Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №831 від 12.10.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Особливий погляд

Під контролем чиновників, депутатів та криміналітету

Під контролем чиновників, депутатів та криміналітету

триває хаотичне пограбування унікальних покладів бурштину та варварське знищення довкілля Полісся

«Бурштинова лихоманка», що охопила Рівненщину, Житомирщину та Волинь, де зосереджені основні поклади цього каменю, притягує охочих до наживи з усієї країни. Одні влаштовують паломництво до нелегальних копанок, щоб набити кишені, інші організовують незаконний видобуток у промислових масштабах, заручившись «кришою» у місцевих правоохоронних органів, а хтось мислить більш стратегічно, націлившись на всю бурштинову галузь України, зосереджену в діяльності одного держпідприємства.

Схема не нова - шляхом штучно створених чиновниками на місцях і в столиці бар’єрів позбавити єдине державне підприємство «Бурштин України» можливості вести видобуток на найбагатшому в державі Клесівському родовищі, зробити його збитковим, згодом - банкрутом, а потім за копійки викупити всі його потужності та права. Як відомо, левову частку каменю - 60 тонн на рік - дістають із надр копачі, що працюють вдень і вночі, та лише 3 тонни - «Бурштин України», керівництво якого вже два роки добивається землевідведення під кар’єр із земель державного лісового фонду.

«Вже це вказує на те, яким перспективним стане промисел, якщо, звівши до мінімуму тіньові схеми нелегального «старательства» та контрабанди бурштину, створити нашому підприємству умови для повноцінного видобутку «сонячного каменю», - вважає в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро ТЯГЛІЙ (на фото).

Натомість Рівненська обласна рада бореться не з нелегальними «старателями», а оперативно реагуючи на їхні усні запити, перевіряє ДП «Бурштин України» на предмет ведення ним видобутку бурштину за межами виділеної йому території. Власне цим і займалися 28 вересня в Сарненському районі члени постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього сере­довища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням Володимира Валявки після завершення її виїзного засідання на ДП «Укр­бурштин», що належить ДАК «Українські поліметали». Своїми думками про неочікуваний візит народних обранців на Клесівську дільницю підприємства в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій поділився з кореспондентом «Рівне-Ракурсу».

«Через екологічну комісію намагаються заблокувати роботу держпідприємства»

- Передусім, - зазначив Дмит­ро Євгенович, - у мене претензії до організації роботи екологічної комісії облради, оскільки нас письмово і вчасно не повідомили про намір депутатів відвідати виробничий підрозділ підприємства у Клесові. Я дуже скептично ставлюся до повноважень цієї комісії влаштовувати несподівані візити на державні підприємства та давати оцінку їхній роботі. Врешті-решт, у нас є своє керівництво, яке конт­ролює та оцінює нашу роботу.

Далі - обурена громадськість. Усі, хто бачив відео, чудово знають, хто був присутній на цьому заході: депутат обласної ради Олександр Васильєв - відомий у «бурштиностарательській» спільноті під псевдонімом «Іспанець», представник громадськості добродій Андріяк (псевдо «Кармен»). Це хто?.. Практично виходить, що через екологічну комісію та депутатів облради ці так звані «старателі» намагаються заблокувати роботу держпідприємства. Андріяк звертався до нас з офіційним запитом. Ми дали йому офіційну відповідь з чітким поясненням, на якій підставі діємо, на якій території працюємо та які в нас є документи. Врешті-решт, якщо ми порушили межі наданої нам території, то є правоохоронні органи, гірничий нагляд, Держгеокадастр, лісівники, які би виявили допущене нами порушення та вжили відповідних заходів.

Навіщо голослівно стверджувати в облраді, що ми вийшли за межі відведеної підприємству території та працюємо на землях селищної ради. Ніколи в житті ми нічого не порушували. В нас є спецдозвіл, в якому чітко зафіксована наша територія. Дотримання її меж контролюють як лісівники, так і наш маркшейдер. Завдяки цьому ми завжди працюємо у правому полі та в межах відведеної нам ділянки. Якщо є в кого якісь сумніви, якщо вже не вірять ні лісівникам, ні земельникам, ні гірничому нагляду - нехай звертаються до правоохоронців. Вони приїдуть, ретельно вивчать ситуацію та дадуть їй правову оцінку.

«Нас перевіряють десятки контролюючих органів, а допомогти - нема кому»

- Будь-який запит на Кабмін у владних структурах готують і підписують два місяці, - зауважує Дмитро Тяглій. - А як провести перевірку - так зразу і без попередження. Інвестиційну угоду з органом місцевого самоврядування теж підписуй не довго думаючи. Яку угоду? Якби ми працювали на території селищної ради - це одна справа. Але ж ми працюємо на державних землях, і держава з підприємства отримує рентну плату в розмірі 25% від вартості видобутого бурштину, частину чистого прибутку в розмірі 75%, що вилучається до державного бюджету. А із залишку чистого прибутку держава ще отримує 18% - податок на прибуток. За минулий рік ми сплатили 5,024 мільйона гривень податків - і це на сотню працівників. Врешті-решт, «Бурштин України» - єдине державне підприємство, яке, наголошую, працює на державу у сфері видобутку бурштину, його переробки та реалізації готових виробів.

