Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №755 від 21.04.2016p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Січень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
Лютий 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29


#

Сирна паска: 8 кулінарних порад

Сирна паска, любима нами і сьогодні. Смачний ніжний сир, змішаний з вершками, сметаною, олією, цукром або медом, спеціями і цукатами, викладають у формі усіченої піраміди, що символізує собою Голгофу і Гроб Господній. Сторони паски прикрашаються хрестом і літерами ХВ, що означають традиційний пасхальний вигук і вітання - “Христос Воскрес!”. Є у цієї страви і інше сакральне значення. Напевно всі погодяться, що страва, яка має таке значення, буквально зобов’язана бути приготованою найкращим чином. Давайте сьогодні спробуємо дізнатися і запам’ятати, як приготувати сирну паску так, щоб вона стала одним із найсмачних і бажаних страв нашого пасхального столу.

Є величезна кількість рецептів приготування сирної паски, вигаданих, удосконалених і дбайливо збережених предками. Нарівні з пасками і фарбованими яйцями,сирна паска була абсолютно необхідним атрибутом святкового столу в Світле Христове Воскресіння. За способом приготування розрізняли чотири види паски - сиру, варену, запечену і заварну.

1. Для приготування сирної паски вам знадобиться спеціальна форма. Таку форму легко придбати в будь-церковній лавці, а ближче до Христового Воскресіння і в багатьох супермаркетах. Традиційно пасочниці виготовляють з дерева, але в наші дні можна придбати і пластикову форму.

2. Неважко здогадатися з назви, що основним інгредієнтом сирної паски є сир. До вибору цього продукту слід підійти з особливою ретельністю, адже в першу чергу від якості та свіжості сиру залежатиме смак вашої страви.

3. Для того щоб ваша паска вийшла легкою, однорідною і добре зберегла свою форму, сир перед змішуванням з іншими інгредієнтами необхідно якомога ретельніше подрібнити. Традиційно сир подрібнюють, двічі протираючи його крізь найчастіше сито. Можна піти і більш легким шляхом, просто двічі - тричі провернувши сир через м’ясорубку з найдрібнішою сіткою.

4. Зверніть увагу на підготовку й інших інгредієнтів вашої паски. Ізюм та сухофрукти ретельно переберіть, промийте і просушіть на паперовому рушнику. Великі сухофрукти та цукати дрібно наріжте. Горіхи залийте окропом, витримайте протягом 20 хвилин, потім очистіть від шкірки, злегка підсушіть і подрібніть. Лимонну і апельсинову цедру натріть на найдрібнішій тертці. Вершкове масло розм’якшити при кімнатній температурі. Не забувайте про те, що паску необхідно тримати в пасочниці під гнітом не менше 12 год.

5. Найпростіший спосіб приготування сирної паски. Протріть крізь сито один кілограм сиру. 100 гр. вершкового масла розітріть з 150 гр. цукру або цукрової пудри. Змішайте сир і солодке масло, додайте 120 гр. густої сметани, ретельно перемішайте і залиште в прохолодному місці на 1 год. Потім додайте горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за власним смаком, ретельно вимішайте і викладіть масу в пасочницу. Накрийте пасочницу кришечкою, встановіть вантаж і помістіть її в холодильник на 12 годин.

6. Трохи складніше приготувати паску варену. Зате така паска виходить набагато смачнішою, щільною і краще тримає форму. Протріть крізь сито 600 гр. сиру, змішайте з 400 мл. жирних вершків, додайте 50 гр. вершкового масла, два сирих яйця, 1/2 склянки промитого і осушеного ізюму і 1/2 склянки цукру. Все ретельно перемішайте, викладіть в каструлю з товстим дном і, безперервно розмішуючи, доведіть майже до кипіння. Не давайте суміші закипіти, інакше ваша паска вийде з грудками! Зніміть каструлю з сирною масою з плити, помістіть її на лід або в дуже холодну воду і, продовжуючи постійно помішувати, охолодіть сирну суміш. Готову суміш перекладіть в пасочницу, встановіть гніт і залиште в прохолодному місці на 12 год.

7. Запечена сирна паска має дуже яскравий смак і аромат. П’ять яєчних жовтків збийте міксером до білого кольору з 1/2 склянки цукру. Потім додайте 100 гр. сметани і продовжуйте збивати до отримання густої однорідної маси. До готової маси додайте 700 гр. протертого сиру, 1ст. ложку рому або коньяку, 5 ст. ложок манної крупи, ізюм, горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за смаком. Все ретельно перемішайте і викладіть у змащену вершковим маслом форму для запікання. Випікайте вашу паску в духовці, розігрітій до 180o, протягом 40 - 50 хвилин, до утворення рум’яної скоринки. Охолодіть і подавайте до столу.

