Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №986 від 15.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Три чверті віку в ногу з часом

Рівненська медична академія: заклад європейського формату

Рівненська медична академія: заклад європейського формату

Її випускникам притаманні висока професійність, компетентність, людяність, милосердя, уважність до хворого, вміння з ним спілкуватися

КЗВО «Рівненська Медична Академія» РОР виповнилося 75 років. З точки зору історії цей термін невеликий, але якщо окинути поглядом досягнуте – пройдений шлях бачиться значущим, а головне – пройденим із честю, гідністю та користю для здоров’я нації. Підвалини для майбутньої академії заклали Школа фельдшерів і Школа медсестер, які радянська влада організувала в Рівному відразу після приєднання краю до складу СРСР у 1939 році, але свої жорстокі корективи у навчання їх студентів внесла війна.

Вимога часу: ефективне функціонування обох освітніх ланок – академічної та коледжної

Та це був тільки пролог. Фактично історія Рівненської медичної академії розпочалася з першого повоєнного року. За розпорядженням Наркомату охорони здоров’я УРСР від 28 травня 1945 року № 23318 було відкрито Рівненську фельдшерсько-акушерську школу для підготовки медичних спеціалістів середньої ланки з кількістю 60 осіб.

24 червня 1954 року, відповідно до наказу МОЗ УРСР, фельдшерсько-акушерська школа перейменована в Рівненське медичне училище. З 1961 року медичне училище починає здійснювати підготовку фахівців на зуболікарському відділенні, з 1962-го – фармацевтичному, з 1963-го – санітарно-фельдшерському, з 1971-го – фельдшерсько-лабораторному відділенні.

З 1 серпня 1979 року Рівненське медичне училище отримало статус базового як визнання високого рівня підготовки медичних працівників середньої ланки.

З 1999 року Рівненське базове медичне училище, одержавши другий рівень акредитації, набуває статусу медичного коледжу.

У різні періоди навчальний заклад очолювали: Магарко В.І. (1945-1949); Притула В.О. (1949-1959); Забродський В.І. (1959-1961); Якушевський С.І. (1961-1969); Мазуренко Є.Ф. (1969-1976); Горобей А.І. (1976-1998); Сабадишин Р.О. (з 1998-го).

27 липня 2018 року, згідно із рішенням Рівненської обласної ради, Рівненський державний базовий медичний коледж реорганізовано в КЗВО «Рівненська медична академія» РОР.

Реалії сьогодення досить швидко довели, що час настійно вимагає ефективного функціонування обох освітніх ланок – академічної та коледжної. Тому в структурі академії є Рівненський, Костопільський і Рокитнівський фахові медичні коледжі, котрі здійснюють освітню діяльність, пов’язану з підготовкою кваліфікованих фахівців рівня фахового молодшого бакалавра в медичній та фармацевтичній галузях зі здобуттям повної середньої освіти з рівнем компетентностей в обсязі відповідних державних стандартів освіти.

Провідним у регіоні медичним ЗВО ефективно керує сучасна команда професійних менеджерів

Наразі в Рівненській медичній академії здійснюється підготовка за такими спеціальностями: 223 Медсестринство (кваліфікація: бакалавр медична сестра), 224 Технології медичної діагностики та лікування (кваліфікація: бакалавр лаборант медичний), 226 Фармація, промислова фармація (кваліфікація: бакалавр фармацевт), 227 Фізична терапія, ерготерапія (кваліфікація: бакалавр фахівець з фізичної реабілітації), 223 Медсестринство – Сестринська справа (кваліфікація: молодший бакалавр), Лікувальна справа (кваліфікація: молодший бакалавр), 221 Стоматологія – Стоматологія ортопедична (кваліфікація: молодший бакалавр), Стоматологія (кваліфікація: молодший бакалавр), 224 Технології медичної діагностики та лікування – Лабораторна діагностика (кваліфікація: молодший бакалавр), 226 Фармація, промислова фармація – Фармація (кваліфікація: молодший бакалавр).

Здійснюється підвищення кваліфікації молодших медичних та фармацевтичних фахівців із річним ліцензованим обсягом 3500 осіб із 40 циклів удосконалення.

Провідним у регіоні медичним закладом вищої освіти ефективно керує команда сучасних і професійних менеджерів на чолі з ректором КЗВО «Рівненська медична академія» РОР Сабадишиним Р.О., професором, доктором медичних наук, Заслуженим лікарем України та директором Фахового коледжу – Туровською І.О., спеціалістом вищої категорії.

Протягом усіх 75 років медична академія успішно розвивається та славиться висококваліфікованими науково-педагогічними та педагогічними кадрами, зокрема: станом на 1 жовтня 2020 року в академії та фаховому коледжі працюють: 1 Заслужений лікар України, 9 відмінників освіти України, 2 Заслужених працівники фармації України, 3 доктори наук, 47 кандидатів наук, 3 професори, 8 доцентів, 51 викладач-методист, 30 старших викладачів та 124 спеціалісти вищої категорії.

Гордістю навчального закладу є його випускники – працівники академії. Зокрема: Сабадишин Р.О. – випускник Рівненського медичного училища 1977 року, Заслужений лікар України, відмінник освіти України, доктор медичних наук, професор, ректор КЗВО «Рівненська медична академія» РОР, а також кандидати наук: Баб’як О.В., Кушнір Л.О., Лисиця Д.Л., Мялюк О.П., Прокопчук В.Ю., Стернік В.М., Шарапа Г.Ф., Штрімайтіс О.В.

