Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №848 від 16.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Шокуючі факти про гігієну в Середні віки

Шокуючі факти про гігієну в Середні віки

До 19 століття в Європі панувала жахлива дикість. Забудьте про те, що вам показували у фільмах і фентезійних романах. Причому це відноситься не тільки до похмурого Середньовіччя. У славних епохах Відродження і Ренесансу принципово нічого не змінилося.

Античний світ звів гігієнічні процедури в одне з головних задоволень, досить згадати знамениті римські терми, тільки в одному Римі діяло понад тисячу лазень.

До миття тіла люди у Середні віки ставилися підозріло: нагота - гріх, та й холодно - застудитися можна. Гаряча ж ванна нереальна - дрова коштували вже дуже дорого.

Королева Іспанії Ізабелла Кастильська (кінець XV ст.) зізнавалася, що за все життя милася всього двічі - при народженні і в день весілля.

Дочка одного з французьких королів загинула від вошивості. Папа Климент V гине від дизентерії, а Папа Климент VII болісно вмирає від корости (як і король Філіп II). Герцог Норфолк відмовлявся митися з релігійних переконань. Його тіло покрилося гнійниками. Тоді слуги дочекалися, коли його світлість нап’ється до нестями, і ледве-ледве його відмили.

Якщо в ХV - XVI століттях багаті городяни милися хоча б раз на півроку, в ХVII - ХVIII століттях вони взагалі перестали приймати ванну. Правда, іноді доводилося нею користуватися - але тільки в лікувальних цілях. До процедури ретельно готувалися і напередодні ставили клізму. Французький король Людовик ХIV мився всього два рази в житті - і то за порадою лікарів. Миття призвело монарха в такий жах, що він зарікся коли-небудь приймати водні процедури.

Проповідники закликали ходити буквально в лахмітті і ніколи не митися, так як саме таким чином можна було досягти духовного очищення.

Митися не можна було ще й тому, що так можна було змити з себе «святу» воду, до якої доторкнувся при хрещенні.

В результаті люди не милися роками або не знали води взагалі. Бруд і воші вважалися особливими ознаками святості. На чистоту дивилися з огидою. Вошей називали «Божими перлинами» і вважали ознакою святості.

Парфуми - важливий європейське винахід - з’явилися на світ саме як реакція на відсутність лазень. Початковим завданням знаменитої французької парфумерії було одне - маскувати страшний сморід роками немитого тіла різкими і стійкими духами.

Французький Король-Сонце, прокинувшись одного ранку в поганому настрої (а це був його звичайний стан вранці, бо, як відомо, Людовик XIV страждав безсонням через клопів), змусив кожного придворного надухатися.

Туалет в «просунутому» Європейському замку - все вивалюється під вікна

З приходом християнства майбутні покоління європейців забули про туалети зі змивом на півтори тисячі років, повернувшись обличчям до нічних ваз. Роль забутої каналізації виконували канавки на вулицях, де текли смердючі струмки помиїв.

Наприклад, на парадних сходах палацу або замку. Французький королівський двір періодично переїжджав із замку в замок через те, що в старому буквально нічим було дихати. Нічні горщики стояли під ліжками дні і ночі безперервно.

Після того, як французький король Людовик IX (XIII ст.) був облитий лайном з вікна, жителям Парижа було дозволено видаляти побутові відходи через вікно, лише тричі попередньо крикнувши: «Бережись!».

Приблизно в 17 столітті для захисту голів від фекалій були придумані крислаті капелюхи.

А реверанс мав на меті всього лише прибрати смердючого капелюха подалі від чутливого носа дами.

У Луврі, палаці французьких королів, не було жодного туалету. Спорожнялися у дворі, на сходах, на балконах. При «нужді» гості, придворні і королі або присідали на широке підвіконня біля відкритого вікна, або їм приносили «нічні вази», вміст яких потім виливався з задніх дверей палацу.

Французький Король-Сонце, як і всі інші королі, дозволяв придворним використовувати в якості туалетів будь-які куточки Версаля та інших замків. Стіни замків обладналися важкими портьєрами, в коридорах робилися глухі ніші.

Середньовічні міста Європи не мали каналізації, зате мали фортечний мур і оборонний рів, заповнений водою. Він роль «каналізації» і виконував. Зі стін в рів скидалося лайно.

У Франції купи лайна за міськими стінами розросталися до такої висоти, що стіни доводилося надбудовувати, як сталося в тому ж Парижі - купа розрослася настільки, що лайно стало назад перевалюватися, та й небезпечно це здалося - раптом ще ворог проникне в місто, забравшись на стіну по купі екскрементів.

Вулиці потопали в бруді і лайні настільки, що в негоду не було ніякої можливості по ним пройти. Саме тоді, згідно літописів, у багатьох німецьких містах з’явилися ходулі, «весняне взуття» городянина, без яких пересуватися вулицями було просто неможливо.

