Через низьку калорійність, незначний вміст вуглеводів і корисних жирів, засвоєння яких досягає 95%, навіть при переїданні нам не вдасться погладшати, не кажучи про ожиріння. Більшість із нас вважає білий гриб найсмачнішим. Але не кожний знає про його інші корисні властивості. Приміром, про те, що він містить набір усіх вітамінів та мікроелементів, потрібних людині. Особливо цінні вітаміни А та Е – для профілактики пухлинних захворювань. Білий гриб багатий на вітамін Д, який потрібний нам для профілактики остеопорозу, зобу. А оскільки цей вітамін у складі гриба міцно пов’язаний з білком, він легко засвоюється, що дуже важливо для лікування згаданих недуг.
Також білий гриб багатий на селен (потрібний для профілактики та лікування (онкозахворюваннь), калій (цілющий для серця) і кальцій (він забезпечує здоров’я кісток, суглобів, нормалізує рівень гемоглобіну), і навіть містить фітогормон росту.
Білий гриб сприяє розсмоктуванню холестеринових бляшок, запобігає утворенню й розвитку злоякісних та доброякісних пухлин. Рибофлавін, що міститься в білому грибі, нормалізує функцію щитоподібної залози, сприяє регенерації шкіри, росту волосся та нігтів.
Не можна забувати і про “рідні” гриби, які здавна збирали наші діди – прадіди. Наприклад, опеньки. Опеньки багаті на фосфор, кальцій, (за їх вмістом ці гриби можуть конкурувати навіть з рибою), натрій, залізо, магній, особливо цінні цинк і мідь, які мають кровотворні властивості. В опеньках також містяться вітаміни В, С, Е. Споживання цих грибів нормалізує роботу підшлункової залози, показане за наявності в організмі кишкової та стафілококової паличок.
Однак у кожного виду грибів є свої переваги, а деколи і недоліки. Якщо не збирати сумнівні гриби, пропускати старі і трухляві, то про отруєння говорити дарма.
Проте варто пам’ятати, що їстівні гриби, навіть добре приготовленні, можуть спричинити загострення недавно перенесених або хронічних захворювань (гепатиту, ентероколіту холециститу). Можуть виникнути проблеми із шлунком або печінкою – це досить важка і недієтична їжа.
Тому не слід ризикувати і включати у харчовий раціон гриби дітям, вагітним жінкам, матерям-годувальницям, а також хворим на цукровий діабет.