Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Фрукти-гібриди

Фрукти-гібриди

Що треба про них знати

Фрукти-гібриди – клементини, танжерини, плуоти, пічерини – дивні на слух і чудові на смак. Крім того, виявляються гібриди ще й корисними для здоров’я, поєднуючи у собі все найкраще від своїх «прабатьків і праматерів».

Основним завданням гібридизації було зовсім не створення дивовижних фруктів, а боротьба з хворобами та поліпшення виду в цілому. Втім, іноді подібні експерименти закінчувалися досить цікаво: гібридні плоди нерідко відрізнялися від оригіналу не тільки за смаковими якостями, але і зовнішнім виглядом.

Перші програми гібридного розведення були впроваджені вже наприкінці XIX століття в Італії, коли від фітофтори загинули всі цитрусові плантації. Приблизно у цей же час у Флориді сильні заморозки знищили практично весь врожай лимонів і апельсинів. У надії захиститися від подальших напастей, селекціонери вдалися до допомоги гібридизації. Саме з цих експериментів і вийшли «поліпшені» види мандаринів: клементини, тангори, мінеоли та інші.

Мандарин, що нараховує у своїй історії більше 3000 років, був вивезений з Китаю в XIX столітті, і з тих пір селекціонери не дають бідному фрукту спокою: він став основою для стількох гібридів, що згадати всі їхні різновиди практично неможливо.

Танжерин — найпоширеніший вид, отриманий у результаті схрещування мандарина та помаранчі (гіркий апельсин). Цей гібрид був названий на честь марокканського порту Танжер, котрий ще не дуже давно вважався основним пунктом експорту мандаринів. Танжерини легко відрізнити за злегка витягнутою формою та пухкою яскраво-жовтогарячою шкіркою, що легко чиститься, але досить різко при цьому пахне.

Клементин — результат схрещування декількох видів мандаринів з помаранчею. Маленькі ароматні плоди з тонкою шкірочкою з’явилися вже у XX столітті і взяли ім’я творця - французького місіонера в Алжирі, Клемана Доз’є (Clement Dosier).

Тангор, гібрид апельсина і мандарина або танжерина, — приплющений «майже апельсин», червоно-жовтогарячого кольору, з товстою пористою шкіркою.

Мінеолу (може називатися мінеольський танжерин) і танжело одержали у результаті схрещування танжерина і грейпфрута. Це досить великі фрукти грушоподібної форми, солодкі та соковиті.

Ще один цікавий «нащадок» мандарина – юзу. Цей гібрид мандарина та ічангської папеди був привезений у Японію буддійськими ченцями близько 2500 років тому і з тих пір встиг стати частиною національної культури поряд із сакурою. Плоди юзу за формою нагадують мандарин, але їхня жовта шкірка більше схожа на лимонну. Правда, вона куди більш груба і шорсткувата, з нерівними виростами. Ефірну олію юзу широко використовують у парфумерії, а з соку роблять різноманітні соуси та напої. Крім цього, з плодами юзу можна приймати гарячі ванни - японці стверджують, що ця процедура допоможе вигнати злих духів і до того ж зробить шкіру гладкою.

У природі існує ще й нацумікан («дитя» мандарина і грейпфрута), хоча ці плоди за смаком більше нагадують апельсин, ічандарин (гібрид ічанга (дикоростучого та неїстівного «родича» лимона) і сацумського мандарина), а також каламондин (отриманий від схрещування мандарина і кумквата (цитрусовий чагарник з дрібними плодами, що нагадують апельсини овальної форми).

Існує безліч сортів апельсинів, але мало які з них дійсно гібридні. Через своє незвичайне забарвлення сицилійські апельсини помилково вважають гібридом помело і мандарина. Насправді це різновид звичайного апельсина. До речі сказати, дуже багатий натуральними антиоксидантами.

Найбільш популярний гібрид апельсина — звичайно ж, грейпфрут. Цей фрукт виявили в 1750 році на Барбадосі, і, як не дивно, селекціонери отут зовсім ні при чому - природа постаралася за них, створивши грейпфрут шляхом природного схрещування апельсина з помело (хоча з цього приводу вчені дотепер сперечаються). Між іншим, назва «грейпфрут» з’явилися невипадково, адже плоди ростуть гронами, зовсім як виноград! (У перекладі з англійської grapefruit - виноградний фрукт.) Грейпфрут, як і всі цитрусові, плід надзвичайно корисний. До того ж він стимулює обмін речовин, а значить, практично незамінний у будь-якій дієті.

Всіма улюблені нектарини — зовсім не гібрид персика і сливи, як думає багато хто, а сорт персика з гладкою шкірочкою, отриманий у результаті мутації. Однак гібриди персика все-таки існують.

Пічерин (peacherine) — результат схрещування персика та нектарина, що з’явився не дуже давно. Це досить великий за розміром плід з гладкою шкірою, за смаком - щось середнє між нектарином і персиком.

Манговий нектарин (всупереч своїй назві) був отриманий гібридизацією двох різновидів нектаринів зі світлою м’якоттю. Однак за смаком і текстурою він нагадує манго!

Нектакотум «складається» з рівних частин нектарина, абрикоса і сливи. На вигляд він нагадує великий нектарин, але шкірочка у нього темніша - як у сливи, і м’якша - як у абрикоса. Смак описати досить складно, але безперечно це варто спробувати!

Втім, у слив і абрикосів і без участі персиків справа пішла, і в результаті вийшло два зовсім нових фрукти.

Плуот — 75% сливи і 25% абрикоса. Якщо поміняти відсоткові частки місцями, вийде апріот. Головне досягнення цих двох гібридів - інтенсивний смак і солодкість. Від занадто кислої шкірки, характерної для всіх слив, не залишилося і сліду! Ці гібриди ще не одержали широкого поширення, але провідні спеціалісти високої кухні пророкують плуотам і апріотам велике майбутнє.

Яблучні родоводи є настільки гібридними, що встежити за всіма схрещуваннями між видами практично неможливо. Проте зустрічаються просто фантастичні гібридні комбінації, у які навіть повірити складно.

Швейцарський садівник Маркус Коберт (Markus Kobert) більше 20 років працював над новим гібридним сортом яблука і томату. Результат перевершив всі очікування — блискучі фрукти насичено-малинового кольору з «акварельними» плямами у розрізі підкорюють з першого погляду! Недарма їх назвали Red Love. До того ж «плоди любові» не просто гарні, але й смачні, а також багаті вітамінами та антиоксидантами. До всього іншого, саме дерево чудово цвіте, майже як японська вишня. Вже зараз кожний бажаючий може придбати саджанці цього дива, а ще через якісь 10 років фрукти з’являться у магазинах.

23.05.2019


Переглядів: 2061

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17140)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13814)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (175)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (43)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (43)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (41)
• Чим корисний часник? (40)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (39)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (39)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"