Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №738 від 21.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#75 кроків до успіху

Гуманітарний університет: між минулим та майбутнім

Гуманітарний університет: між минулим та майбутнім

Стратегічна мета – створення дослідницького університету, в якому поєднані навчання, наукові дослідження та інноваційна діяльність

Рівненський державний гуманітарний університет - провідний навчальний заклад на західних теренах України. За три чверті віку в РДГУ навчались відомі особистості у різних галузях, працювали кращі фахівці своєї справи, розширювались горизонти знань та налагоджувалася співпраця з провідними науковими організаціями та вищими навчальними закладами світу. 75-річний історичний шлях університету тісно переплітається із загальною історією Західної України, історією її освіти та науки. Адже саме 17 грудня 1940 року на Рівненщині був започаткований перший вищий навчальний заклад - учительський інститут. Згодом, у 1953 році, він був перейменований в Рівненський державний педагогічний інститут, що за роки свого існування сформувався як освітній і просвітницький осередок національного та духовного відродження. У 1970 році розпочав свою роботу Рівненський культурно-освітній факультет Київського державного інституту культури, який у 1979 році набув офіційний статус Рівненського державного інституту культури. А в 1998 році Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про створення Рівненського державного гуманітарного університету”, об’єднавши в його структурі два вищі навчальні заклади - педагогічний інститут та інститут культури. Про головні підсумки гідно пройденого університетом історичного шляху - в розмові кореспондента тижневика “Рівне-Ракурс” із творцем флагмана педагогічної та культурної освіти Полісся – незмінним ректором РДГУ з 1999 року, Заслуженим діячем науки і техніки України, кандидатом історичних наук, завідувачем кафедри всесвітньої історії, професором Русланом ПОСТОЛОВСЬКИМ (на фото).

Простір академічної демократії, де традиції стимулюють інновації

- Руслане Михайловичу, напередодні 75-річчя РДГУ хотілось би почути Вашу думку про його значення для міста, регіону і країни.

- Рівненський державний гуманітарний університет - форпост вищої гуманітарної освіти, науки, мистецтва і культури в Рівному та області, перший навчальний заклад такого типу в Україні. Університет працює за європейськими орієнтирами організації професійної освіти, наукових досліджень і творчої роботи, вирішує актуальні завдання розбудови Української держави шляхом розширення низки нових спеціальностей, поглибленого вивчення проблем педагогічного та мистецького життя міста, області, України. РДГУ - це сучасний освітньо-науковий комплекс інноваційного змісту, в який входять Інститут психології та педагогіки, Інститут довузівської підготовки та післядипломної освіти, Інститут мистецтв, Рівненське музичне училище, Дубенський коледж культури і мистецтв, Дубенський педагогічний коледж та Сарненський педагогічний коледж, 9 факультетів, 51 кафедра. Гордістю РДГУ є висококваліфіковані науково-педагогічні кадри, потужні наукові школи та лабораторії. Діє розвинута соціально-культурна інфраструктура, яка складається з п’яти навчальних корпусів, семи гуртожитків, трьох спортмайданчиків, 29 комп’ютерних класів із виходом в Інтернет, студій звукозапису, наукової бібліотеки, санаторію-профілакторію, медпункту, студентського кафе, буфетів та побутових служб.

Слава університету - його випускники. Рівненська вища педагогічна школа причетна до доль десятків тисяч людей - громадських і політичних діячів, педагогів дошкільної, середньої та вищої освіти, працівників культури, яких можна зустріти в усіх куточках України та в інших державах світу. Прізвища багатьох відомих учених яскравою сторінкою вписані в історію української та світової науки. Сьогодні вся наша велика університетська родина з гідністю продовжує естафету своїх попередників. Завдяки їхній праці університет став простором академічної демократії, де традиції стимулюють інновації та є джерелом нових пошуків і особливого відчуття відповідальності перед історією своєї альма-матер.

Стратегія наукової та науково-технічної діяльності РДГУ

- Університет отримав автономію від МОН. Які нові можливості відкриваються перед ним?

