Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №737 від 14.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Стівен Хокінг

Стівен Хокінг

Стівен Хокінг з’явився на світ 8 січня 1942 в Оксфорді, Великобританія. Батько майбутнього вченого, Френк, займався дослідницькою діяльністю в центрі медицини в Хампстеді, а мати, Ізабель, працювала в тому ж центрі на посаді секретаря. Крім того, у подружжя Хокінгів були також дві доньки - Філіпа і Мері. Хокінги усиновили ще одну дитину - Едварда.

Хокінг закінчив університет в рідному Оксфорді, зі ступенем бакалавра в 1962 році. У 1966 отримав вчений ступінь Доктора філософії, закінчивши при університеті міста Кембриджа коледж Трініті-хол.

На початку 60-х років у Хокінга була виявлена хвороба - бічний аміотрофічний склероз, - яка стала швидко прогресувати, і привела незабаром до повного паралічу. У 1965 році Стівен Хокінг одружується з Джейн Уайлд, яка народила йому двох синів і дочку. У 1974 році Стівен Хокінг отримує постійне членство в Лондонському королівському товаристві з розвитку знань про природу. Згодом Хокінгу провели операцію на горлі, після якої вчений практично повністю втратив здатність говорити, з тих пір вчений спілкується з допомогою синтезатора мови, який розробили для нього і подарували друзі. Також невелика рухливість якийсь час залишалася в вказівному пальці на правій руці вченого. Але незабаром рухомою в тілі Хокінга залишилася тільки одна з мімічних м’язів щоки; через встановлений навпроти цього м’язу датчик Стівен Хокінг здійснює управління спеціальним комп’ютером, що дає змогу вченому спілкуватися з тими, хто його оточує.

У 1991 році Хокінг розлучився зі своєю першою дружиною, а в 1995 одружився на жінці, що була до цього доглядальницею вченого, Елайн Менсон, і був одружений на ній до жовтня 2006-го року (11 років), після чого розлучився і з другою своєю дружиною.

Практично повний параліч тіла Хокінга не став перепоною для вченого, що віддає перевагу яскравому життю. Так, у квітні 2007-го, Стівен Хокінг випробував на собі умови польоту в невагомості, зробивши подорож на спеціальному літальному засобі, а 2009-му навіть збирався злітати в космос. Зі слів науковця, цікаво, що він, будучи професором математики, не має відповідного математичної освіти. Навіть будучи викладачем в Оксфорді, йому доводилося проходити підручник, за яким займалися його студенти, випереджаючи тих в знанні всього на кілька тижнів.

Стівен Хокінг та відкриття “на спір”

Тереном, на якому реалізовувався Стівен Хокінг як вчений, є космологія і квантова гравітація. Головними досягненнями в цих областях можна назвати дослідження термодинамічних процесів, що відбуваються в чорних дірах, відкриття так зване “Випромінювання Хокінга” (явище, розроблене Хокінгом в 75-му році, яке описує “випаровування” чорних дір), висування думки про процес зникнення інформації всередині чорних дір.

Стівен Хокінг і ще один вчений, Кіп Торн, в 1974-му побилися об заклад. Предметом суперечки стала природа космічного об’єкта під назвою Лебідь Х-1 і його випромінювання. Так, Хокінг, суперечачи власним дослідженням, наполягав, що об’єкт - не чорна діра. Визнавши свою поразку, в 1990 році Хокінг віддав виграш переможцю. Цікаво, що ставки вчених були вельми пікантні. Хокінг ставив річну підшивку еротичного журналу “Пентхауз” проти підписки на 4 роки на сатиричний журнал - “Private eye”. Ще одне парі, яке Хокінг уклав в 1997 році, вже в парі з К.Торном, проти професора Дж.Прескілла, послужило поштовхом для революційного дослідження вченого та доповіді у 2004 році. Так, Прескілл вважав, що в хвилях, випромінюваних чорними дірами, наявна якась інформація, але люди нездатні її розшифрувати. На що Хокінг заперечив йому, спираючись на власні дослідження 1975 року, проте те, що таку інформацію не представляється можливим виявити, тому вона потрапляє у Всесвіт, паралельний до нашого. У 2004, на конференції з космології в Дубліні, Хокінг пред’явив на суд вчених нову революційну теорію про природу чорної діри, визнавши правоту свого опонента Прескілла. У своїй теорії Хокінг розповідав, що в чорних дірах інформація не зникає без сліду, але значно спотворюється, і одного разу вона покине діру разом з випромінюванням.

