Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №836 від 16.11.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Хто з ким «дружить» на городі

Хто з ким «дружить» на городі

Сумісність та несумісніть рослин у змішаних посівах

Як відомо, сусідство рослин може бути сприятливим або шкідливим. Наприклад, огірки дружать з горохом, капустою, але ворогують з картоплею і ароматичними травами.

Капуста білокачанна у якості сусідів віддає перевагу кропу, селері, цибулі, салату, картоплі і неполюбляє помідори і столову квасолю. А з якими овочами дружить морква? З помідорами і горохом.

Картопля добре уживається з квасолею, кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але не терпить помідора, огірка і гарбуза.

Друзі редьки - буряк, шпинат, морква, пастернак, огірок, гарбуз і томат, а недруг - ісоп.

Ісоп та фенхель - не терплять сусідства з багатьма рослинами, і їх краще вирощувати на окремій гряді.

Інший важливий критерій при підборі компонентів для змішаних посівів - здатність деяких рослин відлякувати шкідливих комах.

Так, цибуля діє на павутинового кліщика, махорка на капустяну муху, часник і полин на хрестоцвітних блішок, помідори на медяницю і огнівку. Запах селери відлякує капустяну муху.

Борються з шкідливими комахами і за допомогою диких рослин.

Для цього городники використовують настої. Наприклад, препарат з суцвіття ромашки відлякує і навіть губить багато шкідників саду і городу.

Для приготування препарату суцвіття ромашок збирають і висушують. Після чого їх розмелюють в тонкий порошок, змішують з рівною кількістю дорожнього пилу (бажано зібраною не поблизу від промислових підприємств і жвавих автомагістралей).

Для обприскування беруть 200 г порошку, розмішують у малій кількості води і доливають водою до норми (10 л). Цей препарат абсолютно нешкідливий, і їм можна обробляти культури навіть перед самим збиранням врожаю.

Проти тлі і павутинового кліща, які шкодять огіркам і капусті, рослини обприскують настоєм картоплиння (картопляного бадилля). Для цього 1,2 кг подрібненої зеленої маси настоюють 2-3 години в 10 л води і проціджують.

З цією ж метою можна використовувати відвар пасинків і бадилля помідорів. При цьому беруть зеленої маси в розрахунку 40 г на 1 л води і, подрібнивши, кип’ятять на повільному вогні 30 хв. Один стакан отриманого таким чином відвару вистачить на 1 л води. У готовий відвар додають 30 г мила або прального порошку і обприскують рослини.

Проти тлі і кліща допомагають ще настої з цибульного лушпиння, ромашки, тютюну, часнику, деревію, коріння кінського щавлю і листя кульбаби.

Приведемо декілька варіантів змішаних і ущільнених посівів городних культур, які і рекомендуємо випробувати на своїй ділянці.

Помідори, шпинат в цьому варіанті сприятливо впливають на інші культури.

На гряді шириною 1 м у серпні висаджують суницю в два ряди на відстані 50 см, між ними навесні наступного року сіють овочі.

Посередині гряди в один ряд висівають кріп і через 1 м в ряду висаджують по одній рослині помідора. Зліва від цього ряду висівають крес-салат (один ряд), а справа - шпинат (теж один ряд), на краях гряди - петрушку і чабер однорічний.

Першим дає продукцію крес-салат, потім - шпинат і кріп. Після цього овочеві рослини, які залишилися, починають швидко розвиватися. Чабер використовують в їжу як в свіжому, так і в сушеному вигляді, тому прибирають його в міру необхідності. Восени зрізують зелень, що залишилася, для сушки.

Ці овочі добре сумісні. Вирощують їх на гряді шириною 1 м. Розміщують 3 ряди кольрабі поперемінно з качановим салатом по схемі 33 х 25 см. Між ними можна висівати 2 рядки шпинату. На краях грядки розводять ще по одному рядку листового салату поперемінно з невеликою кількістю редиски (одне насіннячко через 10 см).

За такої комбінації листовий салат допомагає знищувати хрестоцвітних блішок на кольрабі і редисці.

Першими прибирають шпинат і редиску, потім дозрівають перші качанчики салату. З прибиранням листового салату можна небагато почекати. В останню чергу прибирають кольрабі.

5 рядків цибулі висівають на відстані 15 см один від одного. У рядку між рослинами цибулі висівають декілька насіння редиски. Потім висівають чергуючими рядками 2 ряди моркви і 2 ряди петрушки. Всі культури уживаються добре.

