Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №528 від 24.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#По факту

Вибороли вибори

Вибороли вибори

17 листопада Верховна Рада України нарешті прийняла новий закон про вибори. “За” проголосували 366 народних депутатів, зокрема: 187 депутатів - від фракції Партії регіонів, 62 - від “БЮТ-Батьківщини”, 36 - НУ-НС, 24 - КПУ, 19 - “Реформи заради майбутнього”, 20 - Народна партія та 18 - позафракційних. Якщо закон підпише голова Верховної Ради України і не заветує Президент, депутатів обиратимуть за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою. Прохідний виборчий бар’єр становить 5%, поза участю залишаються блоки.

Прийняття минулого тижня Верховною Радою майже одноголосно нового закону про вибори народних депутатів дало фактичний старт передвиборчої кампанії 2012 року. Закон ще офіційно не набрав чинності, але вже можна сказати, що всі ми станемо свідками найзапеклішої боротьби за парламентські крісла з 2002 року. Чому? Всі кампанії з обрання депутатів Верховної Ради з 2006 року і до сьогодні проводилися за партійними списками. Тобто, активно працював головний штаб партії, а його місцеві представництва просто повинні були грамотно виконувати вказівки з центру. При змішаній схемі кожна серйозна політична сила мусить організувати ще 225 місцевих штабів для своїх кандидатів мажоритарників. Крім того, потрібно зважати на збільшення прохідного бар’єру для партій з 3 до 5 відсотків, що ставить як мінімум три нинішні парламентські партії в досить складну ситуацію. Таким чином, для того, аби потрапити до парламенту і отримати у новій Верховні Раді вагому фракцію партіям, потрібно спуститися із столичних пагорбів і приділити набагато більше уваги роботі в регіонах (не плутати із однойменною партією). Саме той, кому це вдасться, і стане переможцем перегонів.

Сьогодні у нас, виборців, з’являється унікальний шанс разом із виявленням своїх політичних уподобань (голосування за партійні списки) обирати того, хто в найближчі роки буде представляти інтереси конкретного регіону в парламенті і допомагати, або навпаки своїм виборцям. Думається, саме від того, кого ми оберемо у парламент від Рівненщини, буде у значній мірі залежати стан області. Не секрет, що Рівненщина є дотаційним регіоном, і від субвенцій з центрального бюджету залежить виконання багатьох місцевих програм. Таким чином області аж ніяк не завадять “свої депутати”. Кого ми оберемо, залежить від нас самих. Єдине, чого б не хотілося, то це війни компромату між кандидатами, і тому хочеться попросити їх бути взаємно ввічливими і не вдаватися до брудних технологій і наклепів. Тим більше, що життя кандидатів не закінчується в день голосування і бажано, аби після виборів колишнім супротивникам по перегонам не було соромно дивитися у вічі один одному.

Коментарі:

Народний депутат України, голова обласної організації ВО “Батьківщина” Юрій ПРОКОПЧУК:

- Незважаючи на те, що у новій редакції закону було враховано 17 з 20 поправок, запропонованих опозицією, я вважаю його недемократичним. На момент голосування я був на лікарняному, але моя картка проголосувала. Втім, вважаю, що варто було б ще поборотися з провладною більшістю. Виходить, що ми просто обрали менше зло. І не більше. Хоча суттєво зменшили можливості фальшувань на виборах. Сподіваюся, що підвищення прохідного бар’єру до 5 відсотків спонукатиме опозиційні партії до створення єдиного списку та підтримку по всіх округах єдиних кандидатів. Через те, що лишається процедура самовисування кандидатів по мажоритарних округах, нам головне не допустити розпорошування голосів, а розробити спільну стратегію. Власні політичні амбіції потрібно забути, бо майбутні парламентські вибори, чи не єдиний шанс врятувати Україну.

Народний депутат України Віктор МАТЧУК:

- Депутати від партії “Наша Україна” не голосували за ухвалення владного закону про вибори, оскільки переконані, що найкращою системою для України є вибори за відкритими регіональними партійними списками. На жаль, система “50 на 50”, за якою обирався парламент 2002 року - це позавчорашній день України.

Мабуть та частина опозиції, яка голосувала за цей закон, вирішила, що краще в руках синиця, ніж журавель у небі. У владному проекті були передбачені такі “драконівські” норми, які не давали можливості навіть розраховувати на хоча б ілюзію прозорого виборчого процесу. Зараз багато тих процедурних норм виключено, вони замінені іншими, зокрема, і за рекомендаціями Венеціанської комісії.