Якщо на початку середньовіччя в Європі одним з основних продуктів харчування були жолуді, які їли не тільки прості люди, а й знать, то згодом (в ті рідкісні роки, коли не було голоду) стіл бував більш різноманітним. Модні і дорогі спеції використовувалися не тільки для демонстрації багатства, вони також перекривали запах, що виділяється м’ясом та іншими продуктами.

В Іспанії в середні віки жінки, щоб не завелися воші, часто натирали волосся часником.

Щоб виглядати млосно-блідою, дами пили оцет.

Сифіліс ХVII-XVIII століть став законодавцем мод. Гезер писав, що через сифіліс зникала всіляка рослинність на голові та обличчі. І ось кавалери, щоб показати дамам, що вони цілком безпечні і нічим таким не страждають, стали відрощувати довжелезне волосся і вуса.

Ну, а ті, у кого це з яких-небудь причин не виходило, придумали перуки, які при досить великій кількості сифілітиків в вищих шарах суспільства швидко увійшли в моду і в Європі і в Північній Америці.

Методи боротьби з блохами були пасивними, як наприклад палички-чесалочки. Знать з комахами бореться по своєму - під час обідів Людовика XIV у Версалі і Луврі присутній спеціальний паж для лову бліх короля.

Заможні жінки, щоб не розводити «зоопарк», носять шовкові нижні сорочки, вважаючи, що воша за шовк не вчепиться, бо слизько. Так з’явилася шовкова нижня білизна, до шовку блохи і воші справді не прилипають.

Закохані трубадури збирали з себе бліх і пересаджували на даму, щоб їхня кров змішалася через бліх.

Ліжка, що представляють собою рами на точених ніжках, оточені низькими гратами і обов’язково з балдахіном в середні віки набувають великого значення. Настільки широко поширені балдахіни служили цілком утилітарній меті - щоб клопи та інші симпатичні комахи зі стелі не сипалися.

Вважається, що меблі з червоного дерева стали настільки популярними тому, що на них не було видно клопів.

Годувати собою вошей, як і клопів, вважалося «християнським подвигом». Послідовники святого Фоми, навіть найменш присвячені, готові були звеличувати його бруд і вошей, яких він носив на собі. Шукати вошей один на одному (точно, як мавпи) - означало висловлювати свою прихильність.

Середньовічні воші навіть активно брали участь в політиці - в місті Гурденбурзі (Швеція) звичайна воша (Pediculus) була активним учасником виборів мера міста. Претендентами на високий пост могли бути в той час тільки люди з густою бородою.

Вибори відбувалися наступним чином. Кандидати в мери сідали навколо столу і викладали на нього свої бороди. Потім спеціально призначена людина вкидала на середину столу вошу. Обраним мером вважався той, на чию бороду заповзала комаха.

Нехтування гігієною обійшлося Європі дуже дорого: в XIV столітті від чуми («чорної смерті») Франція втратила третину населення, а Англія і Італія - ​​до половини.

Медичні методи надання допомоги в той час були примітивними і жорстокими. Особливо в хірургії.

Наприклад, для того, щоб ампутувати кінцівку, як «знеболюючий засіб» використовувався важкий дерев’яний молоток, «киянка», удар якого по голові призводив до втрати свідомості хворого, з іншими непередбачуваними наслідками.

Рани припікали розжареним залізом, або поливали окропом або киплячою смолою. Пощастило тому, у кого всього лише геморой. У середні віки його лікували припіканням розпеченим залізом. Це означає - отримай вогненний штир в дупу - і вільний. Здоровий.

Сифіліс зазвичай лікували ртуттю, що, само собою, до сприятливих наслідків привести не могло.

Крім клізм і ртуті основним універсальним методом, яким лікували всіх підряд, було кровопускання. Хвороби вважалися насланими дияволом і підлягали вигнанню - «зло повинно вийти назовні». Біля витоків кривавого повір’я стояли ченці. Кров пускали всім - для лікування, як засіб боротьби зі статевим потягом, і взагалі без приводу - за календарем.

Ну і трохи історії, в якій описувалися спогади посла Персії про його поїздки по середньовічній «посвяченій» Європі. Так ось, запросив якось цього посла погостювати пару днів в своєму палаці один з тодішніх монархів Франції, природно, що посол відмовити не міг і «з задоволенням» погодився.

Вся перська делегація зіславшись на «невідкладні державні справи» в терміновому порядку ретирувалася в перший же вечір, після того як високопоставлений посол побачив свою опочивальню з «ворухливим» від живності матрацом.

У підсумку за половину доби перебування «в гостях» персам довелося спалити весь одяг що був на них, при них і у візках на заїжджому дворі. Також були поголені на лисо практично всі.

16.02.2018


Переглядів: 2489

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (805)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"