Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №994 від 10.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс подій

Пандемія коронавірусу і харчова безпека

Пандемія коронавірусу і харчова безпека

Із настанням зими епідемія коронавірусу не стишує обертів. Підхопити інфекцію можна всюди – у транспорті, офісі, кафе чи супермаркеті. Частинки вірусу не лише передаються повітрям від хворих, а й залишаються на різних поверхнях і предметах. Хтось може працювати дистанційно, щоб зменшити ризики, але багато людей не можуть перенести свою роботу додому. Наприклад, представники харчової галузі. Її безперебійна робота надзвичайно важлива для країни. Що зробила держава, щоб зменшити поширення коронавірусу у продуктовій та харчовій сферах, та як контролює дотримання правил, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Ферми і харчові підприємства

Ще на початку карантину, у травні, Мінекономіки разом із Держпродспоживслужбою і представниками бізнесу розробили рекомендації, щоб стримати поширення COVID-19 на фермах, скотобійнях і харчових підприємствах. Рекомендації стосувались запровадження протиепідемічних заходів – зменшення контактів, масковий режим, дотримання дистанції та гігієни працівниками, дезінфекція робочих обладнань і приміщень тощо. Також урядовці пояснили, як діяти, щоб не допустити зупинення виробничих потужностей та забезпечити безперебійне постачання продуктів населенню.

Озираючись на останні місяці, експерти зауважують, що ці рекомендації були успішними, адже ніяких перебоїв у виготовленні чи постачанні харчів українці не відчули. Однак сьогодні перед галуззю постав новий виклик – небезпека масового інфікування тварин на фермах мутованим коронавірусом. В Іспанії, Швеції, Італії, Нідерландах і Данії він уже вразив норок на хутряних фермах. Як наслідок, уряд Данії вирішив терміново знищити 17 млн тварин.

В Україні сьогодні працює 8 норкових ферм, і досі таких випадків не було. У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів вже заявили, що моніторитимуть ситуацію на фермах і за потреби вживатимуть заходів.

«Звертаюся до всіх: мова не йде про масові вбивства звірів, закриття ферм чи корупційні перевірки. Я сама прийшла до влади з бізнесу і дуже добре розумію усі проблеми та переживання підприємців», – зазначила очільниця Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Продуктові ринки

Важлива ланка харчової безпеки – продуктові ринки. За будь-яких обставин громадяни повинні мати змогу купувати продукти, але робити це без ризиків для здоров’я. Щоб зменшити загрозу поширення коронавірусу серед продавців та покупців, уряд від початку епідемії також запровадив певні обмеження в роботі ринків.

Передусім працівники ринків допускаються до роботи лише за наявності захисної маски та проходження температурного скринінгу. Вони не можуть працювати із симптомами застуди. Усі контактні поверхні – прилавки, дверні ручки тощо – повинні дезінфікуватись щотри години.

Покупці також не можуть перебувати на ринку без масок. Кількість відвідувачів не повинна перевищувати одну особу на 10 кв. метрів. При цьому і покупці, і продавці повинні дотримуватись фізичної дистанції у 1,5 метра. На входах до ринку повинні бути антисептики. Стихійна торгівля довкола базарів заборонена.

Держпродспоживслужба регулярно перевіряє, як ринки дотримуються протиепідемічних вимог. Як свідчать звіти інспекторів, серед найпоширеніших порушень – відсутність температурного скринінгу і централізованого збирання використаних засобів індивідуального захисту. Також часто на ринках немає антисептиків на входах, покупці і продавці не носять масок тощо.

Кафе і ресторани

Додаткові санітарні норми, пов’язані із епідемією COVID-19, уряд запровадив також для закладів громадського харчування – їдалень, барів, кафе і ресторанів. Небезпека цих місць пов’язана з тим, що люди, які їдять, не можуть захиститись від інфекції маскою. Тож стають легкою мішенню для вірусу. Щоб максимально знизити імовірність поширення COVID-19, уряд рекомендував усім закладам дотримуватись протиепідемічних обмежень.

Загалом карантинні норми для кафе і ресторанів схожі на ті, що розроблені для ринків та магазинів. Працівники закладів обов’язково повинні мати засоби індивідуального захисту, використовувати одноразове або безконтактне меню, за можливості одноразовий посуд. На вході – антисептики. Відстань між столами не може бути меншою ніж півтора метра. Кількість людей за столом не має перевищувати чотирьох осіб. Переміщатись по закладу можна лише у масці. Крім того, робота кафе, ресторанів і барів дозволена лише до 22:00.

Як свідчать дані рейдів Держпродспоживслужби, не всі заклади виконують санітарні вимоги. Порушення досить типові – недотримання дистанції, обслуговування клієнтів після 22:00, недостатня дезінфекція.

«По закладах громадського харчування серйозним зауваженням було використання і видача замовлень клієнтам у багаторазовому посуді при тому, що у закладі відсутня посудомийна машина. Сума штрафу за статтею 42 передбачає накладення штрафу від 102 до 425 грн», – розповів про результати перевірки начальник херсонського управління Держпродспоживслужби Тарас Година-Арюпін.

Усього з початку карантину фахівці Держпродспоживслужби перевірили майже 30 тисяч різноманітних господарських об’єктів і контроль триває.

10.12.2020


Переглядів: 1205

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21185)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14134)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13970)
• Живи до ста! [965] (13953)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13666)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13608)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13217)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (503)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"