Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №826 від 07.09.2017p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин (лат. carum carvi) Дворічна рослина з сімейства зонтичних. Його батьківщина — Північна і Середня Європа. На наших землях він є однією з найдавніших прянощів.

Зростає добре на городах, хоча іноді можна зустріти на луках і навіть на бідних ґрунтах у кам’янистих передгір’ях, де зазвичай мало що росте (головне — достатня кількість кальцію та вологи). Висівають з квітня до червня. Дозріває в серпні-вересні.

У теплих областях Серед­земно­мор’я вирощують кмин римський, він має великі сіро-зелені плоди. Саме цей кмин є однією зі складових відомої приправи «карі». Використовують до м’яса, під час випікання хліба, в кондитерській промисловості.

В усіх південних рецептах згадується зіра — це плоди подібної до кмину однорічної рослини, що походить з Індії. Плоди зіри мають гостріший смак і запах, але дрібніші. Однак кмин не можна ні з чим сплутати, й усі його підвиди корисні.

Як спеції використовують в основному насіння, яке утворюється на другий рік життя рослини. Кмином посипають бородинський хліб, юшки (цибулеву, картопляну), борщ. Входить він і до складу багатьох приправ. Найсмачніші сири у Франції виготовляють із додаванням кмину. Ним же фарширують свиняче сало й м’ясо, додають до традиційної різдвяної страви — качки й гусака з яблуками. Особливо популярний він у так званому солоному тісті. У Чехії його часто додають у тушковану капусту. Незамінний кмин у консервації: квашена капуста, помідори, огірки, сливи набувають дуже приємного смаку. Годиться до риби — печеної, солоної, тушкованої. Обов’язково додавали його і в найкращі лікери.

Добре відомі лікувальні властивості кмину. Він сприяє загальному очищенню організму, має здатність розганяти «злі вітри» — гази, що утворюються в кишечнику, поліпшує процес травлення та лікує очі.

Кминне масло. Знадобиться 100 г перемеленого на млинку для кави кмину, 1 кг домашнього вершкового масла, 50 г сухої чи свіжої календули (квіти).

Масло розтопити, додати до нього квіти календули й млоїти на найслабшому вогні 10 хвилин. Додати кмин, процідити, перемішати й дати охолонути. Намащувати на хліб, додавати в каші, як приправу до картопляних страв.

Вважається, що саме кмин нейтралізує соланіни картоплі, які виробляються після грудня. Ми звикли вживати стару картоплю, з проростками, аж до нового врожаю. Більшість цілителів вважає це нездоровим, оскільки шкідливі речовини, що накопичилися в цьому овочі, погано впливають на організм. Кмин допоможе нейтралізувати негативні інгредієнти їжі, якщо посипати ним їжу.

Курка з кмином. На одну курячу тушку потрібно 100 г сала, 50 г меленого кмину, 80 мл олії.

М’ясо курки надрізати й нашпигувати маленькими шматочками сала, натерти сіллю й густо посипати кмином. Покласти на ледь полите олією деко. З усіх боків обсмажити, періодично підливаючи на деко воду, потім на слабкому вогні довести до готовності. Подавати з вареною картоплею та свіжим овочевим салатом.

Огіркова трава (лат. boraqo officinalis)

Огіркова трава, чи огірочник, — однорічна рослина. Її батьківщина — Південна Європа. Раніше огіркову траву вирощували як лікувальну рослину. Огірочник дуже гарний, досягає висоти 70 см, швидко росте, утворює безліч блакитних квітів і потужне пухнасте листя. Якщо потерти листя — пахне огірком, тому й отримав таку назву.

У кулінарії використовують молоді листочки, верхівки рослини, квіти. Ріжуть дуже дрібно, щоб пухнасті волоски не кололися; додають у салати чи тушковані овочі, до м’яса. Усю стару рослину сушать, підвішуючи за корінь, і перетирають на порошок, яким посипають огірковий салат, рибу, різні каші, омлети й овочеві юшки. Дуже смачний огірочник із сиром чи бринзою. Оскільки листя має інтенсивно-огірковий запах, можна готувати дуже смачну олію. Інколи готують салат із маслиновою олією, цибулею і червоним перцем.

Швейцарські лікарі стверджують, що огіркова трава добре лікує нервову систему, знімає депресію. Стародавні цілителі використовували її як тонік для чоловіків, шануючи як одну з найдієвіших рослин, що підвищують потенцію. Св. Гільдегарда радила, крім салату, давати коханим чоловікам особливий чай.

Огірочний чай: 1 ст. л. огірочника залити 1 склянкою окропу, 10 хвилин настояти, додати 1 ст. л. сиропу шипшини. Пити двічі на день після їди.

Лікувальний лікер (ттонізуючий). Листя й квіти огірочника скласти в банку, залити коньяком, додати меду й кориці. Витримати 20 днів у темному місці, процідити. Пити для підвищення тонусу по 20 мл за потреби.

Чебрець

Це довголітня рослина із сімейства губоцвітих. Росте на всіх землях, переважно в лісах на піщаному ґрунті. Існують і місцеві варіанти цієї рослини, що відрізняються запахом і кольором.

