Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №646 від 06.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Сесія

У постреволюційній облраді - ініціювання загальнодержавних змін та… перші конфлікти

У постреволюційній облраді - ініціювання загальнодержавних змін та… перші конфлікти

Цього тижня відбулося чергове сесійне засідання Рівненської обласної ради. На відміну від попередніх, воно пройшло без масових пікетувань, захоплень трибуни тощо. Та, попри все, воно може запам’ятатися тим, що люди відкрито виступили проти одного з керівників оновленої влади Рівненщини і вимагали притягнути його до кримінальної відповідальності. Подібного не доводилося ні бачити, ні чути навіть у період та після Помаранчевої революції.

Перед початком сесії останній ряд у сесійній залі, де зазвичай сидять запрошені на засідання, чиновники та журналісти, зайняли чоловіки міцної статури. Дехто з них був одягнений у камуфляжну форму. Одразу впадало в очі те, що настрій у них зовсім не такий, як у сторонніх спостерігачів. Аналітики, які слідкували за роботою депутатів у передреволюційний та революційний періоди здогадалися, що гості прийшли до депутатського корпусу неспроста. Згодом всі переконалися в цьому.

Початок засідання був стандартним. За виключенням одного ­ у депутатському корпусі з’явилася вакансія. Заяву про складання депутатських повноважень подав депутат від Сарненського виборчого округу Анатолій Остапчук. Причина ­ погіршання стану здоров’я. Окрім того, про вихід із фракції ВО “Свобода” написав заяву депутат Віктор Кривун, депутати Василь Веляник та Віталій Бойко повідомили про вихід із міжфракційного об‘єднання депутатів “Європейський вибір”, а Григорій Мініч та Олексій Кособуцький залишили депутатську групу “Рівненщина”.

І ще одна новація ­ за столом президії сиділи голова обласної ради Михайло Кириллов та новопризначений голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, який коротко висловив своє бачення співпраці з депутатами. У ці часи, за словами очільника області, співпрацю потрібно змінювати, слід викорінювати негативні явища, що призвели до народного пов­стання. Сергій Рибачок пообіцяв, що нова влада буде максимально доступною для всієї громади і рішення прийматиме прозоро.

Розгляд питань порядку денного викликав, м’яко кажучи, тертя серед депутатів. Мається на увазі питання “Про схвалення рішень президії облради”. Нагадаємо, в революційні дні рада делегувала президії повноваження приймати рішення, пов’язані із забезпеченням життєдіяльності регіону. Всього їх, за словами голови постійної комісії облради з питань бюд­жету, фінансів та податків Олексія Кособуцького, було прийнято понад 50. Тепер депутати своїм рішенням мали або “благословити” їх, або навпаки.

Інтрига ж полягала в тому, що з­поміж них було рішення про те, що влада в області від ОДА переходить до президії, яке, нагадаємо, приймалося раніше. А під час сесії поряд із головою облради сидів новий очільник Рівненської ОДА, призначений за день до сесії. Та якось депутати порозумілися і схвалили прийняті президією рішення. А ось розгляд питання “Про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області” без конфліктів не обійшовся.

Як відомо, депутати планували повернути делеговані свого часу Рівненській ОДА повноваження в цьому напрямку. Передусім, від такої ініціативи був не в захваті голова ОДА Сергій Рибачок. На його переконання в Україні має бути єдина система влади, не можна робити зміни виключно у Рівненській області.

Проти обмеження повноважень виконавчої влади виступили й окремі депутати. Натомість колишній голова облради Олександр Данильчук зауважив, що в середині 2000­х років така система в регіоні вже діяла і довела свою спроможність та ефективність. Врешті, зійшлися на тому, що управління об’єктами спільної власності територіальних громад області здійснює Рівненська обласна рада, а галузеве управління обласними комунальними підприємствами, закладами та установами ­ облдержадміністрація.

Підтримали депутати пропозицію свого колеги Олега Хомича про те, що затвердження фінансових планів, штатних розписів та кошторисів обласних комунальних підприємств, установ, закладів здійснюватиметься облдержадміністрацією за погодженням із відповідною профільною комісією облради. А погодження, призначення та звільнення керівників обласних комунальних підприємств відбуватиметься за рішенням обласної ради.

Затим голова обласної ради Михайло Кириллов запропонував надати слово представникові Костопільського Майдану Станіславові Мичці. Пропозиція була оплесками сприйнята тими людьми, які сиділи на зад­ньому ряду залу, та тими, які згодом прийшли туди і вже стояли в проходах ­ місця всім не вистачило.

