Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №896 від 17.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як виростити розсаду перцю

Як виростити розсаду перцю

Солодкий перець, також як і гіркий, відрізняється тривалим періодом вегетації. Для одержання врожаю біологічної зрілості їм необхідно 90-180 днів. Тому їх вирощують через розсаду з наступним висадженням у відкритий ґрунт.

Специфіка підготовки розсади однакова для обох груп перців - солодкого і гострого.

Коли саджати

Щоб розсада була готова до висадження у відкритий ґрунт південних районів, посів насіння у підготовлену тару проводять в останню декаду лютого-першу декаду березня. Причому ранні й середні сорти висівають у лютому, а пізні в березні.

У більш холодних районах посів на розсаду здійснюють з 10 по 25 лютого і краще виконувати посів ранніх, середніх і пізніх сортів з розривом у 2-3 тижні.

Підготовка грунтосуміші

Як і під інші розсадні культури, заздалегідь заготовлюємо живильну суміш. У її склад входять: дернова або листяна земля (2 частини), перегній (1 частина) або верховий торф (2 частини) і пісок (0,5-1,0 частина). Суміш перемішуємо і знезаражуємо одним зі способів фізичного впливу (проморожування, пропарювання, прожарювання). Можна грунтосуміш обробити 1-2% розчином марганцівки. Після просушки змішуємо з розчином триходерміну, планризу або інших фунгіцидів, що сприяють розмноженню корисної мікрофлори з одночасним знищенням грибкових патогенів. У підготовлену грунтосуміш перед набиванням тари додаємо нітроамофоску 30-40 г і склянку деревного попелу на відро грунтосуміші. При відсутності готового повного добрива можна використовувати суміш з 15-20 г азотних, 30-40 г фосфорних, 15-20 г калійних туків і склянки деревного попелу.

Підготовка насіння

Насіння перцю сходить 2-2,5 тижні. Щоб прискорити одержання сходів самостійно заготовлене насіння необхідно підготувати до посіву.

Розділяємо насіння на фракції. Ложку солі (30 г) розводимо в 1 л води й опускаємо в розчин насіння на 5-10 хвилин. Неповноцінне, легке спливе наверх. Якісне опуститься на дно ємкості з розчином. Зливаємо легке насіння, а важке промиваємо під проточною водою та підсушуємо до сипкості при кімнатній температурі.

Для підвищення імунітету насіння загартовуємо. Удень його витримуємо в теплому приміщенні при температурі +20..+22 °С, а на ніч поміщаємо на нижню полицю холодильника, де температура коливається в межах +2..+3 °С. Загартування проводимо приблизно 3-5 днів. При загартуванні будьте уважні. Загартовують тільки сухе непророщене насіння.

Щоб запобігти захворюванням молодих сіянців, насіння знезаражують. Протравляння насіння перцю проводять декількома способами.

Найпростіший - обробка у 2%-ому розчині марганцівки. Розчиняємо 1 г препарату в 0,5 л води й у марлевому мішечку опускаємо в розчин насіння на 15-20 хвилин. Промиваємо насіння від дезінфікуючого розчину під проточною водою.

Знезаразити (протравити) насіння від бактеріального зараження чорною ніжкою, прикореневих і кореневих гнилей, зів’янень можна в розчині одного з біофунгіцидів фітоспорин-м, алірин-б, гамаїр СП, триходермін, альбіт відповідно до рекомендацій. Насіння не промиваємо.

Збагачуємо насіння в живильному розчині, використовуючи стимулятори росту епін, ідеал, циркон, новосил та інші. Можна використовувати комплексні мікродобрива мікровіт, цитовіт. Причому обробку стимуляторами, мікродобривами та біофунгіцидами можна сполучити в одному розчині. Насінний матеріал у марлевому мішечку опускаємо в живильний розчин на 12-15 годин. Не промиваючи, розсипаємо на папері або натуральній (не синтетичній) тканині і просушуємо при кімнатній температурі до сипкості.

Простий і ефективний спосіб передпосівного збагачення насіння мікроелементами, це замочування в розчині деревного попелу. Настоюємо 2 ст. л. сухого попелу в літрі води протягом доби. Проціджуємо розчин і опускаємо в нього насіння в марлевому мішечку на 3-5 годин. Потім (не промиваючи) розстеляємо на папері або сухій серветці та просушуємо до сипкості при кімнатній температурі.

Насіння перцю проростає дуже повільно, тому його перед посівом пророщують. Підготовлене до посіву насіння розсипають на складену в кілька шарів тонку тканину в неглибокому блюдці. Воложимо її. Накриваємо такою ж зверху й залишаємо при температурі +20..+25 °С. Щодня, іноді по 2 рази на день змочуємо матеріал. У такій вологій камері перці через 2-3 дні накільчаться, проростуть. Злегка підсушуємо насіння й висіваємо в підготовлену тару.

Обробляючи насіння самостійно, будьте уважні й обережні. Точно виконуйте рекомендації. Не намагайтеся збільшити концентрацію розчинів, температуру, тривалість замочування та інші способи підготовки. Замість поліпшення ви можете одержати негативний результат.

Посів насіння перцю

Грунтосуміш у підготовленій тарі воложать і накладають спеціально збиту решітку з готовою схемою посіву. Якщо решітки немає, то паличкою розкреслюють ґрунт на відповідні схемі квадратики. Посередині кожного квадрата або в окремій ємкості (стаканчик, торфо-перегнійний стаканчик, спеціальні касети) розміщають 1-2 насіннячка.

Насіння висівають на 1-1,5 см, накривають плівкою або склом і ставлять у тепле місце (температура 25 °С) у приміщенні або розміщають ящики в теплиці. Для одержання здорової розвиненої розсади дуже важливо для цієї теплолюбної культури витримувати в розсадному спорудженні температурний режим.

Від посіву насіння і до появи сходів, температура грунтосуміші має підтримуватися на рівні +20..+28 °С. Перцям характерна низька енергія проростання, тому в холодному ґрунті сходи недружні, пізні.

Протягом першого місяця від появи сходів температурний режим ґрунту змінюється і складає уночі +15..+17 °С, а вдень +20..+22 °С. У цей період температуру повітря перший тиждень підтримуємо вдень у межах +14..+16 °С, а вночі опускаємо до +8..+10 °С. У наступний час до загартування температуру повітря вночі підтримуємо на рівні +11..+13 °С, а вдень +18..+25-27 °С, притінюючи в сонячні дні. Схема зміни температур необхідна для запобігання витягування розсади.

В ящиках сіянці ростуть до 30-32 денного віку. З появою 1-2 справжніх листків, сіянці пікіруємо в іншу тару, у тому числі в індивідуальні ємкості із площею живлення 8х8 або 10х10 см. При пересадженні сіянці занурюємо у вологу грунтосуміш до сім’ядоль. Ємкості з пікіровкою поміщаємо в ажурну легку півтінь або використовуємо тимчасове притінення від сонця. Сіянці в індивідуальних ємкостях не пікіруються.

Догляд за розсадою

Догляд за розсадою до висадження у відкритий ґрунт або на постійне місце в теплицю полягає в підтримці оптимальної вологості, температурного режиму та достатньої забезпеченості живильними речовинами.

Полив

Ґрунт має бути вологим без пересушування. Полив виконують через 2-3 дні. Після формування 3-4 листочків переходимо на щоденний полив. Воду для поливу обов’язково підігріваємо до +20..+25 °С. Ґрунт після поливу мульчуємо, частіше сухим піском. Щоб уникнути грибкових захворювань кореневої системи, розсаду раз на 2 тижні поливаємо розчином біофунгіцидів (триходермин, планриз та іншими). У зв’язку з високою вологістю повітря, теплицю ретельно провітрюємо (без протягів).

Підживлення

Розсаду підживлюємо двічі. Перше підживлення здійснюємо у фазі 2-3 справжніх листків мінеральними добривами в складі 50 г гранульованого суперфосфату, 30 г аміачки та 20 г безхлорного калію на 1 кв. м площі в сухому або розчиненому вигляді (на 10 л води). Після підживлення полив обов’язковий, щоб змити залишки добрив. Вони можуть викликати хімічний опік молодого листя. Друге підживлення виконуємо за 7-10 днів до висадження на постійне місце такою ж сумішшю. Але, якщо розсада росте посилено, то азотні добрива в другому підживленні не використовуємо.

Загартування розсади

За 2 тижні до висадження розсаду гартуємо. Поступово обмежуємо кількість і норми поливу. Допускається підсихання верхньої скоринки грунтосуміші. Знижуємо температуру в теплиці до рівня зовнішнього повітря. При вирощуванні розсади в будинку, квартирі, виносимо розсаду в неопалюваний коридор, спочатку на 4-6 годин, збільшуючи перебування в природних умовах до цілодобового.

Строки висаджування розсади перцю

Розсаду перців у відкритий ґрунт висаджують, коли ґрунт прогріється в основному кореневмісному шарі (10-15 см) до +14..+16 °С і мине загроза весняних поворотних заморозків. Цей період припадає на третю декаду травня - першу половину червня місяця. Перед висадженням розсаду рясно поливають, щоб зменшити ушкодження кореневої системи. В’яла розсада погано приживається, втрачає перші бутони.

Характеристика розсади перцю

Вік розсади коливається в межах 60-80 днів залежно від сорту. Висота розсади 17-20 см, 7-10 добре розвинених листків. Останнім часом у південних регіонах застосовується безпікірувальне вирощування розсади за схемою 8х8 або 10х10 см. При формуванні 4-6 листків таку розсаду (звісно ж після загартовування) висаджують на постійне місце. Приживлюваність висока, урожай відмінний. Рослини не хворіють.

17.01.2019


Переглядів: 1906

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (731)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"