Використовують акуратно зрізані ножицями верхівки рослини. Сушать їх, розклавши на ситах, на горищі. Потім складають у скляні банки з кришкою і за потреби перетирають на порошок.

Треба сказати, що в Чехії та Словаччині жодну страву не готують без додавання чебрецю. Його сиплють у тарілку з юшкою, додають у салати, печиво, часто — в соуси. Використовують і під час споживання жирних, важко перетравлюваних страв. У Франції чебрець змішують із борошном і яйцем, цим кляром користуються під час смаження риби та м’яса. Широко використовують у приготуванні домашніх сирів.

Чебрець — широко відома лікувальна рослина. Він має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості, посилює травлення; рекомендується за багатьох захворювань дихальних шляхів. Є відомості, що в ньому (як і в багатьох травах фіолетового кольору) міститься один із найцінніших мікроелементів Li, який посилює, регулює функції гіпофіза.

У чебреці також виявлено фітогормони, що дуже добре зцілюють щитоподібну залозу та багато жіночих хвороб. Чоловіків він гарно заспокоює, й тому ченці називали його божою травою та приймали для усунення сексуального бажання, аби не відволікатися від смиренного служіння на гріховні думи.

Для маленьких дітей чебрець є чудовим снодійним, м’яким заспокійливим і дієвим засобом, який лікує багато важких захворювань мозку.

Ось який рецепт пропонувала Св. Гільдегарда в разі ДЦП (дитячий церебральний параліч), постінсультних станів і багатьох інших проблем, пов’язаних із роботою нервової системи.

Олія для лікування нервової системи. 1 л маслинової олії нагріти до температури 40°С, висипати в неї 50 г розтертого на порошок чебрецю. Поставити на водяну баню, 2 години варити на слабкому вогні, 12 годин настоювати. Процідити через марлю й тримати на холоді щільно закупореною. Щовечора втирати в ділянку хребта, починаючи від куприка, закінчуючи спеціальними точками на шиї. При цьому промовляти заспокійливі та підбадьорливі слова. Дія цієї олії дуже потужна. Я з її допомогою вилікувала безліч «неслухняних» дітей і бачила прекрасну дію, що знімає м’язові спазми, у хворих на ДЦП.

Також усім роздратованим людям я рекомендую робити з цією олією самомасаж стоп, кистей рук, обличчя, ділянки шиї до поліпшення загального стану.

Салат із квасолі з чебрецем. Потрібно: 0,5 склянки великої білої квасолі, 1 ст. л. подрібненого чебрецю (сухого чи свіжого), 1 цибулина, 2 ст. л. олії, йогурт, сіль. Квасолю замочити на ніч і в тій же воді зварити до готовності, воду злити. Дрібно порізати цибулю й ледь підсмажити, змішати з квасолею. Додати чебрець, сіль, йогурт чи олію до смаку. Подавати як самостійну страву.

07.09.2017


Переглядів: 606

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 834 від 02.11.2017p.
¤ 
«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

Рівненський візочник Іван Сівак виборов золоту медаль на Чемпіонаті світу зі спортивних танців у Бельгії....

¤ Особливий погляд
Ключова галузь економіки

Ключова галузь економіки

Іван ЯКИМЕНКО: «Основне завдання залізничників України – забезпечити стабільну роботу на кожному робочому місці»

4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, до Львова прибув перший потяг під назвою «Ярослав». Він з’єднав Відень, Краків, Перемишль і Львів. З того часу минуло понад півтора столітт...

¤ 
Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

засудили на 15 років позбавлення волі

Такий вирок винесла колегія суддів Кузнецовського міського суду 37-річному жителю Володимирецького району, який вчинив умисне вбивство двох осіб....

¤ 
Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія»  Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

У розпал найважливішого для аграріїв і селян періоду – збору урожаю і видачі орендної плати – ми вирішили поспілкуватися з генеральним директором Агрохолдингу «Мрія» Саймоном Чернявським. Британець з ...

¤ 
Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Почався листопад, і саме час підвести підсумки за трьома кварталами роботи міської влади та спробувати передбачити, яким може бути для Рівного рік 2018. Для того, щоб все це зрозуміти, автор попросив ...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21763)
2. Розклад руху автобусів [253] (19699)
3. Моє місто - найкраще [427] (16220)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11244)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11141)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (10998)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10624)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9123)
9. Душ для всіх [432] (8250)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8195)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7896)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7778)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7749)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7681)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7640)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство (200)
2. Як прибрати сольові розводи зі взуття взимку (177)
3. «Верес» та «Олімпік» - знову грають унічию (173)
4. Поліцейські встановлюють особу чоловіка, який загинув у ДТП (172)
5. Виготовляємо засоби для миття скляних поверхонь та вікон власноруч (168)
6. Сварка через роги (163)
7. 10 маловідомих фактів про великого завойовника Чингісхана (162)
8. Салат з капусти з гірчичною заправкою (161)
9. “Славія” вп’яте поспіль Чемпіон області серед ветеранів (160)
10. Корецький район отримав спортивні нагороди (159)
11. Сергій Піддубний: (156)
12. Рівнянка на білій КІА травмувала велосипедиста (153)
13. Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно» (150)
14. Наш шлях до Європи… (149)
15. «Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії (148)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс