Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №855 від 05.04.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Куряче яйце рекомендоване навіть вегетаріанцям

Куряче яйце рекомендоване навіть вегетаріанцям

Маленький дощик крапав просто на лоток із яйцями. Але він не відстрашив покупців на ринку, й продавець не додумалася накрити яйця бодай прозорою плівкою. Мабуть, вона нічого лихого в тому, що дощик «промиє» її товар, не вбачала. Та й покупцям було невтямки, що той десяток яєць, який вони допіру купили, їм доведеться з’їсти протягом доби. Інакше ...

Чого «бояться» яйця, кому їх можна їсти, а кому - ні, розповідає дієтолог і фітотерапевт Борис СКАЧКО.

Тухле яйце може виявитися замороженим

Куряче яйце - це чудовий збалансований продукт для дієтичного харчування. Його можуть їсти як ті, хто дотримується змішаного харчування, окремих видів вегетаріанського харчування, так і ті, хто вживає «невбиту» їжу. У будь-якому разі цей продукт може принести користь. Я кажу «може», бо важливо знати, як правильно вибрати його, правильно зберігати й готувати. Причому - залежно від статі, віку, способу життя та від довкілля.

Отже, найголовніше, без чого все інше не має ніякого сенсу, - як правильно вибрати яйця. Сільському мешканцю, який тримає курей, це зробити неважко: якщо десь поряд кудкудакає курка, це означає, що на світ з’явився ще один дієтичний продукт. Курка завжди кудкудакає, тільки-но знесе яйце.

Але тим, хто купує яйця в супермаркеті, а курей бачить лише на картинках, варто знати, що яйце може зберігатися досить довго - і місяці, й роки, а ось в яких умовах воно зберігається, - невідомо. І важливо розуміти, що лише за умови правильного зберігання яйця можуть принести користь. Найбільша небезпека для них - перебувати у волозі.

Тільки-но волога починає контактувати з поверхнею яйця, та захисна оболонка, та захисна плівка, в яку турботлива мама-курка помістила це яйце, руйнується. І тоді патогенні бактерії дістаються всередину яйця й використовують його на свій розсуд. Індикатором того, що всередині яйця вже є патогенні бактерії, є тухлий запах.

Яйце протухає, й запах попереджає, що вживати таке яйце не можна. Протухлі в супермаркеті яйця ви відчуєте за кілометр. Але такі яйця можуть купити деякі категорії людей, у кого є риніт: гострий, хронічний, алергійний, коли нюхові рецептори фактично закриті слизом і неможливо понюхати: яйця: протухли чи ні.

Це буває не завжди й не з усіма, але рецепт, як продати будь-кому тухлі яйця, відомий. Його дав ще Джек Лондон у своєму романі «Смок Беллью»: яйця треба просто заморозити. Заморожені, вони не мають тухлого запаху, хоча вже давно недоброякісні.

Тому, якщо ви сумніваєтеся в якості яєць, слід перевірити їх прямо в супермаркеті. Для цього яйце треба крутити на рівній поверхні: якщо воно крутиться мляво, то таке яйце практично доброякісне та незаморожене. Якщо яйце заморожене, воно крутитиметься, як дзига. Однак достеменно знати, протухло воно чи ні, ми не можемо.

Коли бактерії починають їсти яйце й виділяється газ сірководень, питома вага цього яйця буде зменшуватися. Об’єм залишається такий самий, а корисні поживні речовини перетворилися на газ, і яйце зробилося легшим. Тому можна вже вдома про всяк випадок перевірити його, поклавши у склянку з водою: тухле яйце буде плавати, а свіже - потоне.

Але якщо ви таким чином яйце перевірили, ви мусите з’їсти його протягом доби самі. Адже волога вже зняла захисну оболонку, й з цього моменту яйця використовуватимуться патогенними бактеріями на їхній розсуд. Таке яйце не принесе користі для здоров’я.

Шукаємо биті яйця

Дуже важливо пошукати серед яєць - биті. Це принципово важливо. Не для того, щоб їх купити. А щоб не купити. Якщо вони продаються в прозорому лотку, ви їх легко зможете помітити. Якщо він не прозорий, треба оглянути його зісподу. Якщо там сухо - отже, всі яйця цілі.

Якщо ви бачите десь вологу, ви розумієте, що там є бите яйце, й не просто бите, а його вже давно їдять патогенні бактерії, й таке яйце слід замінити. Його не можна вживати в їжу, навіть якщо воно коштуватиме втричі чи вп’ятеро дешевше. Бите яйце - чудове середовище для патогенних бактерій, а вам воно потрібне для дієтичного харчування.

Але биті яйця підкажуть колір жовтка. І вибрати потрібно ті, які мають насичений помаранчевий колір. Один із компонентів, що містяться в яйцях, - це вітамін А, який якраз і потрібен вам цілий рік. А яйце - це одне з джерел цього вітаміну, тому що воно не тільки поліпшує наш зір для того, щоб ми могли роздивитися яйця - свіжі вони чи ні, а й для того, щоб з іншими продуктами харчування теж не помилитися.

Цей вітамін також запобігає розвитку кардіологічних захворювань і такої біди сьогодення, як атеросклероз. Це також - ваша рухливість (сприяє збереженню суглобів). А ще вітамін А - це чудовий вітамін, який перешкоджає розвитку онкоклітин у вашому організмі, а якщо вони є, він гальмує їх розростання. Він допомагає підтримувати вашу імунну систему в протистоянні бактеріям і вірусам. І для цього він теж потрібен цілий рік, а не тільки в «голодну» пору року, коли частіше прокидається бажання зміцнити свій імунітет.

Тому важливо перевірити, які виробники продають яйця з жовтком оранжевого кольору. І ліпше вибирати їх.

Із ким спала курка?

