Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №475 від 19.11.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Драма

Поміж двох вогнів

Поміж двох вогнів

Далі так продовжуватися не могло. Все! Треба щось вирішувати! Чоловік він, зрештою, чи ганчірка, якщо не може зробити вирішального кроку й не розрубати цей гордіїв вузол. Григорій повторював це собі після кожного спалаху почуттів удома або ж там, з нещасною своєю любов’ю, що прийшла занадто пізно й шансів на життя, схоже, не мала.

Дружина уже спокійно ставилася до того, що він розривається на два боки й не може дати раду своєму серцю. Тільки все частіше почала повторювати:

- Йди туди, де тобі добре, а ми якось розберемося. Все одно, хоча ти живеш з нами, ти не наш. І діти до цього звикли: немаленькі вже - виросли. Не муч себе і нам, зрештою, дай спокій.

На протилежному боці драми, яку іменують посеред себе люди “трикутник”, мова була зовсім іншою.

- Совісті ти не маєш ніякої! Скільки можна! Я заради тебе залишила насиджену квартиру, повнісіньку добра, заради тебе поневіряюся то у родичів, то у подруг, заради тебе таку престижну й, затям, улюблену роботу залишила, а ти... Ти... Ти...

Слів, певно, більше не знаходилося, бо крик уже переростав на істерику, й Григорій змушений був заспокоювати свою другу (чи то пак, третю) половинку й обіцяти, що тепер уже все вирішить.

- Якщо цього не зробиш, мені жити на цім світі не треба. Ти розумієш, про що я?

Шантажувала вона його з самого початку. Тільки тоді, на зорі їх, у суті, випадкового зв’язку, коли він вирішував у нотаріальній конторі, де працювала вона, чергове заплутане питання стосовно нерухомості, якою займався він, занадто круті ревнощі здавалися милим, дитячим проявом неземної любові. Це відчуття лоскотало його чоловіче самолюбство, як стрімка їзда за кермом швидкісного автомобіля. І більше нічого. Якби він знав, у що ті ревнощі переростуть потому, напевно, не заплутався б шляхами зради так далеко. Якби знав, що у його серці на той час було ні що інше, як прояви звичайної, що буває у всіх у цьому віці, кризи середнього віку, певно, зупинився б і подумав, що коїть. Так, ти озираєшся назад і добре розумієш, що добра частина життя залишилася за плечима, а ти не реалізував себе, хоча й міг би. Так ти тепер добре усвідомлюєш і розумієш, де спіткнувся, де можна було б кинути оберемок соломи, аби не набити зайвих ґуль, які лікуються з такими труднощами. Син з донькою виросли і, дивися, вже кігтики показують батькові, який ладен був розбитися, щоб влаштувати їм гідне життя (дім - повну чашу; одяг модний, прикраси з владного металу для доньки - ще тільки в носі немає; вищу освіту для обох; вже й про роботу майбутню кілочки у необхідних місцях забити). З гіркотою спостерігаєш, як твоя донька повісилася на шию старшому за себе на добрий десяток літ парубкові, який, кажуть, і Крим, і Рим пройшов та мідні труби на додаток. А ти, виявляється, не маєш такого права, щоб пхати носа у її доросле життя - вона, бачте, сама впорається зі своїми почуттями.

Син на четвертому курсі юридичного вузу раптом зрозумів, що справу обрав не до душі і, поки не пізно, треба щось змінювати, бо ж не хочеть-ся таким чином зіпсувати собі життя. А про гроші, що пачками летіли у горловину того навчання й не згадує. Правильно, зароблені вони не своїми руками й розумом: батько постарався, щоб син почував себе комфортно - тільки хай вчиться. Де там! Залишив навчання й подався десь на роботу. Схоже, життя трохи претензій висунуло, бо повернувся не таким самовпевненим й спокійнішим. Григорію довелося знову, як це бувало не раз, йти на поклін до знайомих й відновлювати блудного на навчання. Він на цей раз зрозумів, що юридичний - то саме його фах і шлях у майбутнє життя. Добре! Нехай! На те й помилки у нашому житті вигадані, щоб на них вчитися й потому більше не повторювати. Повторив синочок - знову залишив навчання.

