Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Чавунний посуд зараз рідкість. Однак жодний тефлон, алюміній або інший новомодний сплав не в змозі замінити чавун. Його унікальність в екологічності, безпеці для здоров’я людини, довговічності, простому догляді і чудових смакових якостях приготованих страв.

Зберегти ці властивості протягом багатьох десятиліть дуже просто: головне, підготувати куплену сковорідку або казанок до використання і правильно доглядати за ними в подальшому.

Як підготувати сковорідку

Виробники чавунного посуду випускають два варіанти начиння: з емалевим або антипригарним покриттям і без нього. Зрозуміло, що сковорода з покриттям готова до роботи відразу після покупки, досить вимити її будь-яким гелем для посуду, щоб очистити від заводської пилюки.

Чавунний посуд без покриття вимагає більш ретельної підготовки. Чавун - пористий матеріал, тому його на вигляд гладка поверхня покрита численними мікроскопічними поглибленнями, в які будуть потрапляти частинки продуктів і пригорати до металу. Щоб цього не сталося, потрібно сковороді штучно надати антипригарні властивості. Процедура підготовки чавунного посуду до першого використання проводиться в кілька етапів:

Перше миття. Видалити верхній захисний шар воску або машинного масла, нанесений виробником на поверхню чавуну для захисту від корозії і збереження товарного вигляду. Для цього вимити виріб за допомогою м’якої кухонної губки і рідкого засобу для посуду, витерти насухо текстильним або паперовим рушником.

Прожарювання з сіллю. Насипати в сковороду товстий шар кухонної солі і поставити в розігріту до 180-200 °С духовку. Тримати посуд в працюючій духовці протягом 40-60 хвилин, після чого відключити прилад і дати сковороді охолонути. Можна прожарити сковороду на плиті, але тоді доведеться час від часу помішувати сіль. Така процедура поліпшить експлуатаційні характеристики чавуну, очистить посуд від усіх сторонніх запахів і залишків машинного масла.

Додання антипригарних властивостей. Заключний, найдовший етап. Саме від нього залежить, буде прилипати їжа до сковороди в процесі приготування чи ні. Змастити дно і внутрішні бортики сковороди маргарином, свинячим жиром або рафінованим рослинним маслом так, щоб жировий або масляний шар злегка покрив всю оброблену поверхню. Звільнити духовку від листів і поставити змащену сковорідку всередину. Розігріти прилад до 190-200 °С, тримати в ньому чавунну начиння 1-1,5 години. Після цього вимкнути духовку і охолодити сковорідку природним чином.

Попередня підготовка займе декілька годин, але кінцевий результат буде коштувати витраченого часу і сил. Надалі, якщо правильно доглядати за металом, до нього нічого не буде пригорати, а смак млинців або відбивних вийде відмінним!

Досвідчені кухарі часто порівнюють чавунний посуд з коньяком: чим більше її вік, тим приємніше в ній готувати. При правильному догляді сковорода або казан з чавуну рік від року стають тільки кращими.

Повсякденний догляд

Догляд за чавунною сковородою набагато простіший, ніж за тефлоном або керамікою. Головне, намагатися не зіпсувати створене своїми руками антипригарне покриття. Основна заборона стосується жорстких абразивних губок, металевих мочалок, скребків і йоржиків - всіх тих предметів, які можуть пошкодити найтоншу плівку, що захищає пори чавуну від проникнення продуктів. В цілому рекомендації прості і легко здійснимі:

- Після приготування страви залишки їжі та жиру видалити паперовим рушником або серветкою - так легше буде відмити виріб.

- Мити посуд максимально гарячою водою, яка комфортна для шкіри рук. Висока температура води дозволить змити залишки жиру або масла без застосування миючих засобів.

- Не використовувати гелі для миття посуду, інакше вони розчинять захисний антипригарний шар, і їжа почне приставати до чавуну в процесі смаження або тушкування.

- Не мити в посудомийній машині.

- Ніколи не замочувати у чистій воді або мильному розчині.

- Після миття чавун витерти насухо гігроскопічною тканиною або папером, інакше краплі води, що залишились, спровокують появу іржі. Багато господинь ставлять вимиту сковороду на плиту і витримують 3-5 хвилин - за цей час посуд не встигне сильно розжаритися, зате всі мікрочастинки вологи повністю висохнуть.

- Внутрішню поверхню вимитої сковорідки змастити тонким шаром рослинного масла, а його надлишки зняти за допомогою серветки або паперового рушника - це запобіжить окислення металу і збереже його антипригарні властивості.

- Зберігати чавунну сковороду або казан в сухому місці, щоб уникнути корозії.

І останнє. Незважаючи на свою значну вагу і високу вогнетривкість, чавун - крихкий метал. При сильному ударі він здатний розколотися на частини, тому чавунний посуд необхідно оберігати від падінь.

23.05.2019


Переглядів: 1655

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21169)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14477)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14126)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13999)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13973)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13962)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13600)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (334)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (57)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (51)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (49)
• Особливості вживання видів води (48)
• А ваш шампунь безпечний? (47)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (44)
• Нецукровий діабет (43)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (36)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"