Але, крім позитивного впливу на людську психіку, мандарини дають величезну користь і всьому нашому організмові. Зокрема: поліпшують апетит; сприяють травленню та діяльності кишечнику; відновлюють мікрофлору кишечнику; насичують організм вітамінами; поліпшують імунні функції організму; борються з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, атеросклерозом, ожирінням; лікують дисбактеріоз; рекомендуються в разі каменів у нирках і сечовому міхурі, циститу.
Цедра та шкірка плодів також дуже корисні. У них містяться глікозиди - мікроелементи, які зміцнюють судини; ефірні олії, флавоноїди й каротин - сприяють виробленню шлункового соку. Свіжа шкірка мандарина позбавляє від нудоти, діареї, гальмує кашель. А сушена - заспокоїть нервову систему. Відвар її помічний у разі бронхіту й трахеїту.
Учені з Південної Кореї довели: мандарини допомагають у роботі печінки. Сік знижує ступінь її ожиріння, а така хвороба спостерігається в багатьох людей. Більше того, він допомагає схуднути!
Протягом 2 місяців в експерименті брали участь більш як 50 корейських школярів. Половина з них щодня займалися спортивними вправами й пили мандариновий сік. Решта теж мали фізичні навантаження, але в їхньому раціоні не було мандаринів. Результати досліджень показали, що в першій групі схудли на 1,5% більше школярів, ніж у другій. Так що в любителів мандаринів є шанс схуднути.
А ось японські вчені встановили, що речовини, що містяться в цих плодах, перешкоджають відкладенню холестерину й допомагають захистити серце та судини від атеросклерозу.
За бронхіту чи трахеїту корисний відвар сухої шкірки на воді, який володіє відхаркувальною дією. Мандарини допомагають і в разі рясних клімактеричних кровотеч. А завдяки антисептичним властивостям чинять протимікробну й противірусну дію, а отже, годяться для профілактики ГРЗ та грипу.
Ось скільки корисних властивостей мають ці «веселі» фрукти. Тож не пропустімо сезону мандаринів, аби скористатися цим чудовим фруктом повною мірою.
Перед застосуванням обов’язково порадьтеся з лікарем!!!