Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Історія шоколаду

Історія шоколаду

X ст. до н.е. Ольмеки, майя та тольтеки. Понад три тисячі років тому, першими людьми, які спробували плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків, які жили в низовинах на березі Мексиканської затоки. Саме вони і назвали какао-дерево смішним словом «какава», яке стало прабатьком нинішнього «какао». Час йшов, ольмеки канули в минуле, а «какава» залишилася. На зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для цього стародавнього племені. Зі смажених бобів какао і води з невеликим додаванням спецій готувався напій, який стали називати «kakauatl».

Дуже швидко плоди какао-дерева стали «валютою»: використовувалися як дари на релігійних церемоніях, вручалися на різних святкуваннях і т.д.

Ранні дослідники Центральної Америки виявили, що за чотири какао-боби можна було купити гарбуз, за десять - кролика, а за сто - раба!

XVI ст. Новий Світ

Ацтекська імперія, какао і імператор Монтесума.

Ацтеки - стародавні кочові люди, що заснували велике місто в Долині Мексики - Теночтітлан. Цей багатий, процвітаючий, промисловий і культурний центр був зруйнований іспанцями в 1521 році.

Пізніше був відновлений іспанськими завойовниками і перейменований в Мехіко.

Ацтеки використовували «Chocolatl» у величезних кількостях. По-перше, в якості розкішного напою. Ацтекська версія цього дуже дорогого напою була описана як «дрібнозерниста гуща, м’яка, піниста, червонувата, запекла (приправлена) водним перцем чилі, ароматичними квітами, ваніллю і диким медом».

XVI ст. Старий Світ

Але прийшов час, коли шоколад опинився на іншому континенті і став одним з кращих і шанованих ласощів Старого Світу.

Подорож дона Фернандо Кортеса, який був відправлений Веласкесом в Мексику і ацтекську цивілізацію, почалася 10 лютого 1519. Висадившись на мексиканському узбережжі близько Веракрусу, він вирішив тримати шлях до Теночтитлану, щоб побачити знамените багатство імператора Монтесуми і Ацтекської імперії.

Зустріч Монтесуми і Кортеса відбулася на вершині головного храму Теночтитлана. У золотому кубку Монтесума підніс Кортесу свій улюблений напій «chocolatl». Американський історик Вільям Хіклінг у своїй книзі «Завоювання Мексики» (1838) пише, що Монтесума не визнавав інших напоїв.

Оцінивши тонізуючий ефект, аромат напою і розуміючи, що какао може принести великі доходи, Кортес повертається до Іспанії. Його галеони завантажені какао-бобами, обладнанням для виробництва шоколадного напою і цукровою тростиною.

Какао-боби стають своєрідним «замолюванням гріхів» жорстокого завойовника перед іспанським монархом.

Іспанські ченці, відомі своїми фармацевтичними здібностями, змінили процес і рецепт приготування шоколадного напою. У відповідності зі смаками іспанців, вони відмовляються від перцю і додають в напій ванілін, корицю і цукор. Ще одним відкриттям став той факт, що шоколадний напій в гарячому вигляді ще смачніший.

Спочатку шоколад стає напоєм королівської сім’ї, витісняє чай та каву, стає єдиним ранковим напоєм при Мадридському дворі. Однак дуже скоро він «виходить» за стіни палацу і робиться елітним напоєм для багатих іспанців.

Все це породжує великий попит на какао-боби. Спеціальним Декретом іспанської корони рецепт шоколадного напою проголошується державною таємницею Іспанії. Знадобилося майже сторіччя для того, щоб звістки про какао і шоколад поширилися по всій Європі.

XVII ст.

Першим порушив іспанську «шоколадну монополію» італійський мандрівник Франческо Карлетті. Рецепт приготування «божественного напою» був привезений до Італії.

На початку XVII століття, захопивши Кюрасао, великі голландські мореплавці привозять плоди какао в Голландію. Какао проголошується цінним продуктом і рекомендується лікарями як лікування від усіх хвороб.

В цей же час починає поширюватися торгівля какао-бобами.

У 1615-му Анна Австрійська, дочка іспанського короля Філіпа, виходить заміж за короля Франції Луї XIII. Анна представляє какао на суд розпещеній французькій публіці, і та з захопленням зустрічає новий напій.

Завдяки мандрівникам з Італії в 1646 році шоколад досягає Німеччини. В аптечних прейскурантах того часу можна знайти такі відомості: шоколад - це засіб, що зміцнює організм.

У 1650 році таємниця ароматного шоколадного напою досягає Англії. Дуже скоро шоколад стає найпопулярнішим напоєм короля Чарльза II.

У 1657 році французьким кондитером був відкритий перший Шоколадний будинок у Лондоні. Шоколад продовжує залишатися напоєм для еліти, так як мінімальна його вартість - 10 - 15 шилінгів за фунт.

У 1659 році у Парижі відкривається перша шоколадна крамниця.

Принцесу Марію Терезу представляють майбутньому чоловікові. В якості весільного подарунка нареченій король Франції Луї XIV підносить шоколад. Луї також засновує почесний титул Франції «Королівський шоколадний виробник».

У Франції відкриваються інші елітні шоколадні будинки. Обговорення політичних і соціальних справ, просто «пліткування» тепер не обходиться без чашечки «chocollatte». Напій активно використовується провідними французькими лікарями як лікарський засіб.

Найвідомішим Шоколадним будинком був, безсумнівно, Шоколадний будинок Вайт. Він відкрився в 1693 році на C-Джеймс Стріт італійським іммігрантом Франциско Вайтом. Разом з пивом, закусками і кавою, там подавали шоколадні напої, вироблені з блоків твердого какао, імпортованого, ймовірно, з Іспанії. Також клієнтам подавали різні рулети та тістечка. І найголовніше, Будинок продавав напівфабрикат шоколадного напою. Стало можливим приготування шоколадного напою в домашніх умовах.

Дуже скоро подібні «Будинки» з’явилися майже в кожній європейській столиці.

Але шоколад мав і своїх супротивників. Так, прусський король Фрідріх III суворо заборонив його вживання в своїй країні.

Високі митні збори на ввезені сирі зерна какао не давали можливості розширити сферу споживання шоколаду. Щоб зменшити його вартість, англійці починають додавати в шоколад молоко, тим самим вигадуючи новий рецепт приготування шоколаду!

У 1723 році королем Франції стає зовсім юний Луї XV. Шоколад отримує славу збудливого засобу - фаворитка короля мадам Дюбаррі проголошує шоколад найкращим афродизіаком.

У 1765 році шоколад був представлений Сполученим Штатам. З індустріальною революцією масово виробляється шоколад, поширюється популярність «їжі богів» серед населення.

У цьому році в Дорчестері (штат Массачусетс) з’явилася перша шоколадна мануфактура, яка працювала на сировині, яку привозив з Вест Індії.

Протягом багатьох століть шоколад вважався суто «чоловічим» напоєм. Але коли в нього стали додавати молоко, вино, підсолоджуючі речовини і спеції, шоколад стає не тільки «жіночим», але навіть «дитячим».

Вчені та кондитери продовжують працювати над поліпшенням смакових якостей шоколаду. У 1789 році Треспер Кларк першим обробляє какао за допомогою лугу, чим значно покращує його засвоюваність. Спостереження Кларка були опубліковані, але ще довго велися суперечки з приводу того, чи потрібно додавати його в шоколад чи ні. Практика додавання в невеликих кількостях карбонату або бікарбонату (питної соди) тепер є майже універсальною.

Моцарт увічнює шоколад у своїй опері для Віденського імператорського театру «Cose Fan Tutte» («Так роблять усі жінки»).

Шоколад добирається до Швейцарії: він привозиться в країну подорожуючим Готьє в якості унікального продукту. До кінця XVIII століття починають поступово зникати Шоколадні будинки.

XIX ст.

У 1824 році молодий Джон Кетберрі став засновником компанії Cadbury Limited в Бірмінгемі. Зараз це один з найбільших виробників шоколаду в світі.

Хворій матінці якогось Філіпа Сакера прописують «шоколадне» меню, але шоколад продовжує залишатися занадто дорогим задоволенням. Щоб не віддавати за фунт ласощів-ліків, свою триденну заробітну плату, Філіп винаходить власні виробничі механізми. Виробництво і торгівля шоколадом стає також успішним невеликим приватним бізнесом.

Голландець Конрад Йоханес Ван Хоутен для зменшення жирності шоколадного напою винаходить гідравлічний прес для вилучення 2/3 какао-масла з какао-бобів, при цьому виходить какао-масло та макуха, з якої згодом готують какао-порошок. Вироблене какао стало дуже наближеним до сучасного.

