Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №759 від 19.05.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#21 травня – День науки

РДГУ: З вірою в майбутнє, з вірою в сильну Україну!

РДГУ: З вірою в майбутнє, з вірою в сильну Україну!

Руслан ПОСТОЛОВСЬКИЙ: «Ми й надалі робитимемо свою справу чесно, зосередивши увагу на її результативності»

Наукова сфера надзвичайно важлива для розвитку суспільства та вищої освіти, тому що не буває вищої освіти без науки. Ідеї, закладені в основу Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», ухваленого Верховною Радою 26 листопада 2015 року, спонукають до суттєвих змін в організації наукових досліджень як в академічній науці, так і в університетській, зокрема в Рівненському державному гуманітарному університеті. Зі слів Президента України Петра Порошенка, цей закон відкриває перед науковою спільнотою унікальні перспективи. «Але перед справжніми вченими, справжніми науковцями, людьми, які хочуть перетворити Україну на сучасну європейську державу», - зазначив глава держави під час зустрічі з науковцями, освітянами та парламентарями, які опікуються питаннями розвитку і підтримки науки в Україні. Водночас Петро Порошенко наголосив на спільній відповідальності науковців та практиків за імплементацію Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Про особливості цього процесу на прикладі провідного гуманітарного вишу в західному регіоні нашої країни напередодні професійного свята всіх працівників наукової сфери - Дня науки - розповідає ректор РДГУ, кандидат історичних наук, професор Руслан ­ПОСТОЛОВСЬКИЙ (на фото).

«Зберегти добрі традиції та примножити власні здобутки»

- Наразі університет розробляє свій шлях реформ, намагаючись зберегти добрі традиції та примножити власні здобутки, - зазначив Руслан Михайлович. - Перспектива наукової діяльності - це вирішення актуальних освітянських проблем, проведення фундаментальних досліджень та прикладних розробок високого рівня, підготовка нового покоління висококваліфікованих фахівців з урахуванням вимог сьогодення, коли Україна стала на шлях євроінтеграції і коли підписано угоду про асоційовану участь нашої держави в науково-інноваційній програмі ЄС «Горизонт-2020».

Рівненський державний гуманітарний університет прагне виходити на європейський рівень наукових досліджень, він зареєстрований у базі даних учасників програми Європейської комісії «Горизонт-2020». Це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 млрд. євро, розрахована на 2014-2020 роки. Якщо проаналізувати напрями програми «Горизонт-2020», то стає очевидним, що гуманітарним наукам відводиться дуже скромне і скоріше декларативне місце, оскільки на перший план виходять проблеми бізнесу та одержання швидких прибутків від наукомістких технологій. У таких умовах важко робити «чисту науку», виконувати прикладні розробки та фундаментальні дослідження, які не можна вигідно продати на ринку.

Однак, зважаючи на виклики часу, у нашому виші роблять усе можливе для вирішення завдань наукового вектору: створюють наукову інфраструктуру, об’єкти інтелектуальної власності, організовують і проводять науково-практичні конференції та семінари міжнародного і всеукраїнського рівня, розробляють актуальні наукові дослідження, залучають до серйозної наукової праці талановиту студентську молодь та аспірантів.

До речі, чимало активних ентузіастів студентського наукового пошуку знайшли своє покликання в університетській науці. Професійні здобутки молодих науковців відзначені на державному та регіональному рівні. Зокрема, за активну участь у науковій роботі аспірант Юрій Ліннік отримує академічну стипендію Президента України. А в квітні 2015 року призначено премію голови Рівненської обласної державної адміністрації за заслуги та досягнення в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок молодому вченому - кандидату педагогічних наук доценту Володимиру Левшенюку.

«Сучасні науково-дослідні підрозділи працюють на громадських засадах»

- Чим вирізняється науково-дослідний, кадровий та творчий потенціал РДГУ?

- В університеті функціонують сучасні науково-дослідні підрозділи, які працюють на громадських засадах. Серед них - Центр міждисциплінарних досліджень з питань науки, релігії, культури; науково-методичний Центр інноваційних технологій виховного процесу НАПН України; науково-дослідна лабораторія кафедри інформатики та прикладної математики «Математичне моделювання нелінійних збурень процесів та систем»; лабораторія консалтингу дошкільної освіти кафедри педагогіки і психології (дошкільної та корекційної); неографічна лабораторія кафедри української мови імені проф. К.Ф. Шульжука «NEOLEX-Рівне»; науково-дослідна лабораторія «Змісту, методів і засобів навчання природничих дисциплін»; науково-дослідна лабораторія з професійної орієнтації учнівської молоді «Прогноз» кафедри технологічної освіти; науково-дослідна лабораторія природничих наук; науково-дослідна лабораторія поліссєзнавства та комп’ютерного моделювання Інституту мистецтв; Консалтинговий центр факультету документальних комунікацій та менеджменту; Інститут соціальних досліджень; наукова бібліотека РДГУ.

Кадровий потенціал університету складають 652 науково-педагогічні працівники, серед них - 44 доктори наук, професори та 383 кандидати наук, доценти. Функціонує постійно діюча аспірантура із 17 спеціальностей, проводиться набір у докторантуру за двома спеціальностями. Контингент аспірантів складає 52 особи, докторантів - 2. Упродовж 2015-2016 років захищено 5 докторських і 28 кандидатських дисертацій. Продуктивно працює спеціалізована вчена рада К 47.053.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальностями: 13.00.01 - загальна педагогіка та історія педагогіки, 13.00.04 - теорія та методика професійної освіти (наказ МОН України № 1528 від 29.12.2014 р.). З початку 2015 року захищено 4, прийнято до захисту 3 кандидатські дисертації.

Університет видає збірники наукових праць з історичних, педагогічних, мистецтвознавчих і філософських галузей наук: «Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії», «Панорама політологічних студій», «Слов’янський вісник», «Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку», «Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти», «Нова педагогічна думка», «Філософія. Педагогіка. Суспільство».

«Наукові школи РДГУ добре відомі в Україні та за кордоном»

- Наукові школи РДГУ з потужними потенційними можливостями відомі в Україні та за її межами. Які проблеми вони досліджують?

- У розрізі провідних напрямів наукових досліджень в університеті сформувалися та продовжують розвиватися наукові школи - неформальні творчі колективи визнаних українською та міжнародною науковою громадськістю дослідників, що спрямовують свою діяльність на забезпечення інноваційного розвитку країни, проведення наукових розвідок і підготовку науково-педагогічних кадрів.

Серед них добре відомі в Україні та за кордоном наукові школи професорів: Бориса Колупаєва - «Фізико-хімія гетерогенних полімерних систем»; Руслана Постоловського - «Історія слов’янських народів»; Романа Павелківа - «Моральні основи соціалізації особистості»; Тамари Поніманської - «Гуманізація виховання дітей дошкільного віку»; Андрія Бомби - «Моделювання нелінійних збурень процесів та систем»; Наталії Михальчук - «Проблеми психолінгвістики та міжкультурної комунікації»; Ганни Коваль - «Ефективні підходи та результативні технології навчання мови за нової структури та змісту початкової освіти»; Дарії Лико - «Відтворення родючості ґрунтів та збалансоване природокористування»; Максима Гона - «Міжетнічні інтеракції в реаліях (не)ранжованих систем міжетнічних відносин»; Андрія Сяського - «Механіка деформівного твердого тіла».

Належна увага в університеті приділяється винахідницькій діяльності. Так, у 2015 році отримано 2 авторські свідоцтва та 18 патентів на корисні моделі, з них 3 - для воїнів АТО. Науково-педагогічні працівники у 2015 році опублікували 28 монографій, з них 3 - за кордоном; 227 підручників та навчальних посібників для загальноосвітніх шкіл та ВНЗ; 1402 публікації в наукових виданнях, у тому числі: 119 статей за кордоном; 63 - у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних.

Відповідно до плану проведення науково-практичних конференцій та науково-практичних семінарів в університеті організовано і проведено 54 наукові конференції та семінари, зокрема, 48 всеукраїнських та 8 міжнародних.

«Ефективна реалізація науково-дослідного потенціалу молоді»

- Відомо, що наука - це майбутнє, а майбутнє - за молоддю. Як університет готує її до наукової діяльності?

- У Рівненському державному гуманітарному університеті сформовано цілісну систему організації наукової роботи обдарованої студентської молоді, спрямовану на ефективну реалізацію її науково-дослідного потенціалу, створено сприятливі умови для творчого зростання та вдосконалення професійної підготовки фахівців. Головним координатором роботи зі студентською молоддю виступає Рада з науково-дослідної роботи студентів, яка проводить належну інформаційну політику, сприяє організації студентських наукових заходів, конкурсів студентських наукових робіт та олімпіад.

Основні форми науково-дослідної роботи студентів: участь у виконанні науково-дослідних робіт; виступи з доповідями та повідомленнями на наукових конференціях, семінарах; участь в олімпіадах, турнірах, конкурсах наукових робіт; підготовка публікацій за результатами проведених досліджень; робота в наукових гуртках і проблемних групах.

Студентська наукова робота є досить продуктивною, про що свідчить зростання чисельності переможців Всеукраїнської студентської олімпіади та Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук, збільшення кількості публікацій. Так, у 2015 році за підсумками участі у II етапі Всеукраїнської олімпіади чотири студенти посіли призові місця. Відповідно, у цьому році є чотири переможці (два І місця, два ІІІ місця). У ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2015 році здобули перемогу 12 студентів. Цього року переможців шість.

У VІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка здобули перемогу два студенти (ІІ місце), одна студентка посіла І місце у XVІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Петра Яцика. Загальний обсяг опублікованих наукових праць студентів становить 673 статті та тези доповідей, з них підготованих самостійно - 494.

Студенти університету беруть участь у творчих конкурсах і мистецьких заходах. Дипломантом Всеукраїнського конкурсу читців класичної та сучасної поезії в Києві став студент V курсу режисерської спеціалізації Микола Панасюк. У II Всеукраїнському конкурсі виконавців на народних інструментах «Мереживо» імені Олександра Степанова (м. Рівне) дипломи лауреатів ІІ ступеня здобули тріо бандуристок «Мальви» та дует баяністів.

