Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


#Ракурс добрих порад

Рафіноване чи нерафіноване

Серед безлічі продуктів харчування, що нам доступні, чимало становлять рафіновані. І про них в мережі та змі є багато матеріалів, які здебільшого описують величезну шкоду цих продуктів для здоров’я. Однак чи це не перебільшення, чи сліпе наслідування не взяло верх над критичним аналізом?

Рафінація - це очищення від домішок. Рафінують метали, нафту, цукор, олію, борошно. Рафінування є частиною технології виготовлення продуктів, з рослинної сировини зокрема.

Так, при виробництві цукру із цукрового буряка рафінація потрібна для того, аби відділити мінеральні й органічні домішки при виготовленні цукру-рафінаду. Для цього використовують іонообмінні речовини та активоване вугілля, а також потенційно небезпечний гідросульфат натрію, який розщеплюючись на водень і сірчисту кислоту, знебарвлює розчин рафінованого цукру, забезпечуючи прозорість. Цукор-пісок такої обробки не зазнає , проте первинне очищення має місце, адже цукор-сирець має неприємний запах і присмак. А ось неочищений тростинний цукор навпаки, приємний на смак і запах. Меляса (molassa) – патока, що огортає його кристалики, містить кальцій, калій, залізо, хром, мідь, натрій, фосфор і магній, а також вітаміни групи B і рослинні волокна.

Рафінований цукор чи то з буряка чи з тростини цих елементів майже не містить, домішок в ньому менше 0,1%. Саме тому, коричневий тростинний цукор так рекомендують до вживання. А калорії? Калорійність цукру є однаковою, незалежно від його походження. Інша справа, що коричневий цукор, кленовий сироп чи мед мають більш насичені смак і аромат, а тому й використовуються в меншій кількості для досягнення бажаного ефекту.

Борошно вищого ґатунку, до якого ми звикли, є по суті рафінованим, оскільки виробляється шляхом відсівання всіх зовнішніх оболонок зерна та більшої частини самої насінини, втрачаючи більшість вмісту клітковини, вітаміну E та групи B, зберігаючи однак амінокислоти аргінін, метіонін, триптофан, глютамінову кислоту . Нижчі ґатунки борошна, а особливо оббивне та обдирне, мають високий вміст висівок, які є джерелом клітковини та мікроелементів, що є корисним для роботи травної системи. Тож, якщо нам важливо попри калорійність, по суті кількість крохмалю в борошні, не обділити свій організм корисними частинами зерна злакових, варто споживати борошно крупного помолу і нижчих сортів.

Олія, яка є на кожній кухні, - це також продукт рафінації. Якщо очищення механічне, то воно дозволяє зберегти всі види жирних кислот та жиророзчинних вітамінів, які є в олії. Проте її термін зберігання не буде тривалим, і вимагатиме особливих умов. Для усунення запаху та видалення жирних кислот ( які дають неприємний присмак) застосовують дезодорацію і гідратацію, при яких використовують їдкий натр і перегріту водяну пару. Олія на виході прозора, жовта, без запаху і смаку. Нерафінована олія має нижчу точку димлення, тобто краще підійде для заправки салатів та соусів, а от рафінована димить при вищих температурах і є більш придатною для смаження. Отже якість олій, склад жирних кислот, більшою мірою залежить від сировини, з якої вона вироблена, аніж від ступеня очищення.

Бачимо, що рафінація (очищення) має виробничу аргументацію, бо суттєво продовжує терміни зберігання, кухарські властивості продукту, але негативно позначається на харчовій повноцінності продукту. Тому, ознайомившись і з технологіями, будемо намагатися доповнювати вилучені корисні речовини з інших джерел (клітковина овочів і фруктів наприклад, споживання горіхів, багатих жирами) або ж споживати продукти нижчих ґатунків, менш рафіновані, у яких більшою є частка корисних «відходів».

08.11.2018


Переглядів: 93

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 891 від 13.12.2018p.
¤ Слово професіонала
Золота жила для аферистів
Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК:

Золота жила для аферистів Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК:

«Перевіряйте забудовника і шукайте квартиру в реєстрі»

Ринок нерухомості – золота жила для аферистів, адже на одному «об’єкті» можна заробити на кілька років впер...

¤ 
Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону

Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону

10 грудня, під час проведення відпрацювання території обслуговування, дільничний офіцер поліції за місцем пр...

¤ 
Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зустрівся з працівниками рівненського аеропорту

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зустрівся з працівниками рівненського аеропорту

Темою розмови стала заборгованість заробітної плати усім працівникам комунального підприємства, що належит...

¤ 

Депутати підтримали зміни до обласного бюджету на 2018 рік

У зв’язку із завершенням бюджетного року, депутати на пленарному засіданні 23-ї сесії більшістю голосів схва...

¤ 
Нова споруда для високотехнологічного обладнання

Нова споруда для високотехнологічного обладнання

На Рівненській АЕС для потреб служби контролю металу розпочато масштабне будівництво «Технічного центру ав...

¤ 
Поглянь стресу в обличчя!

Поглянь стресу в обличчя!

Стрес - це відповідна реакція організму на різноманітні незвичайні ситуації, зовнішні впливи та внутрішні по...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2297)
2. Секс із мусульманином [271] (1799)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (1630)
4. Догляньте мене до смерті [278] (1499)
5. [0] (1482)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (1452)
7. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (1444)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1323)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1316)
10. Розклад руху автобусів [253] (1135)
11. Розшифровка аналізу крові: [841] (1127)
12. Якщо у сні приснився вуж [219] (1120)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1091)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1082)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1058)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Золота жила для аферистів Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК: (111)
2. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 (91)
3. План дій на наступні 3 роки готує Зарічненщина (86)
4. Чим відрізняється ручний заклепочник від аккумуляторного? (85)
5. Органи місцевого самоврядування мають підключитися до всіх без винятку прозорих електронних сервісів - Зубко (72)
6. Рівненські рятувальники підвели підсумки «Польської допомоги» (57)
7. Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону (57)
8. У перший тиждень зими на ГРВІ захворіло майже 7 тисяч жителів Рівненщини (55)
9. Дороги, які ремонтують (52)
10. Микола Коляда – кращий гравець сезону в обласних змаганнях (52)
11. Злочинна група збула наркотиків на понад мільйон гривень (51)
12. «Духовний ранок» вперше відбувся у Березному (50)
13. Інклюзивно-ресурсний центр відкрили на базі Рівненської ЗОШ № 24 (49)
14. Міська рада Вараша встановила найнижчий тариф (49)
15. Ciabatta bigia (47)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс