Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №883 від 19.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Його величність мед

Його величність мед

Відомі цілителі та лікарі визнавали мед лікарським препаратом від багатьох хвороб. Напоєм молодості називав його Піфагор, а Авіценна казав, що мед - це ліки від 100 хвороб.

Тисячоліттями мед використовує людина і в їжу, і як лікувальний засіб. У наш час наука довела, що мед по праву вважається королем біологічно активних продуктів. Про корисні властивості різних сортів меду розповідає бджоляр Ольга КЛИЧКО.

Кожен сорт хороший по-своєму

- Незважаючи на те, що будь-який мед має цілющі властивості, в кожного різновиду меду є свої особливості, - каже Ольга. - Враховуючи їх, можна підвищити ефективність медової терапії в кілька разів.

- Які сорти меду найпопулярніші?

- Особливою популярністю заслужено користуються соняшниковий мед, білої акації, степове різнотрав’я, а також мед із буркуну, гречаний і липовий.

- Чому мед називають, наприклад, липовий, акацієвий, гречаний, адже бджола могла збирати нектар із безлічі різних квітів?

- Мед вважають зібраним з однієї рослини, коли відсоток вмісту нектару цієї рослини в меду становить понад 60. Якщо бджоли збирали нектар із безлічі різних квітів, то такому меду дається назва «квітковий».

- У яких районах збирають найчистіший мед? Правда, що бджоли не живуть там, де погана екологія?

- Мед - унікальний продукт, і він завжди чистий, якщо його зібрано з культур рослин, які не піддавалися хімічній обробці. При цьому місцевість збору значення не має, оскільки нектар, зібраний із квіток, бджола пропускає через себе, перетворюючи його в мед. Якби екологія була критичною, бджола б не вижила.

«МАЙСЬКИЙ», ЩОБ ІЗ ГОЛОВОЮ НЕ МАЯТИСЯ

- Розкажіть про травневий мед. Його чомусь у народі вважають найкориснішим.

- Травневий мед має цінні лікувальні якості, його рекомендують приймати як протизапальний і болезаспокійливий засіб, а також для лікування внутрішніх крововиливів. Травневий мед добре діє за головного болю, гарячкового стану й перевтоми. У разі зовнішнього застосування травневий мед корисний для зміцнення волосся та догляду за шкірою голови. Однак, якщо брати Запорізький регіон, у 90% травневого меду переважає акацієвий мед, і вміст вітамінів та мікроелементів у цьому меді значно менший, ніж у степовому різнотрав’ї.

- Але мед із квіток акації теж вважають корисним за деяких захворювань...

- Безумовно, цей сорт меду використовують як зміцнювальний і протизапальний засіб у разі захворювань горла. Крім того, він має послаблювальну дію. Акацієвий мед - чудовий зміцнювальний засіб, він корисний у разі безсоння та нервових хвороб, а також шлунково-кишкових захворювань.

- Кажуть, що той, хто одного разу спробував чистий липовий мед, ніколи його із жодним іншим не переплутає.

- Липовий мед має виражений та приємний аромат квітучої липи й специфічний смак, який легко розпізнати навіть у суміші з іншим медом. Колір меду білий, іноді абсолютно прозорий, нерідко світло-бурштиновий, рідше жовтуватий чи зеленуватий. Липовий мед має відхаркувальну, протизапальну, жарознижувальну та потогінну дію. Його застосовують для лікування застудних захворювань (ангіни, ларингіту, риніту, бронхіту, трахеїту). Використовують як засіб, що зміцнює серце, а також у лікуванні запалення травного тракту, за хвороб нирок і жовчного міхура, застосовують для загоєння гнійних ран та опіків.

Джерело мікроелементів

- Гречаний мед теж із жодним іншим не переплутати.

- Гречаний мед має темно-коричневий колір, швидко кристалізується. Цей мед вирізняється дуже високим вмістом білка й заліза. Крім того, в його складі можна виявити широку гаму мікроелементів і вітамінів. Тому гречаний мед рекомендують у разі авітамінозів, а також для лікування внутрішніх крововиливів і для поліпшення проникності капілярів. Також цей мед корисний гіпертонікам, бо знижує тиск. Крім того, гречаний мед підвищує гемоглобін, допомагає роботі нирок і шлунка.

- А чому соняшниковий мед не так високо цінують, як інші сорти?

- Його ціна на ринку завжди нижча за інші. Насправді це дуже цінний сорт. Адже цей мед має одну унікальну та чудову властивість: він виводить з організму шлаки. А ще цей сорт меду корисний для тих, хто страждає від порушень роботи щитоподібної залози. Соняшниковий мед має потужні бактерицидні властивості, й у ньому багато вітаміну А. У народній медицині використовують за хвороб застудного характеру, грипу та катару верхніх дихальних шляхів, також його вживають у разі захворювань печінки, шлунково-кишкових кольок, невралгії, захворювань серця та атеросклерозу.

Кров розріджує й запалення знімає

Розкажіть про мед із буркуну. Чим він корисний?

- Він належить до кращих сортів меду, має білий чи світло-бурштиновий колір, вирізняється ніжним смаком та ароматом із відтінком ванілі. Застосовується як сечогінний, відхаркувальний, болезаспокійливий та антибактеріальний засіб. Мед із буркуну розріджує кров, посилює кровообіг, знімає запалення внутрішніх органів.

- Якось на ринку бачила в продажу ріпаковий мед. Які в нього відмінні властивості?

- Ріпаковий мед корисний за легеневих захворювань, бронхітів, астми, захворювань серця й судин, не спричиняє алергійних реакцій, легко перетравлюється шлунком і рекомендований у разі виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Ріпаковий мед має слабкий аромат і засолодкий смак, може мати колір від білого до яскраво-жовтого, він густий, швидко кристалізується. Цей мед погано розчиняється у воді й під час тривалого зберігання швидко закисає.

- А чим корисні рідкісні сорти меду - розмариновий і коріандровий?

- Розмариновий мед чинить цілющу дію на печінку й одночасно стимулює та тонізує весь організм. Розмариновий мед особливо рекомендують хворим на астму, за звичайного та спазматичного кашлю, а також за нервозності й дратівливості. Мед із коріандру застосовують у разі захворювань травного тракту, печінки жовчовивідних проток, метеоризму, глистів, а також як засіб ароматичний та який поліпшує апетит.

Цікаві факти про мед

Мед - це єврейське слово, яке можна дослівно перекласти як чари чи щось, наділене магічними властивостями. Спочатку мед використовували лише в кулінарії як підсолоджувач, поки не відкрили його лікувальних властивостей, тому він входить у більшість засобів медикаментозного лікування.

У меді міститься багато фруктози, яка допомагає виводити з організму алкоголь. Якщо ви почуваєтеся не дуже добре після застілля, то покладіть кілька чайних ложок меду на тост, щоб допомогти організмові впоратися з похміллям.

Найбільше у світі меду отримують у Китаї. Причому найпопулярніший китайський мед - гречаний.

Найдорожчий мед у світі родом із Ізраїлю. Виходець із Радянського Союзу, який виїхав пізніше на свою історичну батьківщину, Олександр Горощит здогадався годувати медоносних бджіл екстрактом сибірського женьшеню. Результати перевершили всі очікування.

Мед від молочниці

Добре допомагає за молочниці липовий мед. Просочуйте ним ватні тампони і вставляйте на ніч у піхву. Курс лікування — 10—15 тампонів. Ще народна медицина рекомендує лікування лататтям жовтим: 1 ст. л. подрібненої рослини залити 1 склянкою окропу, настоювати на водяній бані 15 хвилин, процідити гарячим. Приймати по 2 ст. л. під час їди. Цей же відвар розвести перевареною водою 1:5 і спринцюватися щодня або через день. Рідини на одне спринцювання повинно бути не менш як 1 л. Курс лікування — 15—20 днів. Слід провести 3—4 курси. Під час місячних спринцюватися теж можна. Здоров’я відновиться.

Стільниковий мед - природний сорбент

Пасічники кажуть, що перед заклеюванням стільників восковими кришечками бджоли вносять під них найбільше біологічно активних сполук, у тому числі й з антисептичною дією. Тож мед у стільниках корисніший, ніж уже відкачаний, оскільки має більший спектр біологічних властивостей. Разом зі стільниковим воском ми отримуємо корисні жиророзчинні активні речовини, вітаміни та антибіотики. Жування меду в стільниках корисне за нежитю, запаленого горла та кашлю. Стільниковий мед разом з пергою сприяє заселенню кишківника корисними для травлення бактеріями. Крім того, віск, потрапляючи у травний тракт, діє як сорбент, зв’язуючи токсичні речовини й сприяючи їх виведенню з організму. А ще під час жування меду в стільниках відбувається очищення зубів та їх дезінфекція. Вживати стільниковий мед рекомендують шматочками розміром як чайна ложка разом із маленьким шматочком чорного хліба (аби не відчувався смак воску) чи окремо. Жують кілька разів на день після їди, протягом 10 хвилин (не менше), не запиваючи водою.

19.10.2018


Переглядів: 1301

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21002)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17142)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14405)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13817)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13709)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13450)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13034)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (201)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"