Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №842 від 28.12.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Нічна варта

Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Ми робимо Рівне
світлішим, гарнішим і безпечнішим»

Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Ми робимо Рівне світлішим, гарнішим і безпечнішим»

Завдяки впровадженню енергоощадної світлодіодної техніки інші джерела вуличного освітлення стануть історичними раритетами

Комфортно і безпечно ввечері та вночі стає там, де якісне зовнішнє освітлення. Освітлення вулиць Рівного є одним із важливих критеріїв безпеки руху. З настанням темряви пішоходу важче оцінити відстань до машини, а водієві - розгледіти на дорозі людину. Фіксувати порушення за допомогою камер без освітлення теж важко, адже на знімку необхідно визначити номер машини. Вуличне освітлення створює також гарний вечірній вигляд міста, формує його штучне світлове середовище і цим сприяє розвитку бізнесу, який пропонує рівнянам і туристам, що ввечері не сидять дома або в готелі, товари та послуги.

«А це - збільшення податкових надходжень у міський бюд­жет, левову частину яких завдяки фінансовій децентралізації можна витратити на благо громади міста», - наголосив під час розмови з кореспондентом «Рівне-Ракурсу» директор КП «Міськсвітло» Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ (на фото), котрий за посадою відповідає за якісну і безперебійну роботу системи зовнішнього освітлення Рівного.

«Світлодіодні світильники споживають у 4-6 разів менше електроенергії»

- Іване Володимировичу, розкажіть, будь ласка, про основні напрямки мінімізації витрат на забезпечення зов­нішнього освітлення міста.

- Найбільш революційним напрямком сьогодні є встановлення та заміна існуючих джерел світла на LED-світильники. Впровадження світлодіодних джерел світла в Рівному дасть такі переваги, як довготривалий термін служби, миттєвий пуск, екологічність та не лише покращить освітлення провулків, а й допоможе зекономити бюджетні кошти. Адже світлодіодні світильники споживають у 4-6 разів менше електроенергії, мають гарантію від виробника не менше трьох років, не потребують обслуговування упродовж всього терміну експлуатації. А також, зауважу, мають більший світловий потік - відповідно, кращу якість освітлення міських вулиць, пішохідних переходів майданів, парків, скверів і дворових територій, промислових майданчиків та інших об’єктів. Передача кольору вуличних LED-світильників досягає 85, що дуже близько до природного світла. Таке освітлення збереже не тільки енергію, але і наше здоров’я. Завдяки сучасним технологіям термін експлуатації світлодіодної техніки сягає до 80000 годин. Працюючи по 10 годин щодня, LED-світильник може використовуватися протягом 20 років. Світлодіодні вуличні світильники не мають ніяких важких металів та інших забруднюючих речовин, це екологічно чисті продукти.

Завдяки дієвій підтримці міської влади, передусім міського голови Володимира Хомка, його заступника Олексія Хмилецького, начальника управління житлово-комунального господарства Ярослава Сахнюка та депутатського корпусу, масове впровадження у Рівному енергоощадної світлодіодної техніки зробить інші джерела вуличного освітлення історичними раритетами. Поки що загальна кількість світлоточок у місті близько 10300, з них уже майже 900 - LED-світильники, що споживають 50-60 Вт. Тому ми практично не застосовуємо при заміні старі натрієві лампи, які споживають 150-200 Вт, тобто у 3-4 рази більше, ніж LED. Ці світильники практично не нагріваються, що робить їх абсолютно безпечними у використанні.

У затвердженій депутатами Рівнеради Програмі розвитку мереж зовнішнього освітлення міста Рівне на 2015-1019 роки також передбачено капітальні ремонти мереж та їх заміну на сучасні. Зокрема, заміну голих проводів на СІП - самонесучі ізольовані проводи, що дозволить не тільки вирішити питання техніки безпеки, а й заощадити кошти на обслуговування електромереж та поліпшити їх естетичний вигляд.

«Сучасний технологічний рівень підприємства плюс професіоналізм фахівців»

- Зовнішнє освітлення є одним із найважливіших критеріїв, за яким можна оцінити економічний розвиток міста та соціальний рівень життя його мешканців. Як працює централізоване керування цією складною технологічною системою?

- Дистанційне управління зовнішнім освітленням міста здійснюється із центрального диспетчерського пульта автоматизованої системи «Каскад» через виконавчі пункти та шафи. Її впровадив ще мій попередник на посаді директора підприємства Олександр Петрович Лецкалюк. Основною функцією системи є запрограмоване диспетчером автоматичне включення повного (чергове та робоче) освітлення; перехід на чергове, передранкове включення пов­ного і відключення освітлення. Робота системи дозволяє диспетчеру з робочого місця керувати як окремим пунктом включення, так і групою, отримувати інформацію про стан об’єктів управління вуличним освітленням, програмувати графік включення/виключення освітлення, отримувати інформацію про обсяг спожитої електричної енергії окремим пунктом включення тощо.

Вже не перший рік «Міськсвітло» застосовує сучасні технології, які дозволяють вмикати ліхтарі в автоматичному режимі, слідкувати за збоями та аварійними відключеннями електромереж. Вся необхідна інформація відоб­ражається на інтерактивному екрані та контролюється нашими працівниками. Підприємство впровадило відеоспостереження та дистанційне керування об’єктами зовнішнього освітлення радіоканалами GSM-мережі з комп’ютерною обробкою даних. Незабаром на вулицях Рівного з’являться сучасні ліхтарі з функцією дімірування, що дозволяє автоматично переходити в різні режими економії. Програмується освітлення в нічний час, зокрема після півночі його яскравість знижується, а це - зменшення споживання електроенергії та відчутна економія коштів.

Сучасний технологічний рівень комунального підприємства «Міськсвітло» плюс високий професіоналізм фахівців - запорука наших перемог у багатьох тендерах через систему «Прозоро». Практично у всіх центральних місцях Рівного ми облаштовуємо освітлення на пішохідних переходах. Уже пов­ністю освітлюється Соборна, майже вся Київська, мають бути облаштовані освітлювальними приладами 60 перехресть. Загалом у планах міської влади та «Міськсвітла» - освітити кожен двір міста.

- Це реально?

- Я вірю, що ми це зробимо. Адже «Міськсвітло» - одне з кращих комунальних підприємств в Україні. Завдяки колишньому керівництву підприємства, зокрема моєму попереднику - Олександру Петровичу Лецкалюку, сформовано високопрофесійний колектив, який об’єднує унікальних фахівців широкого профілю. Кожен з них володіє кількома спеціальностями, має відповідну освіту і всі необхідні дозволи, тобто, в будь-який час може замінити відсутнього спеціаліста на тій чи іншій ділянці. В нашому розпорядженні є вся техніка, яка потрібна для виконання електромонтажних робіт та обслуговування електромереж - автокрани й автовишки різних типів, зварювальне обладнання. А головне - в умовах фінансової децентралізації міська влада скористалася можливістю посилити фінансування модернізації зовнішнього освітлення міста, за що їй щиро вдячні і колектив «Міськсвітла», і всі рівняни.

«У парку Просвіти – не тільки освітлення, а й зони відпочинку»

- Які проекти року, що минає, найбільше закарбувалися у Вашій пам’яті?

- Реконструкція мереж освітлення в парку Хіміків мікрорайону Ювілейний. Це зовсім новий проект, бо на цій території майже не було мереж зовнішнього освітлення. На встановлення опор і монтаж освітлення з міського бюджету виділили 600 тисяч гривень. Цей проект розробляли ще до мене, але реалізував його вже я. Передбачається також облаштовувати у парку Просвіти не тільки освітлення, а й зони відпочинку. Це масштабна і відповідальна робота для багатьох служб, у тому числі й нашого підприємства.

- Чи встигають потужності електричної мережі Рівного, в тому числі і зовнішнього освітлення, за розвитком нових житлових масивів міста?

- Проблема є, і в її ефективному вирішенні зацікавлене не тільки наше підприємство. 21 грудня в залі засідань Рівненської міської ради технічний директор «Рівнеобленерго» Ігор Красінський провів презентацію проекту будівництва нової електричної трансформаторної підстанції із значно більшою потужністю та із застосуванням сучасного методу прокладання кабельних ліній - горизонтально направленого буріння. Щоб не займатися будівництвом часткових та малих ТП, було прийнято рішення побудувати трансформаторну підстанцію в центрі міста, де знаходиться діюча ТП «Центральна» напругою 110 тисяч кВ на 10 кВ. Станція буде розміщена неподалік стадіону та забезпечить можливість реконструкції електричної мережі Рівного. Крім того, разом з «Рівнеобленерго» працюємо над впровадженням нових типів трансформаторних підстанцій та перезавантаженням діючих ТП у Новому Дворі та Басовому Куті.

«Модернізацію енергомереж охоче фінансують міжнародні організації»

- Щоб облаштувати сучасну енергоощадну систему освітлення України, потрібно близько 10 мільярдів гривень. У державному бюджеті є такі кошти?

- Не всі кошти доведеться виділяти з держбюджету: модернізацію енергомереж охоче фінансують міжнародні організації, можна залучити приватних інвесторів. На їх пошук нас постійно націлює міський голова Володимир Хомко. Навіть якщо витрачати бюджетні гроші, то такі витрати потрібно сприймати як інвестицію в економіку: зросте попит на лампи, лічильники, опори, буде розвиватися сектор енергетичних послуг, українці будуть витрачати більше грошей. Якщо ж програма вуличного освітлення стане загальнонаціональною та отримає гарантоване фінансування, світло на вулицях буде незалежно від кількості грошей у місцевому бюджеті, а в обленерго і комунальних підприємств з’явиться стимул розвивати зовнішнє освітлення, адже за нього будуть платити. Крім програми, пора створити нові стандарти освітлення для різних територій: великих міст, сіл, туристичних зон - адже ці норми не змінювалися з радянських часів. Такі зміни зроблять Україну зручніше для громадян, привабливіше для інвесторів, створять нові робочі місця - саме це нашій країні зараз потрібно.

- Ваші новорічні та різдвяні побажання колегам, партнерам та всім рівнянам.

- Щиро вітаю дорогий моєму серцю колектив комунального підприємства «Міськсвітло», депутатів Рівнеради та міського голову Володимира Хомка, всіх наших партнерів, всю громаду Рівного з наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим. Міцного вам здоров’я, творчого натхнення, втілення всіх ваших професійних планів, особистих бажань і мрій. Нехай усі негаразди, проблеми, гіркота втрат та нездійснених сподівань залишаться у році, що минає. А в році прийдешньому аби повернувся мир у наш рідний Український дім.

З Новим Роком та Різдвом Христовим!

28.12.2017Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1922

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17140)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13815)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (178)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (43)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (43)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (41)
• Чим корисний часник? (40)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (39)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (39)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"