Після вбирання врожаю дві сусідніх культури (спершу редиски, потім цибулі) петрушка і морква, які залишилися, ростуть на всій гряді і до кінця літа дають нормально розвинені коренеплоди. До того ж цибуля захищає моркву від морквяної мухи.

На грядці шириною 1 м послідовно засівають 13 рядів рослин, з них 3 ряди моркви, 4 ряди цибулі і 6 рядів шпинату. Коли відійде небезпека заморозків, вільне місце посередині гряди займають помідорами, висаджуючи розсаду на відстані 0,5-1 м один від одного.

Спочатку дозріває шпинат, потім цибуля. Після їх прибирання посилено починає рости морква. Замість 6 рядків шпинату можна поперемінно висівати по 2 рядки шпинату, салату і крес-салату.

Спочатку розвивається шпинат. Маленьким рослинкам моркви і листю цибулі, яке тягнеться у висоту, шпинат і салат в цю пору практично не заважають. Після прибирання шпинату, салату і крес-салату посилено починає рости цибуля, а коли листя цибулі поступово почне в’янути і вилягати, посилюється зростання моркви.

Після прибирання томату і цибулі на грядці залишається тільки морква, у якої в цей період спостерігається інтенсивне формування коренеплодів.

Розсаду спаржевого салату висаджують по схемі 40 х 45-60 см, а качанового, листового 20-30x30 см. Після пророщування розсади салату між його рядками висаджують 20-30-денну розсаду столового буряка (на відстані 10-15 см між рослинами в ряду).

Через 30-40 днів після висадки салат готовий до прибирання. За цей час рослини буряка добре укорінятимуться, розвинуться і коренеплоди досягнуть технічної стиглості. У міру потреби буряк вибирають, остаточне ж прибирання коренеплодів проводять в кінці вересня – у першій декаді жовтня.

На гряді шириною 1 м висівають петрушку в три, ряди, розташовуючи один ряд посередині грядки, а два інших - на відстані 5 см від краю гряди. У травні між рядами петрушки висівають броколі в 2 ряди. Відстань між рослинами у ряді 45 см, а між рядами - 60 см.

Після відрощування зелени петрушку проріджують, щоб в рядку висадити розсаду качанового салату на відстані 30-45 см один від одного.

У рядку посередині гряди на відстані 20 см висаджують розсаду брюссельської капусти. Потім між рослинами капусти по черзі висаджують 3-4 насіння редьки і крес-салату. По обидві сторони гряди на відстані 30 см від центрального рядка висівають по одному рядку гороху.

Спочатку прибирають горох, потім редьку, а крес-салат залишають рости в тіні дорослих рослин брюссельської капусти. Врожай прибирають з потреби, для салатів.

Три ряди моркви (один ряд посередині гряди, а два інших - на відстані 10 см від її країв) висівають на гряді шириною 1 м. У першій-другій декаді травня між рядами моркви висаджують розсаду броколі по схемі 50х45 см.

До початку посиленого зростання коренеплодів моркви головки броколі вже готові до прибирання, і морква до кінця вересня встигне дати хороший врожай.

Встановлено, що морква позитивно відгукується на сусідство з салатом, шавлією і особливо з майораном. При цьому майоран можна розміщувати не тільки між рядками моркви, але і через певні проміжки (1 м) в самому рядку з морквою.

На гряді висівають два рядки огірка на відстані 60 см один від одного, а між ними і по краях гряди - кріп. Сумісне вирощування цих культур не тільки добре позначається на їх зростанні і врожайності, але дозволяє при збиранні огірків відразу ж зрізати і необхідний для засолки кріп.

Треба мати на увазі, що в різних кліматичних зонах країни набір культур і схеми ущільнених посівів можуть розрізнятися. Звичайно, для обробки овочів в змішаній культурі потрібний оброблений, удобрений ґрунт.

Перш за все, шар компосту розподіляють по всій поверхні грядки і граблями перемішується з ґрунтом. Компост не можна закопувати в ґрунт, його краще наполовину змішати з підготовленим торфом. Як додаткове живлення застосовуйте різні суміші мінеральних добрив. Де ґрунт заправляють торфом, там додаткове добриво (калій) вносять за 2-3 тижні до висіву насіння.

16.11.2017


Переглядів: 909

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21002)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17144)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14161)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13839)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13817)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13790)
• Живи до ста! [965] (13788)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13505)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13451)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (211)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (14)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (14)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (13)
• Як надати першу допомогу при опіках? (13)
• Продавала цигарки (12)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (12)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (11)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"