Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №932 від 26.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як вирощувати білі гриби власноруч

Як вирощувати білі гриби власноруч

Завдяки насиченому смаку і тонкому аромату білий гриб вважається найціннішим трофеєм з «тихого полювання». Однак не всім гурманам подобається ходити лісами у пошуках здобичі, а коштує цей делікатес не дешево.

Втім, вихід є! Давайте дізнаємося, як виростити білі гриби на власній ділянці.

Як самостійно підготувати посівний матеріал

Для вирощування грибів вдома, потрібно запастися посівним матеріалом. Щоби приготувати його самостійно, потрібно відшукати в лісі переспілі боровики (підійдуть підсохлі, червиві).

Для отримання посівного матеріалу потрібно близько 10 капелюшків. Відокремте їх від плодоніжок і підготуйте ємність з водою. У воду можна додати спирт (3 ст. л. на 10 л), марганцівку (1 г на відро) та цукор-пісок (50 г). Розімніть капелюшки в руках і додайте їх у воду, щоб вийшла однорідна маса. Вона має настоюватися близько 10 годин. Після цього процідіть її. Спори грибів містяться у воді, все інше не потрібне. Зібрані в лісі капелюшки використовуйте протягом декількох годин, інакше вони зіпсуються. Заморожувати їх не можна.

Для вирощування білих грибів в домашніх умовах можна скористатися принесеною з лісу грибницею: відшукавши в лісі дорослий гриб, зріжте навколо нього пласт землі приблизно 25х25 см. Вдома цілком можете закласти грибницю в підготовлений грунт або розділити її на 8-20 шматочків.

Покупка готового міцелію

Вирощування білих грибів в домашніх умовах можливо за допомогою покупного міцелію. Міцелій білого гриба може бути і сухий, і вже пророщений, поміщений в субстрат. Якщо ви маєте намір придбати його через Інтернет, вибирайте перевірених і надійних постачальників. Безпосередньо під час покупки зверніть увагу: пророщений міцелій білих грибів має бути рудого кольору з невеликими жовтими вкрапленнями. Наявність чорних і зелених ділянок, а також різкий запах аміаку свідчать, що товар зіпсований.

Вибір і підготовка субстрату

На відкритих ділянках посадку міцелію білих грибів потрібно здійснювати під лісовим деревом. Перший урожай можна очікувати в наступному році. Плодоношення від грибниці триває в середньому 3-4 роки, але якщо для поливу додавати у воду корисні мікроорганізми, цей термін можна збільшити до семи років і до того ж підвищити врожайність.

Щоб виростити гриби на садовій ділянці, можна скористатися покупним субстратом або приготувати його своїми руками. Для цього потрібно змішати солому, тирсу листяних дерев, лушпиння соняшнику. Інші джерела рекомендують чергувати шари: один із суміші опалого листя з тирсою, другий з цієї ж суміші з додаванням грунту. Важливо, щоб ні один компонент не містив гнилі і плісняви.

Перед тим як садити гриби, субстрат потрібно як слід зволожити, причому рекомендується використовувати окріп або пар – це заразом вб’є шкідливі бактерії.

Особливості вирощування

Для початку визначтеся, де ви будете вирощувати врожай: у підвалі, парнику або на ділянці. Кожен спосіб має свої переваги і недоліки.

Спершу розглянемо, як вирощувати білий гриб на ділянці.

Вирощування білих грибів на присадибній ділянці передбачає наявність там хвойних чи листяних лісових дерев. Фруктові не підійдуть – розводити білі гриби на дачі потрібно далеко від будь-яких культурних рослин, будь то дерева, чагарники або овочі.

Зніміть верхній шар землі (близько 15 см) навколо обраного дерева. Бажано, щоб коріння при цьому оголилися, але їх ні в якому разі не можна пошкоджувати. Якщо ви використовуєте настій зі спорами, вилийте його на землю (приблизно 350 мл на 25 кв. см). Потім знову прикрийте землею і рясно полийте по стовбуру, або за допомогою дрібного зрошення. Таким способом посадити білий гриб на дачі можна у серпні-вересні.

