Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №800 від 09.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Перстень з бурштином

Перстень з бурштином

Дарина саме поверталася з ринку, як почула у натовпі істеричний крик якоїсь жінки. Їй забракло дихання і запекло в голові, коли побачила, що це – її рідна сестра Софія, що у розпачі тормосила нерухоме тіло своєї доньки, яку збила машина. Хтось обливав Соню водою, хтось подав валідол.

Серце Дарини обливалося кров’ю, сльози потоком лилися з очей, коли «швидка», що прибула на місце трагедії, визнала: Іринці уже нічим допомогти не можуть. Софію поклали у реанімацію з інсультом і Дарина зрозуміла – мусить зібратися з силами, щоб організувати похорон і підтримати сестру. Іринку одягли в біле плаття і вельон. Хтось підказав, що слід дати їй обручку.

Кілька днів тому Соня зізналася сестрі, що в Іринки є хлопець, її однокурсник. «Он, глянь, яку красу подарував Ірі на день народження», – Софія дістала зі шкатулки перстень з бурштином. – Іринка, правда, ще його не носить. Жартує, що побачить, як у неї далі з Тарасом складеться. Аби потім віддавати перстень не прийшлося».

Не знає Дарина, який лихий її підштовхнув, коли, накриваючи дзеркало чорним полотном, побачила цю шкатулку… Тремтячими руками відкрила її, ніби вперше роздивлялася перстень і… сховала в кишеню. Хай Бог простить їй, але навіщо таку цінну річ у землю закопувати? Он, на золоту обручку скільки грошей пішло! А перстень забере вона. Хіба не заслужила? Софія у горі і не згадає про нього. А, якщо й спитає, то скаже, мовляв, у домовину Ірині поклала.

Усе село хоронило Іринку. Поховали її біля батька, який попрощався із земним життя п’ять років тому. Багато добрих слів було сказано про дівчину на кладовищі. Була дуже добра, лагідна, товариська. Ніколи нікому не відмовляла у допомозі, якщо хтось просив. Дуже любила співати. Сама писала пісні. І так несподівано обірвалася її пісня, сонечком зайшла за горизонт.

«Іринка була не лише нашим сонечком. Вона за життя ангелом була. Ніби, дійсно народжена для Неба», – мовила, захлинаючись слізьми, перша вчителька.

Софія довго пролежала у лікарні. Картала себе, що не провела доньку в останню путь.

«Змирися. Тобі не можна хвилюватися. І так стільки сліз пролила. Іринці вже добре. Вона у своїй вічній домівці. Її оберігає Господь. А тут у тебе ще є Ромчик, син. І ти йому дуже потрібна», – заспокоювала сестру Дарина.

Вона навчилася робити Соні масажі, варила на дві хати, поралася на двох господарках. Добре, що доля послала їй Петра: доброго, співчутливого чоловіка, який не буркотів, не дорікав, коли Дарина затримувалася у сестри. Ще й сам город Софії скопав, засадив – засіяв разом з Дариною.

«І що б я робила без тебе, сестричко?» – не раз казала Соня. «Я ж – твоя рідна сестра, Софійко. Найближча в світі людина», – тулилася до худенької, як стеблина, сестри Дарина. Час поступово заліковував рани.

Євген, син Дарини, був на десять років старший від Ромчика. Хлопець був гарно вихований: добрий, ввічливий, набожний. Від батька – першого майстра на селі – навчився виконувати будь-яку роботу: столярував, мурував, вкладав плитку, робив ремонти на замовлення.

Одного дня Євген зізнався мамі, що хоче одружитися з дівчиною з сусіднього району, у домі якої робили з батьком ремонт. «Юля, справді, гарна дівчина, Дарино. І батьки її – люди хазяйновиті, порядні, відразу видно», – підтримав сина Петро.

На сватання Дарина новий костюмчик собі купила, зачіску вклала. Як і належить, шампанське, солодощі, торт купила. «Слід ще перстень Юлі купити. Усі тепер так роблять на заручини. Розмір Юлі – знаю», – мовив Євген.

Щось гаряче запекло Дарину зі середини – такого ж розміру був перстень з бурштином, який вона ось уже чотири роки ховала на горищі. Не раз сумнівалася, чи вірно вчинила. Софія, звісно, на весілля в інший район не поїде, тож ніколи не дізнається про перстень.

Вона подала синові коробочку з коштовністю. «Яка ж ви передбачлива, мамо. Яка краса!» – Євген ніжно поцілував матір.

«Може, все ж поїдеш на весілля?» – обережно спитала Дарина сестру, заздалегідь знаючи відповідь.

«Вибач. Ти ж знаєш – мені заважає шум, гамір. Болить голова і не слухаються ноги», – сумно відповіла Соня. У день весілля її очі не висихали від сліз. Чому її дитина не дочекалася піти під вінець? Чому не подарувала їй онуків?

Через рік на світ з’явився маленький Артемчик. Дарина з Петром не могли натішитися онуком, який, як  дві краплі води, був схожим на свого татка.

Коли Артемчик підріс, Юля з Євгеном вирішили поїхати на море. Синочок часто хворів, тож морське повітря і водичка пішли б йому на користь. За два дні до поїздки Юля вирішила поїхати в місто дещо докупити в дорогу. Євген з батьком завершували в сусідів якусь роботу, тож вирішила поїхати сама, адже вправно володіла кермом.

…Ніхто з перехожих не зауважив, звідки взявся чорний джип, який, обігнавши попутне авто, на шаленій швидкості врізався в машину Юлі…

Її понівечене  тіло важко було впізнати, якби не перстень з бурштином, який, на диво, залишився неушкодженим.

Мов божевільна, рвала на собі волосся Дарина, припадаючи до домовини, в якій лежала Юля. Вона не могла простити собі, що подарувала невістці перстень покійної, і та також трагічно загинула.

Що це – збіг обставин, чи щось у цьому світі є?

Три роки минуло, як малий Артемко втратив маму, а Дарина й досі гадає, що перстень приніс їм нещастя. Як може, намагається замінити онукові маму. З тих пір вона боїться піти до сповіді, бо як у цьому зізнатися священикові?

Через тяжкий гріх життя загнало її у безвихідь. Іноді Дарині приходить у голову думка: а що, як відкупити Ірині перстень і заховати його в землю на її могилі під кущем бузку, який навесні посадила?

«Напишіть мою історію, – попросила Дарина, миловидна жінка, з якою колись разом відпочивали в санаторії, і ось недавно зустрілися на ринку в Тернополі. – Хай вона стане пересторогою, тим, хто обкрадає покійників». На жаль, такі люди справді є: ще покійник на катафалку, а в хаті вже нишпорить злодій, шукає, що б цінного поцупити. Та Господь справедливий і карає найболючіше. Тому й терплять за нас діти і онуки.

Раджу Дарині все ж піти до сповіді, щоб якомога швидше вилізти з душевної багнюки.

«Мабуть, послухаю тебе. Бо тільки тепер збагнула: рано чи пізно доводиться здати звіт свого життя Всемогутньому Господу», – погоджується Дарина.

09.03.2017Марія Маліцька


Переглядів: 1596

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (779)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"