Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №810 від 18.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Такий знайомий вазелін

Такий знайомий вазелін

Чоловік, який винайшов вазелін, щодня з’їдав ложку цієї несмачної речовини й прожив 96 років. Ні, ми не закликаємо вживати вазелінове желе як смачний продукт харчування, тим більше, що вазелін не має ані смаку, ані запаху, але якщо ви змастите ним губи, коли вони пересихають, то не помрете. Звався цей довгожитель Робертом Чезбро, й 14 травня 1878 року він запатентував «вазелін» як торговельну марку та торговельний знак. Цей день можна вважати днем народження вазеліну. Але минуло понад 100 років, а люди всієї Землі не лише досі використовують його в косметології, а й знайшли способи, як застосовувати його для позбавлення від певних недуг.

Як учений став рицарем

а було це в Сполучених Штатах. Сюди емігрував допитливий англійський хімік, який любив стромляти носа у всілякі новації. І дуже полюбляв експериментувати на собі. Ще за 20 років до «народження» вазеліну він подружився з нафтовиками - мабуть, тому, що саме тоді, в 1859 році, розпочався нафтовий бум.

Його зацікавив липкий нафтопродукт, який налипав на свердлильні установки й забивав насоси. А що він був людиною спостережливою, то його око не оминуло те, що нафтовики змащували цим продуктом свої порізані чи обпечені руки. І рани гоїлися.

Тоді вчений почав експериментувати з цією масою й виділив із неї корисні інгредієнти. Під час своїх дослідів він теж зазнавав порізів та опіків, і нова речовина виявилася досить ефективною: вона сприяла регенерації шкірних покривів, і рани гоїлися досить швидко.

Желейна консистенція навела його на думку назвати цей чудо-препарат нафтовим желе. Але думка виявилася невдалою. Люди боялися пожеж, бо вони часто траплялися за тих часів, а нафта асоціювалася саме з вогнем. Звісно, людям лячно було заводити в себе вдома щось, що може спалити їхню оселю. Попри те, що продавалося нафтове желе в аптеках, його ніхто не купував.

Але на те й мав хімік винахідливий розум, щоб змінити ситуацію й змусити людей купувати своє дітище. Він просто змінив назву. Вода гасить вогонь, а оливкова олія була популярною й любленою людьми. Поєднавши ці два «інгредієнти» («wasser» з німецької - вода і «elaion» з грецької - оливкова олія) , він «ошукав» народ на користь цього ж таки народу. Сам же Роберт був настільки впевнений у корисності нового продукту, що навіть безкоштовно роздавав зразки вазеліну.

І тоді змінилося ставлення людей до нафтового желе. Для них це була просто оливкова вода: незвичайна й корисна. Він був гордий зі свого винаходу й пишався тим, що його працю визнала сама королева Вікторія, яка разом із народом також користувалася вазеліном щодня й, оцінивши цей продукт, у 1883 році посвятила винахідника Роберта Чезбро в рицарі.

Як косметичний засіб став лікувальним

Відтоді вазелін дуже широко використовувався як косметичний засіб. Так, на змащену вазеліном кутикулу нігтя не потрапить лак, лоб і вуха не забрудняться під час фарбування волосся, якщо нанести на шкіру тонкий шар вазеліну. А купаючи дитину, за допомогою вазеліну можна зробити їй захисний козирок, який не дасть шампуню потрапити в очі. Його можна використовувати замість гелю. Якщо на косметичний пензлик вичавити краплю вазеліну і накласти на розчесані брови, він, коли висохне, надасть їм правильної та стійкої форми, зафіксувавши її на цілий день. Можна накласти вазелін на волосся. Він його не обтяжить, але зробить гладеньким.

Але на цьому історія вазеліну не закінчилася. Мабуть, кожна людина Землі користується цим дивом, змащуючи шкіру за різних обставин. Винахідливим виявився не тільки Роберт Чезбро, а й багато людей, які теж полюбляють на собі експериментувати. Тому нині зібрано цілу скарбничку «можливостей» вазеліну.

Він практично не має протипоказань, й дуже рідко може виникнути алергійна реакція у вигляді висипань різного характеру на місці застосування. Тому ним рекомендують змащувати навіть рубці, що утворюються через вугрову хворобу. Обробляти постраждалі ділянки шкіри вазеліном треба з моменту їх появи, не допускаючи загрубіння. Деяким людям він полегшує свербіння шкіри за псоріазу, хоча самої хвороби вазелін, звісно, не лікує.

За варикозного розширення вен: на ніч робити компреси з вазелінової олії (продається в аптеці). Налити олію в долоню й обережно втирати в місця розбухлих вен, потім накласти на складений в кілька шарів папір для компресів, далі - вату, закутати й перев’язати бинтом. Уранці пов’язку зняти й критичні ділянки промити теплою водою, злегка протерти яблучним оцтом.

Якщо з’явився біль у носі через часте висякування, треба ніздрі змащувати вазеліном. Також змащування вазеліном слизової оболонки носа перед виходом із дому змусить віруси затриматися й не дасть їм проникати далі дихальними шляхами.

У разі хімічного опіку, якщо він поверхневий (без порушення цілісності шкіри) , уражене місце слід промити водою й змастити чистим вазеліном.

Радикуліт. Ретельно перемішати (до однорідного стану) 50 мл гасу та 50 г вазеліну, втирати мазь у поперек вранці й увечері, після розтирання закутати прогрітою вовняною тканиною.

Вітиліго. Ацетилсаліцилову кислоту (якщо в таблетках, то гарненько розтерти) та вазелін у співвідношенні 1:5 змішати до однорідної маси. Натирати тіло й потім засмагати на сонці.

За міжреберної невралгії: змішати 1 частину скипидару та 2 частини вазеліну, втирати в болюче місце.

Щоб видалити кліща, що присмоктався, слід попередньо змастити його вазеліном, а через 15-20 хв обережно витягти пінцетом, похитуючи його з боку на бік. Кліщ не повинен бути зруйнований.

За піодермії, шкірних виразок, інфікованих ран: змащувати маззю, приготованою з чистого березового дьогтю та вазеліну, взятих у співвідношенні 1:10.

Струпи на голові легко знімаються, якщо перед купанням на 10 хв намастити голову гігієнічним вазеліном. Змивається милом.

Якщо печуть підошви ніг, потрібно їх добре помити та втерти в підошви вазелін.

Позбутися нігтьового грибка допоможе така суміш: сухі цинкові білила змішати з вазеліном, намастити нігті й надіти шкарпетки.

Тріщини на п’ятах. Ізвечора розпарити ноги в гарячій воді з борною кислотою (1 ч. л. на 1 склянку води) й нанести на тріщини шар вазеліну, потім накласти пластир, щоб вазелін на шкірі залишався цілу ніч. Робити так щодня, аж поки тріщини не зникнуть повністю.

У разі шишок на великих пальцях ніг потрібно 0,5 пачки йодованої солі залити водою, щоб вона її покрила, поставити на вогонь і дати воді випаруватися. У цю гарячу сіль додати 4 коробочки медичного вазеліну й ретельно перемішати. Кашку викласти на вовняну шматинку, накрити іншою шматинкою й прикласти до шишок на ніч. Курс лікування - 15 днів. Запальний процес минає, шишки зменшуються й не болять.

За шкірних хвороб: 1 ст. л. висушеної й змеленої на порошок рослини рутки змішати з 4 ст. л. вазеліну. Змащувати уражені місця кілька разів на день.

Для лікування забитих місць, обморожень, трофічних виразок та різних шкірних хвороб, для розтирань у разі застуди, а також у лікуванні артритів і артрозів допомагає мазь із золотого вуса, приготована на основі вазеліну: зі свіжого листя й стебел рослини вичавити сік, змішати його з вазеліном у співвідношенні 1:3. Отриману мазь перекласти в темну скляну ємність і зберігати у прохолодному місці.

У разі тріщин та жорсткості на шкірі, опіків, обморожень, порізів, наривів, вітрянки чи шкірної сверблячки, різних шкірних запалень і болячок, а також болю у вусі, гаймориту, геморою допоможе така вазеліново-прополісна мазь: 2-3 слоїки аптечного вазеліну (по 100 г) розігріти на паровій бані, додати 10 г прополісу та 2-3 години потримати, постійно помішуючи. Процідити й розлити по пляшечках із широким горлом.

Від стригучого лишаю: змішати 1 ч. л. вазеліну й 1 ч. л. мідного купоросу та втирати в уражене місце.

Харчова добавка Е905B

Під таким номером сьогодні зареєстровано вазелін як харчову добавку, яка здатна глазурувати й розділяти і яку використовують у хлібопекарській промисловості: входить до складу глазурі борошняних кондитерських виробів, карамелі, цукерок, жувальної гумки, шоколаду, драже, зернової кави та горіхів. Застосовують добавку також для покриття сирів, щоб подовжити термін їх зберігання. Нею покривають ананаси, груші, персики, дині, яблука й свіжі цитрусові для запобігання обвітрюванню, всиханню, псуванню комахами, а також для просочування пакувального паперу.

Достовірної інформації про негативний вплив вазеліну на організм людини немає. Однак харчову добавку Е905b не застосовують у виготовленні харчових продуктів у більшості країн Євросоюзу. В Україні вазелін дозволено..

Вазелінове масло в разі закрепів

А ось вазелінове масло (продається в аптеках) навіть є лікувальним засобом. Його вживають у разі закрепів. Воно чинить механічну послаблювальну дію, бо розм’якшує тверді калові маси та перешкоджає їх утворенню в товстому кишечнику, справляючи на нього слабкий стимулювальний вплив.

Для лікування хронічних закрепів, у разі отруєння жиророзчинними отрутами (бензином, гасом, бензолом та іншими речовинами) слід вживати вазелінове масло внутрішньо по 1-2 ст. л. 1-2 рази на добу натщесерце, проносний ефект настає через 5-6 годин після прийому. Курс лікування - не більше 5 днів.

Але під час вагітності та лактації застосовувати вазелінове масло внутрішньо протипоказано через можливу рефлекторну стимулювальну дію препарату на матку.

Також тривалий час вживати його не варто, бо це може призвести до зниження тонусу кишечнику, порушення травлення. Через те, що воно перешкоджає всмоктуванню жиророзчинних вітамінів, тривале використання може призвести до гіповітамінозу. А ще слід брати до уваги, що неочищене чи погано очищене вазелінове масло здатне подразнювати шкіру.

Можливо, коли Роберт Чезбро з’їдав по ложці на день свого дітища, він очищав у такий спосіб свій кишечник і подовжував собі життя. А, можливо, бажання пізнати світ і не переставати дивуватися зробили його довгожителем...

18.05.2017


Переглядів: 1400

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (840)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"