Я вже не кажу про те, що якість нашої продукції - а це картини та ювелірні прикраси - за оцінками польських експертів, на п’ятому місці у світі. Беручи до уваги присутність на міжнародному ринку відомих прибалтійських і польських фірм, це про щось говорить. Тому така неконструктивна позиція чиновників облдержадміністрації та депутатів обласної ради, зокрема членів екологічної комісії, стосовно державного підприємства «Бурштин України» мене, чесно кажучи, дуже обурює. І те, що деякі депутати облради чинять різні перепони у здійсненні виробничої діяльності державного підприємства, робиться, вважаю, в інтересах не держави, а нелегальних бурштинокопачів. Нас шокує надмірна увага місцевого населення до легальних видобувачів бурштину, тоді як на незаконних копачів вони до поліції не скаржаться.

Постійні конфлікти з нелегальними копачами відволікають нас від роботи. Вони час від часу заходять вести незаконний промисел на територію підприємства, тож доводиться викликати поліцію. Місяць тому зібралися 200 чоловік та галасували до другої години ночі, погрожуючи спалити наш екскаватор. І поліція приїжджала. За підтримки депутатів районної ради місцеві мешканці о десятій вечора витягли з дому начальника дільниці, привели на виробництво, де він мусив їм щось там пояснювати. На якій підставі поночі наш працівник повинен з’ясовувати з ними стосунки? Є чітке законодавство, якого повинні всі дотримуватися, ніякого додаткового закону не потрібно. В чинному законодавстві ясно прописані питання як видобутку бурштину, так і сплати всіх податків.

Взагалі, маю всі підстави вважати, що видобуток бурштину в Україні - це не стільки економічна проблема, скільки політична, та навіть зовнішньополітична. Бурштин міг би стати візитівкою України, але розвиток галузі стримують недалекоглядні політики з важким комплексом провінційності. Місцеві чиновники вважають, що шляхом створення комунальних видобувних підприємств у регіонах можна вирішити бурштинові проблеми, які роками не вирішуються у столиці. Ні у Волинській, ні в Житомирській області вони не працюють. Можливо, ці підприємства ще можуть вести свою діяльність на землях комунальної власності, але яке відношення вони мають до земель державної власності, до яких належать лісові угіддя, де знаходяться поклади бурштину? Всі хочуть вибити ліцензію, ніхто не хоче працювати.

«Клесівське родовище має найбільші поклади бурштину в Україні»

- переконаний в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій. - Згідно з висновками експертів, поклади з промисловим вмістом бурштину тут знаходяться на глибині 3-10 метрів. Пласти можуть сягати 0,5-5 метрів. Цінується клесівський скарб за кольорову гаму - містить породу від білого, світло-жовтого аж до коричневого і навіть червоного кольорів. Є прозорі «камінці», є «мутні». А ще виграє родовище через крупнофракційність бурштину: тут знаходять унікальні шматки вагою навіть до кілограма.

Розробку покладів бурштину у Клесові проводили у 1979-1991 роках, офіційно їх видобуток ДП «Бурштин України» почало у 1993-му. Цікавлюся у Дмитра Тяглія, як підприємству працюється сьогодні, коли навколо процвітає нелегальний бурштиновий бізнес.

- Сировини вистачить максимум до нового року, - відповідає він. - Викупити в Державному сховищі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України зразу всю партію бурштину-сирцю - низької якості і втридорога - коштів не вистачає, а в розстрочку ніхто не дає. До того ж, за останні два роки вартість «мінусової» фракції на чорному ринку впала вдвічі, тож такої якості сировина нині коштує 15 доларів. Водночас у Мінфіні не хочуть робити переоцінку в бік зменшення. Нас обнадіює прийнята нещодавно постанова Кабінету Міністрів України, в якій виписано механізм рекультивації - відновлення знищених бурштинокопачами ділянок лісу, а також контролю за видобутком «сонячного каменю». Пріоритетне право на рекультивацію та видобуток бурштину закріпили за державними підприємствами «Бурштин України» та «Укрбурштин». Усі роботи мають проводитися під контролем держави та за результатами відкритих конкурсних процедур. Хоча залучати до них можна буде і комунальні підприємства. Але саме держава має відігравати головну роль у цьому питанні.

До речі, штрафи за завдані державі збитки нелегальними копачами бурштину значно зростуть, а відповідальність за це посилять. Державна служба геології та надр України спільно з Державним геологорозвідувальним інститутом розробляють нову методику визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами. Прикро, нарікає ­Дмит­ро Тяглій, та нині самовільно заволодіти надрами і заплатити штраф за їхнє незаконне використання дешевше, ніж проходити всю процедуру отримання спецдозволів. Нова методика визначення збитків дозволить не тільки відшкодувати ринкову вартість копалин, а ще компенсувати витрати на рекультивацію земель після незаконного, найчастіше варварського, методу видобутку корисних копалин. Завдяки цій методиці правоохоронці зможуть оперативніше притягувати до відповідальності порушників.

12.10.2017Олесь ДУБОВИК

«Якщо сьогодні вище керівництво країни заявляє, що війна обходиться державі близько 6-7 мільйонів гривень у день, то на незаконному промислі бурштину вона втрачає щодня 7-8 мільйонів. За такі гроші йде справжня бурштинова війна, жертвами якої неминуче стають дорослі й діти».
Дмитро ТЯГЛІЙ,
в.о. ген. директора ДП «Бурштин України»


Переглядів: 1334

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21002)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17142)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14405)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13817)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13726)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13709)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13450)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13034)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (203)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"