення строку безпечної експлуатації ліфта експертна організація:

​.аналізує результати проведених робіт;

​.визначає його залишковий ресурс;

​.готує технічне рішення щодо умов продовження строку безпечної експлуатації;

​. приймає рішення про умови і строк подальшої безпечної експлуатації ліфта з урахуванням режиму роботи та проведення власником заходів щодо забезпечення безпечної експлуатації ліфта або про припинення експлуатації.

Продовження експлуатації ліфта здійснюється на строк до прогнозованого переходу його у граничний технічний стан або на визначений строк.

Визначення залишкового ресурсу ліфта проводиться за організаційно-методичними документами з підтвердженням фактичної величини ресурсу за допомогою відповідних засобів вимірювальної техніки.

За результатами експертного обстеження експертною організацією можуть готуватись такі висновки:

​.продовження експлуатації ліфта згідно з установленими в експлуатаційних документах параметрами;

​.продовження експлуатації ліфта з обмеженням її параметрів та/або на визначений строк; - проведення ремонту ліфта;

​. проведення модернізації або реконструкції ліфта;

​.використання ліфта для іншого призначення;

​.виведення ліфта з експлуатації.

Висновок експертизи повинен бути конкретним, об’єктивним, аргументованим і доказовим, містити посилання на вимоги відповідних нормативних документів, у разі потреби - на науково-технічні і довідкові видання. Зміст виснов­ку експертизи повинен тлумачитися однозначно. Зміна експлуатаційних параметрів ліфта, що пропонується за результатами експертного обстеження, повинна підтверджуватися технічними розрахунками відповідно до вимог організаційно-методичних та нормативних документів.

У разі отримання негативного висновку експертного обстеження із зазначенням порушень вимог нормативно-правових актів, організаційно-методичних документів, а також виявлених дефектів, пошкоджень і несправностей, які негативно впливають на безпечну експлуатацію ліфта і загрожують безпеці працівників та інших осіб, роботодавець припиняє експлуатацію ліфта; експертна організація складає відомість з переліком дефектів, пошкоджень і несправностей та передає її разом з експертним висновком власнику ліфта для проведення ним відповідних відбудовних робіт. Інформація про це не пізніше ніж протягом 10 днів після закінчення експертного обстеження надсилається експертною організацією територіальному органу Держгір­промнагляду за місцезнаходженням ліфта.

На даний час ліфти, які ввозяться в Україну чи випускаються підприємствами України, відповідно до чинного законодавства підлягають сертифікації. Сертифікація - це діяльність з підтвердження відповідності продукції установленим вимогам. Вона здійснюється третьою, незалежною організацією. Майже в усіх країнах Західної Європи, США та Японії обов’язкова сертифікація набула значного поширення і пов’язана, як правило, з безпекою, охороною здоров’я і навколишнього середовища.

Органи сертифікації - це органи, що здійснюють сертифікацію і відповідають за її результати. Але вони обов’язково мають пройти акредитацію, тобто отримати офіційні повноваження на здійснення цієї діяльності. Одним з таких органів сертифікації є ДП “Рівненський ЕТЦ”, який пройшов відповідну процедуру та отримав статус органу з оцінки відповідності продукції вимогам технічних регламентів.

Спілкувався Олесь ДУБОВИК

31.07.2014


Переглядів: 877

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21231)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17364)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14588)
• Допомога під час карантину [967] (14507)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14342)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14161)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14036)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14006)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14001)
• Живи до ста! [965] (13978)
• Бюджет і ми… [965] (13917)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13914)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13783)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13691)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13687)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13631)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13248)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13220)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (484)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (62)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (62)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (61)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (60)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (60)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (59)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (59)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (58)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (56)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (54)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (53)
• Постачали наркотики до колонії (53)
• П’яний водій збив пішохода (53)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (51)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"