Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Педагогічний досвід

Особливі діти потребують особливої турботи

Особливі діти потребують особливої турботи

Проблемам, з якими стикаються батьки дитини з особливими пот­ребами, присвячений захід у Рівненському цент­рі ЦРПРСА “Пагінець”. Міжнародна науково­практична конференція проблемам соціальної адаптації дітей із синромом Дауна.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише 20 % народжених дітей умовно вважається здоровими, інші ­ або страждають порушеннями психофізичного розвитку, або знаходяться в стані між здоров’ям і хворобою.

Коли так сталося, що у вашого малюка діагностували синдром Дауна чи, можливо, інший фактор, що гальмує нормальний розвиток дитини, ­ не впадайте у розпач. Так, вам буде важко, однак від вашого розуміння проблеми, від ваших зусиль і, головне, від вашої батьківсь­кої любові залежить, чи буде ваш особливий малюк пристосований до майбутнього дорослого життя, чи наздожене він своїх однолітків і чи знайде, врешті­решт, пристойне місце під сонцем в цьому найкращому зі світів. І сприятиме цьому інклюзивна система освіти, азам якої навчають вітчизняних педагогів волонтери зі Сполучених Штатів Америки.

Тут, можливо, потрібно пояснити деякі терміни. Перше незрозуміле і водночас ключове слово ­ “ін­клюзивний, інклюзивна”. Інклюзія ­ це спосіб мислення і дії, які дозволяють кожній людині відчувати себе прийнятою такою, якою вона є; які забезпечують повагу і гарантують безпеку. Отже, інклюзивна система освіти (домашньої чи шкільної форми навчання ­ немає різниці) ­ це така, яка дозволяє маленькій людині відчувати, що її сприймають такою, яка вона є, і при цьому не насміхаються, не глузують, а поводяться, як з рівною, поважають і цінують її особистість.

Не секрет, що діти із синд­ромом Дауна і виглядають, і поводяться не зовсім так, як інші діти. Вони весь час усміхнені, довірливі, наївні, ласкаві і позбавлені агресії, – такі собі “сонячні діти”. Дорослих дратує необхідність багато разів повторювати одне й те саме, поки, здавалося б, велика дитина зрозуміє, чого від неї хочуть, і зробить все правильно. В ідеалі, допомагати дитині адаптуватися до тих умов, в яких їй доведеться жити, поза затишком батьківської домівки, починають вихователі у дитячому садочку і продовжують учителі в школі.

Ось тут і починаються проблеми: наші українські вихователі ще не оволоділи техніками і прийомами такої інклюзивної педагогіки в повному обсязі. Хоча в цьому напрямку вже зроб­лені певні кроки, і допомагають нашим вихователям і батькам особливих дітей їхні американські колеги.

Початок співпраці поклала вісім років тому звичайна жінка, Карен Фезерс з невеликого міста Форк Юніон (Вірджинія, США), яка разом із чоловіком Робертом удочерила українсь­ку дівчинку із синдромом Дауна. Діана, як звуть прийомну доньку, ­ живий приклад того, яких успіхів можна досягти, належним чином виховуючи особливу дитину, поважаючи її особистість, а головне, люблячи її і піклуючись так само, як піклуються Фезерси про рідних дітей. А їх у подружжя є четверо: троє хлопців ­ Ділан, Кайл і Даніел, і донька Ейрін. Ейрін, до речі, теж має синдром Дауна, але це не заважає дівчинці почуватися щасливою.

Директорка Будинку дитини з­під Києва, в якому виховувалася Діана перед тим, як її вдочерили, побачивши такий позитивний результат, попросила Карен, щоб та приїхала знову до України і навчила персонал дитбудинку працювати з особливими дітьми. Так було започатковано волонтерську освітню програму і, власне, Фонд україно­американської допомоги дітям з особливими потребами.

Відтоді з року в рік директор та засновник Фонду українсько­американської допомоги дітям з особливими потребами Карен Фезерс разом із волонтерами приїжджає в нашу країну. Зарубіжні тренери зустрічаються з вихователями, вчителями, які працюють з такими дітьми, з батьками, викладають соціальні прог­рами загального розвитку, які допомагають діткам з особливими потребами. На думку Карен Фезерс, у таких містах як Рівне, в обласних центрах, де є цент­ри раннього втручання, а також зараз формуються інтегровані класи у загальноосвітніх школах ­ помітні величезні позитивні зміни. Зараз ведеться мова про те, як вивести цю програму інклюзивної освіти для діток з особливими потребами за межі дитячого садочка на рівень школи. Натренувати вчителів. І ключем до цього є те, що наше суспільство і наша освітня система повинна взяти на себе відповідальність за таких дітей.

Батьки тут виступають справжніми захисниками своїх дітей. Вони приходять і до центру “Пагінець”, і до наших гостей безпосередньо, за інструкціями, за матеріалами, які б допомогли у адаптації особливих дітей. Зверталися до Міністерства освіти Украї­ни, до обласних і міських освітніх адміністрацій, щоб захистити своїх дітей, дозволити їм пройти далі.

Що стосується місцевої влади, здається, вона дуже зацікавлена в тому, щоб ввести діток з особливими потребами в нашу шкільну систему для дітей з типовим розвитком. У всякому разі, про це говорилося у вступних промовах освітянських керівників на відкритті конференції.

­ Ще один ключовий момент ­ це необхідність терміново перекласти методичну і учбову літературу з англійської на українську. І тут стала би в нагоді допомога волонтерів ­ студентів, перекладачів, ­ наголосила Карен.

На запитання про успіхи Діани, пані директор Фонду розповіла, що у Діани все дуже добре, її “мила українська донька”, як і біологічна донька подружжя Фезерсів Ейрін, навчається у звичайній школі, хоча, правда, ­ в інклюзивному класі. І коли Карен сідала в літак, щоб летіти в Украї­ну, Діана сказала: “Мама, передай від мене Україні, моїй рідній країні, теплий щирий привіт, бо я вже давно там не була”.

27.06.2013Валентина ЗАХАРОВА


Переглядів: 774

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (747)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (84)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"