Щоб посадити міцелій, зробіть біля дерева поглиблення 1,5 кв. м в діаметрі і 30 см в глибину. Помістіть в нього субстрат, чергуючи його з землею шарами по 10 см. Висота такої грядки повинна бути на 20 см вище рівня землі. Міцелій у субстраті висаджуйте в шаховому порядку на відстані 30 см між пакетиками. Обережно поливайте грядку, укрийте її шаром палого листя.

Посадка міцелію може здійснюватися з травня по вересень.

Догляд за посадженими грибами полягає переважно в рясному поливі. На зиму їх рекомендується вкривати товстим шаром листя, лапником або соломою.

При розведенні грибів в приміщенні його попередньо необхідно простерилізувати однопроцентним розчином хлору, інакше можуть завестися шкідники, включаючи різні види цвілі і комах-паразитів.

Вирощування грибів у теплиці або в підвалі передбачає створення теплого і вологого мікроклімату, так як виростити багато білих грибів в сухому повітрі не вийде. Щоб теплична атмосфера відповідала цим вимогам, рекомендується встановити там кілька бочок з водою або вологою тирсою.

Субстрат для приміщення потрібен такий же, як і для відкритих ділянок. У підвалі ним наповнюють мішки з невеликими надрізами. Посів рекомендується проводити міцелієм. Розташовувати мішки потрібно не ближче ніж 5 см один від одного.

У період інкубації (поки не здадуться капелюшки), слід підтримувати температуру +23-25 °C; температура +30 °C погубить більшість грибниць вирощуваного врожаю.

Сильне світло в цей час не потрібно. У теплиці його бажано максимально приглушити, в підвалі просто не вмикати. Провітрювання не потрібно, але вологість не повинна бути більше 90%, щоб не завелася цвіль. Також для її профілактики періодично роблять дезінфекцію розчином хлору.

За зростаючими грибами потрібен інший погляд: коли з’являться капелюшки, температуру знижують до +10 °C. Тепер теплиця або льох повинні добре провітрюватися – кисень необхідний для нормального розвитку боровиків. Освітлення потрібно по 5-6 годин в день. Для вирощування білих грибів у теплиці воно повинне бути приглушеним, без попадання прямих сонячних променів. Бажано 2 рази на день обприскувати гриби з пульверизатора: це зробить їх структуру більш щільною. Перший урожай зазвичай можна знімати через 20-25 днів.

Запліснявілі мішки потрібно негайно прибирати з приміщення. Гриби на них виростити вже не вийде, але вони можуть стати хорошим добривом.

Врахуйте: боровики погано приживаються без сусідства з деревами, й перші спроби вирощування в підвалі можуть бути невдалими. Але якщо ви маєте намір зайнятися розведенням білих грибів саме так, вибирайте голландський міцелій: у Голландії вивели сорт боровиків, який найлегше ростуть «в неволі».

Зате освоївши всі тонкощі, в приміщенні ви зможете отримувати врожай грибів круглий рік або навіть зайнятися вирощуванням білих грибів в промислових масштабах: оскільки виростити боровик складніше, ніж печериці або гливи, він набагато більше цінується.

Поради:

Під час самостійного збору посівного матеріалу краще приживуться боровики, що росли біля того виду дерева, яке є на вашій ділянці. При фізичному перенесенні грибниці їх вигляд повинен обов’язково збігатися.

Субстрат або землю за 2-3 години до посадки рекомендується продезінфікувати розчином дубильних речовин. Його можна приготувати з дешевого чорного чаю: 50-100 г заливають 1л окропу і заварюють до повного охолодження. Інший варіант – кора дуба. Її знадобиться 30 г на 1 л води. Кору слід кип’ятити протягом години, у міру википання підливаючи воду до початкового об’єму. На кожне «грибне» дерево потрібно 2-3 л одного із таких розчинів.

26.09.2019


Переглядів: 1520

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14470)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (962)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"