Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №922 від 18.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як захистити капусту від шкідників без використання хімії

Кілька порад, як захистити капусту від шкідників без використання хімії

Як боротися з хрестоцвітною блішкою Ця маленька стрибуча комаха дуже любить харчуватися ніжними капустяними пагонами. Найбільше її приваблює пекінська капуста. Цей шкідник здатний протягом дня з’їсти в кілька разів більше, ніж він важить сам. Можна тільки уявити, з якою швидкістю блішка поглинає і псує листя. Як тільки вона з’являється на овочевих грядках, усе листя має вигляд решета. Якщо не вживати ніяких заходів, то всього за кілька днів капуста почне гинути.

Є багато різних способів боротьби з хрестоцвітною блішкою:

1. Оскільки шкідник любить харчуватися тільки молодим листям капусти, то необхідно не допустити його на грядки поки листя не стане грубішим. Це можна зробити за допомогою укривного матеріалу (з нетканого полотна). Висаджену капустяну розсаду потрібно накрити повністю. Це не підпустить блішку до грядок.

2. Віджахнути хрестоцвітну блішку від молодої капусти можна за допомогою деревного попелу і тютюновому пилу. Сумішшю цих двох компонентів (у рівних частинах) потрібно ретельно посипати всю розсаду. Єдиний мінус цього способу боротьби зі шкідником – це кількаразове нанесення напилювання на рослини, тому що водою при поливах і дощем суха суміш змивається.

3. Хрестоцвітна блішка не виносить запаху часнику. Якщо поруч з капустою на грядці буде рости яровий часник, то блішка не наблизиться до грядок. Ранньою весною необхідно висаджувати часник, а після появи його сходів можна висаджувати розсаду капусти.

4. Блішка не любить не тільки запах часнику, але й багато інших різких запахів. Скористайтеся цим, поливайте молоді овочі водою з ялицевою олією. Усього 10-15 крапель на 10 л води відіб’ють шкідникові бажання наближатися до цих культур.

5. Користуючись цим методом можна не тільки захистити рослини від блішки, але ще й підживити її азотовмісним добривом. Приготуйте настій пташиного посліду і проводьте обприскування овочів.

Як позбутися гусениць капусниці 

Гарний білий метелик - капусниця і метелик сірого кольору (капустяна совка) наносять однаково велику шкоду капусті. Вони небезпечні своїми ненажерливими гусеницями, які поїдають капустяне листя й зовні і зсередини капустяного качана.

Способи боротьби:

1. Використовуйте спеціальний розчин для обприскувань, приготовлений з деревного попелу (приблизно 2 скл.), мила (господарського або дьогтьового) і 10 л теплої води. Розчин перед застосуванням має настоятися протягом двадцяти чотирьох годин.

2. Шкаралупа від курячих яєць, прикріплена на невеликі по висоті палички, розставлені на грядках, для метеликів виглядає як такий метелик. Це відлякує їх, тому що місце вже зайняте «іншим сімейством». Помічено, що вони навіть не намагаються відкладати яйця в цьому місці.

3. Застосовуйте обприскування органічними настоями на основі помідорового бадилля і цибульної лушпайки. Такі настої мають специфічний, неприємний для шкідників, запах.

Для готування цибульного настою необхідно: лушпайка цибулі (банка 1 л) і 2 л окропу. Настій необхідно витримати в теплому місці 48 годин. Перед застосуванням потрібно додати ще 2 л води і 1 ст. л. мильного розчину.

Щоб приготувати помідоровий настій, буде потрібно близько 2 кг томатного бадилля й 5 л окропу. Розчин настоюється до повного остигання, після чого ще протягом 3 годин кип’ятитися на маленькому вогні. Перед використанням настій необхідно процідити, а потім розвести водою – на одну частину настою доливають дві частини води.

4. Приготуйте для гусениць смертельну присипку з борошна і харчової соди. Суміш із однакових частин цих двох компонентів використовують для присипання капустяної розсади. Гусениці від такого харчування швидко гинуть, а овочеві рослини через це не постраждають.

5. Використовуйте обприскування на основі часнику або лопуха. Рідина має потрапляти не тільки на рослини, але й на землю навколо них.

Готування настою лопуха: рослини потрібно подрібнити і залити водою 1 до 3. Розчин витримують протягом трьох діб в теплому місці.

