Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №990 від 12.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Подбайте про слизову оболонку носа та рота

Подбайте про слизову оболонку носа та рота

Осінь вступила у свої права: стало холодно й сльотаво. Дехто вже встиг відчути на собі зміну погоди та зліг із застудою. Ще й не те буде попереду! Як, незважаючи на примхи осені, вберегти себе від респіраторних інфекцій? «Щоб зберегти здоров’я і бадьорість, потрібно навчитися захищати слизову оболонку носа та рота», – вважає лікар вищої категорії, консультант консультативно-діагностичної поліклініки Ольга ГОРОШКО.

Закрийте «ворота» перед інфекцією

– Як стан слизової оболонки носа та рота впливає на здоров’я нашого організму?

– Почнемо з того, що ніс і рот – це вхідні ворота для інфекції. Щоб не пустити всілякі віруси й бактерії в організм, слизова оболонка виробляє спеціальні захисні клітини. Під час дихання носом повітря очищується від пилу, хімічних речовин, мікроорганізмів, алергенів, воно зігрівається, зволожується і вже в обробленому вигляді надходить у трахеї, бронхи, легені. У легенях кров збагачується киснем, а це дуже важливо для дихальної та кровоносної систем, головного мозку. Порушення носового дихання спричинює хвороби нижніх дихальних шляхів (трахеїт, бронхіт, пневмонію), може сприяти недостатньому насиченню крові киснем, а це призводить до порушень роботи головного мозку (з’являються головний біль, утома, нездужання, порушення сну). Для того щоб уберегти горло від інфекції, дуже важливо вчасно санувати (оздоровлювати) порожнину рота й зуби. Мікроби, які «поселяються» в роті й руйнують зуби, виробляють токсини (кислоти й отрути), які щохвилини отруюють наш організм. Через це слизова оболонка перебуває в постійному «робочому» стані, знезаражуючи мікроби, і поступово слабшає (потім їй бракує сил, щоб упоратися зі звичайними обов’язками – захищати горло від вірусів і бактерій).

Сольовий розчин – на першому місці

– Що потрібно робити, щоб уникнути виникнення й поширення хвороб?

– Зараз найліпший засіб захисту слизової оболонки носа й рота – сольові розчини. Ними можуть користуватися і діти, й дорослі. Чому вони корисні? До їхнього складу входить сіль, а вона, як відомо, утворена двома елементами: (-Na) і (+Cl), кожен з яких виконує свою оздоровчу роботу. Натрій бере участь у підтримці водного й кислотно-лужного балансу, у передаванні нервових імпульсів і м’язових скорочень. У разі його нестачі з’являється м’язова слабкість, сонливість, погана координація. Хлор – учасник окиснювально-відновних процесів, знезаражує мікроорганізми. Концентрація сольового розчину за складом дуже схожа на кров і лімфу, тому його можна застосовувати тривалий час. Сольовий розчин підтримує нормальний фізіологічний стан слизової оболонки носа, зволожує її, очищає від пилу й шкідливих мікроорганізмів навколишнього середовища, відновлює захисні клітини, розріджує слиз і сприяє його виведенню, поліпшує носове дихання, чинить протизапальну і протинабрякову дію.

– Такий розчин можна приготувати вдома?

– Я раджу купувати готовий препарат в аптеці. Якщо ви готуєте розчин, як учили мами й бабусі (в гарячій воді розчиняєте морську або кухонну сіль), існує ризик того, що не вдасться правильно розрахувати концентрацію. Слизова оболонка носа – дуже ніжний і чутливий орган. Якщо зробити концентрацію навіть на одну соту відсотка складу солі більше, ймовірний опік, якщо менше – буде чисто механічне промивання. Але ми хочемо, щоб слизова носа не тільки промивалася і зволожувалася, а й насичувалася потрібними корисними речовинами. В аптеці продають різні види сольових розчинів для носа чи горла у вигляді спреїв (пристосувань для розпилення рідини струменем повітря): звичайні, тобто із вмістом натрію й хлору, та збагачені мінералами. Користуватися ними просто. З метою профілактики достатньо 2—3 рази на день (перед виходом з дому, відвіданням громадських місць) порскати по 1 разу в кожну ніздрю й 1—2 рази в горло. Якщо напружена ситуація з вірусними інфекціями, можна частіше (коли прийшли з роботи, були в оточенні великої кількості людей, зазвичай цього буває достатньо). Процес застосування такий: порснули, втягли розчин, виплюнули й висякалися. Для щоденного користування підходять ізотонічні розчини. Для лікування гострого й хронічного нежитю потрібно використовувати гіпертонічний розчин.

Олією чайного дерева користуйтеся правильно

– Як іще потрібно захищати себе в сезон застуд?

– Гарний ефект чинить оксолінова мазь, тому що має противірусну дію. У період епідемій грипу нею потрібно змащувати ніс кожні годину-півтори, інакше вона втрачає свою ефективність. Можна також використовувати антисептичні (які запобігають зараженню мікробами, «убивають» збудників хвороб) олії, наприклад олію чайного дерева. Змащувати нею потрібно не весь ніс, а тільки з країв, на це зверніть особливу увагу. Річ у тім, що слизова оболонка носа покрита крихітними війками (так званий миготливий епітелій), які постійно перебувають у русі, і від їхньої рухливості залежить вихід на поверхню слизової оболонки захисних клітин (лімфоцитів, лейкоцитів, макрофагів). Коли на слизову оболонку носа потрапляє олія, вона забиває простір між війками й утруднює їхній рух. Тому оліями або препаратами, які містять у більшій або меншій кількості олію, довго користуватися не рекомендую, достатньо 5—7 днів.

Для горла – ротокан

– Дуже чутливе до холодного повітря горло. Як правильно подбати про його здоров’я?

– Для профілактики захворювань горла використовуйте полоскання з олією чайного дерева (на склянку теплої води 2—3 крапельки олії). Я люблю аптечний спиртовий розчин Ротокан. Він чинить місцеву протизапальну дію, сприяє відновленню слизової оболонки. До його складу входять всі трави, які чудово підходять для полоскання порожнини рота: ромашка, календула, деревій. На склянку теплої води – 1 столову ложку розчину. Використовуйте вранці перед виходом на вулицю й увечері, після повернення додому.

Уникайте переохолоджень і перегрівань

– Складно пристосуватися до перепадів температури. Хтось намагається одягтися тепліше, а хтось – легше. Але ні ті, ні ті не застраховані від хвороб.

– Загальне перегрівання, як і переохолодження, порушують внутрішній баланс організму, знижують його захисні механізми, діють так само, як стрес, недоїдання. Замість того, щоб виконувати звичайну «роботу», організму доводиться додатково піклуватися про те, щоб усі його системи прийшли в нормальний стан, налагодити потрібний температурний режим. Цю лазівку «відчувають» віруси й бактерії та користуються нею, спричинюючи захворювання. Якщо ви їздите в громадському транспорті, де дуже душно, й на вас теплий одяг, розстебніть пальто або куртку, щоб не спітніти. Звичайно ж, одягайтеся по погоді. Уникайте холодних напоїв і морозива, побережіть слизову оболонку горла. Цим ви тільки додасте сил своєму організмові.

Зміцнюйте імунітет

– Іноді люди скаржаться, що, незважаючи на всі запобіжні заходи, вони примудряються застуджуватися. Чому це відбувається?

– Найімовірніше, їм потрібно подбати про свій імунітет, тобто зміцнити свій організм настільки, щоб він міг протистояти збудникам різних захворювань. Цьому треба приділяти увагу, звичайно ж, протягом усього року: загартовувати організм, правильно харчуватися, побільше бувати на свіжому повітрі, рухатися, займатися фізкультурою. Якщо вже є хронічне вогнище інфекції (хронічний синусит, тонзиліт, фарингіт), зверніться до лікаря, щоб одержати курс профілактичного лікування: влітку, щоб підготувати себе до осінньо-зимових хвороб, і навесні, щоб прибрати те, що накопичилося. Двічі на рік (восени й навесні) корисно курсами приймати препарати, що містять мінерали й вітаміни. Зараз бажано вітамінізувати свій організм за допомогою сезонних овочів і фруктів. Захисник № 1 від бактерій і вірусів – часник (з’їдайте на день хоча б по одному зубчику цих чудових природних ліків і не бентежтеся, що хтось відчує його запах). Допоможуть протистояти інфекціям лимони, грейпфрути, квашена капуста, шипшина, обліпиха (вони багаті на вітамін С, який зміцнює імунітет). В аптеці можна купити вітаміни у вигляді гелю, приміром Кіндер біовіталь гель (використовувати й дітям, і дорослим), який оздоровлює весь організм, а також захищає слизову оболонку рота. Його потрібно розсмоктувати. Дорослим: 2—3 чайні ложечки тричі на день потримати в роті, ковтаючи маленькими порціями. Дітям: 1 чайну ложечку тричі на день. Пам’ятайте: ваше здоров’я у ваших руках. Не чекайте, поки з’являться перші ознаки хвороби, скористайтеся простими засобами профілактики, про які ми говорили, і насолоджуйтеся золотою осінню та сніжною зимою.

12.11.2020


Переглядів: 1287

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (727)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"