Що ж до підвищення прохідного бар’єра для партій до 5 відсотків, то на останніх виборах при бар’єрі в 3 відсотки голоси 24 відсотків виборців, які проголосували за “непрохідні” партії, не були почуті. Тепер же, за прогнозами експертів, до 50 відсотків усіх бюлетенів будуть забрані у тих, хто не пройде 5-відсотковий бар’єр, і незаслужено розподілені між переможцями. Причому можуть бути парадоксальні ситуації, коли виборці, наприклад “Свободи”, своїми бюлетенями підтримають комуністів. Це принципове спотворення волевиявлення людей, перекручування результатів виборів, причому на всеукраїнському рівні.

Прийнятий закон повертає нас до часів Кучми. Нинішній владі і особисто президенту варто пам’ятати, чим закінчив Кучма у 2004-2005 році.

“Наша Україна” завжди відстоювала систему відкритих регіональних виборчих списків. Саме цю систему виборів, яка успішно діє в європейських країнах.

Депутат Рівненської міської ради, голова міської організації Народної партії України Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО:

- Моє враження від закону позитивне. Ще років п’ять тому я піднімала питання про те, що потрібно відходити від тієї практики, яка була в нас із закритими партійними списками на виборах. Фактично люди голосували за лідера, а потім щиро дивувалися, звідки в нас у парламенті з’явилися такі депутати. Змішана система дає можливість з одного боку виборцям виявити свої політичні уподобання, а з іншого - проголосувати за того кандидата, який, на їхню думку, гідний представляти інтереси мешканців у парламенті. Тим більше, що ця людина не повинна бути висунута партією. Це дуже цінно в нинішньому законі, бо на жаль, ідеологічних партій в нас мало і в цілому вони не користуються підтримкою більшості українців. Іншим плюсом нового закону, на мою думку, є те, що він забороняє брати участь у перегонах блокам. Тобто є партії, і є мажоритарні кандидати. Саме такий розподіл і дасть змогу оновити нашу Верховну Раду і змусить майбутніх депутатів працювати не лише на партію, а й на конкретних виборців, які делегують їх до парламенту.

Голова Рівненської обласної організації політичної партії “УДАР Віталія Кличка” Віталій ЧУГУННІКОВ:

- Ухвалений Верховною Радою України закон про вибори фактично легітимізує підготовку масштабних фальсифікацій, можливість застосування адміністративного і фінансового ресурсу на мажоритарних округах з боку влади. До того ж, в законі не врахована думка авторитетної Венеціанської комісії щодо хибності повернення до змішаної системи. Він залишає закриті партійні списки. Замість того, аби вдосконалити виборче законодавство, парламент вкотре ухвалив закон для партії влади. Нам видається дивним, що до цього приєдналися політичні сили, лідери яких сьогодні знаходяться за ґратами. І хоча парламентарі говорять, що цей законопроект був компромісом, насправді він більше схожий на змову. Тож наша партія звертатиметься до вітчизняних і міжнародних експертів, представників громадських організацій та рухів, зрештою, до усіх небайдужих українців із закликом вимагати від Верховної Ради перегляду тих положень закону, які не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Член виконкому обласної організації “Партії регіонів” Микола ЯЦЮК:

- Закон коментувати важко, бо він ще навіть не підписаний головою Верховної Ради. Однак, вважаю, що до нового парламенту пройдуть за партійними списками три політичні сили, які й розділять усі 225 місць у раді. У той же час, ті партії, які не подолають п’ятивідсоткового бар’єру, мають шанс провести своїх кандидатів за мажоритарними округами. Відтак надзвичайно суттєвих змін у новому парламенті навряд чи є сенс очікувати. У той же час, персонально депутатський корпус оновиться відсотків на сорок. Думаю, це позитивно вплине на роботу парламенту.

Голова Рівненської обласної організації політичної партії “Україна Майбутнього” Назарій ЛЕБЕДЮК:

- Прийняття нового закону про вибори спрямоване на консервацію чинного режиму Партії регіонів та її сателітів. Досвід місцевих виборів за змішаною пропорційно-мажоритарною системою показав, що в регіонах, де ПР має рейтинг 15-20 відсотків, вона отримала 80 відсотків депутатського корпусу.

У деяких областях України вибори повністю контрольовані адмінресурсом. Тобто, за тієї ж пропорції в наступному скликанні парламенту ПР отримає понад 300 депутатів, що означає можливість змінювати Конституцію. І це при тому, що реальний рейтинг Партії регіонів вже сьогодні становить менше 15 відсотків по країні. Таким чином, їхня влада не представляє інтересів населення.

