Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №946 від 09.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Енергозбереження

Рівне йде у світле майбутнє разом з «Міськсвітлом»!

Рівне йде у світле майбутнє разом з «Міськсвітлом»!

Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Найкращий показник роботи нашого колективу – коли про нас рідко згадують»

За оцінками експертів, близько 20?% вироблюваної у світі електроенергії витрачається на освітлення. Навіть у світових масштабах цифра досить-таки значна, що вже тут говорити про витрати для бюджету пересічного українського міста? Раніше нерідко міські керманичі вибирали найпростіший вихід із ситуації – економію на вуличному освітленні в нічний час доби. Але з переходом на LED-технології ситуація докорінно змінилася.

Світлодіодні світильники стали справжнім революційним проривом у сфері світлотехніки, вважає директор КП «Міськсвітло» Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ (на фото). Вони не тільки максимально наблизили штучне освітлення до природного світла, а й дозволили в рази скоротити витрати електроенергії. Уже зараз перехід на LED-технології економить для міської скарбниці Рівного до 50?% електроенергії, яка витрачається на освітлення.

Це зовсім інший рівень комфорту для мешканців і широкі можливості для міських служб

— А якщо врахувати, що світлодіодні світильники здатні прослужити близько 15-ти років, то стає зрозумілим, що інвестиції в LED не тільки зможуть перетворити зовнішній вигляд міста, але ще й допоможуть вивільнити фінансові ресурси, які можна спрямувати на розвиток міської інфраструктури або її модернізацію чи будівництво нових соціальних об’єктів, – зазначив Іван Володимирович. – У свою чергу, грамотно розроблена система зовнішнього освітлення сприяє зростанню туризму, а він, як відомо, також є прибутковою частиною міського бюджету. Погодьтеся, світлодіоди вигідно підкреслюють пам’ятники й архітектуру міста: адже в світлі вогнів декоративного підсвічування з багатокольоровою гамою, здавалося б, навіть давно знайомі пам’ятки набувають нових, зовсім несподіваних обрисів. А світловий сценарій? Світлодіодні рішення, запрограмовані під певні сценарії, точно нікого не залишать байдужим до краси нічного міста.

Світлодіодне обладнання не тільки споживає менше електроенергії та працює у два-три рази довше, ніж традиційна система освітлення, але ще і характеризується високими показниками екологічної безпеки. Крім цього, LED-світильники забезпечують якісне безперебійне освітлення навіть в умовах низьких і високих температур. Додатковим аргументом «за» можна назвати можливість керування освітлювальною системою як у ручному, так і в автоматичному режимі. При перепадах напруги вона автоматично перемикається в аварійний режим, а при стабілізації роботи електричної мережі продовжує функціонувати у звичайному режимі.

Але актуальність світлодіодної революції у Рівному визначається не тільки цим, – наголошує Іван Черноморець. – Нова система зовнішнього освітлення з часом може стати частиною системи «розумного міста», коли вся міська інфраструктура управляється за допомогою інформаційних технологій. Це зовсім інший рівень комфорту для мешканців і широкі можливості для міських служб. Усі міста країни в різному темпі йдуть до цієї мети. Рівне зробило перший крок саме в рамках модернізації системи зовнішнього освітлення. І в цьому місту допомагає Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), яка запропонувала нам два мільйони євро вигідного кредиту на модернізацію вуличного освітлення. 30?% із них – грантові кошти.

Минулого року Рівне неодноразово відвідували експерти компаній NEFCO, Sweco та Гарде. Спільно з представниками управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій, управління житлово-комунального господарства, КП «Міськсвітло» закордонні експерти працювали над проєктом «Впровадження енергозбереження в закладах та установах, що належать до комунальної власності м. Рівне». Проєкт загальною вартістю шість мільйонів євро включає два компоненти: впровадження заходів з термомодернізації та реконструкцію вуличного освітлення, що є досить енергоефективним з точки зору економії витрат міського бюджету.

Якісне освітлення міста – це зниження кількості дорожньо-транспортних пригод і правопорушень

В 2020 році, переконаний директор КП «Міськсвітло» Іван Черноморець, почнеться велика робота, яка полягає в оновленні парку світлових приладів із впровадженням нового покоління світлотехнічного обладнання, що відповідає сучасним вимогам щодо дизайну, економічності та антивандального захисту. Зовнішнє освітлення, передусім на центральних вулицях, зазнає кардинальних змін завдяки використанню економічних, із тривалим терміном служби та високою світловою віддачею джерел світла. Заміна діючих повітряних електричних ліній зовнішнього освітлення на самонесучі ізольовані проводи (СІП) також є одним з напрямів збільшення терміну служби мереж, забезпечення безпеки електрообладнання, підвищення рівня надійності системи вуличного освітлення та її енергоефективності.

— Особливістю реалізації програми модернізації вуличного освітлення є тісний контакт КП «Міськсвітло» з депутатами Рівнеради та жителями міста, – зауважив Іван Володимирович. – Ефективною формою залучення громадськості до вдосконалення системи зовнішнього освітлення Рівного стало формування «Громадського бюджету-2020». За результатами голосування перемогли 19 проєктів, на реалізацію яких у бюджеті міста закладено 10 мільйонів гривень. Деякі з цих проєктів будуть реалізовані за участю «Міськсвітла». Сучасний технологічний рівень комунального підприємства плюс високий професіоналізм фахівців – надійна запорука наших перемог у багатьох тендерах через систему «Прозоро».

Також нагадаю, що продовжено обласний конкурс на відбір проєктів з енергоефективності, які здійснюватимуться на умовах співфінансування з обласного та міського бюджетів, що надаються на реалізацію енергозаощад­жуючих проєктів, у тому числі й діодного освітлення. Заявки на участь у конкурсі подаються до департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності Рівненської облдержадміністрації до 15 лютого поточного року.

Активно впливає громадськість і на забезпечення конкуренції та справедливих цін у сфері закупівель за бюджетні кошти. Так, у червні 2019 року представники ГО «Антикорупційний штаб» представили в Рівному «Антикорупційну карту ремонтів», яка допоможе реально відстежувати, на що йдуть кошти платників податків. Ініціативу розпочали з Києва. Рівне стало десятим містом, де презентували таку карту. За її допомогою можна проконтролювати ремонти різних соціальних об’єктів та доріг, в тому числі й об’єктів зовнішнього освітлення. «Будь-який конструктивний контроль з боку громадськості – ідеальна модель», – переконаний секретар Рівнеради Сергій Паладійчук.

— Основна мета всіх проведених заходів – щоб жителі відчули себе у своєму рідному місті захищеними, побачили його красу, могли показати її гостям з інших регіонів, – акцентує директор КП «Міськсвітло» Іван Черноморець. – Якісне освітлення міста – це зниження числа дорожньо-транспортних пригод і правопорушень, можливість відвідати ввечері навчальні заняття або виставки, сходити в театр або без неприємних несподіванок погуляти. Світло впливає на поведінку людини, її самопочуття та емоції, навіть на продуктивність праці. З комфортного сучасного міста, яке постійно змінюється, не захоче їхати за кордон молодь. Воно буде рости і розвиватися далі. Рівне – саме таке місто.

Сьогодні вже ніхто не ставить під сумнів енергоефективність і довговічність LED

— Останнє десятиріччя за­пам’ята­лося не тільки інтенсивним розвитком технологій світлодіодного освітлення, а й активним впровадженням LED-освітлення в нашу повсякденність, – констатує Іван Володимирович. – Сьогодні вже ніхто не ставить під сумнів його енергоефективність, економічність, безпеку, екологічність, стабільність, довговічність і навіть інтелектуальну керованість. Найкращий показник нашої роботи – коли про нас рідко згадують. Цього ми досягли завдяки впровадженню автоматизованої системи управління вуличним освітленням Рівного, яка забезпечує чітке дотриманням графіка включення, відсутність людського чинника при роботі системи в автоматичному режимі.

Минулий рік для колективу КП «Міськсвітло» був багатим на добрі справи. Було проведено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення по вул. Фабричній від вул. Льонокомбінатівська до будинку № 2 (вартість будівельно-монтажних робіт (БМР) – майже 175 тис. грн). Здійснено реконструкцію пішохідних переходів по вул. Басівкутська з влаштуванням зон освітлення (вартість БМР – понад 86 тис. грн).

Виконано на 24 об’єктах поточний ремонт освітлювальних мереж на 470 тисяч гривень. Зокрема, в районі житлових будинків за адресами: по вул. Басівкутській; Князя Володимира 72; Соборній 65, 94, 217-б, 259, 414; Вербовій 2-4, 43; Луговій 1-а, 13-а, 28; Олексинській 1-31; Золотіївській 23-25, 76; Короленка 4; Макарова 32; Поліщука 2-10 та «Скейт парк» (в Гідропарку).

Прийнято на обслуговування мережі після проведення будівельних та ремонтних робіт субпідрядними організаціями:

• реконструкція мереж зов­нішнього освітлення в районі житлових будинків Князя Романа 1 та Гагаріна 65 (вартість будівельно-монтажних робіт (БМР) – 85,9 тис. грн);

• будівництво зовнішніх мереж освітлення в районі вул. Генерала Безручка 6-10 (вартість БМР – 67,7 тис. грн);

• реконструкція зовнішніх мереж освітлення в районі вул. Романа Шухевича 20 (вартість БМР – 440,5 тис. грн);

• будівництво мереж зовнішнього освітлення на території, що прилягає до вул. Князя Володимира (Парк Молоді біля ПДМ на Грабнику – 91 тис. грн);

• капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення на вул. Київській 24-34 (вартість БМР – майже 200 тис. грн).

— Уперше за багато років з бюджету Рівного було виділено майже мільйон гривень на заміну гірлянд та іграшок, – зазначив Іван Черноморець. – Загалом було придбано 8 десятиметрових гірлянд з мерехтінням, двометровий льодяний кристал на верхівку ялинки, 10 світлодіодних куль та 150 кульок меншого розміру. Придбали також 3D-фотозону «2020», де рівняни будуть фотографуватись. Усе нове обладнання управляється зі спеціальних пультів, тобто можна обирати кольори та спосіб мерехтіння. Більше мільйона лампочок включатимуться синхронно на ілюмінації, якою оздобили центральну ялинку Рівного, інсталяцію із цифрами прийдешнього року та майданчик між ярмарковими будиночками.

Користуючись нагодою, вітаю всіх рівнян і гостей міста з Новим роком та новими починаннями. Бажаю новорічної радості та непередбачуваного дива, чарівної історії та яскравих, веселих моментів. Нехай Новий рік подарує світлу надію і великі сили, виконає всі добрі побажання та принесе щастя у кожен дім.

09.01.2020Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1971

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17141)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13815)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (189)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"