Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №709 від 04.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Миловаріння від “А” до “Я”

Миловаріння від “А” до “Я”

Після виходу статті про миловаріння в домашніх умовах (“Рівне-Ракурс” № 16 від 23 квітня 2015року), редакція отримала шквал дзвінків від читачів з проханням розповісти, як все-такі зробити мило з самих основ, це нас дуже зацікавило, тож ми підготували новий матеріал, сподіваємося він стане у нагоді.

В основному є три способи приготування мила в домашніх умовах: мило переплавлене з дитячого мила, мило з основи, мило з нуля (гарячий і холодний спосіб).

 З дитячого мила

Роблять його так – беруть шматок дитячого мила, труть на тертці, розплавляють на водяній бані, додають трішки води, додають 5-7% доглядових олійок, запах (ефірні олії або віддушки), колір (натуральні барвники, харчові барвники, косметичні пігменти), сухі трави, розливають цю всю масу в форму і мило готове!

Натуральним його можна назвати хіба тому, що на кінцевій стадії додали натуральні компоненти.   Але  все таки, ти не можеш знати з чого було зварене саме дитяче мило.

Мило з основи

Це схоже з попереднім способом – ти береш готовий продукт – мильну основу   – розтоплюєш її і додаєш все те саме – доглядову олійку, запах, колір, сухі трави – і готово!

Приблизний склад білої мильної основи – вода, гліцерин, натрію стеарат, сорбитол, лаурат натрію, пропілен гліколь, лаурет сульфат натрію, лаурил сульфат натрію, натрій хлорид, стеаринова кислота, лауринова кислота, діоксид титану, пентанатрію пентанат, тетранатрію етидронат, органічної основи – гліцерин, вода, пальмат натрію, сорбітол, кокоат натрію, хлорид натрію, кокосова кислота, децил глікозид, пентанатрію пентанат, тетранатрію етидронат, прозорої основи – вода, гліцерин, натрій стеарат, пропілен гліколь, сорбітол,  лаурет натрію, лаурет сульфат натрію, динат-рію лаурет сульфосукцинат, хлорид натрію, стеаринова кислота, лауринова кислота, пентанатрію пентанат, тетранатрію етидронат).

Тобто десь приблизно все те саме, що можна прочитати на етикетках в фабричних милах. Таких мил досить багато – їх легко робити – розплавив, замішав і готово. Вони зазвичай яскраві і кольорові, часто прозорі, щоб було красиво видно травички, які в них плавають. Часто можна побачити всередині цілі картини – додають декупажні серветки . Тобто достатньо оригінальніші, різноманітніші на вигляд, запах, колір від звичайних фабричних мил аби вважати їх за абсолютно натуральні.  Але по суті, основа їх – така ж сама. І такий перелік купи незнайомих елементів наддовіри не викликає, навіть якщо видно, що там дійсно плаває суха ромашка.

Мило з нуля в домашніх умовах

Таке мило є найправдивішим і дійсно ручної роботи, бо придумуєш його повністю – від рецепту, до кольору, запаху, фактури, форми.  Плюс тут можеш гарантувати – в милі є тільки те, що ти туди особисто покладеш. Щоб зварити таке мило потрібно  мати жир (рослинний, тваринний), каустичну соду, воду (відвар трав, молоко, пиво-вино). Жир нагрівають, соду розчиняють у воді (виходить лужний розчин) і все разом змішують  до того часу, поки мило почне “залишати слід”, тобто  часточки жиру більш менш сполучаться з часточками лужного розчину і вся маса загусне до консистенції густої сметани.

Після цього мило вже можна розливати по формах і чекати приблизно місяць поки воно достигне. Такий спосіб називається “холодним”.

Або всю цю “сметанкову” масу ставити на водяну баню і пришвидшити процес дозрівання мила.  Такий спосіб варіння називають “гарячим”.

Часом кажуть, що холодний спосіб кращий, бо ніби мило не нагрівається і відповідно всі компоненти не підлягають термічній обробці. Але це не так. Справа в тім, що після стадії “сліду” мило переходить в стадію “гелю” – мильна маса починаючи з середини починає нагріватися, темнішає і робиться ніби прозорою, гелевою. І в цій “гелевій стадії” мило нагрівається 95-100 С.

На погляд редакції, краще надати перевагу гарячому способу приготування мила, тому що тут всі доглядові олійки, трави, мед, ефірні олії додаються в кінці процесу, коли лужний розчин вже зреагував з жирами і мило, по суті, готове.  В “холодному” – ти не знаєш, що саме з додатків залишиться в кінці, бо реакція утворення мила триває десь місяць.

Відрізнити мило зварене гарячим способом від мила звареного холодним способом дуже просто – воно не таке гладеньке і рівненьке,тому що, коли заливаєш в форму “гаряче мило”, воно значно густіше – десь таке як тісто, і втрамбувати його абсолютно рівнесенько не вийде.

 Загалом можна підсумувати кількома реченнями, які ж мила дійсно натуральні:

Швидше за все вони НЕ будуть білосніжно білі, бо коли додаєш відвар трав – мило набуває темного кольору відварів. Холодним способом можна зварити біле молочне мило, якщо попередньо молоко заморозити. Білосніжний колір дає милу така добавка як діоксид титану.

Швидше за все вони НЕ будуть прозорі. Так можна додати спирт, цукровий сироп і гліцерин, і зварити своє прозоре мило, але воно ніколи не буде таким криштально чистим, як мило з прозорої основи;

Якщо використовують натуральні барвники такі як обліпихова олія, хлорофіліпт, какао-боби, кава, настій марени – мило не буде мати насичений яскравий колір. Єдине, може обліпиха дає досить сильний оранжевий колір. Яскраві кольори будуть в милах, в котрі додають або харчові барвники (такі як на крашанки), або косметичні пігменти;

Якщо мило має стійкий насичений запах і зберігає його довгий час, то швидше за все мило напахнили віддушками (складна суміш синтетичних і напівсинтетичних композицій), а не ефірними оліями.  Запам’ятайте! Не все, що можна понюхати в реальності, дає можливість цей запах зберегти! Як от запах свіжоскошеної трави, запах вишні в шоколаді чи  озону. Перевірте  спершу чи з цієї квітки-рослини взагалі виготовляють ефірні олії.

Базовий рецепт: соняшникова олія -200 гр., луг NaOH (каустична сода)-25.65 гр., вода - 66 гр., ефірні олії -1-2 краплі.

04.06.2015


Переглядів: 1265

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21162)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17319)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13966)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13650)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13207)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (149)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (55)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (51)
• Небезпека вологих серветок (48)
• Тонкощі заварювання кави (48)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (48)
• Пиріг «Чорний ліс» (47)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (35)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (34)
• А ваш шампунь безпечний? (33)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (32)
• Часникові стрілки корисніші за часник (31)
• Особливості вживання видів води (31)
• Нецукровий діабет (30)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"