Новий закон був повністю підготовлений ПР, однак всю відповідальність за нього взяв на себе Арсеній Яценюк, позаяк робочу групу офіційно очолював представник “Фронту Змін” - Руслан Князевич. Це остаточний доказ того, що Арсеній Петрович є призначеною Банковою опозицією.

Що стосується БЮТ, то вони голосували за цей закон із двох можливих причин. По-перше, це таємні обіцянки про звільнення Тимошенко, які, природно, ніхто виконувати не збирається, по-друге - це повний контроль з боку Банкової нинішнього керівництва БЮТ. Наведені причини досить імовірні, оскільки на сьогоднішній день більше не порушується жодна справа проти колишніх членів уряду, крім Тимошенко.

Саме тому цей закон має один позитивний момент - він показує, хто є хто, і змушує об’єднуватися непарламентські партії, які не залучені в цю змову, зокрема, такі як політична партія “Україна Майбутнього”.

Голова Рівненської обласної організації ВО "Свобода" Олег ОСУХОВСЬКИЙ:

- Відбулося таке собі “несподіване об’єднання”, кругова порука ворогуючих сторін - влади й опозиції. А мета кругової поруки - це, по-перше, зберегти довічно правління Партії регіонів, змінивши Конституцію України через контрольовані 300 голосів у майбутньому парламенті, і по-друге, залишити в парламентських кріслах тих зрадників, які голосували за цей закон, і дати можливість Януковичу сфальшувати вибори й змінити Конституцію України.

Тим не менш, склад майбутньої Верховної Ради 2012 року має суттєво оновитися. Ми повинні зробити все, аби не допустити провладної більшості у парламенті, щоб вибори Президента України, які відбудуться у 2015 році, були справді народними.

Голова Рівненської обласної організації політичної партії “Фронт Змін” Вадим СИДОРЧУК:

- Законопроект був вироблений у результаті роботи тимчасової слідчої комісії, яку очолив член партії “Фронт Змін” Руслан Князевич. Відтак, прийнятий закон не дозволить або суттєво мінімізує фальсифікування під час виборів народних депутатів, що спостерігалося під час місцевий виборів торік. До того ж, завдяки внесеним опозицією поправкам, майбутня провладна більшість у парламенті стає неможливою.

Вибори мають бути справді демократичними. Тож якщо опозиції таки вдасться об’єднатися і виступити єдиною силою на парламентських виборах, почнеться системна робота для захисту волевиявлення українців. А це - жорсткий контроль над виборчим процесом, недопущення фальсифікацій, узгодження кандидатів по мажоритарних округах, як наслідок, повне оновлення складу Верховної Ради.

Голова Рівненської обласної організації УНП Світлана НІКОЛІНА:

- Через прийнятий 5-відсотковий бар’єр виборці фактично втратили шанс оновити українську владу. Закон законсервує при владі лідерські проекти олігархічного капіталу та заморозить розвиток ідеологічних партій, які представлятимуть інтереси фермера, селянина-одноосібника, малого та середнього бізнесу тощо.

У той же час, влада фактично перетворила вибори в профанацію звіту перед народом, бо отримала можливість подовжити владні повноваження, незалежно від результатів власної діяльності. Замість прийняття якісного європейського закону, який би передбачав пропорційну систему з відкритими регіональними списками, як це неодноразово пропонувала УНП, парламент повернув скомпрометовану передпомаранчевими часами “пізнього Кучми” систему.

І все ж таки, яким буде склад майбутнього парламенту, визначать люди. Якщо ж підбір депутатів не відповідатиме через фальсифікації і застосування адмінресурсу реальним очікуванням людей, це стане ще одним кроком до повалення цієї влади через революційні події.

Заступник голови Рівненської ОДА Олексій ГУБАНОВ:

- Над прийнятим законом багато працювали, тому вважаю його оптимальним. У будь-якому випадку змішана система краще пропорційної, а як на мене, мажоритарні вибори були б взагалі ідеальним варіантом.

Склад Верховної Ради зміниться і більшість, яка сформується, буде співпрацювати з виконавчою владою.

Голова Дубенської РДА Данило КОРИЛКЕВИЧ:

- Змішана система виборів - найоптимальніший варіант для держави на сьогоднішній день, до повної мажоритарки ми ще не готові. Головне, щоб люди, яким народ доручить представляти свої інтереси у Верховній Раді, не забували про своє призначення. І замість захоплюватися політикою, займалися конкретними справами.

24.11.2011Володимир КОНЄВ Любов РОМАНЮК Наталка МАЛИНОВСЬКА


Переглядів: 1078

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13772)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13112)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (731)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (69)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (66)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"