Ван Хоутен також винайшов процес алкалізації, або голландський процес, при якому какао також оброблялося лугом. З 1789 року цей процес використовували для поліпшення розчинності, але незабаром з’ясувалося, що після алкалізації також поліпшуються смак і колір какао.

При додаванні какао-масла до суміші какао-порошку і цукру виходила шоколадна маса. Таким чином, відбулося одне з найбільш значних відкриттів в області харчової промисловості.

У 1847 році торговці Англії починають продавати перші їстівні шоколадні «шматки».

Зменшення податків Прем’єр-міністром Англії Вільямом Гладстоуном в середині 50-х, стало поворотним моментом для какао та шоколадної промисловості. Шоколадні вироби опиняються в межах досяжності широких мас населення.

4 лютого 1854 брати Кетберрі отримують свій перший «Королівський Сертифікат» і стають «офіційними виробниками какао і шоколаду королеви Вікторії».

Поворотний момент для Кетберрі: з використанням у виробництві нової технології вижиму какао-бобів брати розширюють асортиментний ряд новими видами харчового шоколаду. Девізом, під яким брати стали продавати какао, стає фраза: «Абсолютно чистий - тому кращий».

У 1876 році мешканець Швейцарії Даніель Петер навчився змішувати какао-масу зі згущеним молоком, що призвело до появи молочного або, як його назвали, швейцарського шоколаду. Відразу після цього какао робить нові завоювання - його використовують для рулетів, печива і т.д.

У Берні (Швейцарія) Рудольф Ліндт винаходить пристрій у формі «черепашки» («conching») для вальцювання шоколадної маси, в якому шоколадна маса безперервно перемішувалась і м’ялася. Цей процес також включав нагрівання та охолодження для більшого очищення шоколаду. В результаті з шоколадної кашки випарювалася зайва волога, вона ставала густою і ніжною - з’явився перший шоколад, що тане в роті.

У 1880 році у Гамбурзі зроблено перший плитковий шоколад. Англієць Джон Кетберрі, почавши робити маленькі дешеві шоколадки і намагаючись відучити своїх співвітчизників від згубної пристрасті до пива, зробив шоколад демократичним народним делікатесом.

XX ст.

Відомому французькому художнику Енрі Талузу приписують винахід шоколадного мусу.

Швейцарець Юлес Сучаут створює обладнання для наповнення цукерок. Швейцарія стає королевою шоколадних цукерок.

Під час Першої світової війни шоколад стає обов’язковою частиною солдатського пайка, адже це цінний поживний продукт.

У Світовому торговому центрі починає роботу Нью-Йоркська біржа какао.

Завдяки пресі історія шоколадного шпигунства вразила світову громадськість: учень швейцарської компанії Suchard-Tobler невдало спробував продавати секретні шоколадні рецепти в Росію, Китай, Саудівську Аравію та інші країни.

Шоколад сьогодні

Учені багатьох країн донині продовжують досліджувати корисні властивості шоколаду. Результати досліджень не можуть не тішити затятих шанувальників цієї продукції.

Порівнюючи корисні властивості гранатового, журавлинного соку, чорниці, лохини і темного шоколаду, вчені з’ясували, що найбільш корисним для здоров’я людини є саме гіркий шоколад. Він багатий величезною кількістю корисних речовин. Цинк, магній, мідь, залізо, що містяться в шоколаді, - відмінний аргумент для того, щоб не забувати про нього.

Згідно з останніми науковими дослідженнями, вживання шоколаду приносить організму більше користі, ніж вживання фруктів. Як стверджують вчені магній, що міститься в продукті протидіє депресії, покращує пам’ять, підвищує стійкість до стресів та зміцнює імунітет.

«Шоколад не тільки заряджає бадьорістю і покращує настрій, але і рятує від інфаркту та інсульту», - заявляють кардіологи.

За допомогою шоколадної терапії підвищують імунітет у тих, хто страждає синдромом хронічної втоми. А для поліпшення тонусу шкіри в спа-салонах застосовують шоколадні обгортання.

Шоколад - це краще, ніж поцілунки. Вчені підрахували, що під час поцілунку наш мозок починає активно працювати, серце прискорено б’ється, організм відчуває себе чудово. Так от, від шоколаду цей ефект більше в чотири рази!

20.09.2018


Переглядів: 1596

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13101)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (865)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (79)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"