8. Дуже смачною і незвичайною виходить сирна паска з апельсиновим желе. Протріть крізь сито 800 гр. сиру, додайте 1 ст. ложку ванільного цукру, 1 ст. ложку апельсинової цедри, ретельно перемішайте і охолодіть протягом 30 хвилин. 10 гр. желатину замочіть на 10 хвилин у 4 ст. ложках прохолодної води. У каструльку влийте 500 мл. жирних вершків, додайте 5 ст. ложок цукру і желатин. Прогрійте суміш на найменшому вогні до повного розчинення желатину, процідіть через марлю, додайте одне яйце і збийте міксером. Охолоджений сир швидко збийте в окремому посуді, а потім, безперервно помішуючи, тонкою цівкою введіть в нього вершкову суміш. Готову сирну масу викладіть в силіконову або керамічну форму і приберіть в холодильник на 8 год. Окремо приготуйте апельсинове желе. Вичавіть сік з 2-ох апельсинів, додайте 10 гр. желатину, замоченого в 100 мл. холодної води. Прогрійте суміш до повного розчинення желатину і злегка охолодіть, не даючи суміші застигнути. Готову сирну масу вийміть з форми і розріжте на три частини гострим вологим ножем. Поверніть в форму, прокладаючи скибочками апельсина і поливаючи невеликою кількістю апельсинового желе. Поверніть паску в холодильник на 2 год.

21.04.2016


Переглядів: 851

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 848 від 16.02.2018p.
¤ 
Рівненщина - спортивна, засніжена, активна…

Рівненщина - спортивна, засніжена, активна…

Протягом грудня 2017 року – лютого 2018 року в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Рівненської області тривають конкурси «Зимова фортеця», «Сніговик FEST» та «Зимові рекорди» у рамках В...

¤ 
47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

Наталя Демчишин зі Львівщини вже 15 років користується фруктовими оцтами власного виробництва, на цей натуральний продукт жінка «підсадила» своїх друзів і знайомих....

¤ 

У секретаря міської ради підроблена печатка?

У секретаря скандальної Вараської міської ради на Рівненщині Ірини Шумри слідчі вилучили документи та печатку, що має ознаки підробки. Про це повідомляє сайт ради. За фактом підроблення розпочато розс...

¤ 

Мізоцьке підприємство оформило першу у Західному регіоні аграрну розписку

Кредитором виступив «Агропросперіс банк», а позичальником – приватне акціонерне товариство «Мізоцьке ремонтно-транспортне підприємство», що у Здолбунівському районі....

¤ 
Громадські об’єднання допоможуть обрати головних лікарів...

Громадські об’єднання допоможуть обрати головних лікарів...

Відповідно до Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №1094, та р...

¤ 
Олексій Муляренко серед найвідповідальніших у рейтингу голів ОДА

Олексій Муляренко серед найвідповідальніших у рейтингу голів ОДА

Відповідно до рейтингу аналітичного порталу «Слово і діло», за кількістю виконаних обіцянок голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко входить у першу десятку серед усіх керівників обла...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (23456)
2. Розклад руху автобусів [253] (20824)
3. Моє місто - найкраще [427] (18157)
4. Догляньте мене до смерті [278] (12790)
5. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (12451)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (12155)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (11807)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9916)
9. Душ для всіх [432] (9117)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (9056)
11. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (8754)
12. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (8705)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (8688)
14. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (8642)
15. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (8501)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Кращі друзі забудовників - це пожежники… (110)
2. Селянин отримає 2500 гривень на утримання телят (96)
3. Єгипетський пиріг «Фитир» із заварним кремом (91)
4. Рівненщина - спортивна, засніжена, активна… (89)
5. Один з найбільших туроператорів планує працювати з рівненським аеропортом (88)
6. 10 фактів про молоко, яких ви могли не знати (87)
7. Млинці з пряними яблуками (85)
8. Рівненські аудитори минулого року попередили порушень у сфері закупівель майже на 210 млн грн (85)
9. Олексій Муляренко серед найвідповідальніших у рейтингу голів ОДА (84)
10. Міський голова зустрівся з родинами загиблих рівнян у афганській війні (83)
11. 47 ОЦТІВ від безлічі хвороб (78)
12. У секретаря міської ради підроблена печатка? (74)
13. Мізоцьке підприємство оформило першу у Західному регіоні аграрну розписку (71)
14. Громадські об’єднання допоможуть обрати головних лікарів... (70)
15. На Рівненщині внаслідок ДТП постраждало п’ятеро людей (70)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс