Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №918 від 20.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс інтимний

Історія Джакомо Казанови

Історія Джакомо Казанови

Напевно, важко знайти людину, яка не знає відповіді на питання: Казанова — це хто? Це слово давно вже стало звичним і знайоме всім. Ім’я відомого авантюриста і письменника з Венеції Казанови Джакомо Джироламо стало сьогодні загальним. Цей «громадянин світу» став однією з найбільш цікавих особистостей і символом XVIII століття.

Хто такий Казанова? Він, безумовно, видатна особистість свого часу. Для початку варто відзначити, що Казанова — це італійський письменник, автор великого списку історичних нарисів, фантастичного роману «Іскамерон». А також його перу належать популярні мемуари під назвою «Історія мого життя», в яких Казанова постає великим і велелюбним серцеїдом. У мемуарах Джакомо дав чітку характеристику звичаїв епохи.

Різнобічність особистості Казанови

Отже, хто такий Казанова? Для своїх сучасників, а також читачів і нащадків Джакомо був особистістю різнобічною та ерудованою. Казанова в літературі був відомий як прозаїк, поет, драматург, філолог, перекладач, історик, математик, юрист, хімік, музикант, фінансист і дипломат. А ось в іншому світі Казанова — це розпусний картяр, алхімік, який розкрив таємницю створення філософського каменю і створює золото, дуелянт, розенкрейцер, таємний агент, лікар, провісник і ін. Що з цього всього було правдою, зараз вже не скаже точно ніхто.

Свою різнобічну, але однозначно величну репутацію авантюрист ретельно підтримував різноманітними історіями своїх пригод і любовних пригод, які неодмінно розповідалися на званих вечерях і обідах серед публіки, яка вбирала їх в себе як губка. Від одного столу історії переходили до іншого — чутки множилися.

Мемуари Джакомо Казанови

Відомий італієць не міг звикнути до думки, що його нащадки не згадають про нього. Тому описав своє захоплююче життя на папері. При цьому написання мемуарів приурочено до епохи загибелі старого суспільства: падіння французької монархії, розділу Польщі, зникнення зі світових карт Венеціанської республіки. В рукописи передаються всі громадські та моральні норми поведінки того часу.

Венеціанський письменник одночасно належав як до італійської культури, так і до французької. Незважаючи на всю неправдоподібність подій, описаних в мемуарах, вони достовірні. Багато з життєвих епізодів на сторінках рукопису знайшли документальне підтвердження. Намагаючись уявити себе в найбільш вигідному світлі, Джакомо Казанова в процесі написання міняє місцями події, плутає хронологію. При всьому цьому шахрайські мемуари представлені у вигляді якогось списку перемог на любовному поприщі, роману-кар’єри, авантюрного психологічного оповідання.

Любовні пригоди

Всі прояви любові були цікавими для італійця, однак жоден з романів не увінчався весіллям, адже свобода для Казанови була дорожче будь-якого стану. Деяких молодих осіб він навчав світським звичаям, а інших плотських утіх. При цьому в любовні зв’язки він вступав абсолютно з усіма: повіями, аристократками, бідними, багатими, монахинями, навіть зі своєю племінницею.

Історія Казанови Джакомо: дитячі роки

Народився відомий венеціанець 2 квітня 1725 року, на Великдень, неподалік від церкви Святого Самуїла, в сім’ї артиста Казанови Гаетано Джузеппе і актриси Фаруссі Дзанетті. Після нього в родині народилося ще п’ятеро дітей. За часів дорослішання Джакомо Венеція була європейським центром насолод, правителі якої заохочували приїзд туристів, що мають порочні наміри. Республіка була неодмінним пунктом у відомому аристократичному Гран-турі і славилася своїми гральними будинками і прекрасними куртизанками.

У віці 11 років Джакомо вперше випробував ласку протилежної статі в особі молодшої сестри Гоцці Беттіни. Молодий Казанова виявляв неабияку тягу до знань, що вселило в його наставника, абата, віру в майбутнє юнака на юридичному поприщі. У 17 років Джакомо вже мав вчений ступінь. Крім юриспруденції, його чимало цікавили і інші науки, особливо медицина. Під час навчання він також пристрастився до азартних ігор.

Вступ у доросле життя

Джакомо став працювати юристом при церкві, і був прийнятий в послушники самим Патріархом Венеції. На той час молодий Казанова придбав особливу чарівність і шарм і обзавівся можновладцем покровителем — сенатором Маліпьеро. Від нього він отримав відмінні настанови з приводу поведінки у вищих шарах суспільства, а також навчився розбиратися в їжі і вині.

У січні 1744 року Джакомо влаштовується працювати у впливового кардинала Аквавіви д’Аргона секретарем. Однак після скандалу, що стався на любовному поприщі, Казанова був звільнений з посади.

Примірка ролі солдата

Не зупиняючись на церковній роботі, Джакомо вирішив придбати патент офіцера Республіки Венеція в серпні 1744 року. Нове амплуа для нього видалося дуже нудним, а просування по службі дуже повільним. Казанову тягнуло до подвигів і аж ніяк не до військових. Тому вже в жовтні він перервав свою службу і повернувся в рідну республіку.

Кар’єра скрипаля театру Сан-Самуеле

Будучи музикантом театру, Казанова не забув приміряти на себе шкуру своїх колег, беручи участь в буйних оргіях і вечорах зі скандальними розіграшами. Однак незабаром удача знову посміхнулася своєму улюбленцю, якому вже набридла роль музикантішкі. Зобов’язаним життям йому став сам сенатор Джованні Брагадін, якого поранили в гондолі під час плавання. У той час коли всі готові були кликати священика, щоб той відпустив гріхи, а потім помолився над помираючим, Казанова взяв лікування в свої руки і врятував життя сенатору. Він згодом усиновив Джакомо і став його добрим покровителем до кінця своїх днів.

Весь 1749 рік Казанова подорожував по Італії. А після значного виграшу в карти відправився в Гран-тур. У Ліоні він приєднався до товариства масонів, до ордена «Троянди і Хреста». Вивчивши французьку в Парижі, італієць перевів на рідну мову трагедію «Зороастр», яку сам і поставив в Королівському театрі Дрездена.

Тюрма Пьомбі

За часів подорожей Австрією та Німеччиною Казанова написав масу комедійних п’єс. А повернувшись до Венеції накликав на себе гнів інквізиції своїми витівками, Джакомо був заарештований. В’язниця, в якій перебував в ув’язненні розпусний венеціанець, призначалася для відомих політичних злочинців. Він зробив відчайдушну спробу втечі. Однак був схоплений і поміщений назад до в’язниці. Друга спроба втечі виявилася успішною, і Джакомо поїхав в Париж.

«Казанова»: значення слова в сучасному світі

Минуло кілька століть, але ловелас залишився в людській пам’яті. Сьогодні всім відомо ім’я загальне «казанова». Це слово користується великою популярністю в народі. Немає такої людини, яка б не вживала його. Існує безліч літературних персонажів, героїв кіно, яких мимоволі називали не інакше як Казанова. Синоніми загального імені сьогодні різноманітні: бабій, спокусник, ловелас, дамський угодник, плейбой і багато інших. Це пояснюється тим, що найбільшу популярність Джакомо Казанова придбав саме завдяки своїм любовним пригодам, які були описані в автобіографічних мемуарах. Про них і сьогодні пишуть романтичні книги і знімають художні фільми.

Цікаві і маловідомі факти про легендарного авантюриста

1. Він — відсталий

Коли Джакомо було всього лише 8 років, не стало батька. Матері часто не було вдома, вона проводила час за кордоном. Дитиною опікувалась бабуся, хлопчик часто хворів. Якийсь час його навіть вважали розумово відсталим. Лише на дев’ятому році життя Казанову відправили у школу в Падуї.

2. Він — масон і маг

У 1750 році в Ліоні Джакомо вступає до масонів. Згодом це дозволить йому зустрітись із багатьма відомим діячами Європи. Відомо також те, що Казанова ще у 8 років захопився окультизмом — тоді відьма вилікувала його від виснажливих носових кровотеч. Це захоплення призвело до арешту у 1755 році — Казанову спіймали з магічними фокусами і засудили до 5 років. Проте, вже наступного року йому вдалось втекти — за допомогою товариша.

3. Він — гравець

Казанова був запеклим гравцем, який завжди випробовував свою удачу. Він виграв джек-пот у 1757 році, коли переконав Людовіка у створенні лотереї для збору коштів для військової академії. Королю сподобалась така ідея, тож він призначив Казанову для нагляду за операцією. Тож авантюрист отримав відсоток від загального доходу — який зробив його мільйонером та дозволив створити місцеву шовкову фабрику. Сьогодні ідея Казанови втілена у Національній лотереї.

4. Він — гурман

Джакомо Казанова, будучи ловеласом, потребував багато сили. Вважається, що він споживав до 60 устриць щодня. Устриці — потужний афродизіак завдяки високій концентрації цинку, заліза та дофаміну.

5. Він — бісексуал

Сексуальний апетит Казанови розповсюджувався не лише на жінок. Щонайменше чотири рази у нього був зв’язок із чоловіками — до прикладу, під час перебування у в’язниці. Проте, дослідники припускають, що таких зв’язків в ловеласа було більше, адже він розповів лише про 116 епізодів стосунків з жінками, хоча насправді рахунок іде на тисячі.

6. Він — мандрівник

За роки життя Казанова встиг побувати у багатьох країнах Європи – був він і в Україні. Так у восьмому розділі сьомої книги мемуарів, що називається «Дуель з Браницьким. Поїздка до Львова та повернення до Варшави...» Казанова пише про своє перебування на Поділлі, Покутті та Волині. Був у Львові, який називає Leopolis або Lemberg, та Кристинополі (сьогодні — Червоноград).

20.06.2019


Переглядів: 1806

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17140)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13814)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (177)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (43)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (43)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (41)
• Чим корисний часник? (40)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (39)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (39)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"