Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №823 від 17.08.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Як вижити в літню спеку

Як вижити в літню спеку

Під такою назвою вийшла брошура директора медичного центру «Здоров-є», фітотерапевта, автора книг про здоров’я Бориса СКАЧКА. Вона містить чимало цікавої інформації про те, як висока температура впливає на різні органи й системи людини, а також багато корисних порад про те, як зберегти їхнє здоров’я в екстремальних умовах. Пропонуємо вашій увазі уривки із зазначеної брошури.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ ПЕРЕГРІВАННЯ

Багато хто чекає на літо, з яким пов’язує період відпусток, літній відпочинок. А люди із проблемами серцево-судинної системи очікують літню спеку з певним побоюванням і навіть почуттям страху. Тому що в літню жару до системи терморегуляції висуваються додаткові вимоги. І якщо не врахувати деяких особливостей способу життя, то можна чекати на розвиток ускладнень. Причому відомо, що зона теплового комфорту перебуває в діапазоні плюс 18—24°С. Перевищення верхньої межі зони теплового комфорту всього на 6° (до 30°С) уже спричинює складнощі з терморегуляцією. А підвищення температури навколишнього середовища всього на 9° (до 33°С) порушує основний шлях виведення тепла — шляхом випаровування рідини з поверхні шкіри. Перегріванню сприяє підвищена вологість повітря. Тому що фактично повітря, яке оточує людину, виконує роль розчинника для води. Комфортна вологість повітря 75%. Сприяють перегріванню й безвітряна погода, одяг, який щільно облягає тіло й не пропускає повітря. Яким чином організм охолоджується? У нормі здорова людина шляхом випаровування за добу втрачає приблизно 1 л рідини з поверхні шкіри й легенів. Це в разі перебування в зоні теплового комфорту й за умови регулярного вживання достатньої  кількості  рідини:  4—5%  від  маси  тіла. Тобто коли за маси тіла в 60 кг за добу регулярно надходить приблизно 3 л води. Що вище температура навколишнього середовища, то більше води витрачає система терморегуляції. Відповідно ще більше рідини потрібно вводити в організм для забезпечення охолодження. Що відбувається за недостатнього вживання рідини? Випаровування води призводить до згущення крові. І разом з відчуттям спраги збільшується в’язкість крові та кардіологічний ризик (тобто підвищується навантаження на серцевий м’яз з перекачування більш в’язкої крові), збільшується частота серцевих скорочень, з’являється схильність до загострення аритмії (екстрасистолія, миготлива аритмія, пароксизмальна тахікардія). А також імовірність загострення хронічної серцево-легеневої недостатності або раптового розвитку гострої серцевої недостатності. Якщо потужність серцевого м’яза достатня, то разом зі збільшенням в’язкості крові відбувається підвищення рівня артеріального тиску. З підвищенням ризику інфаркту, інсульту.

ЯК ДОПОМОГТИ ОРГАНІЗМУ

Потрібно поступово збільшувати кількість уживаної рідини. Поступово — це до звичної кількості рідини додавати 100—200 мл кожні 2—3 дні, контролюючи за наявності набряків. При цьому поява набряклості ранком на обличчі («верхні набряки») відображає слабкість нирок. А збільшення набряклості ніг увечері («нижні набряки») відображає слабкість серцево-судинної системи. Це вже потребує корекції. Яку воду потрібно пити? Безумовно, живу, очищену, яка пройшла багатоступеневу обробку, збагачену мінералами. Така вода зовсім поруч: у фруктах, овочах, ягодах, зелені (їхній сік). Тому що, проходячи через рослину від клітини до клітини як через багатоступеневий фільтр, природна вода очистилася від екологічних проблем свого регіону, одночасно збагатилася природними мінералами, а також вітамінами, біологічно активними речовинами. Можна готувати страви на основі фруктів, овочів, ягід, а також настої, відвари, чаї з пряно-ароматичних і лікарських рослин. Щоб не зумовити порушень у роботі організму, їх потрібно часто змінювати. А от використовувана для їхнього приготування вода має бути очищеною або столовою низької мінералізації в пляшках. Якщо дуже хочеться випити чистої води — пийте. Але ви повинні бути впевнені в тому, що вода дійсно чиста.

