Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Липень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Фрукти-гібриди

Фрукти-гібриди

Що треба про них знати

Фрукти-гібриди – клементини, танжерини, плуоти, пічерини – дивні на слух і чудові на смак. Крім того, виявляються гібриди ще й корисними для здоров’я, поєднуючи у собі все найкраще від своїх «прабатьків і праматерів».

Основним завданням гібридизації було зовсім не створення дивовижних фруктів, а боротьба з хворобами та поліпшення виду в цілому. Втім, іноді подібні експерименти закінчувалися досить цікаво: гібридні плоди нерідко відрізнялися від оригіналу не тільки за смаковими якостями, але і зовнішнім виглядом.

Перші програми гібридного розведення були впроваджені вже наприкінці XIX століття в Італії, коли від фітофтори загинули всі цитрусові плантації. Приблизно у цей же час у Флориді сильні заморозки знищили практично весь врожай лимонів і апельсинів. У надії захиститися від подальших напастей, селекціонери вдалися до допомоги гібридизації. Саме з цих експериментів і вийшли «поліпшені» види мандаринів: клементини, тангори, мінеоли та інші.

Мандарин, що нараховує у своїй історії більше 3000 років, був вивезений з Китаю в XIX столітті, і з тих пір селекціонери не дають бідному фрукту спокою: він став основою для стількох гібридів, що згадати всі їхні різновиди практично неможливо.

Танжерин — найпоширеніший вид, отриманий у результаті схрещування мандарина та помаранчі (гіркий апельсин). Цей гібрид був названий на честь марокканського порту Танжер, котрий ще не дуже давно вважався основним пунктом експорту мандаринів. Танжерини легко відрізнити за злегка витягнутою формою та пухкою яскраво-жовтогарячою шкіркою, що легко чиститься, але досить різко при цьому пахне.

Клементин — результат схрещування декількох видів мандаринів з помаранчею. Маленькі ароматні плоди з тонкою шкірочкою з’явилися вже у XX столітті і взяли ім’я творця - французького місіонера в Алжирі, Клемана Доз’є (Clement Dosier).

Тангор, гібрид апельсина і мандарина або танжерина, — приплющений «майже апельсин», червоно-жовтогарячого кольору, з товстою пористою шкіркою.

Мінеолу (може називатися мінеольський танжерин) і танжело одержали у результаті схрещування танжерина і грейпфрута. Це досить великі фрукти грушоподібної форми, солодкі та соковиті.

Ще один цікавий «нащадок» мандарина – юзу. Цей гібрид мандарина та ічангської папеди був привезений у Японію буддійськими ченцями близько 2500 років тому і з тих пір встиг стати частиною національної культури поряд із сакурою. Плоди юзу за формою нагадують мандарин, але їхня жовта шкірка більше схожа на лимонну. Правда, вона куди більш груба і шорсткувата, з нерівними виростами. Ефірну олію юзу широко використовують у парфумерії, а з соку роблять різноманітні соуси та напої. Крім цього, з плодами юзу можна приймати гарячі ванни - японці стверджують, що ця процедура допоможе вигнати злих духів і до того ж зробить шкіру гладкою.

У природі існує ще й нацумікан («дитя» мандарина і грейпфрута), хоча ці плоди за смаком більше нагадують апельсин, ічандарин (гібрид ічанга (дикоростучого та неїстівного «родича» лимона) і сацумського мандарина), а також каламондин (отриманий від схрещування мандарина і кумквата (цитрусовий чагарник з дрібними плодами, що нагадують апельсини овальної форми).

Існує безліч сортів апельсинів, але мало які з них дійсно гібридні. Через своє незвичайне забарвлення сицилійські апельсини помилково вважають гібридом помело і мандарина. Насправді це різновид звичайного апельсина. До речі сказати, дуже багатий натуральними антиоксидантами.

Найбільш популярний гібрид апельсина — звичайно ж, грейпфрут. Цей фрукт виявили в 1750 році на Барбадосі, і, як не дивно, селекціонери отут зовсім ні при чому - природа постаралася за них, створивши грейпфрут шляхом природного схрещування апельсина з помело (хоча з цього приводу вчені дотепер сперечаються). Між іншим, назва «грейпфрут» з’явилися невипадково, адже плоди ростуть гронами, зовсім як виноград! (У перекладі з англійської grapefruit - виноградний фрукт.) Грейпфрут, як і всі цитрусові, плід надзвичайно корисний. До того ж він стимулює обмін речовин, а значить, практично незамінний у будь-якій дієті.

Всіма улюблені нектарини — зовсім не гібрид персика і сливи, як думає багато хто, а сорт персика з гладкою шкірочкою, отриманий у результаті мутації. Однак гібриди персика все-таки існують.

Пічерин (peacherine) — результат схрещування персика та нектарина, що з’явився не дуже давно. Це досить великий за розміром плід з гладкою шкірою, за смаком - щось середнє між нектарином і персиком.

Манговий нектарин (всупереч своїй назві) був отриманий гібридизацією двох різновидів нектаринів зі світлою м’якоттю. Однак за смаком і текстурою він нагадує манго!

Нектакотум «складається» з рівних частин нектарина, абрикоса і сливи. На вигляд він нагадує великий нектарин, але шкірочка у нього темніша - як у сливи, і м’якша - як у абрикоса. Смак описати досить складно, але безперечно це варто спробувати!

Втім, у слив і абрикосів і без участі персиків справа пішла, і в результаті вийшло два зовсім нових фрукти.

Плуот — 75% сливи і 25% абрикоса. Якщо поміняти відсоткові частки місцями, вийде апріот. Головне досягнення цих двох гібридів - інтенсивний смак і солодкість. Від занадто кислої шкірки, характерної для всіх слив, не залишилося і сліду! Ці гібриди ще не одержали широкого поширення, але провідні спеціалісти високої кухні пророкують плуотам і апріотам велике майбутнє.

Яблучні родоводи є настільки гібридними, що встежити за всіма схрещуваннями між видами практично неможливо. Проте зустрічаються просто фантастичні гібридні комбінації, у які навіть повірити складно.

Швейцарський садівник Маркус Коберт (Markus Kobert) більше 20 років працював над новим гібридним сортом яблука і томату. Результат перевершив всі очікування — блискучі фрукти насичено-малинового кольору з «акварельними» плямами у розрізі підкорюють з першого погляду! Недарма їх назвали Red Love. До того ж «плоди любові» не просто гарні, але й смачні, а також багаті вітамінами та антиоксидантами. До всього іншого, саме дерево чудово цвіте, майже як японська вишня. Вже зараз кожний бажаючий може придбати саджанці цього дива, а ще через якісь 10 років фрукти з’являться у магазинах.

23.05.2019


Переглядів: 114

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 971 від 02.07.2020p.
¤ 
Зіткнення двох мотоциклів: один із водіїв у реанімації

Зіткнення двох мотоциклів: один із водіїв у реанімації

Автопригода сталася 26 червня близько четвертої ранку поблизу села Повча Дубенського району....

¤ 
Завідувачку кафедри затримали на хабарі

Завідувачку кафедри затримали на хабарі

Реалізацію провели 30 червня працівники слідчого управління спільно із оперативниками управління стратегічних розслідувань за процесуального керівництва прокуратури Рівненської області....

¤ 
129 замість 490: Навіщо скорочувати кількість районів в областях?

129 замість 490: Навіщо скорочувати кількість районів в областях?

Цього року Україна підходить до наступного етапу децентралізації – утворення нових меж районів замість тих, що існують зараз. 12 червня уряд підтримав відповідний проєкт постанови Верховної Ради. Тепер остаточне рішення за парламентом. Відповідно до плану, кількість районів скоротиться майже у 4 рази – з 490 до 129. Як це вплине на мешканців та що буде зі старими районами, з’ясував Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
1 липня розпочалося повернення коштів за пробне ЗНО

1 липня розпочалося повернення коштів за пробне ЗНО

З 1 липня 2020 року МОН спільно з ПриватБанком розпочинають повертати учасникам пробного ЗНО кошти, сплачені раніше за участь у тестуванні. Що потрібно знати, щоб швидко отримати кошти?...





Найпопулярніші статті:

• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (1210)
• Живи до ста! [965] (1175)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (1166)
• Бюджет і ми… [965] (1163)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (1162)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (1156)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (1140)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (1132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (1127)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (974)
• Допомога під час карантину [967] (930)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (927)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (919)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (915)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (901)
• Гостра бюджетна пандемія… [964] (896)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (892)
• Пиріг з зеленою цибулею [964] (890)

ТОП-15 свіжого номера:

• Що буде з пальним? (134)
• 1 липня розпочалося повернення коштів за пробне ЗНО (133)
• 129 замість 490: Навіщо скорочувати кількість районів в областях? (125)
• Завідувачку кафедри затримали на хабарі (123)
• Кабачково-сирні вафлі (118)
• Зіткнення двох мотоциклів: один із водіїв у реанімації (118)
• 5 трюків з мікрохвильовою, про які ви не знали (114)
• Цибульна лушпайка врятує огірки від хвороб (112)
• Чому німіють руки і ноги (111)
• Як вибрати форму для випічки (110)
• Що робити при серцевому нападі (109)
• Названий четвертий постраждалий у ДТП з Михайлом Єфремовим (103)
• Що треба знати про вологі серветки (100)
• Як вирощувати та доглядати за лавандою (99)
• Як полегшити свербіж і набряки при укусах комах (95)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс