Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №646 від 06.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Що ми їмо?

Обережно, трансжири!

Обережно, трансжири!

“Їжа, яку організм не перетравлює, з’їдає того, хто її з’їв”, ­ сирійський церковний діяч, письменник і вчений­енциклопедист Абу­ль­Фарадж.

Трансжири (трансізомери) ­ це всім нам знайомі маргарин і кулінарний жир. На початку минулого століття їх створення було оголошено порятунком людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогою і сповна смачною заміною вершковому маслу, а коштував значно дешевше. Отримують трансжири з рослинних олій у процесі гідрогенізації ­ особливої обробки масла воднем під тиском у присутності каталізаторів. Зігнуті молекули рослинної олії, які роблять його рідким, але дуже схильним до швидкого окислення, перетворюються на прямі ­ і масло стає твердим.

При використанні транс­жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом трансжирів є маргарин, спреди і “легкі масла”.

На маргарині виросло не одне покоління не дуже багатих людей, поки лікарі не придивилися до нього пильніше. Виявилось, що прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які складаються з жиру. З’ясувалося також, що трансжири збільшують кількість “поганого” холестерину, який осідає на стінках судин, знижують імунітет і навіть погіршують якість сперми у чоловіків.

Трансжири дуже токсичні і накопичуються в організмі, приводячи до страшних захворювань: атеросклерозу, хвороби серця (ішемічна хвороба, інфаркт міокарда), значно збільшують ризик виникнення діабету, вживання їх веде до зниження кількості тестостерону, погіршення якості сперми, онкологічних хвороб, гормональних збоїв, ожиріння тощо.

Це стало відомо ще в кінці 50­х років. Але так само, як з алкоголем або тютюном, дуже складно сперечатися з виробниками, в руках яких знаходяться великі гроші. А виробництво продуктів з трансжирів ­ це надприбутки. Саме тому виробники “приховали” цю інформацію і підмінили проблемою холестерину, оголосивши холестерин ворогом номер один. При цьому маргарин був оголошений мало не як панацея від будь­яких болячок.

Статистика по США показала, що якщо знизити споживання трансжирів (маргарину в основ­ному) на 3%, то смертність від серцево­судинних захворювань знижується на 5000 чоловік на рік, а кількість інфарктів ­ на 17000. Війна з виробниками продовжується і зараз (занадто багато грошей у цьому задіяно). Однак у світі (це не стосується України, на жаль) вже є багато перемог.

Досліджено, що трансжири блокують травлення. Це відбувається шляхом блокування травних ферментів, які запускають механізм засвоєння їжі.

Потрапивши в біологічну клітину, трансжир блокує перенесення поживних речовин через “кордон” ­ мембрану клітини ­ всередину. У результаті клітина не отримує необхідної кількості поживних речовин із зовні, з одного боку, і клітина не може вивести продукти своєї життєдіяльності ­ токсини, назов­ні, з іншого боку.

Порушується метаболізм, що веде до розвитку різних захворювань. Що цілком логічно. У процесі свого розвитку наш організм не зустрічав сурогату і тому не вміє його засвоювати і звільнятися від продуктів його розпаду. Важкість у животі і млявість після багатої трансжирами їжі (кетчупи, картопля фрі, салат „олів’є”, фастфуд) добре знайомі. Дослідним шляхом доведено, що при наявності захворювань, описаних вище, якщо відмовитися від сурогатів, зменшуються їх хворобливі прояви і поліпшується самопочуття.

Але для того, щоб це було можливо, потрібно протягом 1­2 років повністю відмовитись від їжі з трансжирами ­ майонезу, маргарину, рафінованого рослинного масла, кетчупу, картоплі­фрі, чіпсів і т.д.

Які ж продукти містять трансжири?

Маргарини і “легкі” масла. Майже всі види куплених майонезів і майонезоподібних соусів. Фаст­фуд і особливо промислова картопля­фрі, у якій трансжирів сорок відсотків від загальної кількості; попкорн. М’ясні та інші напівфабрикати, запаніровані куплені вироби. “Полегшені” сири, сири без холестерину або зі зниженим вмістом холестерину, в яких частина або весь тваринний жир замінюють на рослинний гідрогенізований жир, рослинні вершки. Сухі концентрати супів, соусів, десертів, кремів, порошки для “забілювання” кави і т.п. Чіпси, вафлі, крекери, пончики, печиво і всі їхні близькі та далекі родичі, торти, цукерки. У кондитерських виробах вміст трансжирів складає від третини до половини від загальної кількості жиру. Магазинна випічка, здоба. На жаль, навіть хліб, якщо випечений на маргарині.

Вважається, що заміна всього лише 2% калорій, споживаних з трансжирами, на якісні джерела ­ жир холодноводних морських риб, лляну і оливкову олію ­ скорочує ризик серцево­судинних захворювань більш ніж наполовину.

Щоб уникнути вживання в їжу трансжирів, уважно вивчайте склад придбаних продуктів. Трансжири наявні всюди, де до складу продукції входять гідрогенізовані або частково гідрогенізовані жири.

Слід віддавати перевагу продукції, що взагалі не містить трансжирів, так як, на думку дієтологів, небезпеку становлять навіть незначні дози гідрогенізованих жирів.

Сьогодні трансжири заборонені в Данії, Швейцарії і Австрії, Америці. Закликає до того всі країни і Всесвітня організація охорони здоров’я.

Насправді довкола проблеми трансжирів наукові спори йдуть до цих пір. Деякі учені вважають, що нічого особливо страшного в них немає: оскільки у нас від природи немає ферментів, які могли б розщеплювати тверді молекули змінених масел, тому вони просто виводяться з організму і все. Інші доводять, що все навпаки: шкідливі молекули зв’язують корисні ферменти, які мали б розщеплювати корисні рослинні олії...

А нам із вами, від гріха подалі, краще все ж споживати традиційні рослинні олії і вершкове масло ­ в розумних межах. А на етикетках готових продуктів (випічки, печива, чіпсів, кондитерських виробів, напівфабрикатів і ін.) уважно читати, чи не містяться в них гідрогенізовані, тобто ті самі, небезпечні трансжири.

P.S. Якщо на упаковці продукту написано „гідрований”, „гідрогенізований” або „частково гідрогенізований”, то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!

06.03.2014Завідувач обласним методкабінетом БЖД населення НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області Наталія ЯКОВЕЦЬ


Переглядів: 925

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (772)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"