Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №986 від 15.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс політики

Віталій Коваль:

Віталій Коваль:

«Рівне стане сучасним та безпечним містом, у якому хочеться жити»*

Коли кандидат на посаду міського голови Рівного Віталій Коваль вимовив цю фразу, пригадала: частенько чула її в польських містах та містечках, вивчаючи досвід їхньої реформи місцевого самоврядування. Навіть більше: вона стала таким собі слоганом для бургомістрів. Бо, оскільки податки там сплачуються за місцем проживання (а не роботи, як у нас), міста просто змагаються за… своїх жителів. І, звісно, стають усе більш комфортними.

– Чи імпонує Вам, пане Віталію, саме такий підхід, – особливо в контексті української реформи децентралізації: після 25 жовтня в Україні запрацює новий адміністративно-територіальний устрій?

– Звісно, це було б ідеально! Але і в нас, як тільки Рівне стане ще й центром територіальної громади, 60 відсотків ПДФО залишатиметься в її бюджеті. Це вже прописано на законодавчому рівні, й Держбюджет-2021 сформовано на новій основі. Тобто, ми будемо мати непоганий ресурс для реалізації того, що болить місту найбільше. Так, об’єднається Рівне тільки з Квасиловом, бо навколо вже утворені ОТГ. Але, гадаю, коли їхні жителі побачать, як у нас добре, самі забажають під крило міста. Адже крапку в реформі ніхто не ставить, це процес динамічний. Зрештою, й досвід Польщі, про який згадали, підтверджує: гміни постійно укрупнюються заради розвитку та комфорту жителів.

– Водночас поляки справедливо зауважують: «Місцевого самоврядування є рівно стільки, скільки є в бюджеті коштів для здійснення його повноважень». Рівне сьогодні суттєво недобирає бюджетних надходжень через карантин, – звідки ж візьметься те «добро»?

– А Ви не задумувалися, чому ОДА, працюючи в тих самих умовах, виконує й навіть перевиконує обласний бюджет? Нині маємо більш як на 50 млн грн більше доходів, ніж у минулому році. І четверту сходинку за рівнем соціально-економічного розвитку в загальнонаціональному рейтингу: після Києва, потужних Київської та Дніпропетровської областей. Бо разом із головами РДА та ОТГ нам вдалося вивести з тіні чималу частину економіки: автозаправні станції, пилорами, навести лад у торгівлі підакцизними товарами. Бізнес вийшов на світло – люди отримали легальні робочі місця, а громади – надходження на розвиток. Запрацював і пакет «бурштинових» законів: ділянки для видобутку розхоплюють на електронних аукціонах, наче гарячі пиріжки, а їхня вартість зростає в десятки разів. Гадаю, недалекий той час, коли Рівненщина експортуватиме готові вироби з нашого рідного бурштину. І зароблятиме кошти і для себе, й для держави. А бурштин змінить імідж області загалом і Рівного зокрема – як міста, що долучилося до «Бурштинового шляху» кілька років тому, – пам’ятаєте? Зрештою, міста в усьому світі розвиваються з плати за землю та податку на нерухомість. Так буде і в Рівному. Бо моя філософія незмінна: створити рівні прозорі умови для тих, хто хоче працювати по-білому. І нестерпні – до тих, хто й досі не вийшов із тіні. Щоб завтра нам усім достойно жити по-білому, маємо багато і, якщо хочете, чорно (але не по-чорному) працювати сьогодні. Це мій посил кожному і у всіх галузях – я ж бо прийшов із бізнесу.

– Ви справді багато працюєте: по кілька зустрічей щодня – в колективах, із пересічними рівнянами, поїздки в маршрутках, пробіжки по занедбаних місцях… Коли було складніше: в бізнесі чи на чолі виконавчої влади області, а нині – ще й у ролі кандидата на міського голову?

– У бізнесі точно було легше. Нинішній темп і ритм витримати непросто, – але ж, як самі бачите, реально. А хто ж краще розповість про проблеми міста, як не його жителі, які в них «варяться»? Знаєте, я побував у всіх обласних центрах і бачу, що Рівне сьогодні, на жаль, поступається багатьом із них. Пригадую, коли вчився в Тернопільській фінансовій академії, однокурсники захоплювалися: о, це ж Рівне! Нині, як на мене, і той таки Тернопіль, і Вінниця, й Луцьк розвиваються більш потужно. А Рівне навіть не має свого генерального плану, уявляєте?

– Бачите, коли Ви були студентом, біля керма міста стояв неперевершений господар Віктор Чайка. У 1998 році його підтримало 83 відсотки рівнян: здається, цього результату ще не перевершив ніхто з міських голів України. Рівному точно потрібен сучасний Чайка, який упорається з викликами сьогодення, – спробуєте ним стати?

– Я захопився особистістю Віктора Чайки, маю дві книги про нього і його знаменитий цитатник, – все це передав мені його помічник. Перечитую чи не щовечора: мені близька його життєва й управлінська філософія. Бо місту потрібен не просто господар, а господар-управлінець. Який додасть йому не лише візуального сучасного шарму, а закладе таку ж сучасну модель управління: через тісну співпрацю з бізнесом, через між муніципальне співробітництво громад, державно-приватне партнерство. Перші такі проєкти, наприклад «Подаруй світло», вже стартували: завдяки партнерству із фірмою «Реноме» засяяв фасад обласного академічного музично-драматичного театру. Ви ж теж були на відкритті сезону, – і вже не виходили в суцільну темінь, як раніше,чи не так? Наступні об’єкти – органна зала обласної філармонії, Краєзнавчий музей, Свято-Воскресенський собор, потім засвітяться сквери, парки, вулиці та провулки – світла, а надто сучасного, економного, забагато не буває.