Готування настою часнику: 9-10 середніх головок часнику потрібно подрібнити за допомогою часникодавки й залити холодною водою (5 л). Настій буде готовий до застосування через три доби.

Засоби проти равликів та слимаків

Ці шкідники віддають перевагу нічному способу життя. Тільки починає смеркти, як вони отут як отут. До ранку капустяне листя просто світиться від численних дір. Удень вони відсиджуються в потаєних вологих куточках дачної ділянки.

1. Старий, перевірений часом, спосіб боротьби з такими шкідниками – це принади. Їх розставляють незадовго до настання ночі прямо на капустяних грядках і на міжряддях. За ніч туди на запах сповзуться слимаки у великій кількості. Головне, устати вранці раніше і встигнути зібрати «урожай».

Принада – це ємкості різного розміру, наповнені рідиною, у складі якої є дріжджі. Для цих цілей підійде квас або пиво, сік або варення, що забродило. Замість ємкостей можна взяти старі непотрібні ганчірки, змочити їх у цій рідині, а потім розкласти біля капусти.

2. Слимаків може віджахнути суха гірчиця. Цей порошок необхідно посипати між рослинами.

3. Приготуйте розчин з 10 л води і 80 мл нашатирного спирту. Поливати необхідно двічі безпосередньо на овочеві рослини. Перший полив змусить шкідників вилізти з капусти і з ґрунту, а другий полив їх знищить.

4. Велику користь для ґрунту і для боротьби зі шкідниками зможе виявити кропива. Якщо розкласти ці рослини на грядках з капустою, то слимаки не зважаться пересуватися по такому колючому килиму. А для ґрунту це буде відмінний шар мульчі, тому що кропива швидко підсихає і доведеться часто підкладати свіжі рослини.

5. Не викидайте яєчну шкаралупу, збирайте її до початку дачного сезону. А потім розсипте її навколо кожної овочевої рослини, попередньо подрібнивши. Молюски не зможуть пересуватися по такій доріжці.

6. Використовуйте для обприскувань перцевий настій. Знадобиться: 100 г гіркого перцю й 1 л води. Спочатку настій витримують протягом 48 годин, потім доводять до кипіння і витримують ще 24 години. Перед використанням вміст настою віджимають і проціджують через сито або подвійну марлю. На відро води буде потрібно 100-120 г перцевого настою і 1 ст. л. рідкого господарського мила. Нерозведений настій може зберігатися тривалий час у прохолодному темному приміщенні.

7. Слимаки швидко покинуть капустяну грядку, якщо її полити розчином зеленки. На 10 л води потрібно вилити 1 флакон засобу.

Як боротися з попелицею

Ці дрібні ледве примітні шкідники дуже швидко знищують міцну і здорову рослину. Спочатку капустяне листя немов посипане чорними крапками, а незабаром починає звиватися й гине.

1. Необхідно проводити обприскування помідоровим настоєм, який готується так само, як і для боротьби з гусеницями.

2. Рекомендується використовувати мильні обприскування. Розчин готується з 10 л води і 2 скл. рідкого мила. Обробка овочевих рослин проводиться 2 рази з інтервалом 7 днів.

3. Можна приготувати ефективний комплексний настій. Знадобиться: 10 л окропу, 250 мл деревного попелу і стільки ж тютюнового пилу, приблизно по 30-40 г рідкого мила й гірчиці. Протягом 24 годин розчин має настоюватися.

Універсальні методи

Відмінним захистом від багатьох шкідників є ароматні пряні трави – кріп, петрушка, м’ята, базилік, кинза, селера. Їх можна висаджувати поруч з капустяними грядками. Запах цих рослин, а також їх насіння привертає інших комах, які зможуть боротися з метеликом, попелицею і слимаками.

Капустяні шкідники забудуть дорогу на вашу ділянку, якщо на грядках з’являться квіти красолі. А невелика клумба із чорнобривцями, розташована неподалік, не дасть навіть наблизитися попелиці, капусниці й совці.

18.07.2019


Переглядів: 1775

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21003)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17145)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14162)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13839)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13818)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13792)
• Живи до ста! [965] (13789)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13506)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13451)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (217)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (21)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (20)
• Як надати першу допомогу при опіках? (19)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (18)
• Продавала цигарки (17)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (17)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (16)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"