Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №720 від 17.08.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс подій

Дмитро Якимець: Нове місто: відповідальна та відкрита влада

Дмитро Якимець: Нове місто: відповідальна та відкрита влада

Бажання мати відповідальну та відкриту владу стало однією з вимог часу та Майдану. Громадяни постійно вимагали від влади відповідальності, а в останнє десятиліття ще й максимальної відкритості.Часи, коли громадяни зі стосами непотрібних довідок та інших паперів оббивали пороги кабінетів чиновників із хабарем в руці, коли за кожен папірець втрачається дорогоцінний час і гроші – мають відійти в минуле. ХХІ-ше століття диктує свої правила.

Сьогодні розвинені громади активно впроваджують елементи електронної демократії та електронного врядування в управління своїм міським господарством та створюють умови для того, щоб громадяни витрачали менше часу та коштів на взаємодію з владою, отримували якісні адміністративні послуги. На жаль, Рівне не може похвалитись практично нічим у цьому напрямку, тому що у нас ще домінують “совкові” підходи до управління.

Але час не стоїть на місці, і будуючи нове місто, нам є до чого прагнути, і на кого рівнятись. До прикладу, компанія “Майкрософт Україна” вже зараз пропонує містам справді революційні підходи до зміни управління окремими ланками міського господарства. Ініціатива Microsoft City Next за допомогою сучасних технологій допомагає містам вирішувати найбільш важливі питання в соціальній, економічній, гуманітарній сферах. Приєднавшись до цієї ініціативи, Рівне може стати на шлях технологічного прориву, що покладе початок впровадженню електронного урядування у регіоні та дозволить залучити громадян до процесів управління і розвитку міста.

До ініціативи Microsoft City Next приєдналися уже багато великих і малих міст з усього світу. Серед них: Тель-Авів (Ізраїль), Окленд (Нова Зеландія), Барселона (Іспанія), Буенос-Айрес (Аргентина), Гамбург (Німеччина), Манчестер (Великобританія), Філадельфія (США), Чженчжоу (Китай) та багато інших. В Україні також уже є приклади використання цієї платформи. Так, Вінницька та Львівська міські ради успішно впровадили ряд технологій Microsoft для ефективної взаємодії з мешканцями міста. Чому Рівне досі пасе задніх – загадка для мешканців і значне недопрацювання влади.

Нещодавно було прийнято Закон “Про електронні петиції”. І хоча деякі міста, як до прикладу наш Кузнецовськ, впровадили цей демократичний елемент у себе, нове законодавство зобов’язує місцеву владу дати можливість громадянам збирати електронні підписи під своїми ініціативами та зверненнями до влади. А реакція влади на такі звернення має стати своєчасною та ефективною. Наша організація, “Рівненський громадський контроль”, уже поставила перед собою завдання активно лобіювати впровадження електронних петицій в нашому місті.

Так само комунальні проблеми також можна усувати через електронні звернення. Платформою для такої роботи міської влади з мешканцями сьогодні є “Комунальний онлайн диспетчер”, яку успішно запустила в роботу наша організація декілька місяців тому. І оббивати пороги міської ради, її структурних підрозділів та комунальних підприємств рівнянам відтепер доводитиметься значно менше. Зайшовши на сторінку сайту(http://kod.rv.ua/) будь-який користувач може самостійно відправити інформацію про проблему з фото, яку модератори від організації скерують у відповідні підрозділи міської влади. Наступним логічним кроком у цьому напрямку ми бачимо приєднання Рівного до проекту “Відкрите місто” (http://opencity.in.ua/), це виведе наше місто на новий рівень взаємодії влади і громадян.

Сучасний Центр надання адміністративних послуг “Прозорий офіс” має замінити ряд бюрократичних установ та суттєво зекономити час та кошти рівнян. Перші кроки для цього у місті ніби то робляться, але динаміка практично відсутня. На жаль, у цьому напрямку ми далеко відстали від Луцька, Вінниці, Львова, Івано-Франківська, але з іншого ми маємо певну перевагу – ми можемо започатковувати “Прозорий офіс” не повторюючи помилок, які робили сусідні міста. Я впевнений, рівняни це оцінять і підтримають.

Для забезпечення необхідного рівня відповідальності та відкритості влади перед мешканцями, ми бачимо ще й інші напрямки, зокрема:

- вдосконалення Статуту міста, внесення до нього суттєвих змін на основі напрацювань в рамках Дорожньої карти реформ Рівного (ДКРР). Ми маємо перейти від формального тексту та набору шаблонних фраз до реальних механізмів самоврядування, де кожен мешканець зможе вповні реалізувати свої права.

- оновлення офіційного сайту міста та міської ради. Грамотне наповнення корисною інформацією, відповідність сучасним підходам та оперативна реакція влади на вимоги і проблеми мешканців – головні вимоги до сайту. Зокрема, саме на сайті міста мешканці повинні бачити бюджетні витрати в режимі реального часу, кожен рівнянин повинен мати можливість ознайомитись куди, коли, як і на що витрачаються кошти платників податків міською владою. Цього можна досягти через прийняття міською радою Бюджетного регламенту, який також був напрацьований в рамках ДКРР.

- громадські обговорення та громадські слухання мають стати справжнім інструментом самоврядування, а не формальними заходами влади “для галочки”. Їх анонсування та висвітлення має бути своєчасним і повним.

- підтримка молодіжних ініціатив, громадських організацій та волонтерських середовищ має бути системною і комлексною. Для того, аби місто розвивалося, потрібно, щоб амбітні й розумні люди об’єднувалися у формальні та неформальні спільноти і спільно шукали шляхів досягнення поставленої мети і вирішення питань, які так чи інакше стосуються розвитку та життя міста. Створення “Креативного простору міста” на базі одного з навчальних закладів, може дати поштовх для розвитку творчих здібностей окремих особистостей та спільнот на благо міста.

Це далеко не повний перелік кроків для забезпечення відкритої та відповідальної влади у новому місті Рівному, але це найнеобхідніші речі, які є вимогами сьогодення. “Рівненський громадський контроль” і я особисто, будемо докладати максимальних зусиль для того, щоб ці зміни настали у нашому місті якнайшвидше.

17.08.2015


Переглядів: 863

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14377)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13772)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13112)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (734)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (69)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (66)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"