– Справді, міста – як зорі: загоряються і згасають… Якщо у міського голови є порозуміння з бізнесом, який сумлінно сплачує податки, та небайдужою громадою, то навіть за нелегких економічних часів усе розвивається…

– Бачите, саме слово «влада» в перекладі з давньослов’янської означає жити «в ладу» з усіма. Міська влада до людей найближче: ну як же тут без взаємного порозуміння, без максимального залучення самих жителів до управління містом – зокрема, через громадський бюджет, який повинен суттєво зрости. Тому й прагну сьогодні максимально «взяти на олівець» проблеми, щоб завтра вирішити їх разом. Наприклад, з участю ОСББ – це популярна форма самоуправління, які буду підтримувати й розвивати. Бо немає успіхів влади – є успіхи громади, яка наповнює бюджет своїми податками і наймає на роботу міського голову та його команду. І це треба чітко розуміти.

Але надзвичайно важлива ще й співпраця з центральною владою. Уявіть, що в Рівному міський голова від опозиційної партії, яка тільки те й робить, що владу нагорі критикує. Чи легко буде втілювати насущні для міста проєкти? Ні. Гадаю, краще це зробити, коли задіяти і державний ресурс, і наші можливості. Приміром, під час візиту Президента, 1 жовтня, ми говорили про Басів Кут та Устю, норма шкідливих речовин у якій у 25 разів перевищена саме в місті, про нові очисні споруди для Рівного, – адже це все ланки одного ланцюга, – водних екосистем. Баланс тут порушувався не один десяток років, – а нам його виправляти! Відповідне законодавче підґрунтя вже підготовлене, тож рухаємося разом далі. Те ж саме – із багатофункціональною спортивною ареною на Макарова чи з північною об’їзною міста, які відвідав Володимир Зеленський. Це ті великі проєкти, які не потягне жоден бюджет міста. А з допомогою держави вони стануть окрасою Рівного й усього Північно-Західного регіону. Президент пообіцяв підтримку й поставив чіткі терміни: 2021-ий рік – введення їх в експлуатацію. От дивіться: як тільки завершимо будівництво північної об’їзної, весь транзитний транспорт (а нині це 14 тисяч авто щодоби) вже не прямуватиме містом. Так само, з участю держави, добудуємо багатостраждальний стадіон «Авангард» та дитячий садок на Коновальця.

– Є така теорія розбитих вікон: коли людина живе в безладі, вона й сама його продукує. Якщо ж навколо з’являється світло, приходить бажання жити краще і віра, що й тобі під силу щось змінити. А що для Вас комфортне Рівне?

– Це Рівне без заторів, де чітко, хвилина в хвилину до графіка, курсує громадський транспорт, де з нього не виганяють пільговиків і діє єдиний електронний квиток. Це місто з розумними світлофорами, сучасними транспортними розв’язками. Місто, де дощова каналізація справляється з навантаженням, бо забудовники сплачують пайові внески сповна, а не із заниженої в десятки разів вартості введених в експлуатацію площ. Це Рівне, де безперебійно працює сміттєпереробний завод та очисні споруди. Де вистачає громадських туалетів і світла – того, що дає надію на незворотні зміни.

Комфортне Рівне – це потужний мегаполіс Північно-Західної України, де розвиваються стратегічні кластери, як-от, приміром, легкої промисловості чи ІТ-кластер, які створюють нові сучасні робочі місця, і без проблем за кілька годин опиняються в будь-якій точці світу, вилетівши з нашого міжнародного аеропорту.

До речі, в Рівному вже працює ДАБІ на три області та центри швидкого реагування на чотири області на базі «Облавтодору» та управління ДСНС: тобто, ми перетягуємо на себе цю ковдру першості, й так буде далі. Для створення гармонійного міського середовища, де безпечно співіснують саме місто, природа і люди, залучимо кращий український та європейський досвід. Та фахівців-урбаністів: як-от, екс-архітектор Львова Юліан Чаплинський, котрий уже подивився на Рівне своїм професійним оком.

Тобто, головний наш підхід – системність у розвитку. І тут чудово допоможе смарт-сіті (розумне місто). Завдяки обміну інформацією в режимі реального часу – а при сьогоднішніх інформаційних технологіях це цілком реально – всі ресурси міста можна використати значно більш ефективно. А це – і економія коштів, і більш раціональні рішення, й інший рівень життя людей.

– Що ж, якщо Вам випало управляти в епоху перемін, то бачити маєте і зблизька, й здалеку: образно кажучи, і в мікроскоп, і в телескоп. У Вас такий погляд є. Справа за малим – підтримкою містян. Бажаю Вам таких же високих її відсотків, як були у Віктора Чайки. Тут нічого особистого: просто приємна ностальгія.

15.10.2020Розмовляла Інна ОМЕЛЯНЧУК


Переглядів: 1307

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (850)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"