Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №710 від 11.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Марк Цукерберг

Марк Цукерберг

Марк Цукерберг американський програміст та підприємець, розробник і засновник соціальної мережі Facebook. Мешкає в Пало-Альто, Каліфорнія. Цукерберг народився в місті Вайт-Плейнс, штат Нью-Йорк у єврейській сім’ї лікарів (батько Едвард — стоматолог, мати Карен — психіатр), але себе вважає атеїстом. Крім сина Марка у Цукербергів було ще троє доньок.

Пристрасть Марка до програмування активно почала проявлятися в середній школі. І вже до дев’ятого класу він випустив комп’ютерний варіант настільної гри “Ризик”, яка була дуже популярна в той час. Але через захоплення програмуванням, на яке йшла велика кількість часу, Марк не міг похвалитися високими оцінками в університеті.

Після вступу до Гарварду, Марк серйозно захопився хакерством. У Гарварді не було бази даних з фотографіями студентів, яка була звичайним явищем у багатьох інших американських університетах. І Марк Цукерберг запропонував деканам та викладачам університету створити таку базу в Інтернеті, але його пропозицію не було схвалено. Тоді Марк зламав університетську базу даних і почав активно розміщувати фотографії студентів парами на спеціально створеному ним сайті, де пропонував проголосувати за одну з двох фотографій, яка була привабливішою. Протягом кількох годин на сайт завітало п’ять сотень відвідувачів. Через скандал, що стався в Гарварді з цього приводу, ресурс було вирішено закрити. Багато студентів просили керівництво університету відновити роботу ресурсу і після активного тиску студентів рішення про закриття сайту було скасовано. Марк став знову успішно розвивати відроджений студентський сайт, який згодом перетворився на глобальну соціальну мережу Facebook.

Цікаво, що про особисте життя Марка Цукерберга мало що відомо... Бо Марк і його нинішня дружина Прісцилла Чан познайомилися в черзі в громадський туалет! Це було на одній зі студентських вечірок ще на другому курсі навчання в Гарварді. Зустрічалися Марк і Прісцилла дев’ять років, а в 2012 році вирішили оформити свої стосунки. Не бажаючи афішувати одруження, пара запросила друзів у заміський будинок Цукерберга в Пало-Альто нібито на святкування, присвячене отриманню Прісциллою ступеня доктора медицини. Після того, як всі зібралися, було оголошено про весілля.

Водночас, Цукерберги — дуже скромні люди. З’являючись на публіці та даючи інтерв’ю, Цукерберг завжди відмовчується і заїкається, губиться, відчуває незручність. Модним і стильним Марка також не назвеш... Тому нещодавно журнал “GQ” назвав мільярдера “людиною №1 із Кремнієвої долини, вдягненою без смаку”. Останнім часом молода пара намагається не з’являтися на людях, присвячує час виключно один одному, а більшу частину сімейних коштів віддає на благодійність...

Створення Facebook

У більшості людей у світі при слові “соціальна мережа” тут же постає образ дітища Марка Цукерберга - Facebook. У цьому немає нічого дивного, так як сьогодні Facebook є найпопулярнішою соціальною мережею в світі. Так, нещодавно в мережі зареєструвався 120-мільйонний користувач.

Життя Марка Цукерберга схоже на голлівудський сценарій. Вундеркінд засновує супертехніческій проект ще будучи студентом одного з навчальних закладів Ліги Плюща, Гарварду і завойовує шалену популярність. Він кидає навчання, щоб весь час витрачати на своє дітище, його мета - змінити існуючий світ. І він це зробив!

Його внесок у становлення Інтернету нового покоління, так званого Web 2.0 визнають навіть недоброзичливці. “Що б зрештою не трапилося з Facebook, - підкреслює американський аналітик Фред Вогельстін, - Цукерберг вже продемонстрував силу свого впливу”. Facebook заробив в лютому 2004 року. І всього лише протягом чотирьох років звичайний соціальний портал університету став улюбленим Інтернет-адресою для мільйонів зареєстрованих користувачів. Зараз соціальна мережа Facebook знаходиться на другому місці за популярністю, поступаючись тільки службі MySpace.

До 2005 року Facebook була доступна для всіх освітніх установ США. Цукерберг все ще вважав, що його проект є студентської мережею, але інтерес користувачів до Facebook зростав у геометричній прогресії. Тоді й було прийнято рішення відкрити проект для всіх бажаючих. Почалася епідемія Facebook.

Головне, що відразу ж залучало користувачів в Facebook, так це її основна відмінність від інших популярних сайтів, на зразок того ж LiveJornal. Вони були в першу чергу заточені на те, щоб згуртувати навколо себе аудиторію яка не знає один одного в реальному житті, а Facebook був зроблений для зв’язку один з одним реальних знайомих. Це було щось нове.

Аудиторія Facebook росла швидко, але про заробіток з проекту довгий час навіть не йшло мови. Всі очікували, що основним інструментом повинна стати контекстна реклама. Справа в тому, що на Facebook кожен користувач заповнює досить докладну анкету, за допомогою якої можна дізнатися його інтереси. Очевидно, що це відкриває чималі можливості для рекламодавців, які можуть знаходити їх цікавить аудиторію. Але Facebook довгий час продовжував просто нарощувати аудиторію. Коли вона перевалила за 50 мільйонів користувачів великі компанії стали одна за одною робити пропозиції про покупку проекту Цукерберга. Так, один час Yahoo! навіть пропонувала за дану соціальну мережу 900 мільйонів доларів. Сума значна, але вона абсолютно не влаштувала Марка.

Марк витратив на бізнес всі гроші, відкладені батьками на оплату його навчання, але для мегапроекту цього природно не вистачило. І тому якось влітку Цукерберг рвонув в Силіконову долину, туди, де цікаві ідеї, якщо пощастить, можуть отримати підтримку. І знову удача посміхнулася напористому хлопцеві. Подібно героєві фінського письменника Мартті Ларні, що вийшов з дому за сірниками, а опинився в Америці, студент Цукерберг поїхав на розвідку і застряг у Пало-Альто - серці Силіконової долини.

Одного разу ввечері на вулиці він випадково зустрівся з Шоном Паркером (Sean Parker), культовою постаттю інтернету і одним з творців програми для обміну файлами Napster. Виявилося, що Паркер переїжджав у Пало-Альто, але у нього ще не було квартири. “Ми (Марк і його друзі) просто запропонували йому переночувати у нас”, - говорить Марк. Саме Паркер познайомив Цукерберга з Пітером Тілом (Peter Thiel), співзасновником платіжної системи PayPal. Досвідчений бізнесмен після пятнадцятихвилинної розмови проінвестував рудоволосого молодика на 500 тисяч доларів. Цукерберг написав до університету заяву про безстрокове академічній відпустці, як свого часу зробив інший відомий гарвардський “недоучка” - Білл Гейтс.

Півмільйона - це тільки на перший погляд великі гроші. Марк і його команда вдосконалювали своє дітище в орендованих приміщеннях в Пало-Альто: хто - сидячи на хитких стільцях, хто - прямо на підлозі. У кімнатах, де стояли сервери, не було вентиляції. При каліфорнійської літній спеці в 45 градусів пластикові стійки плавилися по краях.

У листопаді 2004 року число користувачів переступило за мільйон. Ще через півроку за допомогою Пітера Тіла компанії вдалося отримати серйозні кошти - 12,7 мільйона доларів від Accel Partners. Восени 2005-го налічувалося вже більше 5 мільйонів активних клієнтів. У 2007 році сталося найважливіша подія для Facebook. Компанія Microsoft придбала 1,6% акцій Facebook за значну суму, що склала 240 мільйонів доларів. Виходячи з цього, багато аналітиків припустили, що загальна вартість Facebook становить 15 мільярдів доларів. Не слабкий результат для компанії, чиї доходи не перевищували 200 мільйонів на рік.

Зараз компанія Марка Цукерберга займається тим, що намагається зайняти серйозні позиції за межами США. Тут Facebook зіткнулася з такою проблемою, як численні клони самої себе. Наприклад, якийсь час назад з’явилася версія Facebook російською мовою, але от популярністю особливої вона не відчуває, оскільки тут править бал “В Контакте”. У деяких ситуаціях керівництво Facebook вже подавало до суду на свої клони.

У кожному разі на даний момент проект Марка Цукерберга є одним з найбільш значущих ресурсів в мережі інтернет. Очевидно, що бум на соціальні мережі рано чи пізно мине, але Facebook зниження популярності не загрожує. Це цільний проект, який міцно увійшов у життя людей по всьому світу. Він просто стане такою ж нормою, як і телефон, яка є, але її ніхто не помічає. Так як до цього всі давно звикли.

11.06.2015Сторінку підготував Андрій Петровський


Переглядів: 1104

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21064)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17207)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14463)
• Допомога під час карантину [967] (14378)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14221)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14031)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13906)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13876)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13858)
• Живи до ста! [965] (13848)
• Бюджет і ми… [965] (13783)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13773)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13654)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13565)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13563)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13502)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13114)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13096)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (741)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (81)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (77)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (76)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (74)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (74)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (72)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (72)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (71)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (69)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (67)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (65)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"