- Автономія - це свобода і водночас дуже  велика відповідальність, яка полягає у розширенні права навчального закладу самостійно будувати власне життя. Автономія - це ключ до створення дослідницького університету, в якому поєднані навчання, наукові дослідження та інноваційна діяльність. Стратегія наукової та науково-технічної діяльності РДГУ полягає в розробці та впровадженні фундаментальних і прикладних досліджень із пріоритетних напрямків сучасної науки, у професійній підготовці висококваліфікованих фахівців, наукових і науково-педагогічних кадрів та в удосконаленні системи навчання та виховання студентської молоді. В університеті успішно розвиваються провідні напрями наукових досліджень, у рамках яких сформувалися 22 наукові школи, що спрямовують свою діяльність на забезпечення інноваційного розвитку освіти і науки, розробку і впровадження науково-дослідних робіт, підготовку науково-педагогічних кадрів. З 1991 року функціонує постійно діюча аспірантура з 17 спеціальностей, проводиться набір у докторантуру за 2 спеціальностями. Продуктивно працює спеціалізована вчена рада по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальностями: загальна педагогіка та історія педагогіки, теорія та методика професійної освіти.

Відповідно до плану, в університеті проводяться наукові конференції та семінари міжнародного, всеукраїнського і регіонального рівнів із важливих освітянських і наукових проблем. Видаються збірники наукових праць з історичних, педагогічних, мистецтвознавчих галузей наук: “Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії”, “Панорама політологічних студій”, “Слов’янський вісник”, “Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку”, “Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти”, “Нова педагогічна думка”, “Філософія. Педагогіка. Суспільство”, “Інноватика у вихованні”, у яких публікують результати наукових розвідок викладачі, докторанти, аспіранти, здобувачі та студенти.

В університеті акцентовано увагу на винахідницькій діяльності, про що свідчить низка авторських свідоцтв, патентів на винаходи та корисні моделі, створена розгалужена наукова інфраструктура: науково-методичний центр інноваційних технологій виховного процесу НАПН України, Центр міждисциплінарних досліджень з питань науки, культури і релігій при РДГУ, консалтинговий центр факультету документальних комунікацій та менеджменту, неографічна лабораторія “NEOLEX-Рівне”, лабораторія консалтингу, науково-дослідна лабораторія “Математичне моделювання нелінійних збурень процесів та систем”, науково-дослідна лабораторія з професійної орієнтації учнівської молоді “Прогноз”, науково-дослідна лабораторія природничих наук, Інститут соціальних досліджень.

Гармонійне поєднання фундаментальності та фаховості освіти

- Яка робота ведеться в навчальному закладі щодо перетворення його в університет європейського рівня?

- Концептуальними напрямами розвитку університету є забезпечення якісної підготовки висококваліфікованих фахівців і наукових кадрів для освітньої системи України шляхом гармонійного поєднання фундаментальності та фаховості освіти, наукових досліджень і виховання, інтеграції в європейське освітнє, наукове та економічне співтовариство. Розроблено та реалізується Перспективний план підготовки науково-педагогічних кадрів, який укладено відповідно до завдань подальшого розвитку РДГУ як науково-освітнього центру регіону, перетворення його в університет європейського рівня з високою якістю проведення наукових досліджень і підготовки висококваліфікованих фахівців. Перспективний план спрямований на підвищення ефективності роботи аспірантури й докторантури, удосконалення професійної компетентності професорсько-викладацького складу.

Підготовка фахівців у Рівненському державному гуманітарному університеті здійснюється на підставі ліцензії Міносвіти на надання освітніх послуг, пов’язаних із одержанням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог до молодшого спеціаліста (12 спеціальностей), бакалавра (26 напрямів підготовки), спеціаліста (24 спеціальності), магістра (19 спеціальностей). Згідно з ліцензією, університет здійснює підготовку до вступу у вищі навчальні заклади громадян України (ліцензований обсяг 100 осіб) та перепідготовку спеціалістів за 16 спеціальностями.

Невід’ємною складовою процесу навчання фахівців є практична підготовка студентів. Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування в них професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових та виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання і творчо їх застосовувати у практичній діяльності.

Партнерство і співпраця з відомими європейськими університетами

- РДГУ щороку зміцнює свої позиції в Європейському просторі вищої освіти та залишається регіональним лідером міжнародного освітянського і наукового співробітництва. Який стан та перспективи розвитку міжнародних зв’язків в університеті?

