Підшлункова залоза любить голод. Тому лікування слід почати з одноденного голодування, особливо якщо захворювання у стадії загострення. У цей час можна вживати лише лужну воду (“Боржомі”, “Єсентуки” тощо). Другого дня можна вживати чай з перетертими сухарями, а також зварені на воді каші й слизові супи без жиру. Третього дня раціон поповнюють кашами, звареними на молоці (молоко розводять водою 1:1) та паровим білковим омлетом. Четвертого - до зазначеного меню можна додати м’який сир, але він має бути дуже свіжим (щойно виготовлений), а також 10-15 г вершкового масла (у стравах). На п’яту добу раціон поповнюють перетертим овочевим супом (картопляне, бурякове, морквяне пюре). На 7-8 день можна вживати парові котлети, варену рибу. На 16-17 день до харчування вводять фруктові та овочеві соки у невеликих кількостях. Через 1-5 місяців (не раніше) дієту можна розширювати.
Тканина підшлункової залози руйнується власними ферментами. Тобто, активність цього органа підвищується, а протоки для виведення утвореного секрета закупорюються ферментами. Це може спричинити навіть некроз (відмирання) тканин підшлункової залози. Тому потрібно їсти продукти, які пригнічують активність фер-ментів. Зокрема, такі речовини містяться у сирому яєчному білку, вівсяних крупах, картоплі, сої. Про те, як запобігти іншим клопотам від панкреатиту - у наступному числі Ракурсу Здоров’я.