ПІДГОТОВКА СЕРЦЯ ДО ЛІТНЬОЇ СПЕКИ

Важливо забезпечити серцю правильне харчування. Тобто постачання до м’яза серця очищеної від токсинів крові й збагаченої поживними речовинами. Головне джерело поживних речовин для серця — це перетравлена в кишечнику їжа, яка надійшла в кров. Дуже важливо забезпечити процес травлення. На тлі відновлення роботи кишечнику можна застосовувати засоби метаболічної дії. Прекрасну поживну суміш для поліпшення роботи серця можна приготувати з меду, кураги, родзинок. Також потрібно вживати горіхи. Волоські горіхи, крім дуже цінних білків, містять приблизно 50% жирної олії з високим вмістом лецитину, вітамінів А і Е. Амінокислоти білків можуть використовуватися для відновлення серцевого м’яза. Лецитин потрібен для захисту клітин від ушкодження, їхнього швидкого відновлення. Вітаміни А і Е — відомі антиоксиданти, які запобігають розвитку атеросклерозу судин, підсилюють захисну дію лецитину на клітинні мембрани і допомагають знижувати в’язкість крові. А потрапити до травної системи волоські горіхи повинні на одинці й усамітнитися в шлунку зі шлунковим соком не менш ніж на годину. Ще більше поліпшить роботу серця відвар цільних зерен вівса. Але овес не можна пити в чистому вигляді! Він вимиває калій і можуть з’явитися судоми. Тому 5—6 ст. л. неочищених зерен вівса (золотавого кольору) залити 1 л окропу, тримати на малому вогні 30—40 хв, процідити, гарячим відваром залити жменю родзинок і кураги (будь-яких  сухофруктів — це джерело калію),  висівки  пшеничні  ( 2—3 ст. л.), настояти до ранку й випити протягом дня. Ягоди й висівки можна з’їсти ввечері з кисломолочними продуктами. Щоб поліпшити роботу печінки, можна заварювати зерна вівса і ячменю, узятих порівну. Важливе в приготуванні відвару  вівса — він витримує й тривалішу термічну обробку. Аби тільки не згорів. Приймати довгостроково, можна роками. У разі якщо є схильність до підвищення артеріального тиску або гіпертонічна хвороба, доцільно застосовувати суміш настоянок: квітів глоду, арніки гірської, календули, трави собачої кропиви, які допоможуть регулювати й контролювати артеріальний тиск. Настоянки змішати порівну, приймати по 20—30 крапель суміші у воді 1—2 рази у другу половину дня й на ніч перед сном. Поліпшують роботу серця, використовуються в лікуванні атеросклерозу судин. Краще приймати після їди.

ПІДГОТОВКА НИРОК ДО ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУР

Дуже часто в нирках виявляють цистопієліт (запалення ниркових мисок), пієлонефрит (запалення мисок і ниркової тканини), які в боротьбі з літньою спекою обмежують темп збільшення рідини. У разі цистопієліту достатньо разом із зернами вівса приготувати відвар листя брусниці або мучниці, додаючи 1 ст. л. будь-якого листя на самому початку приготування. Курс 2—4 тижні до усунення або зменшення явищ запалення. Цвіт акації поліпшує кровопостачання ниркової тканини, що забезпечує роботу нирок з очищення крові, знижує артеріальний тиск, успішно застосовується навіть за ниркової недостатності. 1 ст. л. сировини залити 300—400 мл окропу, щільно закрити, укутати, настояти до ранку, процідити, відтиснути. Приймати по 70—80 мл незалежно від прийому їжі. Останній прийом до 17-ї години, інакше сечогінний ефект не дасть спати. Приймати курсами по 3 тижні на місяць.

ПРОФІЛАКТИКА СУДИННИХ ПРОБЛЕМ

Запобігає порушенню обміну холестерину правильне харчування. Холестерин — природний компонент їжі, який має надходити щодня. Важливо лише враховувати співвідношення холестерину й лецитину в продуктах харчування. Занадто багато небезпечного холестерину містять яловичина, баранина, качка, гуска. Безпечний холестерин містять сало, сметана, жовток яєць, ікра, вершки, вершкове масло, жирна риба, свинина. Однак сильна термічна обробка збільшує кількість окисненого холестерину. Тому її потрібно обмежувати або уникати. У раціоні харчування не більш як 30% жирів мають бути рослинного походження. Це різноманітні харчові й лікувальні олії, насіння гарбуза, соняшнику, волоські горіхи й т.п. Щоб окиснений холестерин не залишався в організмі, варто усунути застій жовчі. Для цього треба харчуватися не рідше   4—5 разів на добу, уживаючи не менш як 1 ч. л. (5 мл) жиру за кожний прийом їжі. У цьому разі активізується скорочення жовчного міхура й виділяється 200 мл жовчі, у якій міститься не тільки окиснений холестерин, який відпрацював свій ресурс, але й вилучені печінкою із крові токсини, канцерогени, пестициди, гербіциди й інші небажані для організму речовини. Олія насіння льону — визнаний лідер серед олій у плані профілактики й лікування атеросклерозу судин. Що зумовлено унікальним складом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), які називаються вітаміном F. Для досягнення лікувально-профілактичного ефекту достатньо приймати всього по 1 ч. л. олії льону 2—3 рази на добу.Якщо є камені в жовчному міхурі або ви давно не робили УЗД печінки й не знаєте стану жовчного міхура, тоді олію льону приймайте або безпосередньо перед їдою, або під час. Олія насіння льону має бути високої якості, зроблена з дотриманням технології. Для посилення антиоксидантної активності олії насіння льону її доцільно комбінувати з олією насіння обліпихи або плодів шипшини. Для приготування суміші на 10 частин олії льону брати 1 частину олії обліпихи або шипшини, тобто на кожні 100 мл олії льону 2 ч. л. олії обліпихи або шипшини. Настоянка часнику — відомий засіб для очищення судин від холестерину. Приготування й застосування настоянки часнику потрібно адаптувати до сучасних умов. З огляду на сучасні технічні можливості, треба взяти 200 г очищеного часнику, пропустити через сокоробку так, щоб тягучий сік капав у ємність, у яку налито 200 мл горілки. Настоянка готова за 2 хвилини. Умови прийому настоянки часнику також потрібно змінити. Через те, що атеросклероз судин на сьогодні дуже помолодшав і буває в дуже задавнених формах. Швидке виведення холестерину зі стінок кровоносних судин знижує їхню міцність і може призвести до розриву судини будь-якого діаметра. Приймати перший день по 1 краплі за прийом 4—5 разів на добу. Другого дня — по 2 краплі, третього дня — по 3, четвертого — по 4 краплі за прийом, з п’ятого дня — по 5 крапель за прийом і до закінчення препарату. Не слід збільшувати дозу настоянки до рекомендованих 25—30 крапель за прийом. Обов’язкова умова, прописана в рецепті, — приймати настоянку часнику потрібно в незбираному молоці. Тоді попередньо розчинена у спирті (горілці) ефірна олія часнику розчиниться в молочному жирі, через лімфатичну систему потрапить у легені, а звідти вся доза потрапить в аорту. І почнеться лікування атеросклерозу аорти, коронарних судин, судин мозку, нирок. Якщо для вас це складно — приймайте в олії насіння льону або гарбуза.

ПРАВИЛЬНЕ ВЖИВАННЯ БІЛКОВОЇ ЇЖІ

Білки в продуктах харчування більшою мірою підвищують температуру тіла. Поки температура навколишнього повітря нижча за +18°С, їжте з білкової їжі все, що забажаєте. Коли температура навколишнього середовища наближується до верхньої межі зони теплового комфорту (24°С), з раціону харчування треба вилучити всі види червоного м’яса й червоної риби, які дають більше шлаків для видалення через нирки. Концентроване видалення солей через нирки призведе до загострення сольового діатезу, хронічного пієлонефриту, циститу, простатиту. Або циркуляція «шлаків» обміну речовин із кров’ю призведе до подразнення щитоподібної залози з розвитком автоімунного тиреоїдиту, вузлового токсичного зоба. Або відбуватиметься накопичення кінцевих продуктів білкового обміну в навколосуглобних тканинах із загостренням обмінно-дистрофічних захворювань суглобів, подагри. А також супроводжуватиметься гормональними порушеннями у вигляді фіброміоми матки, фіброзно-кістозної мастопатії. Коли температура навколишнього середовища сягає 30°С, з харчового раціону треба вилучити біле м’ясо й птицю. А за температурного бар’єру в 33°С і білу рибу, його безпечніше долати, маючи в раціоні лише кисломолочні продукти і яйця.

17.08.2017


Переглядів: 948

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17140)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13814)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13050)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (174)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (43)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (43)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (41)
• Чим корисний часник? (40)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (39)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (39)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"