- Упродовж 2015 року ректоратом РДГУ було підписано низку угод про партнерство та співробітництво з відомими європейськими університетами: Жешувським університетом, Вищою школою економіки в Бидгощі та Вищою лінгвістичною школою в Ченстохові (Польща), Братиславським економічним університетом (Словаччина) та науковим і методичним Центром “Sсientia Educologica” (Литва). Готуються до підписання угоди про співпрацю з Дрезденським технічним університетом (ФРН), Краківським педагогічним університетом імені Комісії народної освіти (Польща). Варто зазначити, що Вища школа лінгвістична в Ченстохові - один із кращих ВНЗ Польщі, який здійснює підготовку фахівців з іноземної мови. Нині в ряді ВНЗ Польщі проходить стажування группа викладачів та студентів РДГУ. Також наш університет започаткував маштабну програму “Подвійний диплом” з Університетом економіки в Бидгощі. Сьогодні, зокрема, там ціла группа студентів бере участь у такій програмі зі спеціальності “Фізичне виховання”. РДГУ активно співпрацює з Ґете Інститутом (Німеччина), Міжнародною службю академічних обмінів (DAAD, Німеччина); Університетом м. Перпіньян (Франція), Університетом Ренн-2 (Бретань, Франція), посольствами США та Франції в Україні, представництвом Корпусу Миру США в Україні.

Принагідно зауважу, що рішенням Акредитаційної колегії (протокол № 118) університету надано право на підготовку іноземних громадян та осіб без громадянства за всіма акредитованими напрямами і спеціальностями. Перші студенти-іноземці вже подали заяви про вступ на навчання на факультетах РДГУ та в аспірантурі. Це, зокрема, громадяни Лівії, Туркменістану, Сирії, Азербайджану тощо. Наступного року програма навчання іноземних громадян стане більш масштабною. Крім того, готуємо спеціальні програми навчання наших студентів англійською мовою. Запровадження цих програм дасть їм можливість захищати магістерські та бакалаврські роботи, адаптувати майбутніх фахівців для подальшого навчання і навіть працевлаштування на теренах Європейського Союзу.

Співпраця РДГУ з провідними навчальними закладами, культурними центрами, державними установами і громадськими організаціями країн Європи та США спрямована на вивчення та обмін досвідом, виконання спільних наукових проектів і досліджень, стажування за кордоном, залучення іноземних фахівців до читання лекцій.

Знаходити розумні компроміси у вирішенні гострих питань

- Чи стимулює соціальний діалог адміністрації навчального закладу з викладачами і студентами подальший розвиток самоврядування університету?

- Вищими колегіальними органами громадського самоврядування РДГУ, відповідно до Статуту університету, є Конференція трудового колективу, що скликається за спільним рішенням Вченої ради та профспілкової організації не рідше ніж один раз на рік, та Вчена рада, яка схвалює рішення з актуальних питань діяльності університету і перспектив його розвитку, забезпечує функціонування цілісної системи підготовки фахівців за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями. Рішенням Вченої ради РДГУ від 30 грудня 2011 року схвалено Концептуальні напрями розвитку університету, які визначають стратегію забезпечення якісної підготовки висококваліфікованих фахівців та наукових кадрів для освітньої системи України.

Вищий орган студентського самоврядування в РДГУ - конференція студентів університету, на якій обирається склад студентської ради на один рік. Адміністрація вишу постійно запрошує представників студентства на круглі столи, зазвичай у неформальній обстановці. Такі зустрічі дають можливість знаходити розумні компроміси у вирішенні гострих питань, що стосуються гуртожитків, навчального процесу тощо. Окрім культурно-масових та соціальних проектів, студентське самоврядування займається захистом прав та інтересів студентів. Представники студентської ради є членами Вченої ради університету та беруть участь у її засіданнях, представляють університет на обласному та всеукраїнському рівнях.

Підтримуємо обдаровану студентську молодь та молодих науковців

- Відомо, що науково-дослідницька робота та інноваційна діяльність студентів і молодих учених завжди заохочувалася в РДГУ…

- Контингент студентів різних форм навчання університету складає понад вісім тисяч. Обдарована молодь має можливість брати участь у наукових дослідженнях, роботі гуртків, проблемних груп за науковими і творчими напрямами. Наші студенти щорічно стають переможцями II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук, призерами та лауреатами престижних міжнародних, всеукраїнських мистецьких і наукових конкурсів.

У РДГУ діє система підтримки обдарованої студентської молоді та молодих науковців. Науково-дослідні та творчі роботи є невід’ємною складовою навчально-виховного процесу та передбачені навчальними планами. Щорічно університет стає організатором близько 10 наукових заходів для студентів і молодих учених (міжнародних, всеукраїнських, регіональних, вузівських конференцій, семінарів та круглих столів). Молодим ученим університету, які досягли значних успіхів у науковій роботі, Вчена рада надає рекомендації для продовження навчання в аспірантурі та докторантурі. Випускники докторантури й аспірантури, що достроково подали дисертації до захисту в спеціалізовані вчені ради, преміюються з поза-

бюджетного фонду.

Наукова бібліотека РДГУ в епоху електронних комунікацій

- Наскільки впевнено в телекомунікаційному просторі Інтернету почуває себе наукова бібліотека університету?

- Наукова бібліотека - навчальний, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ РДГУ - була створена у 1940 році як бібліотека тодішнього Ровенського державного учительського інституту. Результатом її багаторічної діяльності є доцільно формований фонд, який налічує понад півмільйона примірників різних видань. Гордістю бібліотеки є фонд рідкісних та цінних видань - книги та журнали, датовані до 1917 року.

Сьогодні, в епоху електрон-них комунікацій, коли поява нових інформаційних технологій стирає кордони та скорочує простір і час, паралельно з друкованими виданнями формується і електронна бібліотека, надається доступ до використання повнотекстової бази даних нормативно-правових документів “Консультант”. Важливу роль в інформаційному забезпеченні відіграє сайт бібліотеки.

В університетській бібліотеці працюють центри психолого-педагогічної інформації, молодого дослідника та правової інформації. Постійно організовуються різноманітні культурно-просвітницькі та інформаційні заходи, а також теоретичні і практичні заняття, спрямовані на формування основ інформаційної культури.

На підтримку науково-освітнього процесу спрямована наукова діяльність бібліотеки. Пріоритетною є робота в рамках, започаткованого бібліотекою, довгострокового наукового проекту “Історія РДГУ”, участь у реалізації загальнодержавного наукового проекту “Україніка наукова”, випуск різноманітних науково-допоміжних, рекомендаційних бібліографічних, бібліографічних та інформаційно-методичних посібників.

РДГУ – острів свободи, де відсутня політика подвійних стандартів

- Руслане Михайловичу, що змусило Вас уже втретє подати свою кандидатуру на посаду ректора РДГУ?

- За минулі сім років колектив університету і команда, яку я очолюю, зробили дуже багато для його поступального розвитку. Про це свідчить міжнародне визнання РДГУ, про це говорять абітурієнти та роботодавці. Вірю, що спільними зусиллями, навіть в умовах економічної кризи, ми зробимо університет ще кращим, максимально зберігши при цьому робочі місця. В цьому році вперше від створення гуманітарного університету адміністрація вдалась до деяких кадрових скорочень посад, які не відповідають сучасному стану штатного розпису, затвердженого Міністерством освіти і науки України. Але ці мінімальні скорочення, що зачепили тільки обслуговуючий персонал, пов’язані, в основному, з модернізацією університету, зокрема, з утворенням центру міжнародного співробітництва та роботи з іноземними громадянами та інформаційно-комунікаційного центру, що буде займатися просуванням РДГУ в мас-медіа.

- Ваші побажання колективу РДГУ та його випускникам напередодні 75-річчя вишу.

- Зважаючи на те, який не простий шлях потрібно пройти нашій країні, я хвилююся за наших випускників. Закінчивши університет, вони отримають у нас безцінний досвід, розвинуть свої моральні цінності, стануть чудовими фахівцями, однак у житті можуть зіткнутися з іншими реаліями. Адже РДГУ - це справжній острів свободи, де відсутня політика подвійних стандартів, корупція, брехня, де існує велике студентське братство. Чим більше таких людей, як наш студент - учасник Революції Гідності, Герой Небесної Сотні, Герой України Олександр Храпаченко, вихованих за цими принципами, ми випустимо з нашого університету, тим скоріше побудуємо демократичне громадянське суспільство. Саме тоді нам стане комфортно і цікаво жити в нашій країні. Тому я хочу побажати, щоб молодь зрозуміла свою історичну місію - змінити до кращого нашу державу, реально інтегрувавши її в європейську спільноту.

21.12.2015Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 958

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13101)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (862)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (79)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"