Хокінг - популяризатор науки

Також Стівен Хокінг відомий як активний популяризатор науки. Першою його науково-популярної роботою стала книга “Коротка історія часу” (1988), яка досі є бестселером.

Книга без математичних формул і складних укладок (хоча дивлячись для кого що вважати складним) популярною мовою пояснює читачу теорію виникнення і розвитку Всесвіту. Паралельно Хокінг написав книгу з повним математичним апаратом, він же її вважає нечитабельною і нецікавою для простих людей. Нещодавно з’явилася ще більш легка для читання книга “Світ у горіховій шкаралупі”, де за допомогою малюнків кульок і стрілочок простим людям показано як влаштований мультивсесвіт, як його розуміють на даний момент вчені взагалі і сам Хокінг зокрема.

У 2005-му вчений-популяризатор перевидав свою “Коротку історію ...”, запросивши в співавтори Леонарда Млодінового. Книга вийшла під назвою “Найкоротша історія часу”. У співавторстві зі своєю дочкою Люсі, Хокінг випустив науково-популярну книгу для дітей “Джордж і таємниці Всесвіту” (2006р). Виступав вчений з лекцією і в Білому домі, в 1998-му. Там він дав науковий досить оптимістичний прогноз людству на найближчі 1000 років. Заяви ж 2003-го були менш позитивними, в них він порадив людству не зволікаючи переселятися в інші населені світи, від загрозливих нашому виживанню вірусів.

За свої наукові вишукування Стівен Хокінг нагороджений величезною кількістю нагород і премій, як то: Медаль Ейнштейна (1979), Орден Британської імперії (1982), Орден Кавалерів Пошани (1989), Премія з фундаментальної фізики (2013) і багато інших.

Цікаві факти

1. У школі, де навчався астрофізик, над ним постійно знущалися і називали “Ботаніком”, тому що він більше цікавився джазом, класикою і науковими дебатами, ніж спортом і поп-музикою.

2. Після того як Хокінгу діагностували рідкісну форму хвороби рухового нейрона - аміотрофічний спрямований склероз (АНС) - у віці 21 року, лікарі давали йому максимум п’ять років життя.

3. Незважаючи на своє ставлення до навчання, Хокінг, після здобуття вищої освіти в одному з кращих університетів світу, відправився в Кембридж, щоб почати роботу над докторською дисертацією з філософії - але він уже починав відчувати перші відчутні симптоми своєї хвороби.

4. Хокінг зареєстрував шлюб з Джейн Уайлд, студенткою лінгвістичного факультету, в 1965 році, що стало поворотним моментом у його житті, в той час він був майже впевнений, що скоро помре. Але доля була прихильною - у них народилося троє здорових дітей - Роберт, Люсі і Тімоті.

5. На зустрічі Королівського товариства, Хокінг перервав лекцію відомого астрофізика Фреда Хойла, щоб вказати йому на помилку у відповіді, до того як завдання було вирішено. Коли професор запитав, яким чином Хокінг помітив помилку, він сказав: “Просто я вже вирішив завдання в умі”.

6. Однією з багатьох нестандартних теорій професора Хокінга є передбачення кінця людства - через глобальне потепління, масштабний вірус-вбивцю або падіння величезної комети.

7. Протягом 1970-х років Хокінг провів ряд досліджень, які внесли, ймовірно, найбільш істотний внесок у космологію: Хокінгом було зроблено відкриття радіації чорних дір.

8. Хоча Хокінг ніколи не був першим у класі з навчання, в ньому відразу були помітні здібності до математики і “безперервне прагнення до хімії”.

9. Хокінг обіймав посаду Лукасівського професора математики в Кембриджському університеті протягом 30 років, цю ж посаду займав Ісаак Ньютон триста років тому. Незважаючи на хворобу, вчений займав безліч академічних позицій.

10. У 2009 році вчений був нагороджений Президентською медаллю свободи, найвищою цивільною премією в Сполучених Штатах Америки.

14.12.2015


Переглядів: 958

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"