«РДГУ тісно співпрацює з міжнародними науково-освітніми установами»

- Розкажіть, будь ласка, Руслане Михайловичу, про досягнення РДГУ на ниві інтеграції у світовий освітньо-науковий простір.

- Важливим аспектом діяльності університету є міжнародне співробітництво. Воно здійснюється в таких напрямах: інформаційно-консультативна діяльність; участь у державних, міжнародних наукових, освітніх і культурних програмах, проектах; обмін студентами та викладачами; участь у міжнародних конференціях, семінарах, форумах; підвищення кваліфікації; публікації в зарубіжних виданнях.

Факультети та кафедри РДГУ тісно співпрацюють із міжнародними науково-освітніми установами, зокрема з Брестським державним університетом імені О.С. Пушкіна (м. Брест, Білорусь), Бєльцьким державним педагогічним університетом імені А. Руссо (м. Бєльці, Молдова), Університетом імені Ф. Палацького в Оломоуці (Чеська Республіка), Вищою школою менеджменту (м. Варшава, Польща), Університетом Інформатики та Прикладних Вмінь (м. Лодзь, Польща), Університетом м. Перпіньян і Університетом Ренн-2 (м. Бретань, Франція).

Підписано низку угод про партнерство з європейськими навчальними закладами: Жешувським університетом, Університетом економіки в Бидгощі, Вищою школою лінгвістичною в Ченстохові (Польща), Братиславським економічним університетом (Словаччина), науково-методичним Центром «Scientia Educologica» (Литва). Укладено угоду про входження РДГУ до україно-польського консорціуму вищих навчальних закладів «Фізична культура і здоров’я людини». Налагоджено співробітництво з «Ґете-Інститутом» (Німеччина), Міжнародною службою академічних обмінів «DAAD» (Німеччина), Фондом імені Роберта Боша (Німеччина), посольствами США та Франції в Україні, представництвом Корпусу Миру США в Україні. Набувши права підготовки іноземних громадян за всіма акредитованими напрямами (спеціальностями), університет прийняв на навчання громадян Лівії та Туркменістану.

«Молоді вчені мають можливість стажування за кордоном»

- Цікаво було б дізнатися про внесок молодих вчених у розвиток міжнародної співпраці РДГУ із закордонними ВНЗ?

- Рада молодих учених університету фокусує діяльність на активізації наукових розвідок студентів та молодих науковців; розповсюдженні інформації щодо наукових заходів в Україні та зарубіжжі; сприянні в організації та проведенні наукових форумів, конференцій, семінарів; популяризації досягнень сучасної науки; поширенні передового досвіду.

Молоді вчені мають можливість проходження короткострокового стажування за кордоном. Так, доцент кафедри всесвітньої історії Роман Михальчук підвищив професійний рівень шляхом участі в міжнародній програмі обміну досвідом «Перспективи досліджень Голокосту і Голодомору» на базі науково-освітніх установ США, а доцент кафедри загальної психології і психодіагностики Василь Бучко стажується в Університеті імені Адама Міцкевича (м. Познань, Польща).

Доцент кафедри політології і соціології Віталій Лесняк бере участь у Стипендіальній програмі імені Лейна Кіркланда Університету імені Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща). Доценти кафедри політичних наук Петро Долганов і Наталія Івчик у рамках щорічного проекту Українського центру вивчення історії Голокосту «Геноцид євреїв Європи: історична перспектива та підходи до вивчення» для студентів, аспірантів та молодих науковців брали участь у науково-методичному семінарі з історії Другої світової війни та історії Голокосту в Європі (м. Берлін, Німеччина).

У період з 12-го по 20 грудня 2015 року два студенти факультету іноземної філології перебували в Краківській Академії імені Анджея Фрича Моджевського, де ознайомились із навчальним процесом, методичною роботою та науковими дослідженнями кафедри англійської філології. Учасниками молодіжної програми культурного обміну Work and Travel USA (США) стало 17 студентів університету. Дев’ять студентів факультету іноземної філології взяли участь у програмі Європейського Союзу «Молодь в дії» (Великобританія).

Звичайно, у порівнянні з потужними вишами України здобутки університету значно скромніші, передовсім, через те, що РДГУ - гуманітарний університет. Але з вірою в майбутнє, з вірою в сильну Україну ми й надалі робитимемо свою справу чесно, зосередивши увагу на її результативності.

- Ваші побажання колективу університету з нагоди професійного свята науковців.

- Сердечно вітаю професорів, викладачів, технічний персонал та студентів РДГУ з Днем науки. Високий рівень науково-технічного потенціалу університету, створення нових прогресивних технологій та впровадження новаторських ідей є одним з основних чинників економічного зростання держави. Ваш фаховий рівень, непересічні особисті чесноти, невичерпна творча наснага заслуговують на повагу громадськості. Щиро бажаю Вам здоров`я, міцності духу, оптимізму та далекоглядності в задумах, визнання Ваших творчих здобутків українською та світовою науковою спільнотою і суспільством.

19.05.2016Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1269

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17209)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13850)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (787)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (73)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"