Також вкрай важливо знати, з ким спала курка. Це принциповий момент у виборі яєць. Якщо курка спала тільки з іншими курми, зрозуміло, що яйця будуть незаплідненими, їх можуть використовувати всі, а особливо ті, хто збирається харчуватися «невбитою» їжею. Бо такі яйця, хоч скільки їх висиджуй, не зможуть перетворитися на курчат, тобто це практично просто продукт харчування, а не чиєсь загублене життя.

Якщо ж курка спала з півнем, такі яйця будуть заплідненими. І ті, хто харчується «невбитою» їжею, таких яєць вже не їстимуть. Хто дотримується якогось виду вегетаріанства чи змішаного харчування, може використовувати яйця для свого здоров’я...

Але для всіх абсолютно важливо знати, що поряд із куркою однозначно не було водоплавної птиці. Водоплавні легко можуть принести з водойми лептоспіроз. І якщо в одному приміщенні з куркою перебували качки, гуси та інші птахи, вони легко можуть заразити яйця. І такі яйця в жодному разі не можна використовувати в сирому вигляді чи для некрутого варіння, чи то для омлету, хіба що - для приготування тортів, печива, які досить тривалий час запікають у духовці. Тільки в цьому разі можна бути впевненим, що патогенний збудник загине.

Саме тому я не раджу купувати домашніх яєць, бо не впевнений, що курка спала тільки з іншими курми чи тільки зі своїм коханим півнем. Лептоспіроз дуже складно лікується. А якщо виліковується, можна залишитися інвалідом.

Зберігати яйця можна в холодильнику, можна просто в шафці - не принципово. Але перш ніж ви збираєтеся якимось чином використовувати яйце, перед застосуванням його неодмінно треба промити щіточкою. Тому що, крім курки, його могли торкатися дуже багато людей, або по ньому могли повзати якісь комахи: і це завжди джерело для зараження яйця різними бактеріями.

Некруте чи «оката» яєчня?

Коли всіх умов дотримано, ми беремося до приготування яєць. Кому корисне сире яйце? Той білок, що є в яйці, білок альбумін, - чудовий сорбент. Якщо ви живете в екологічно несприятливих умовах чи ваша робота пов’язана з контактом із важкими металами, радіонуклідами чи токсичними речовинами, сирі яйця у вашому раціоні мають бути регулярно перед таким контактом. Потрапляючи в кров, білок альбумін зв’язує ці токсичні речовини та легко й просто виводить їх у неактивному вигляді через ваші нирки. Тож навіть не в найсприятливіших умовах на організм ці токсичні речовини впливатимуть мінімально.

Саме тому в цьому разі доцільно пити сирі яйця. Можна випити все яйце, можна пити тільки білок. Якщо ви п’єте кілька жовтків, то це - м’яке жовчогінне навантаження. Воно добре для всіх, у кого немає каміння в жовчному міхурі, перш за все - для дітей та чоловіків.

Можна відокремити жовтки від білків. Якщо жовтки збити з цукром, вийде чудове підживлення для мозку. Бо яйце, крім холестерину, містить ще й лецитин. І такий живий жовток допомагає швидше відновлювати мозкову діяльність. Також він допомагає тим, хто займається спортом, фітнесом, бо в цьому випадку ті самі жири потрапляють у м’язи, що працюють, і тоді швидше й ліпше відбувається відновлення.

Ну, а білок яйця - це дуже добрий продукт, практично позбавлений відходів життєдіяльності, тобто він чудово засвоюється й використовується тоді, коли потрібно відновлюватися після фізичних навантажень чи після хвороб. У цьому разі яйце - чудовий продукт дієтичного харчування.

Яйце, зварене некруто, чи випускна яєчня? Живий (сирий) жовток несе дуже велику користь для мозку й клітин. Але багато кому його забороняють через наявний у ньому холестерин. Однак існує такий показник, як холестериново-лецитиновий індекс. І саме в яйцях цей індекс зміщений в бік лецитину: його більше, ніж холестерину. А лецитин перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин. Тому, якщо ви користуєтеся яйцями правильно й жовток у вас живий, не зсівся, ви можете використовувати яйце в дієтичному харчуванні в будь-якому віці.

А в похилому, коли вже є атеросклероз судин, він особливо потрібен. Не прискорить яйце розвитку атеросклерозу судин, але поліпшить мозкову діяльність, яка в цьому разі теж починає страждати.

Якщо ж яйце ви хочете дати дітям, а їм потрібно більше холестерину, його можна зварити круто чи приготувати омлет. Якщо жовток зсівся, наявні в ньому жири ліпше накопичуються в організмі, й діти краще ростуть. Але якщо в дитини планується якась складна контрольна чи іспит, тоді ліпше все ж зварити яйце некруто чи приготувати яєчню, бо більш живі види жовтка ліпше допомагають активній мозковій діяльності.

Часто використовують яйця, коли хочуть підсмажити якісь продукти. Яйця замішують з борошном, обкачують у них м’ясо чи рибу й смажать. Це - один із способів зробити цей продукт алергеном. По-перше, яєчний білок при цьому змінюється до невпізнання, і його важко засвоїти, а по-друге, - це «вдалий» спосіб нажити собі харчову алергію. Бо різні види білка перетравлюються в різний час.

Тому доцільніше обкачувати в чомусь сухому. Наприклад, вологий шматок м’яса обкачати в подрібнених висівках (порошку) й підсмажити. Адже обкачують для того, щоб, знизивши температуру, яка буде на поверхні від гарячої сковороди, зберегти м’ясо. Такий самий прошарок утворюють і банальні висівки. У такий щадний спосіб можна підсмажити й отримати більше користі та мінімум шкоди.

05.04.2018


Переглядів: 1963

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (759)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"