Ото якраз і трапилося знайомство на зламі Григорієвого нормального життя й горезвісної кризи середнього віку. А раптом тут буде по-інакшому? Га? А раптом, кинувшись в обійми чужої жінки, він, нарешті, знайде спокій. Може, ця не буде вічно зранку говорити тільки про проблеми? Може, з усмішкою зустрічатиме з роботи й розпитуватиме, як у нього день пройшов?

Спочатку так, мабуть, і було. А от з часом його почали дратувати запитання цієї, іншої, на кшталт “а що у тебе, любий, на роботі?”, “як минув день, бо я мала якесь недобре передчуття?”. Після цієї милої зацікавленості його проблемами розмова різко повертала в інше русло. Мовляв, мені так важко; я скрізь ловлю на собі насмішкуваті погляди (їх стосунки давно стали предметом розмов цілком чужих людей: шила у мішку не сховаєш, як не намагайся). І, зрештою, ось такі от претензії на грані істерики.

Закінчилося все тим, що він залишив роботу, про яку говорять “не бий ледачого”, яка давала гарний прибуток без особ-ливих зусиль, затрат сили й часу, удома повідомив новину, яка витала кімнатами давно й тільки чекала найгарячішого моменту, і пішов. Озирнувся на подвір’я, доведене ним до пуття зовсім недавно. Подумки попрощався з минулим життям.

Непогане було, чорт його забирай. Так приблизно подумав. І дружина у нього - чого хотіти? Господиня, стримана, ввічлива, на роботі люблять і в сусідів ні одна подія без її присутності не минає. Та й діти... усі вони зараз схожі. Життя сучасне їх такими зробило і ми, дорослі, доклали зусиль. Що там зайве про високі матерії говорити?

Від симптомів кризи середнього віку й сліду не залишилося, відколи вони поселилися в іншому районі в батьків нової дружини. Тілом він був тут, нову роль виконував майстерно, без фальші, але ж якби хто знав, яких зусиль те йому коштувало!

Недаремно ж кажуть, що всі почуття, врешті-решт, завершуються, бо наступу романтики людська сутність довго витримати не може, і перетворюються на звичку, позначену, правда, повагою одне до одного, відповідальністю й спільними інтересами. Тільки треба все те вчасно зрозуміти й зберегти. Григорій із тугою відчув, що поваги після буремних стосунків у нього до нової сім’ї немає. І відповідальності, якщо відверто, - також. Та й інтересів спільних замало, бо думки увесь час там - біля своєї родини.

- Що ти стільки думаєш? Чого завжди мовчиш? Ти мене більше не кохаєш?

На ці банальні слова Григорієві навіть відповідати не хотілося. Одружував чужого сина, а подумки був поруч із власним. Уявляв, як це вони з дружиною під його ногами розстелятимуть вишитий рушник й пригощатимуть гостей.

Поїхав до них на одне із різдвяних свят, хоча того й не хотіла його нинішня жінка. Пробачили. Сміялися, зібравшись за спільною вечерею, не докоряли, не допитувалися, як йому живеться. Так легко, просто й тепло! Як у колишні часи! От тільки не діставали б телефонні дзвінки, що раз по раз лунали у вітальні. Слухавку брала дружина й поверталася у кімнату, ховаючи погляд. Знав, відчував, що дзвінки “звідти”. Може, треба було сказати правду, повідомивши прямо, що їде з дітьми побачитися, а не до сестри в гості. І тут сміливості не вистачило. Здогадується, певно, де він, на відстані відчуває. А він? Він - між двох вогнів, один з яких гріє душу, а інший - давно обпалив крило. Виходить, так і летіти на одному, підставляючи його під подихи теплого вітру минулого, куди вороття вже немає.

19.11.2010За матеріалами журналу вільних думок


Переглядів: 1116

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (768)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"