«Міжнародна співпраця ЗВО у сфері навчання та наукових досліджень»

Укладено угоди про співпрацю медичної академії з Вищою Школою Суспільно-Природничих Наук імені Вінсента Поля в Любліні та Вищою школою Едукації Здровотної та Соціальних наук у Лодзі; налагоджено співпрацю у проходженні навчальних та виробничих практик на базі Інституту Медичного імені Івана-Павла ІІ у Щеціні. На виконання досягнутих домовленостей було проведено візити-зустрічі з викладачами та студентами договірних сторін, взято участь у міжнародних науково-практичних конференціях, розроблено нові напрями у реалізації освітніх проєктів, за якими виявили бажання навчатися іноземні студенти.

В 2018 році КЗВО «Рівненська медична академія» РОР, успішно пройшовши етапи конкурсного відбору, стала одним із трьох ЗВО, залучених до реалізації українсько-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти». У проєкті є різні активності, наприклад із вивчення англійської мови, «осінньої школи», проведення наглядової ради та тренінгів, короткострокових курсів із покращення викладацької майстерності. За неповні два роки на різних рівнях активності проєкту пройшли вишкіл понад півсотні викладачів медакадемії. Наразі проєкт надав академії необхідне обладнання для дистанційного навчання, яке використано для створення трьох пунктів ДС у різних корпусах.

Наступним етапом розвит­ку проєкту має стати поставка обладнання вартістю близько півтора мільйона гривень для створення в академії Центру симуляційного навчання, оснащеного високотехнологічними тренажерами-роботами, на яких здобувачі вищої медичної освіти, ординатори та практикуючі лікарі будуть відпрацьовувати і доводити до автоматизму практичні навички, перш ніж застосувати їх до хворого.

Рівненська медична академія – це потужний освітній та науковий центр Західного регіону

Науково-педагогічні та педагогічні працівники академії активно долучаються до науково-дос­лідницької роботи, зокрема на її базі проводяться всеукраїнські науково-практичні конференції та семінари з актуальних питань медицини, фармації, стоматології, медичної освіти за участю нау­ковців ЗВО та науково-дослідних установ України.

Медична академія організує та здійснює редакційно-видавничу діяльність, видає навчальну та науково-методичну літературу, що відповідає вимогам державних стандартів освіти, а також випускає наукову, довідкову та інші види літератури з метою забезпечення освітнього процесу та виконання науково-дослідних робіт. Найбільш значущі видання останніх двох років, якими користуються науковці, практики та студенти в Україні та за її межами, це: Внутрішня медицина (Сабадишин Р.О., Смоляк В.Р., Гашинська О.С. та ін.), Організація роботи операційної медсестри та Теоретичні і практичні основи процесу сестринського догляду за пацієнтами (Сабадишин Р. О., Маркович О. В., Чижишин Б.З. та ін.), Хірургія (Сабадишин Р.О., Рижковський В.О. та ін.), Медична біологія (Сабадишин Р.О., Бухальська С.Є.), Латинська мова з медичною термінологією (Іваницька П.Ф.), Медична психологія (Хома І.Н.), Органічна хімія (Романишина Л.М., Сабадишин Р.О., Хмеляр І.М., Лукащук М.М.), Світогляд українця та Реалії життя (Сабадишин Р.О.).

* * *

Сьогодні Рівненська медична академія – це потужний освітній та науковий центр Західного регіону, який не просто готує фахівців для сфери охорони здоров’я, а й прищеплює їм безмежну відданість професії та любов до рідного краю. Поваги і численних слів подяки заслуговують ветерани академії – ті, хто причетний до її історії та одночасно з цим і сьогодні є її невід’ємною частиною та гордістю. Серед них – люди, які понад 30 років свого життя присвятили навчальному закладу: Басюк Л.М., Бобошко Т.І., Баковецький В.О., Дашевський М.С., Дужич Т.В., Демянчук М.Р., Дроздюк Д.О., Желязко С.А., Іваницька П.Ф., Колінчук В.В., Кірічек Н.О., Кощановський М.В., Маркович О.В., Мичак П.С., Петрівська Н.Г., Редько Є.М., Ріхтер Б.М., Свірець Н.В., Саввіна М.В., Смоляк В.Р., Сьома О.І., Хома І.Н., Черкас Г.В., Шадий С.Б., Филипюк Г.Г., Жильчук Л.М., Карпенко Т.Н., Краєвська С.С., Мартинюк М.С., Дорошко Л.І.

На заслуженому відпочинку перебувають: Дацун О.В., Гарас О.В., Горобей Г.Д., Корінець М.Г., Коник Є.Б., Юрчук Н.В., Хомич К.М., Петренко В.П., Лук’яненко М.С., Літвінчук О.О., Денисевич М.М., Подворна Н.Д., Харитонюк Т.Д. Неможливо порахувати скільком вихованцям ветерани академії дали путівку в життя, відчинивши для них горизонти можливостей, вклавши часточку своєї душі. Будьте здорові та щасливі, дорогі ветерани, поруч зі своїми рідними!

Відданість традиціям, відкритість і прагнення до співпраці, високий професіоналізм викладачів і потужний інтелектуальний потенціал Рівненської медичної академії, безперечно, є надійним фундаментом для подальшого динамічного та інноваційного розвитку одного з найкращих в Україні закладів вищої медичної та фармацевтичної освіти.

15.10.2020


Переглядів: 2292

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (803)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"