Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №874 від 16.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Чи потрібно обрізати виноград влітку

Чи потрібно обрізати виноград влітку

Перш, ніж говорити про літню обрізку винограду, кілька слів про те, як починає сезон ця рослина. В наших широтах сокорух у винограду відзначається на початку — середині квітня. У цей момент у багатьох садівників лоза знаходиться ще під укриттям. Всередині створюється парниковий ефект, а температура піднімається значно вище, ніж «на вулиці». У результаті процес вегетації під укриттям прискорюється. І перший етап проходить без світла, що негативно позначається на розвитку рослини.

Часом виноград відкривають вже в той час, коли бруньки прокинулися і на лозі з’явилися паростки. Першими прокидаються найсильніші бруньки, які дають найбільш потужні пагони.

Якщо запізнитися з відкриттям, а потім відразу залишити лозу під сонцем, то ніжні паростки можуть просто згоріти. Замість загиблих розпустяться сплячі, «запасні» бруньки, але вони вже не будуть такими сильними, як перші. Тому дуже важливо вчасно відкрити виноград навесні.

Для страховки перший час можна тримати лозу під одним шаром укриття. Це захистить бруньки від заморозків і частково прикриє їх від яскравого сонця (щоб не було різкої зміни умов).

У момент розпускання бруньок проводять так звану «суху підв’язку». Тобто лозу підв’язують, поки нові пагони ще не виросли, інакше під час цієї процедури їх можна легко зламати. Виноград росте дуже швидко. Коли пагони досягнуть 50-55 см, їх підв’язують повторно, розташовуючи на шпалері під кутом приблизно 45 градусів. Занадто щільно притискати стебло до дроту не можна, тому шпагат завжди зав’язують «вісімкою».

Наприкінці травня починають розвиватися бутони. У цей період потрібно знову накинути спанбонд на виноград, щоб захистити від пізніх заморозків. Матеріал перекидають прямо через дріт шпалери, до якої вже підв’язана лоза. З боків спанбонд закріплюють прищіпками.

Цвітіння триває з кінця травня до кінця червня. Квітки в суцвітті розпускаються не одночасно, тому в одній кисті поряд з бутонами можна побачити ті, які повністю розкрилися і навіть перецвівши квітки. Завдяки цій особливості виноград таки дає урожай, якщо в момент цвітіння він потрапив під заморозки. Розкриті квітки загинуть, а в бутонах можуть зберегтися. І хоча кисть буде неповною, невеликий урожай дозріє.

Видаляємо пасинки

Досвідчені садівники порівнюють обрізку винограду з формуванням високорослих томатів. У них так само протягом усього літа потрібно видаляти пасинки. Вони виростають в пазухах листків, і якщо їх не вирізати, з них розвиваються довгі пагони, які забирають багато сил у рослини. Крім того, вони сильно загущують і затінюють кущ. Це призводить до розвитку хвороб і недобору цукру у плодах.

Помилкою є виламування пасинків зовсім, без «пенька» або вищипування їх, поки вони зовсім маленькі. Після цього ранка швидко заростає, і на цьому місці з’являється новий пасинок. Правильно обрізати пасинок, залишаючи один лист і роблячи зріз на 1,5 см вище нього. Ще раз зверніть увагу, що видаляти пасинки потрібно постійно, оглядаючи виноград хоча б раз на тиждень.

Вирізаємо слабкі пагони винограду

Коли мине загроза заморозків, потрібно видалити на рослині всі слабкі паростки. Іноді їх буває багато в нижній частині куща. Залишати слід тільки ті, з яких надалі будуть сформовані пагони заміщення.

Дуже часто на лозі з однієї бруньки виростають два пагони: спочатку утворюється один, а трохи пізніше — другий. Щоб всі сили дісталися більш сильному, який несе урожай, слабкий потрібно вирізати або обережно виламати біля основи.

Карбування винограду

Про карбування винограду чули багато хто, але не все вірно розуміють цю процедуру. Вона полягає в укорочуванні пагонів. Але коли і як це робити?

Орієнтуватися потрібно по довжині стебел: коли воно буде приблизно 1 м, можна приступати до карбування.

Але фахівці радять запам’я­тати одну тонкість. Під час росту пагону його верхівка зігнута щодо стебла (він ніби нагнув головку). Якщо верхівка пагону випросталася, то укорочення вже не призведе до сильного утворення пасинків. У різних сортів цей момент настає при довжині стебел від 100 до 130 см.

На яку довжину вкорочувати? Зазвичай вказують 15-20% від довжини пагона. Тобто при довжині пагона 1 м його потрібно обрізати на 15 — 20 см.

Освітлення винограду

Наприкінці літа видаляють частину листя з куща винограду. Це проводять з метою освітлення рослини, так як дозрівання ягід у великій мірі залежить від кількості сонця, що потрапляє на кисті. У першу чергу вирізають те листя, яке безпосередньо затінює грона винограду.

Крім того, освітлюють нижню частину куща. Старі листя вже в меншій мірі беруть участь в процесі фотосинтезу, а без них кущ краще провітрюється. Це знижує ризик зараження грибковими інфекціями. Все зрізане листя ретельно вичищають з-під куща.

Нормування врожаю винограду

У Середній смузі головна складність вирощування винограду полягає в тому, що йому не вистачає тепла і сонця для повного визрівання. Тому проводять нормування врожаю, тобто на рослині залишають стільки кистей, скільки реально встигнуть визріти. Нормування врожаю проводять, поки ягоди ще зовсім маленькі, щоб рослина даремно не витрачало сили. Зайві кисті зрізають.

Залежно від віку і сили росту рослини на кожному пагоні має бути не більше трьох кистей, частіше всього дві, на слабких кущах — по одній. Початківцям садівникам здається, що це занадто мало, і вони, шкодуючи майбутній урожай, не проводять нормування.

Спробуємо порахувати. Дорослий кущ має 8 рукавів. На кожному рукаві — мінімум по одній плодовій гілці. Кожна гілка має в середньому по 4 бруньки (всього в кущі їх виходить 32). З кожної бруньки розвивається плодоносний пагін. Якщо на ньому залишити тільки 2 кисті, то один кущ дасть 64 кисті. Погодьтеся, це немало. У наших умовах більше все одно не встигне визріти, ягоди будуть кислі.

16.08.2018


Переглядів: 1744

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21161)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17319)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13966)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13650)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13207)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (136)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (53)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (49)
• Небезпека вологих серветок (48)
• Тонкощі заварювання кави (48)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (48)
• Пиріг «Чорний ліс» (45)
• А ваш шампунь безпечний? (30)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (30)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (30)
• Часникові стрілки корисніші за часник (29)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (29)
• Особливості вживання видів води (28)
• Нецукровий діабет (27)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"