Як повідомив промовець, на засідання Рівненської обласної ради їх змусила прийти поведінка голови бюджетної комісії облради Олексія Кособуцького, який є членом президії облради і засідає за одним столом з її керівником.

Вони продемонстрували копію фальшивого, за їх словами, диплома про освіту пана Кособуцького та повідомили, що він, користуючись службовим становищем, “гальмує” проведення розслідування кримінальної справи, порушеної проти нього за присвоєння бюджетних коштів, що перераховані на рахунки, начебто, причетних до нього фірм за виконані державні замовлення.

Олексій Кособуцький під час виступу на сесії не спростовував звинувачення з приводу фальшивого диплома та присвоєння бюджетних коштів, однак зазначив, що він є одним з перших, по кому пройде люстраційний механізм.

Як воно буде і хто правий ­ покаже час. Тим більше, що на момент виходу номера в обласній раді вже обіцяють обладнати кілька кабінетів для роботи слідчих, які досліджуватимуть діяльність посадових осіб, причетних до корупції за часів минулої влади та до утисків законних прав громадян. Ініціатором ідеї виступив депутат Рівненської обласної ради Віктор Кривун. За його словами, нині люди несуть пачки компрометуючих документів на осіб, причетних до діянь режиму. Протестувальники, які прийшли з критикою щодо голови бюджетної комісії Рівненської обради, схвально сприйняли інформацію.

Обранці Рівненщини на сесійному засіданні ухвалили ряд звернень до вищих владних структур, які, в разі їх підтримання Верховною Радою, прославлять депутатський корпус на всю Україну, і таких, які змусять краян більше платити за воду. Насамперед ­ про звернення до Верховної Ради України та Народної Ради щодо внесення змін до діючих принципів оподаткування та до Бюджетного кодексу України. Присутні на депутатському зібранні зазначали, що документ є революційним в плані того, що головним у податковому процесі ставить платника податків, а не представників контролюючих органів. Документом, окрім запровадження нових принципів оподаткування, пропонується скасувати Податковий кодекс України, внести відповідні зміни до Бюджетного кодексу України та припинити діяльність органів Державного казначейства.

Іншим зверненням пропонується Верховній Раді віддати владу на місцях радам та створити виконавчі комітети районних і обласних рад. Ці комітети будуть наділені пов­новаженнями і функціями органів виконавчої влади та підпорядковуватимуться місцевим радам. У такому випадку потреба у держадміністраціях відпаде.

Як пригадують наші читачі, яким нині вже за 40 років, така система існувала раніше. Щоправда, тоді вплив на чиновника урядового громадянина був, як і донедавна, нульовий. Тепер же, коли декларується широка демократія та запровадження європейських норм, є сподівання, що створення виконкомів при радах дасть результат. У всякому разі, будемо сподіватися на краще.

А ось звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до чинного законодавства в частині надання повноважень органам місцевого самоврядування з установлення тарифів на житлово­комунальні пос­луги, вочевидь, передбачає “схуднення” гаманців споживачів послуг. У даному разі йдеться про клієнтів “Рівнеоблводоканалу”. Звернення зумовлене критичним становищем підприємства “Рівнеоблводоканал”. На даний час тарифи на водопостачання та водовідведення встановлює в Києві НКРЕ. Діючі тарифи, за словами директора підприємства Андрія Карауша, не покривають собівартості послуг з водопостачання та водовідведення. Наслідком цього стало зростання заборгованості підприємства з виплати своїм працівникам заробітної плати та оплати за енергоносії. Тож, у разі підтримки звернення Верхов­ною Радою та Кабміном, тарифи будуть встановлювати на місцях. Як вони зміняться ­ неважко здогадатися. Хоча, хочеться вірити в те, що обласна влада проведе аудит підприємства, аналіз його штату, доцільність кількості “конторських” працівників у співвідношенні до звичайних слюсарів. До речі, про це неодноразово говорилося на засіданнях депутатської комісії з розгляду справ у підприємстві “Рівнеблводоканал”. Щоправда, тоді це було, як мовиться, за тої влади. Не хотілося б, щоб нова розпочала свою роботу з підвищення тарифів. Не для того люди виходили на майдани…

06.03.2014Ярослав ТАРАСЕНКО


Переглядів: 1003

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (850)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"